Analiza

A Tomek je jel iz Hrvatske zdele!!!!

Hrvatska je u finalu!
DAJO22 | 07/2018


Prije nekih dva sata, slučajno sam naletio na press konferenciju Ivana Rakitića, gdje je Raketa s ponosom, nekoliko puta ponovio "Sretan sam što sam Hrvat". Novinari su ga pitali "Kako je to moguće imati toliko snage, a odigrao si 70 utakmica tijekom godine?", na što je odgovorio "Ne možete vi to razumjeti! Kad obučeš dres svoje domovine, kad igraš za nju, to je neopisivo. Jel vi vidite te snimke, što se dešava u Hrvatskoj, tu sreću i ponos našeg naroda, pa tko nebi imao snage. To zajedništvo nas igrača. trenera i 4,5 milijuna ljudi........!!" I nije to govorio bahato. I nije to govorio prepotentno. Govorio je to skrušeno, govorio je to ponizno, sa suzama u očima. A i meni su bile suze u očima, kaj da velim. Na kraju je rekao "Ako dragi Bog da dignut ćemo tu Kantu i donijeti je u Hrvatsku. Znam da to i Francuska želi, imaju dobre igrače, ali mi ćemo dati sve od sebe da uzmemo taj pehar i odnesemo ga u Hrvatsku!"

Nakon utakmice protiv Engleske, kad si pun emocija, teško je bilo bilo što pisati o igri. Rano primljen gol iznenadio je sve nas. I igrače i trenera i navijače. Ali, kao da tako mora biti. Island, Danska, Rusija, pa sad i Engleska. I opet smo se vratili, tako da sad kruži internetom vic o Francuzima po internetu, "Ak povedemo sigurno smo zgubili, a kaj da si sami zabimo gola odmah na početku tekme!?"

Bila je to inače dobra utakmica. Englezi u drugom dijelu nisu ni postojali. Imali su jedan udarac u okvir kroz stotinu i dvadeset/trideset minuta i još jedan koji je Vrsaljko izbio metar od crte u polje. Moglo je biti i prije gotovo da je Perišić i drugi put zabio, ali isprečila se stativa, dok se odbijanac dokoturao do iznenađenog Rebića, koji traljavo puca ravno u golmana, ali moglo je biti i gore, jer im je Strinić dao priliku da povedu, kao i linijski sudac, koji je mahao nakon "pola sata" zaleđe/da je bio gol sumnjam da bi turčin gledao "VAR"/. No, za bahato bezobrazne Engleze, dva komada su bila dovoljna i finale je tu, sasvim zasluženo finale.

Unatoč tome što je Modrić odigrao, za njegov renome, sasvim prosječnu utakmicu, unatoč tome što je Perišić bio nevidljiv do šezdesetih minuta, pa bio je prvi kandidat za zamjenu, unatoč tome što je Strinić djelovao uplašeno u obrani, unatoč tome što je Raketa igrao bolestan, mi smo ih dobili zahvaljujući glavi. Ovakvu glavu nema nitko na svijetu, barem ne sad, na ovom turniru. Vraćati se nakon svih nedaća i rezultatskog minusa pa pobjeđivati, to može samo velika momčad. To može momčad koja je spremna podignuti kantu i donijeti je u Hrvatsku, napaćenu i opljačkanu Hrvatsku, a za malo vremena i prepolovljenu po broju stanovnika. Ne znači da ovaj narod, narod koji ide trbuhom za kruhom po kojekakvoj Njemačkoj, Irskoj, Austriji ili nedaj bože Sloveniji, ne voli svoju domovinu. Ali, ovdje jednostavno nemaš uvjete za život, pa ideš tamo gdje imaš. Zato je nama svaki trenutak sreće velik kao Himalaja, zato volimo kad naši sportaši pobjeđuju, zato se osjećamo veći ljudi nego što jesmo.

Zato Vam hvala od sveg srca što smo bar na tih mjesec i nešto dana zaboravili na svoje nevolje, gledali Vas i slavili zajedno s Vama. Nadamo se, zajedno, da će kanta, u nedjelju iza devetnaest sati, biti u rukama našeg kapetana podignuta visoko u zrak. Znam da Vi vjerujete u Zlatka Dalića, koji Vas je mentalno preporodio, znam da su Vam zbog glupana izmakli mnogi nastupi u polufinalu, finalu ili čak i trofeji, ali ovo Vam je jedinstvena, vjerojatno i zadnja, prilika uzeti ono što Vam po kvaliteti pripada. Kažu da će finale gledati više od milijarde ljudi, Siguran sam da će više od devedeset posto istih navijati za Hrvatsku /znam ja po sebi da nikad ne navijam za, na papiru, favorita/, No,ako i ne uspijete, a dali ste sve od sebe, neću biti razočaran, samo tužan, jer vjerojatno neću više nikada dočekati taj i takav trenutak.

"Dečki, Tomek je jel iz Hrvatske zdele, a to je dobar znak!!"

Respekt: DerBomber, ivan-cro,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.