Analiza

Benzema i njegovih čarobnih 20, na žalost Reala, prava su rijetkost

Tribina hipoteza
RealMadrid7 | 10/2018

Iako im najprestižnije europsko klupsko natjecanje ide poput djece iz škole, pa su postali prvi klub koji ga je uzeo ne 2, nego 3 puta u nizu, i 4 u posljednjih 5 godina,  Real Madrid domaće prvenstvo osvaja na kapaljku. Gotovo da bismo mogli ustanoviti da ga uzimaju onda kad se Barceloni ne da. Naime, "Kraljevski" klub je, računajući od 2007. do ove sezone, španjolsko prvenstvo osvojio samo 3 puta, što je za najveći klub svijeta mizerno postignuće. Od ova tri, dva su osvojili od dolaska Cristiana Ronalda, o čijoj ulozi i važnosti za uspjehe madridskog kluba znaju i ptice na grani.

Međutim, što je s ostalima? Pritom prstom upiremo posebice u Karima Benzemu. Čovjek je prvi napadač Reala puno desetljeće, a jedinu, koliku toliku, veću konkurenciju imao je u Higuainu dok je mjesto trenera držao Mourinho. Od tada, pozicija francuske devetke je u bijelom dresu neprikosnovena. Koliko je to realno s obzirom na ono što Benzema pruža na terenu, teško je reći, ali golemi broj navijača "kraljeva" prema njemu nema posebno velikog razumijevanja. Možda su ga previše i imali. Evo i zašto.

Benzema je, u sada desetoj sezoni u Realu, samo dva puta prebacio brojku od 20 postignutih pogodaka u prvenstvu. U sezoni 2011/12. Francuz je 21 put tresao mrežu protivničkih vratara. Real je tada uzeo titulu prvaka Španjolske. Na idući takav pothvat, Benz je, kao i navijači madrižana, čekao sve do sezone 2015/16. a tada je zabljesnuo s 24 pogotka i upisao svoju najefikasniju prvenstvenu sezonu otkad je na Bernabeu. Vjerovali ili ne, to je bio taj drugi put da je Real postao španjolskim prvakom. Zaključak kaže, kad Benzema premaši 20 golova, Real je prvak.

No, da ne bi ispalo da sve svaljujemo na njega, dio odgovornosti je i na Realovim "višim" ljudima. Loša transfer politika stajala ih je smanjenja kvalitetnog kadra, Zidaneove rotacije momčadske kemije, ali sve podređeno prvenstveno jurišu na obrane LP-a.  Ali dok je samo, često ozljeđivani Bale upisao 19 golova u sezoni 15/16 kad je Real bio prvi, osim Ronalda i Benzeme, samo je Higuain zaabio preko 20, i to u sezoni 11/12 kad je Real, kako smo naveli, također bio prvak. U međuvremenu, Barca je kupovala, prodavala, mijenjala. Vise od Benza zabili su Ibrahimovic i Villa, a od dolaska Suareza, Urugvajac je daleko efikasniji od Francuza, čemu se pridodao i Neymar. Uz sve navedeno, u prvenstvu je ucinkom zadnje dvije sezone pao i Ronaldo, iako je uvjerljivo preko 20 golova. No, treba reci da znacajan broj utakmica nije ni igrao u prvenstvu, dok bi sve nadoknađivao briljiranjem u LP-u. 

Jednostavno je. Ako želite biti prvak Španjolske, morate imati dva igrača koja preskaču 20 golova. Samo sezona 2013/14, kad je prvenstvo osvojio Atletico, nije zahtijevala takav učinak. Tada je Ronaldo zabio 31, a Messi i Diego Costa po 27 pogodaka, s tim da je Messi odigrao samo 29 prvenstvenih utakmica. Nitko od njihvih kolega iz klubova nije došao do čarobnih 20. 

Respekt: kex1926, Dado_M, Kegla96, BruceWayne,

Slažem se: BruceWayne,

Jako dobro za prvu analizu.. - BruceWayne, 31.10.18. 20:56, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.