Analiza

Coutinho kao legitiman nasljednik Inieste u Barceloni, ali...

Tko može kratkoročno, a tko dugoročno zamijeniti Andresa Iniestu?
JoHayes13 | 11/2016

Prije nekoliko dana, točnije 29. listopada za sve ljubitelje Barcelone, ali i nogometa općenito, bila je važna obljetnica. Naime, prošlo je trinaest godina otkad je Andres Iniesta po prvi put obukao dres seniorske ekipe Barcelone, a bilo je to u utakmici Lige prvaka protiv belgijskog Club Bruggea. U tih 13 godina osvojio je doslovno sve što je mogao, na klupskoj i na reprezentativnoj razini, većinom po nekoliko puta. Najsjajnije individualne nagrade izmicale su, ali njegov utjecaj i sposobnosti svaki pratitelj nogometa jasno je vidio i cijenio. Ipak se radi o jednom od najboljih playmakera u povijesti ovog sporta, no i njega polako sustižu godine.

Omaleni veznjak zagazio je u 33. godinu života, ali konstanto igranje do samih završnica svih europskih i nacionalnih kupova, te svako drugo ljeto s reprezentacijom nakupilo je puno veću kilometražu nego je to slučaj kod prosječnog europskog veznjaka. Samim time jasno je da je pad u njegovoj igri bio neizbježan, ali kada se tome doda ozbiljna ozljeda koljena zbog koje trenutno izbiva sa terena nije iznenađujuće što se počele priče o njegovom nasljedniku u Barceloni, kao i potencijalnom velikom udarcu na kvalitetu igre jednom kada se vrati na teren.

Sportski direktor Barcelone, trener i ostatak struke u klubu već odavno računa na tu mogućnost, pa su dovođenjem Suareza i stvaranjem nevjerojatno talentiranog napadačkog trojca što više pokušali umanjiti ovisnost o Iniestinim vanserijskim partijama na koje je naviknuo ljude tijekom proteklih sezona. Već nakon, ali i tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu moglo se vidjeti da se nakupilo jednostavno previše utakmica da bi Iniesta mogao držati konstantno visoku razinu svoje igre, a počele su stizati i male ozljede.

No, pojavom MSN-a i potencijalnom promjenom uloge očekivale bi se dvije stvari, pomoću kojih javnost često pokušava opravdati pad u produktivnosti vjerojatno najboljeg španjolskog nogometaša ikad. Prva je da se povukao bliže sredini terena i da preuzima dio igre kojom je Xavi dominirao europskim nogometom, koja vuče i drugu – da je to uzrok nešto konzervativnijoj igri koju gledamo zadnje dvije i pol sezone. To bi značilo da bi mu se morale povećavati brojke vezane za dodavanja, no to nije slučaj. I količina ukupna dodavanja, kao i postotak dodavanja u kontinuiranom je padu što je suprotno onome što bi pratilo njegovo prekomandiranje u srce vezne linije.

Luis Enrique, kao i treneri prije njega svjesni su da Iniesta nema toliko izražene kvalitete kontrole ritma i distribucije lopte kao Xavi, da bi ga se u toj ulozi koristilo. On je izvanredan talent na manjem prostoru sa fenomenalnim osjećajem za podvaliti loptu koji se kao takav mora koristiti bliže suparničkim vratima. Upravo zato je veoma bitan pad takvih lopti koje vode do udaraca prema vratima i gol prilika za Barcelonu. Monopol kojeg sada MSN ima na golove i asistencije donekle ga mogu pravdati, ali pad sa 16 ligaških golova i 35 asistencija u svoje najbolje četiri sezone, na 1 pogodak i 5 asistencija u iduće tri je ogroman. Pogotovo je zabrinjavajuće da mu ostatak statistike koji bi manjkom napadačke odgovornosti trebao rasti ustvari također pada.

