Analiza

Ideja i vrijeme

Vuliću otkaz, uskoro novi NO!
BruceWayne | 12/2018

Dva, gotovo identična napada bila su dovoljna da Osijek napravi ono što nije uspio prošle godine protiv istog suparnika na istom stadionu u istom dijelu natjecanja. Tako će uz Inter, Rijeku i Dinamo, Osijek biti sudionik poluzavršnice Hrvatskog nogometnog kupa, što je Osječanima sasvim dobra prilika približiti se to trofeju, prvom nakon 18 godina.

Približiti, jasno ne znači isto što i osvojiti jer će jednako željom u nastavak natjecanja ući i tri preostala osječka konkurenta. Iako u suživotu s najvećom u krizom u proteklom razdoblju, svoju su računicu imali u Hajduku. Utakmica koja je trebala dati nadu u spas sezone, zapravo je idealni primjer odgađanja neodgodivog - Hajduk će razlog svoje neuspješnosti morati tražiti drugdje. Važno je napomenuti, neće ga naći na jednom mjestu ili u jednoj osobi, ono što se događa na Poljudu zahvaća poduži popis relativnih optuženika, a zadnji od njih zasluženo je dobio otkaz nakon što u 9 kola nije uspio donijeti niti jedan razlog zašto bi upravo on bio dugoročna opcija.

Konkretno i pozicijski, njegov Hajduk napadao je ponajviše po bokovima, a da su pri tome imali najmanje pokušaja za dribling u cijeloj ligi. Ako je to nekome promaknulo, onda će podatak o broju posjeda gdje su bili vodeći u ligi a tek 6. po ključnim dodavanjima dodatno učvrstiti navedenu tezu - Zoran Vulić nije bio osoba za voditi Hajduk ni kada je imenovan niti kada je otpušten.

Pod uraganom nadolazećih promjena u nadzornom odboru, klupska uprava povukla je jedini preostali potez na raspolaganju. Kada je izostao rezultat, kompromitirani Željko Kopić dobio je otpusno pismo, međutim kada je obrana ideje došla u pitanje, aktivirana je zadnja opcija, ona koja će potvrditi ili negirati rad svih klupskih službi otkako su došle promjene na poljudski stadion.

Tako je Siniša Oreščanin postao puno više od "još jednog trenera" Hajduka, postao je branitelj ideje i zadnji stup priče o razvoju i modernizaciji omladinskog pogona, pod prašinom skrivenog fascikla ispod onih primarnih napisanih na portugalskom ili engleskom jeziku. Milijun će pitanja ostati neodgovoreno, primjerice kao angažman Maria Brance, neospornog stručnjaka i još većeg nepoznavanje hrvatskog nogometa, čija su djelovanja pokrenula domino-efekt iako su u tom financijskom stadiju procesa bili nužni. Izostanak kohezivnog faktora i vizije liječilo se igranjem kvalifikacije Europske lige, osiguravanjem euforije barem jednom godišnje i povratkom bivših zvijezda kluba - koji će se kasnije pokazati kao veći promašaji nego pojačanje, čast izuzetcima.

Međutim, Vulić i Kopić imali su jednu zajedničku točku: obojica su pali na ispitu "man managmenta", preduvjeta svakog uspješnog rezultata, a trenutak kada su izgubili svlačionicu označio je njihov kraj. Stoga, da se to ne bi ponovilo treći puta u jednoj polovici kalendarske godine, Oreščanin je u prvu bitku protiv Rudeša poveo budućnost kluba. Za razliku od Vulića, kojem je uvođenje Bradarića ili Palaverse zvučao kao izgovor ako izostane rezultat, Oreščaninov debi na klupi bio je jasan pokazatelj što će biti esencija ideje novog trenera.

I zato nije slučajno da je Hajduk odigrao najboljih 90 minuta upravo u Kranjčevićevoj protekli vikend. Na golu je priliku dobio vratar koji sudjeluje u posjedu, napad se gradio iz obrane a Splićani su stigli nadjačati protivnike u sve tri trećine terena. Mnogo toga dobroga što Hajduk radi, ostalo je ispod površine jer su to obično detalji koji je jamče kratkoročan rezultat. Tako smo u konkretnom primjeru mogli vidjeti suradnju Red Bulla i Hajduka jer Oreščaninov romb podsjeća na rad Marca Rosea, prošlosezonskog polufinalista Europske lige.

Iako je romb po mnogima nogometna prošlost, ta formacija u modernom nogometu ne mora isključivo značiti rigidni dijamant u sredini, što je najbolje objasnio Johan Cruijff- potrebna su dva manevra da se romb pretvori u klasičnih 4 3-3. No, ključno je pri tome stvoriti veliki broj opcija kako bi se zavarao protivnik, zaključnom idejom doći u protivničku polovicu s dovoljnim brojem igrača odgovoriti obranu a istovremeno imati opcije za recikliranje posjeda ili zaštitu u obrambenoj tranziciji. 

