Analiza

Galija nije imala šanse protiv svemirskog broda

Utakmica tjedna: Juventus - Manchester United 1-2
BruceWayne | 11/2018

Iako je početak sezone označen kao veliki underachivement, na Old Traffordu se polako smiruje situacija. Naslov je praktički izgubljen, pozicije koje vode u Ligu prvaka ne djeluju blizu, kao svjetla točka čini se skupina Lige prvaka gdje United sigurno plovi prema drugom krugu. Odnos vlasnika prema klubu, nezadovoljstva glavnih igrača i "hladni rat" na relaciji Mourinho-sportski direktor kulminiralo je užasnim prvim dijelom predstave protiv Newcastle. Nakon tog poluvremena, gdje je United gubio 2-0 od značajno slabijeg Newcastle na vlastitom terenu, bilo je jasno da će Mourinho nakon drugih 45 minuta otići kao gubitnik ili pobijediti sve na stadionu i vratiti status trenera na neodređeno. Konačno slobodni, zaigrali su dovoljno dobar nogomet da se zasluži aktiviranje "Fergie timea". Bilo je poluvrijeme koje je otkrilo sav potencijal, duboko skriven u Posebnim bilježnicama, blokovima i knjigama.

Međutim, Mourinho je dobro mijenjao, United odigrao vrhunsko poluvrijeme i pobijedio. Otprilike, ta rečenica će se ponavljati u sljedećih nekoliko utakmica kao trademark dosadašnjeg dijela sezone. Poslije Newcastlea i reprezentativne stanke, uslijedio je zahtjevan raspored i ogroman pritisak skupljanja što više bodova jer su njihovi stari suparnici Chelsea i Arsenal neočekivano dobro startali pod novim trenerima. Težak raspored, status autsajdera i cijeli svijet protiv njega, bio je motor koji je pokrenuo Mourinha i United.

Od Stanford Brigea do gradskog derbija, skupio je 3 pobjede, 1 remi, 1 poraz, dvije svađe s protivničkim navijačima i jednu s protivničkim asistentom. United je igrao većinom hladno pa toplo, osim protiv Juventusa kući gdje su ostali zaleđeni cijelu utakmicu. Simpatični Bournemouth dobili su na fizičku razliku kada su se oni ohladili, a Juventus nespretnim reakcijama njihove obrane u dva prekida pred kraj utakmice, no pozitivan niz vratio je vjeru i atmosferu pred gradski derbi, dvoboj koji može na Old Trafford donijeti puno više od 3 boda.

Bez Pogbe, domaćeg terena i tipke "Fergie time", crveni dio Manchestera zapravo nije imao šanse. Iako će se gotovo svaki razgovor o ovim suparnici završiti na temi novca, srž priče je u drugom detalju. Kada u internet tražilicu upišite Manchester City, izbacit će vam stranice koje opisuju njihove rezultate kroz superlativan odnos prema estetici igre. Ako pokušate riječi Manchester dodati United, to je vas odvesti na Mourinhov domaći teren, gdje se on vodi i obično pobjeđuje u ratovima sa bilo kim tko naiđe, istodobno skrivajući sve ono loše što se dogodi u 90+ minuta. Tome ne pomaže niti ponašanje vodstva kluba, Portugalčev savršeni izgovor koji postaje njegov prvi i posljednji argument kada situacije izmakne kontroli. Dok City svoj identitet gradi na terenu, Mourinho Manchester United pretvara u sebe.

Iako je poznat kao ponajbolji trener nove ere u slučaju kada treba pronaći detalj koji odlučuje pobjednika, ovaj puta nije priredio zamke na koje City nije imao odgovor. Nadajući se da dobiti premoć brojčane superiornosti kroz obrambeni blok, ekipu je povukao prilično duboko. Detalj koji je trebao prevagnuti bio je man marking Rashforda kao najisturenijeg igrača gostiju nad pivotom Cityja Fernandinhom. Odsjeći koridore distribucije često je ključan posao u pozicijskoj obrani, a moderni nogomet nalaže da u tome sudjeluju svih 10 igrača u polju. Toga se nije odrekao niti Guardiola, stoga je Agueru namijenio sličan zadatak. Nemanja Matić, u ovom smislu protuteža Fernandinhu našao se u "očekivanju Godota", odnosno igrača koji će mu se ponuditi kao passing opcija u progresiji napada. Kada je Cityjev blok zatvorio sredinu, Matiću je ponestalo rješenja i ubrzo se našao okružen petoricom protivničkih igrača. Idealna okidač za oduzimanje lopte, što je Aguero i napravio.

Iako je u medijima uvijek među prvim kandidatima zbog izostanka atrakcije u svojoj igri, Cityjev sustav ne bi mogao funkcionirati bez Fernandinhovog utjecaja. Kao holder ispred tri stopera u izgradnji napada ima ključnu unaprijed odrediti slobodnu zonu dodavanja i tamo prebaciti posjed uz napomenu da taj razvoj napada ima progresivni potencijal. Pošto ima ulogu koja prije svega treba osigurati stabilnost posjeda i ravnotežu a Cityjev visoki posjed označava nizak skup u obrambenim kategorijama, Fernandihov doprinos se ne može dovoljno prikazati statističkim pokazateljima.

Izbaciti Fernandinha iz distibucijskih kombinacija trebao je usporiti Cityjem protok lopte te olakšati posao gostujućoj obrani. Uspjeh Uniteda u tome bio je djelomičan. Uspjeli su blokirali koridor između stopera i Fernandinha, ali nisu uspjeli usporiti Cityjevu izgradnju napada. Pepov odabir stopera koji kvalitetno mogu odgovoriti iznošenju lopte pokazalo se kao ključan trenutak u zaobilaženju Mourinhove zamke markiranja Fernandinha. Izlaskom stopera odrađen je jedan dio posla, drugi morao je odraditi napadač - u ovom slučaju Aguero.

