Analiza

East losers part 1

Surfin USA; tko je pobjednik Leonard-DeRozan tradea?
Essien1950 | 07/2018

CAVALIERS

Nedvojbeno najveći gubitnici tržnice. U dva ljeta izgubili su Irvinga i najboljeg igrača lige skoro za ništa. Jedino što im je ostalo od Irving tradea je bio pick Netsa koji je pretvoren u Sextona; sjajnog atleta koji će zasigurno biti barem plus obrambeni ako ne i granični član All defensive timova u budućnosti. Nedostaje mu šut ali je sjajan u napadanju obruča; 20 poena u prosjeku u Summer ligi obećava. Cavaliersi su preko capa sa gomilom loših ugovora a upitan je ulazak u playoff.

HEAT

Miami nije imao nijedan pick na ovom draftu što je porazno za ekipu koja je rubna playoff momčad. Vratili su Ellingtona na jednu godinu 6 miljuna što je prihvatljiva rata za igrača koji šutira tricu sa 40 posto. Nisu unaprijedili momčad jer su i bez prostora na capu; što je još gore plaćat će priličan luxury tax . I sljedeće ljeto im je cap zakrčen što je užasna vijest jer će u ponudi bit hrpa sjajnih igrača a Heat je uvik bio primamljiva free agent destinacija. Godinama su slovili za vrhunski ustrojenu franšizu. Definitivno gube tu titulu.

76ers

Odradili su solidan draft. Skupili su jednog od najboljih atleta na draftu Zhaire Smitha te uz to dobili sjajan asset u nezaštićenom picku prve runde Heata. Iz prethodnog pasusa je jasno zašto je to vrijedan pick. Gubitnici su zbog ostalih poteza. Tradeali su za Chandlera a zauzvrat su dobili samo pick druge runde. Wilson je imao najgoru sezonu još od rookie sezone. 10 poena, 44 posto šuta i 1.5 bacanje u prosjeku kao četvrta/peta opcija je loša statistika a još gore zvuči kada takvu produkciju plaćaš 13 miljuna. 76ersi nemaju GMa i to je bilo jasno u ovom poslu jer trebali su izvući barem pick prve runde kao naknadu. Izgubili su Bellinelia i Ilyasovu; obojica su bili iznadprosječni šuteri prošle sezone i sa njima je došao preporod Sixersa. Simmons nema vanjski šut a Embiid većinu posjeda boravi u postu. Kad imaš takvu postavu, neophodno je okružiti ih šuterima da bi dobio na spacingu. Jedino su Reddicka vratili i to ponovo za veliku ratu ali na jednu sezonu pa nije toliko grozno. Pustili su Holmesa (modernog 3&D centra koji je solidan u završavanju nakon pick and rolla). Muscala za Andersona i Luwawua su potezi koji stvarno ništa ne mijenjaju. S obzirom da su veliko tržište, imaju mladu jezgru sa sjajnom sezonom iza sebe te da su imali prostora na SC; podatak da se nisu približili nijednom superstaru ovo ljeto je stvarno porazan.

WIZARDS

Nisu nešto strašno pogriješili ali nisu ni napravili pomak naprijed. Jeff Green I Howard nisu potpisi koji bi im trebali donijeti značajne pomake. Howard još uvijek može imati neke dominantne 15-10 tipa utakmice ali isto tako je godinama problem u svlačionici jer nikako da se pomiri sa činjenicom da nije superstar. Kada bi Howard konačno počeo samo igrati obranu, skupljati skokove i zakucavati zicere i odbijance; ovo bi bio dobar potpis ali zadnjih par sezona nas uči drukčije. Ovaj prostor se mogao bolje iskoristiti. Recimo za Scotta koji im je pobjegao u Clipperse. Igrač zabija 9 poena u prosjeku sa preko 50 posto šuta iz igre i 40 posto za tri. Nije spektakularan u obrani ali odradit će posao. Njihov pick Brown na draftu mi nije impresivan. Radi se o nadprosječnoj atleti koji nema šut i u ničemu ostalom nije iznad prosjeka. Wall većinu vremena ima loptu u rukama a nije šuter, Oubre dobiva dosta minuta a nije šuter. Takvom rosteru treba šutera a ti ih se rješavaš da bi doveo dva igrača koji ti rade dodatni problem u spacingu. Zamjena Rivers za Gortata mi je još jedan minus. Gortat je bio jako dobar defenzivno u svojih 20 minuta na račun sjajnog rada nogu i snage. Očito su problemi sa Wallom bili preveliki pa su doveli neefikasnog gunnera kojem si dužan isplatiti ogromnu ratu. Očekujem lagani regres od Wizardsa ove sezone.

