Analiza

Hajdučko srce

Prodaja Ante Ercega; palac gore ili dolje za Hajduk?
Lisac | 01/2018

Igralo se 29. kolo prošlog proljeća a Hajduk je napokon počeo povezivati konce igre pod Carillom. U Maksimir se išlo samo s jednom namjerom, otkinuti bodove Dinamu koji je pokušavao stići Riječane u borbi za titulu. Iako se ozlijedio već na samom početku susreta Erceg je ostao u igri unatoč tome što se jasno vidjelo da ne sudjeluje u obrambenim zadaćama kao i inače i da nije na 100%. Stisnuo je zube i idealno utrčao u prostor na jednu odlično odloženu loptu Futacsa te je spretno ugurao u gol unatoč vrlo malo slobodnom prostora. Izdržao je do poluvremena kad je zamijenjen a Hajdukov bunker izdržao je do kraja. Dinamo je u sljedećem kolu u Koprivnici matirao mladi Bogojević i bilo je jasno da se prekida Dinamova dugogodišnja dominacija u domaćem prvenstvu. Posebnu radost navijačima Hajduka donijela je izjava Ercega koji je nakon te utakmice izjavio da gušta u Splitu i da bi najrađe potpisao doživotno te da želi ostaviti dublji trag svojim igrama u Hajduku. Izjava je to koja ovih dana tutnji u ušima navijačima Hajduka.

Glue guy

Znam živimo u doba medija gdje se ovakve izjave često daju samo zbog dobrog PR-a a onda igrači zaborave na to što su rekli već prilikom prve bolje ponude. Ali Ercega bi bilo nepravedno svrstati u taj koš jer je i svojim postupcima van terena puno puta pokazao da mu igra u Hajduku nije samo posao već da za Hajduk stvarno živi. Od humanitarnih akcija do druženja s navijačima i potpori udruzi Naš Hajduk, nema gdje se nije osjetilo njegovo prisustvo. S obzirom i da je već ulazio u ozbiljne igračke godine malo tko je vjerovao da će Hajduk prodavati takvog igrača sad kad je financijski napokon stabilan jer osim što je jako bitan kotačić u močadi on je i ona spona u svlačionici između navijača i igrača. Ipak Ante je otišao na vlastiti zahtjev kako on kaže zbog novaca ali sigurno tu ima i još pokoji razlog koji Ante nije htio iznositi u javnost.

Osim što je bio spona između svlačionice i navijača također je bio spona i u momčadi između veznog reda i napada. Njegovo razumijevanje geometrije igre i njegova čelična pluća najviše su dolazila do izražaja dok su on i Futacs bili zajedno na terenu. S obzirom da je Mađar kompletan napadač i da za razliku od ostatka Hajdukovih centarfora pokušava otvoriti prostor i za suigrače, Ercegu nije bilo problem utrčavati u prazne prostore koje bi protivničke obrane ostavile fokusirajući se na Futacsa. Njih dvojica su izgledali kao da godinama igraju zajedno koliko dobro su otvarali prostor jedan drugome. 

Ozljedom Futacsa Erceg je od lutalice u napadačkoj trećini premješten na klasično krilo a i dobio je nešto više defanzivnih zadataka. Kad je otišao i Vlašić momčad je u nedostatku kreatora često gurala loptu baš njemu a koliko se dobro adaptirao i na tu rolu možda najbolje govori podatak da je u jesenskom dijelu prvenstva najveći postotak točnih centaršuteva imao Hysen Memolla (38%) koji je ofanzivno sasvim prosječan bek ali mu je Erceg kupio toliko vremena na lopti da Albancu nije bilo teško uputiti kvalitetan centaršut. Erceg je jednostavno toliko polivalentan igrač da može pokriti skoro svaku poziciju u ofanzivnoj trećini i toliko dobro razumije geometriju igre da uvijek suigračima oko sebe olakšava posao. Tipičan primjer “glue guy” igrača, igrača koji u nijednom segmentu igre nije elitan ali je toliko kompletan i požrtvovan igrač da cijelu ekipu diže na višu razinu. Koliko znači ekipi možda se i najbolje vidjelo u onom dvoboju protiv Evertona na Goodison parku kad je njegovim ulaskom Hajduk od ekipe koja je izgledala kao da je zalutala u Euroligu  u zadnjih 20 minuta izgledao dominantno protiv jednog Premierligaša. Uostalom brojke govore same za sebe, u 56 utakmica zabio je 26 golova i upisao 18 asistencija, statistika je to kakvom se malo igrača u našoj ligi može pohvaliti.

Život poslije Ercega

Hajduk je učinio najbolje što je mogao u ovoj situaciji. Držati nezadovoljnog igrača koji je još k tome i vrlo bitna figura u ekipi i u svlačionici nije imalo smisla a 1,8 milijuna dolara je sasvim pristojna cifra za 29-ogodišnjaka koji je besplatno stigao pretprošlog ljeta. Bili su puno izgubili ovim transferom ali ostankom nezadovoljnog Ercega u svlačionici mogli su izgubiti i puno više.

Iako nije primarno kreator Ante je često preuzimao tu ulogu ove jeseni i zadržavajući loptu u nogama često otvarao prostor suigračima te u onih par navrata idealno gađao suprotne rašlje protivničkih momčadi. Povratkom Futacsa Hajduk će puno toga dobiti ali definitivno im treba barem jedan kvalitetni ofenzivni vezni. Od trenutnog kadra prve momčadi nitko nije sposoban preuzeti kreaciju na sebe iako je više njih pokušalo. Hamza je uz Ercega bio najsolidniji u toj ulozi ali teško da Hajduk može daleko ako sve svali na njegova leđa. Ukoliko Hajduk ne dovede takvog igrača čeka nas još jedno klasično Hajdukovo proljeće jer Hajduk u svom rosteru nema kvalitetne bočne igrače s kojima bi mogao zaigrati u nešto drugačijem sistemu. S obzirom da je zaostatak za Dinamom teško dostižnih -12 nebi bilo ništa čudno da netko od Hajdukovih talentiranih mladića dobije priliku da pokaže što zna ali na ljeto će Hajduk morati dovesti kreatora igre ako želi biti konkurentan u sljedećoj sezoni.

Stvarno dobra analiza! S velikim dijelom toga se slažem. Jer vjerujem da je Ante potpuno iskren kad je rekao da je ovo jedinstva prilika za igrača njegovih godina da si osigura budućnost. Uprava to jednostavno mora poštivati... - Losovius, 9.1.18. 23:17, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.