Dok je Mourinho u svom odabiru najisturenijeg igrača tražio fizičku dominaciju u fazi obrane i tranzicije, Pepov odabir stvara ključni taktički missmatch koji rješava pitanje pobjednika. Overlodanjem zone koji nominalno okupiraju D.Silva i Sterling, nudio se kao opcija u službi povratkon dodavanje prema Fernandinhu. Na taj način je City primjenjivao svoj primarni plan.
U drugom primjeru, kada je Rashford isključio Fernandinha, United ima dovoljno igrača za preuzimanje ukoliko Laporte napadne prostor ispred pozicije stopera, no ponovno spuštanje Aguera u međuprostor stvara dodatni pritisak jer taj prostor otprije napadaju Sterling i D.Silva. Ulaskom Laportea u zadnju trećinu te Aguera u međuprostor, Mourinho više nema brojčanu premoć na kojoj je temeljio svoj plan.

Zguran u svojih 25 metara bez igrača koji može odgovoriti presingu Cityja ili odigrati igru leđima, Mourinho je izgubio kontrolu nad utakmicom. Kao u mnogim bitkama prije, ostala je sitna nada zvan David De Gea, no Španjolac se uklopio u sivilo gostujuće obrane i njegov utjecaj više ne stvara razliku kao prijašnjih sezona. Bez obzira na nespretnu reakciju Edersona pretvorenu u pogodak Martiala, pitanje pobjednika bilo je odlučeno drugim pogotkom Cityja. Naposljetku, danas je izašla informacija da je Manchester United krenuo u pregovore oko produženja ugovora sa veteranskim dvojcem Valencia i Young. Teško je vjerovati da je to odluka donesena zbog financijske rigidnosti čelnika kluba i produljivanju "vječne" teze o Cityjevom dovođenju bočnih igrača za cifre koje Mourinho navodno ne može dobiti od ljudi na vrhu. Iz jednadžbe ne treba izbaciti činjenicu da su navedeni igrači prilično visokim ciframa, no njihovo dovođenje bilo je nužno da bi sustav igre išao naprijed. 

City nije prvi na ljestvici jer ima najbolje igrače ili najviše novca, nego jer je rezultat dikretan proizvod najbolje posloženog sustava podređenim nogometnim trendovima i viziji koja proizlazi iz dogovora na relaciji uprava-sportski direktor-trener. Dok Mourinho pasionirano prati svakog veznjaka iznad 190 cm, Pep Guardiola dovodi stopere i vratara koji mogu sudjelovati u distibuciji i tako otklanja mogućnost protivničkog missmatcha kroz visoki presing, a svojoj ekipi nudi priliku da to izigra.

Upravo ono što se događa na drugoj strani. Najveći problemi u pozicijskoj igri Manchester Uniteda proizlaze iz manjka prilagodbe rostera na elemente modernog nogometa. Kada se na to nadoveže kronično manjak koncentracije Lindelofa u branjenju zone ili Lukakuova realizacija, postavlja se pitanje pripada li United trenutno u istom dijelu lige kao njihov najveći suparnik. Posljednjih 90 minuta ponudili su prilično jasan odgovor onima koji su ga spremni prihvatiti.

Jasno da se u klasifikaciji Unitedovih rezultata ne može sva krivnja svesti na jednu osobu. Kao što ni Lopetegui nije isključiti krivac za svoj otkaz, niti Niko Kovač za sličnu situaciju u Bayernu. Međutim, kod Mourinha postoje opravdane kritike jer klub koji vodi taktički izgleda kao galija s provjerenim kapetanom te nekoliko kvalitetnih časnika na njemu, no plovilo koje je nestalo iz upotrebe u 17. stoljeću ne može konkurirati svemirskom brodu Pepa Guardiole.

Njegov City bi zbog superiornog sustava i cijelokupne klupske vizije mogao uskoro  postati Imperija u Galaktičkom Carstvu Premiershipa, a kao jedina prijetnja čini se družina koje je nedavno odbacila luk i strijele te kupila nekoliko prilično opasnih svemirskih letjelica. Trenutno, samo oni mogu dugoročno konkurirati onome što na terenu prikazuje Manchester City..

Respekt: Dado_M, Bateman,

Slažem se: Bateman,

Nije problem u reaktivnoj igri, nego u tome što odbija bilo kakve elemente modernog nogometa ili trendove.. - BruceWayne, 14.11.18. 21:23, 0 0 0
Moje razmišljanje je da top 10 klubova moraju imati proaktivne trenere koji uz postizanje rezultata imaju i igru; jer ne može se dogoditi npr. da Utd igra kao West Brom ili Stoke City, a da plaćaš za Utd 5 x skuplju ulaznicu. (1) - Fenix22, 14.11.18. 21:34, 0 0 0
Da banaliziram, ne možeš izdvojiti za Ferrari basnosnovne novce, a da ima perfomanse kao Golf 2. (2) - Fenix22, 14.11.18. 21:36, 0 0 0
Njemu treba odmor. Ja sam siguran da bi se, kada bi proveo godinu dana pasivno promatrajući igru u analizirajući trendove, nakon toga vratio s novom idejom kako se tome suprotstaviti. - Bateman, 15.11.18. 9:23, 0 0 0
Ego je to.. - BruceWayne, 15.11.18. 12:21, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.