U vremenu bez standardne formacije, nije neobično vidjeti veliki broj promjena iste tijekom jedne utakmice kao niti česte izmjene pozicija među igračima.
Odgovor se traži u pitanju tko je spreman uložiti dodatan rizik gradeći fluidan sustav a tko je suprotne ideje i korištenja protivničkih pogrešaka ili fizičke dominacije kao vlastite najveće prednosti.

Kao što nije bila slučajna "renesansa u Kranjčevićevoj", isto ne treba iznenaditi prolazak Osijeka u polufinale kupa. Nakon što su se tjedan prije na istom stadionu iz prethodne rečenice susreli Lokomotiva i Osijek, dva Spidermana iz onog poznatog memea, Zoran Zekić se vratio starom planu igre. Pri toj odluci, pomoć je imao u nedovoljno uspješnoj integraciji kreativnijih igrača kao što su Ćavar, Kamenar ili Pervan te povratku najvažnijih igrača. Kada zdravstveni karton dopusti nastup Bočkaju i Hentyju, Osijek postaje opasan, posebno u situacijama kada nisu primorani napadati protivnički gol korištenjem posjeda iznad 50%.

Plan osječke igre bio je prilično jednostavan ali učinkovit. Iako će mnogi pod povećalom staviti pogrešku vratara Ljubića, proces primanja gola započeo je puno dalje od mjesta koje je pozicionirao splitski vratar. Osijek je znao da kroz posjed ne može konkurirati Hajduku, stoga su se povukli u obrambeni blok tražeći pogreške u gustujućoj pozicijskoj igri. Trenutak kada bi osvojili loptu, tražila bi se opcija više na boku, najčešće kroz duge dijagonale te zatim povratne lopte na koje Hajduk barem jučer nije imao odgovor.

Ključan razlog je nedostatak vremena da se igrači priviknu na promjenu obrambene formacije iz 4-3-3 u tkz 4-4-2 romb. Kod golova, djelić krivnje treba pripisati nedovoljnom kvalitetnom pokušaju presinga nad Hajradinovićem kod prvog pogotka, no najveći problem Osječani su stvarali napadom na poziciju koju bi u obrani trebao braniti krilni igrač odnosno u ovom romb sustavu desni vezni jer bočni igrač markira protivničko krilo. Dogodio se klasičan mismatch, Bočkaj te zatim Henty poslali su Osijek u polufinale.

Za razliku od Oreščanina čiji je seniorski projekt tek u početnoj fazi, Zekić je dovoljno dugo u Osijeku kako bi se mogao donijeti zaključak o krajnjem dometu njegove ideje. Osijek je ovo ljeto počeo shvaćati što znači pojam privatizacija; Barišić, Grezda i Barać napustili su klub kada je pristigla prva dobra ponuda. Pod sjenom novog stadiona i kampa, njihovi primjeri neće biti jedini, što u krajnjem slučaju ograničava osječki domet u ostvarivanu najviših ciljeva. Ovisnost o Bočkaju ili Hentyju može se primijetiti prvom prilikom kada ih nema, a ako u tom slučaju zakažu prekidi, Osijekov potencijal znatno pada.

To je život kakav bi htio izbjeći Siniša Oreščanin provođenjem ideje i modernizacijom igre, odnosno što manjeg utjecaja individualnosti u korist sustava. No, četvrtfinale kupa bio je pristojan pokazatelj kako će za ispunjenje tog cilja biti potrebno vrijeme. Dvije utakmice su premali uzorak kako bi mogli donijeti zaključak, ali Hajduk konačno ima razlozi za optimizam, prvi puta u sezoni..

Hajduku je bio problem upravo ono što sam napisao u prošloj analizi-ajmo reći agresivniji pritisak na zadnju liniju. Marić i Mudražija su odigrali fantastično. Zatvorili Nejašmića i pustili Vučura da vodi igru - Lucarelli99, 6.12.18. 11:36, 0 0 0
Djelomično se slažem, kod drugog gola se nije kvalitetno reaigralo poslije prvog pritiska napadača na stopere, što znači da još ne postoje kvalitetni okidači za presing. Čak ne mislim da je probijanje osječkog bloka bio problem, iako i tu postoji pro - BruceWayne, 6.12.18. 13:08, 0 0 0
prostor za napredak. Sve što bi se moglo poboljšati s vremenom. - BruceWayne, 6.12.18. 13:09, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.