Analiza

Bio Madrid ili Torino, Ronaldu ide fino

Tribina hipoteza
RealMadrid7 | 01/2019

Nova 2019. godina zapocela je svoj tijek i vec pocela u svoje statisticke tablice biljeziti pogotke nogometaša u Premier ligi. No, za vecinu ostalih liga svijeta 2019. jos nije pocela, pa nam necete zamjeriti ako se jos malo vratimo na netom okončanu 2018. Iako je o ovom čovjeku kroz prerhodnih više od deseljeća sve rečeno,  osjeća se da je zaboravljeno što je napravio u 2018. godini. Cristiano Ronaldo nastupio je 2018. godine u službenim utakmicama za Real, Portugal i Juventus. Iako ćemo spomenuti i ostalo, osvrnut ćemo se najviše na ligaške nastupe i značaj.

Ronaldo je i ove sezone bio najbolji strijelac lige prvaka, podebljao je svoj skor golova postignut u fazi na izbacivanje, po čemu je ionako daleko najbolji u povijesti. No, za razliku pd prethodnih uzet je na zub jer se dočekao trenutak u kojem nije zabio ni u polufinalu ni u finalu. Na SP-u u Rusiji, Ronaldo je s Portugalom nastupio u 4 utakmice. U ta 4 dvoboja mrežu je tresao 4 puta i iznudio 2 kaznena udarca. Srušio je i jedan neslavan rekord za igrača koji je u ranijoj fazi karijere u nekoliko navrata zabijao 2 slobodnjaka u jednoj utakmici. Kako u Ligi Prvaka, tako i u španjolskom prvenstvu. Naime, popularni CR7 je nakon više od 40 promašenih slobodnih udaraca, napokon zabio iz slobodnog udarca na nekom SP-u ili EP-u. I to gol za bod protiv Španjolaca gdje je iznudio penal koji je zabio, iznudio slobodnjak koji je zabio i usput postigao hattrick protiv Furije.

Ali pustimo sve to. U međuvremenu je Portugalac, nakon 9 sezona u Kraljevskom klubu, odlučio potražiti kako je sam rekao "novi izazov". Ljudi su se tome uglavnom rugali, jer kakav je izazov prijeći u Juventus kad će ionako osvojiti ligu. Naravno, nije stvar ligi, nego u Ligi Prvaka koju Stara dama čeka kao dijete otvaranje poklona koji mu je majka za Božić ostavila ispod bora.

NAJBOLJI U LIGAMA

Iako Ronaldo na pocetku ovosezonske Lige Prvaka nije započeo kao prethodnih sezona u Realu, pa je zaradio možda i neopravdan crveni karton protiv Valencije, utakmkce u ligi nesto su sasvim drugo. Iako je drugi dio 2018. član Juventusa, Cristiano je, vjerovali ili ne, godinu završio kao najbolji strijelac madridskog Reala u svim natjecanjima, zabivši 28 golova, dok je Bale ostao na 27.Zanimljivo je da je Ronaldo odigrao čak 26 utakmica manje od Balea za gol više. Istovremeno, Ronaldo je, iako samo 4 mjeseca u Juventusu, 2018 godinu završio kao najbolji strijelac Juventusa u ligaškim utakmicama s 14 golova, a drugi iza Dybale ako se ukljuce sva natjecanja. A ne treba zaboraviti da je prelazak u novi klub znak i novog prilagođavanja i suigračima i načinu igre i atmosferi, kao i općenito stilu nogometa koji gaji Serie A. Naposljetku, Portugalac  je  godinu završio kao  najbolji  strijelac  2018 svim ligama, zabivši 36 golova, 22 za Real i 14 za Juventus.

Tako je Ronaldo u, za njegove standarde, losoj sezon i i godini ili barem nedovoljno dobroj, pokazao da može bez suigrača iz Reala. Govorilo se da svaka lopta ide na njega, kad bi išla na druge i oni bi bili jednako efikasni. Danas, Ronaldo nije u Realu, a godinu zavšava kao najbolji strijelac. Teško će se dogoditi da netko od igrača Reala postigne 20 golova u ligi u cijeloj ovoj sezoni. Nema onoga tko bi uzeo one šuteve koje je Ronaldo imao privilegiju uzeti kad ništa drugo ne bi išlo, a oni, bez čijih lopti ne bi mogao, bez njega ili ne šalju te lopte ili ih nema tko iskoristiti. Mozda i oboje. S druge strane, Juventus otvorio sezonu za pamćenje, teško da se i mogu sjetiti jesu li ikada u ovom razdoblju imali ovoliko bodova, a Ronaldo završava 2018. kao najbolji ligaški strijelac kluba. Dakle, 2018 godinu, Cristiano je završio kao najbolji strijelac Reala i drugi  najbolji strijelac Juventusa ukupno i najbolji ligaški strijelac Stare dame. 

Ok zanimljiva tema, ali možda si trebao spomenuti po meni zanimljivju: kako surađuje sa Mandžukićem u Juveu, odnosno koliko je Mandžukić zapravo profitirao od dolaska Ronalda u Juventus.. - BruceWayne, 3.1.19. 15:10, 0 0 0
Apsolutno zanimljiva tema, slazem se. Bilo je prostora spomenuti je i u kontekstu ovoga. Medutim, nastojao sam se osvrnuti na dobacivanja Ronaldu o tome da je u Realu kocio druge, a da je sad izabrao pogresnu ligu... Ali i to je sjajna tema. - RealMadrid7, 3.1.19. 16:04, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.