Analiza

Dalićev nastavak bajke

Dalić objavio popis: tko nedostaje?
hrvojeh | 03/2019

Izbornik Dalić objavio je popis za, po njemu, uvjerljivo najvažniji projekt zadnjih 6 mjeseci. Još pri početku Lige Nacija davao je naglasak na kvalifikacije za Euro kao nešto što ima apsolutni prioritet. Skupina je dobra, prolazna i svi se nadamo da će naša reprezentacija bez drame odraditi ovaj posao. Popis koji je izbornik objavio je logičan. Naravno, puno je komentara jer smo takav narod, no mislim da izbornik zaslužuje ne malo, nego puno kredita na konto uspjeha u Rusiji. Upravo s njegove pozicije on najbolje vidi zašto je neki igrač pozvan, a zašto netko nije. Tu bih povukao dvije paralele. Eduardo Da Silva. U eri Kranjčara nije dobivao priliku, kad ga je Bilić počeo ostavljati po strani, stručni sukomentator Štimac imao je puna usta hvale za Eduarda. Ironično, upravo je on postao novi izbornik i zapravo je ponovio praksu Bilića gdje Dudu nije bio u prvom planu. Slična stvar je bila i s Kramarić vs Mandžukić dvojbom prije Rusije, a znamo kakav je tu ishod bio. Izbornik zna najbolje, vidi sve, ima odgovornost, ali ima i ovlasti te zbog toga osobno nemam ništa protiv njegovog popisa. A i tko sam ja s levelom 2 da mu sudim.

Marko Pjaca je pozvan, opravdano je upitati se zašto ne Oršić. Dalić tu očito ide logikom da se u reprezentaciju teško upada, ali teško i ispada. I ta je logika dobra. Igrač zaslužuje povjerenje i nekima je samopouzdanje vrlo bitno.  Pjaca još uvijek jaše po valu starih zasluga i zaista zaslužuje podršku jer mu karijera ide u krivom smjeru. To što uopće pričamo o Oršiću je zapravo blagoslov kad se usporedimo s rosterima primjerice Mađarske. Mađara ima skoro 10 milijuna i oni sanjaju da imaju „Oršića“. Tom logikom mi samo imamo nevjerojatan blagoslov s igračima, a problemi koje imamo s nedostatkom alternative za bekove su zapravo realne stvari koje bi nas trebale mučiti i na znatno više pozicija. Zato strpimo se, bit će prilika i za Oršića i za Petkovića ako nastave ovim uzlaznim tempom.

Iskoristio bi prigodu pa ću napraviti nezamislivo i ne složiti se vezano uz komentare za Leovca i Milića. Prvi je u solidnoj formi, no nekako sam dojma da će Barišić biti starter i da zaslužuje priliku krenuti na lijevom beku. Napravio je dobar transfer, igra (iako osjetno lošije posljednjih tjedana) i ofenzivno je bolje rješenje posebice po pitanju centaršuta. Milić je očito upao na popis zbog činjenice da može pokriti više pozicija, a izostankom Lovrena (samo prva utakmica zbog Instagram suspenzije) trebamo rješenje za to mjesto. Prenatrpani smo na poziciji centralnog veznog jer imamo toliko kvalitetnih rješenja, no ovo je reprezentacija i popis može tako izgledati. Ne možemo mijenjati Badelja za Marcela ili Bradarića za Kimmicha. Imajmo malo razumijevanja za nelogičnosti.

Tko nedostaje? Vjerujem da je samo zbog ozljede otpao Benković (tu onda vjerojatno ne bi bilo Milića), a žao mi je vidjeti da nismo izborili pravo na Karačića. Uz njega su Juranović pa i Bartolec i dalje velike nepoznanice koje ipak ne vidim kao dostatno rješenje pa sam se nadao pozivu jednom igraču o kojem se nije razglabalo na Tribini „da se ne forsira tema.“ Po pitanju vratara nemamo idealno rješenje (eh da možemo mijenjati Kovačića za Oblaka) već jako dugo. Usudio bi se reći da nikad nismo imali vratara koji prati iznimnu kvalitetu reprezentacije (tu računam i Ladića), no za uspjehe su i Ladić i Subašić zasjali kad je to bilo najpotrebnije. Dalić vjeruje Kaliniću, nadajmo se da će se to isplatiti, iako Livaković može vjerojatno biti i bolje rješenje. Vezni red je bajka i uz dva vanzemaljca Brozović bi trebao biti nedodirljiv, dok u napadu ne vidim način tko može izgurati trolist Perišić, Rebić i Kramarić.

Uživajmo što imamo ovu momčad, dva igrača koji su najbolji igrači svojih momčadi u ElClasicu i vjerujmo izborniku i stručnom stožeru, zaslužuju to.

Ne slažem se s tekstom, čini mi se da se po tebi moramo složiti kako je Dalić odlučio i to je to, što mi nema nikakve logike ako postoje bolje opcija - makar kroz komentar. Btw, na koga si mislio kod „da se ne forsira tema.“ ? - BruceWayne, 4.3.19. 17:48, 0 0 0
Ako nemaš ništa protiv njegova popisa, zašto si pisao analizu? Nema veze što imaš reputaciju 2, daješ svoj osvrt baziran na objektivnim činjenicama. - Fenix22, 4.3.19. 18:06, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.