Analiza

Free Hezonja

Vrijedi li Hezonja 5 milijuna po sezoni?
Lisac | 01/2018

Već lani u ovo doba godine bilo je jasno da Magic ne računa ozbiljno na Hezonju i da se Mario neće baš naigrati košarke ukoliko ne promijeni sredinu. Nakon solidne rookie sezone minutaža je postajala sve manja i novi trener Vogel ga je uglavnom koristio kao zakrpu za rupe u rotaciji te ga se prešaltavalo sa pozicije na poziciju. Na parketu je uglavnom dobivao dionice od po 3-7 minuta a ponekad bi i na istoj utakmici igrao pozicije od 2-4 na što se ni puno iskusnijim igračima nebi bilo lako prilagoditi. Mario je izgledao totalno pogubljeno na terenu pogotovo u obrani a šut mu je pao na katastrofalnih 35%, dok je za tricu šutirao vrlo loših 30%. Suma sumarum dobivao je onaj “garbage time” i uglavnom statirao na terenu.

Nije slutilo na dobro

Ovo ljeto Hezonja je preskočio reprezentativne obaveze i odlučio poraditi na sebi kako bi se što bolje spremio za nadolazeću sezonu u kojoj bi se trebao izboriti za ostanak u najboljoj ligi na svijetu. No ni početak ove sezone nije nagovještavao bolje dane jer je Orlando odlično otvorio sezonu i sa skorom 7-3 držao čelo istočne konferencije. Prilično smiješno iz sadašnje pozicije djeluje činjenica da je tada Magic bio vodeći na istoku a Memphis na zapadu. Uprava kluba već tada je odlučila da ne želi zadržati Hezonju u svojim redovima te mu se vrijeme provedeno na terenu sve ćešće moglo brojati u sekundama. Međutim Orlando se vrlo brzo vraća u svoju realnost i niže poraz za porazom a nakon što su im svlačionicu pogodile ozljede trener Vogel nije imao izbora već dati Hezonji ozbiljniju minutažu. Sezona je ionako bila izgubljena a neopterećeni Hezonja spojio je par vrlo dobrih partija u prosincu iako ga je trener i dalje koristio na više pozicija. Prilično je smiješno bilo vidjeti Maria kako protiv Minnesote glumi centra i čuva Karl-Anthony Townsa ali čak i u tom duelu ovaj probuđeni Hezonja je izgledao solidno. Očito je i sam shvatio da je došao do zida i da ako želi zaraditi novi NBA ugovor mora početi pokazivati sav onaj raskoš talenta zbog kojeg je bio biran kao peti pick drafta.

A u momčadi gdje većina igrača igra solo utakmice poput indijanaca jedini način da si digneš brojke osim ozbiljnijeg angažmana u obrani je da i sam počneš forsirati čim se za to ukaže prilika. Tako se Hezonja napokon počeo nuditi kao opcija u napadu umjesto da samo čeka kao spot-up opcija a usto je i napokon je počeo agresivnije napadati obruč. S obzirom da ima brzine i skočnosti to je dio igre kojeg će morati dodatno izbrusiti ako želi biti faktor u bilo kojoj ekipi.

Na ovu statistiku je podosta i utjecala činjenica da je dosta vremena proveo i na poziciji strecth četvorke ali smanjenje broja šuteva s poludistance te odlična realizacija oko obruča su svakako veliki napredak u odnosu na lanjsku sezonu. Kad bi igrao u ekipi koja bi bolje dijelila loptu i manje forsirala solo akcije uvjeren sam da bi imao i bolji postotak za tri poena te bi gledali više njegovih predstava poput one protiv Detroita kad je šutirao 8/12 iza linije za 3 poena.

Pamet u glavu

Nakon početnih 7 pobjeda u 10 utakmica momčad Magica je u preostalih 38 dvoboja skupila samo šest pobjeda i drži samo dno lige. Momčad s Floride je u tank modu već duže vrijeme tako da bi Mario trebao dobiti još podosta minuta do kraja sezone što će mu sigurno mnogo značiti.

A zatim će vrlo pažljivo morati izabrati novu destinaciju i paziti da odabere donekle funkcionalnu i timsku momčad. Interesa za njega će sigurno biti jer visoki pickovi s drafta uvijek imaju ekstra kredit kod GM-ova. Nakon katastrofalne prošle sezone ove sezone je pokazao da ga još nije rano otpisivati a u dosta utakmica je pokazao da sasvim solidno može odigrati rolu scretch četvorke što u napadu što u obrani. Mario samo treba momčad koja vjeruje u njega i koja će mu dati potrebne minute na terenu a to Orlando očigledno nije. Izbor destinacije ovog ljeta će uvelike utjecati na razvoj njegove NBA karijere jer mu nakon 3 godine šikaniranja treba ekipa koja će pokazati vjeru u njegov potencijal i pustiti ga da se igra košarke. 

 

 

 

Povezane analize

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.