Bilo bi suludo očekivati da i nakon 30-te godine, te nekoliko sezona na samom europskom vrhu i dalje proživljava svoj vrhunac. Daleko smo od toga da Iniesta nije još uvijek sjajan igrač, ali oporavak od ozljede, te vraćanje u dostatnu igračku formu mogao bi na duže staze biti težak zadatak. Iako možda nije gorući problem, dugoročno bi Barcelona već trebala početi gledati prema izlogu drugih europskih klubova u potrazi za njegovim nasljednikom, a čini se da na obzoru postoji mladić koji se odlično uklopio.

Barcelona bi komotno mogla nastaviti sa tradicijom koju su pokrenuli skupa sa Real Madridom o dovođenju najboljeg igrača na Otoku u svoje redove. Nastavak na Luisa Suareza i Garetha Balea mogao bi biti Liverpoolov Brazilac Coutinho. Razina nogometa koji on pokazuje u početna tri mjeseca nove sezone pripada samom europskom vrhu. Čovjek je glavni igrač i pokretač svega dobrog u Kloppovom Liverpoolu koji polako prikuplja bodove iza Cityja i Arsenala, i zasad ozbiljno prijeti glavnim pretendentima za naslov prvaka u Engleskoj.

Igra na visok posjed i broj dodavanja, te postupno i mirno građenje napada te atomska završnica koja krasi Liverpool ove sezone savršeno mu odgovara, a upravo je to ono što bi ga čekalo i u Barceloni, sa doduše nešto drugačijom ulogom i ovlastima. Čak i ako usporedimo Iniestinu individualno vjerojatno najbolju sezonu sa dosadašnjim uzorkom Coutinhove ove sezone vidimo da se radi o dva igrača usporedivog stila igre. Naravno, određena odstupanja i razlike postoje jer Coutinho igra rolu u kojoj se od njega zahtjeva veći utjecaj u završnici napada, ali daleko je od nezamislivog da bi se mogao prilagoditi onome što bi Barcelona zahtjevala od njega.

Tehnički se radi o besprijekornu igraču i na tom segmentu ne treba previše trošiti riječi, ali što je dosta važno radi se o igraču koji ima što za reći i u defenzivnoj fazi igre. Klopp ne bi bio Klopp da od svojih igrača ne zahtjeva određu dozu agresije, pravovremenog presinga i oduzimanja lopte u opasnoj zoni, a Coutinho je taj zadatak objeručke prigrlio. Sa 1,5 uspješnih startova na suparnika i 0,8 presječenih lopti nalazi se u samom vrhu ofenzivnih veznjaka, krila i napadača u Premierligi.

S druge strane, gubitak takvog igrača ponovno bi osakatio Liverpool, čiji navijači polako gube strpljenje zbog prodaja najboljih igrača. Činjenica da je na klupu doveden Jürgen Klopp sugerira kako je klub napokon odlučio pucati na više od povremenih nastupa u Ligi prvaka i općeprihvaćenoj borbi za Europu. Prodajom televizijskih prava i ogromnim priljevom novca engleski nogometni klubovi možda nisu napredovali jedni u usporedbi s drugima, ali svakako su načinili korak naprijed u borbi za očuvanje talenta unutar vlastite lige i kluba.

Ukoliko se Liverpool stabilizira kao klub koji uz to može računati na pozornicu Lige prvaka, a s obzirom da je United svoje mjesto ponudio već prije nekoliko godina to je realna opcija, dovođenje Coutinha bi ubrzo mogao postati puno teži zadatak nego je sada. Redsi bi mu mogli ponuditi ugovor koji potpuno zadovoljava njegove apetite, a i nešto što Barcelona ipak ne može – mjesto ključnog čovjeka u ekipi oko kojeg se sve vrti. 

Barca mora dovesti Coutinha i Bellerina, ne pitat koliko koštaju. - Gogo7, 1.11.16. 19:50, 0 2 0
Nažalost se slažem :) - Shankly96, 2.11.16. 15:35, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.