PISTONS

U groznoj su situaciji. U ligi koja se sve više okreće šuterskim i manjim postava oni su „zarobljeni“ sa centarskim parom koji nema domet na trici a i ne daju vrhunski defenzivni doprinos. Kada nadodaš grozne ugovore Jacksona, Gallowaya i Leuara ovo je i gora situacija od Heata jer oni su recimo dužni 64 miljuna dolara (više od pola SC) u sezoni 20/21 samo Drummondu i Griffinu. Uz to nisu imali pick prve runde zbog tradea sa Clippersima. Pick druge runde su po meni bacili u vjetar jer Bruce Brown nije pokazao nijednu vještinu koja bi mogla biti korisna u NBAu.

HORNETS

Još jedna ekipa na Istoku sa katastrofalnom situacijom sa SC. Imaju TOP 10 payroll lige a teško će u playoff s tim da im je daleko najbolji igrač tek šesti po visini plaće. Kembi ističe ugovor sljedeće ljeto i teško da će ostati ode. Napravili su nekoliko tradeova u kojima su u principu pretvorili Howarda u Biyomba i putem izgubili neke pickove druge runde. Ovi potezi su jedino bili dobri u očima MJa koji je uštedio par miljuna salary taxa. Na draftu nisu loše prošli sa Milesom Bridgesom. Momku je upitna pozicija ali trebao bi se snaći u NBAu. Eksplozivan je u napadanju obruča. Pick druge runde je neloša kocka jer Kulboka je visok 2.08 a sjajan šuter. Naravno izostaju svi ostali aspekti igre ali sa 55. pickom se isplati zavrtiti kolo.

 Promijenili su i trenera. Na mjesto glavnog trenera došao je James Borrego. Tako je brojka Popovichevih bivših asistentata koji su trenutno glavni treneri u ligi skočila na četiri a i ostala tri trenutna asistenta su vrlo tražena roba u ligi. Borrego je trener koji implementira klasične "Spurs principe"; zatvaranje defanzivnog skoka, obrana trice i protok lopte. Ne bi trebao donijeti neke velike promjene s obzirom da je Clifford bio trener koji je inzistirao na skoku i obrani. Hornetsi su prošle godine hvatali 80.7 posto dostupnih defenzivih skokova (1. u ligi). Obrambeno su bili 16. ekipa lige što će teško doživjeti napredak ako ne daju više minuta Gilchristu ali on donosi cijeli niz problema u napadu. Napredak bi mogao doći u napadačkom dijelu jer su prošle godine bili tek 26. po broju dodavanja na utakmici. Manje od njih su imali jedino Rocketsi, Cavsi, Portland i OKC; sve redom ekipe ovisne o jednom i dva igrača. Hornetsi su se slično pokušali osloniti na Kembu ali on nije klasa koju imaju gore navedeni timovi. Hornetse spašava što su na groznom Istoku. Ako in se poklopi da budu zdravi a protivnici upadnu u neke probleme sa ozljedama, mogli bi vidjeti playoff. Krenu li loše, ne bih isključio da Kemba već odmah zatraži trade iako zasad najavljuje da želi ostati na duži period.

Respekt: DerBomber,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.