Analiza

4 taktička mehanizma kako je Tottenham dobio City

Liga prvaka: analiza četvrtfinala:
BruceWayne | 04/2019

U kalkulatoru Pepa Guardiola, prva utakmica četvrtfinala Lige prvaka označena je kao ona gdje je najmanja mogućnost rizika. U vrlo uskom rasporedu gdje se bore za 3 preostala trofeja, Španjolac je u prvoj provjeri izveo pomalo kalkulantski sastav. Kevin de Bruyne i Leroy Sane ostavljeni su na klupi, a njihov (pre)kasni ulazak u igru daje vrlo očit znak kako City neće previše žaliti za izgubljenom bitkom - ako do kraja sezone pobijedi u ratovima koji dolaze.

Međutim, ponekad se u analizama poslije određene utakmice stavlja premali fokus na suprotnu ekipu. To neće biti slučaj ovaj puta. 
Iako se Guardiola sam djelomično ograničio ostavljanjem na klupi dvojice igrača sa superiornim talentom, zapravo većina zasluga za pobjedu Spursa treba ići na račun taktičkog pristupa njihovog trenera. 

Kod Mauricija Pochettina pojam formacije ne znači puno, stoga puna koncentracija treba ići na prostor koji sustav treba pokrivati u obje faze igre.
U Premier League, postoje samo dvije tri ekipe s većim postotkom posjeda po utakmici. Dok se Liverpool može isključiti iz ove jednadžbe zbog spleta okolnosti odnosno borbe za naslov, kroz preostale dvije ekipe kvalitetno se može prikazati pristup Spursa protiv Cityja. 

Gostovanje Chelseaja na Wembleyu ove sezone pokazalo je Pochettinovu spremnost reagirati kada nema loptu u posjedu. Ključna točka fokusa obrambenog bloka bio je - kao i tada Fernandinho. Pošto je Dele Alli već otprije imao iskustva s Jorginhom u toj ulozi, on je bio prirodan kandidat za odraditi ulogu markiranja Brazilca i dodavačkih opcija prema njemu.

Međutim, taj zadatak bio je samo invidualna dužnost. Da bi postigao cilj ograničavanja Cityja u izgradnji napada, kompaktnost prve dvije linije trebala je biti na najvišoj razini. Alat koji je to omogućio je uska postavka šestorice igrača koji su branili centralni prostor, a prednost su stvarali kroz brojčanu nadmoć nad Cityjevom sredinom. Cityjeva igra kroz trokuta i mehanizam "trećeg čovjeka" ograničena je pravovremenim aktiviranjem presing zamki, posebno prema bočnim igračima (1. slika). Kada bi primili loptu, imali bi minimalnu dozu vremena na lopti, dok su igrači Spursa već stigli pokriti najbližu dodavačku opciju. 

City je ostavljen samo 6 udaraca iz otvorene igre i 10 ukupno (17,9 prosječno u sezoni) te 7 ključnih dodavanja (13,9 u prosjeku), a jedini put kada su uspješno izigrali Tottenhamov blok bilo je kod udarca Sterlinga i kasnijeg kaznenog udarca.

Tottenham je dugo čekao na otvaranje novog stadiona. Frustracija je prerasla u inspiraciju, sudeći po prve dvije utakmice. Usprkos planu igre koji je kao glavni cilj označio ograničavanje protivnika u njihovoj ogranizaciji, pobjeda Spursa nije mogla proći ne bila moguća bez nekoliko uigranih mehanizama u njihovoj fazi napada.

U svijetu pozicijske igre gdje žive dvojica trenera, postoje određena pravilima koja se moraju ispuniti kako bi sustav funkcionirao. Neovisno o dijelu terena gdje se odvija napad, momčad u posjedu mora imati opciju više nego protivnik. Osim kroz čimbenike kontrapresinga i brojnosti u slučaju obrambene tranzicija, bez igrača više u ogranizaciji napada, protok lopte postaje puno predvidljivi, a posjed lakši za izgubiti. Međutim, kontrola posjeda jednako je važna kroz igru s loptom kao i kroz stvaranje pritiska u zoni ispred. Dvostruki overload terena imao je višestruku ulogu u planu Spursa. 

Spuštanjem Winksa i Sissoka blizu dvojice stopera, Tottenham je kontrolirao tijek događaja u tom trenutku, dok su se Alli, Eriksen i Son skupljali oko Kanea i time stvarali pritisak na linije Cityja i držale ih dovoljno duboko da "niža" četvorka može kontrolirati posjed, a pritom nudeći istodobno kroz Kanea dovoljno sigurnu opciju ako bi se lopta poslala u taj prostor.

Osim osiguranja dovoljnog broja dodavačkih opcija u izgradnji napada, spuštanje jednog igrača na terenu često dopušta odlazak naprijed njegovom suigraču(slika 3).

Gol Spursa objedinjuje sve prethodno viđeno u jedan savršeni mozaik. Igrači u sredini koncentrirali su protivničku obranu na branjenje centralnog stopera. Rose i Son poštivali su pravilo pozicioniranja široko, dok se Winks pridružio napadu i u ključnom trenutku doveo Mahreza u negativnu brojčanu poziciju. Dvojba je značila dovoljno prostora i vremena za Eriksenovu dubinsku loptu i kasnije Sonovu realizaciju za pobjedu.

Guardiola je nadigran, ali priliku za uzvrat. Onda će se vratiti ludilo na koje smo naviknuli kroz početni pritisak, što rezultira činjenicom da City najviše golova zabija upravo u prvoj četvrtini vremena. No za razliku od većine utakmica, Cityju tada neće biti dovoljan samo 1 gol - što garantira jednako zanimljivu taktički dvoboj na Etihadu. 

Osim Ajaxa koji obožava surfati na visokim valovima, ostatak družine u Ligi prvaka veseli se životu na mirnom moru. U bježanju od rizika i valova, pobjednik između Cityja i Tottenhama naći će se u onom tko prije prihvati novonastale uvjete.. 

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.