Analiza

Dvoboj kojeg su pokvarile ozljede

Počinje doigravanje; tko može prekinuti LeBronov niz?
Essien1950 | 04/2018

Drama oko Leonarda je već i prežvakana priča. Spursi i dalje za svaku utakmicu stavljaju njegov status u medical report ali za očekivati je da neće nastupiti u ovoj seriji i to je veliko olakšanje za Golden State u ovoj seriji. Warriorsi ne mogu i dalje računati na Currya (sve do sredine polufinala konferencije po najnovijim vijestima) i ovdje bi se otvorila ogromna prilika za Spurse da imaju zdravog i spremnog Leonarda. Warriorsi su već igrali jedan duži period bez Currya ove sezone i ostvarili su solidne rezultate za to vrijeme; govorim o onom prvom periodu ne ovome pred kraj sezone kad su izgledali kao da im je svaka utakmica egzibicijska. Izostankom Stepha potpuno su se orijentirali na njihovu "staru" snagu a to je obrana. U tom kratkom periodu imali su najbolju obranu lige. Durant i Green kao centarski par sa Livingstom-Thompson-Iguodala na 1-3 pozicijama je postava sa vjerojatno najviše atleticizma, fizikalija i defenzivnog IQ-a u ligi. 

Liga se potpuno okrenila pace and space sustavima gdje većina napada završava šutom za tri i prodorima u reket. Ova postava je savršena za braniti tako nešto jer ima dva elitna rim protectora u Durantu i Greenu te hrpu krila koji bez problema drže kreatore 1 na 1 ili zatvaraju brzo šutere na perimetru. Napad Spursa je nešto drukčije koncipira pogotovo ove sezone. Na ljeto su izašče informacije da Aldridge želi trade iz Spursa nezadovoljan svojim statusom u ekipi. Popovich je prilagodio napad njegovim talentima. Spursi ponovo igraju old school košarku sa hrpom izolacija u postu i midrange šuteva. Aldridge je godinama bio elita u obe kategorije te možemo ponovo gledati onogo Lamarcusa iz Portlanda. Aldridge je 14. u ligi po broju šuteva u prosjeku. To je znatan rast u odnosu na 14 šuteva po susretu prošle sezone. Aldridge je iznimno efikasan u tom stilu košarke. Bilježi 51 posto šuta iz igre, dolazi na liniju 5.3 puta po susretu a možda najvažnije ima samo 1.5 izgubljenih u prosjeku (najmanje ako gledamo 30 igrača sa najviše pokušaja iz igre u cijeloj ligi). 

Takav stil košarke mogao bi stvarati probleme GSW jer njihova obrana je znala imati problema sa dominatnim centrima u postu. Skoro svi na rosteru GSW mogu ostati na switchu i braniti u postu ali Thompson i Iguodala neće moći to raditi tako efikasno kao protiv ostatka lige. Warriorsi su imali ogromnih problema prije par godina sa Memphisom. Napadački sustav orijentiran na igru u postu donosi neke prednosti. Nećeš možda nikad biti efikasan kao Houston i slični napadi ali usporit ćeš tempo, oduzeti tranziciju protivniku (posljedica manjeg broja izgubljenih) te ćeš većinu posjeda imati postavljenu obranu. Najbitnija stavka protiv GSW je upravo to oduzimanje njihove tranzicijske  košarke gdje su godinama najbolji u ligi. Warriorsi predvode ligu po postotku šuta iz igre u tranziciji (56.9%) te eFG% (65.1%). Protivnici Spursa imaju osmi najgori eFG u tranziciji (58.1%). Te brojke bi bile još bolje da imaju Leonarda. 

Spursi su već standardno TOP 5 obrana lige. Golden State je 9. po defenzivnom ratingu ali možemo biti sigurni da će podignuti intezitet u odnosu na regularnu sezonu. Spursi su standardno elitni u obrani trice. Spursi su savršeno precizni u svim defenzivnim rotacijama i rijetko ostavljaju slobodne šutere pogotovo u kornerima odakle ekipe šutiraju sa najvećim postotkom. To je djelovalo još bolje na kraju sezone kada se Popovich skroz orijentirao na niže postave koje su još mobilnije. Sada dolazimo do najvećeg problema za Spurse u ovoj seriji. Izostankom Leonarda nemaju igrača sposobnog zadržati Duranta u izolacijama. S obzirom da nema Currya, da će Spursi pratiti Thompsona u "centimetar" a Green i Iguodala su katastrofalni šuterski; GSW će imati puno manje prostora za svoj motion napad nego što su navikli. Sigurno će puno posjeda završiti u rukama Duranta da rješava jedan na jedan. Durant je jedan od najboljih izolacijskih napadača u povijesti košarke. Leonard je jedan od najboljih defenzivaca na krilu u povijesti i to bi bio sjajan duel. Ovako Spursi nemaju čovjeka sposobnog usporiti Duranta i on bi trebao biti efikasan u tim posjedima. Green je znao u prošlosti usporiti Duranta ali to jednostavno nije dovoljno. 

Spursi će ovako sigurno dobiti jednu ili dvije na domaćem parketu ali sa Leonardom bi imali jako zanimljivu seriju. S obzirom da nakon toga Warriorsi idu na Portland/New Orleans, GSW bi trebao proći neokrznut bez obzira na ozljedu Currya. 

Respekt: marko_marcus, GNKDZCFC,

Slažem se: GNKDZCFC,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.