Analiza

Ipak nije gotovo s igračima koji ne igraju

Dalić objavio popis: tko nedostaje?
tshabalala | 05/2019


Hrvatska nogometna reprezentacija će 08.06. u sklopu 3.kola kvalifikacija za EURO 2020 ugostiti reprezentaciju Walesa u Osijeku, a 3 dana poslije igrati će i prijateljsku utakmicu protiv Tunisa u Varaždinu. Izbornik Dalić objavio je popis za te dvije utakmice u kojem se našao po prvi put igrač Rizerspora Dario Melnjak

Lijevi bek je prešao ove zime u turski klub iz Domžala za svega 60 tisuća eura i pokazao se kao dobra invensticija. U 15 utakmica zabio je 4 gola na to još nadodao 2 asistencije uz 72% točnosti dodavanja i 56% osvojenih duela (ulazi oko 5 duela po utakmici) i s ovim brojkama više nego zasluženo na popisu.

No, Dalićev popis i dalje ima nekolicinu igrača koji poziv nisu zavrijedili, što znači da se i dalje u reprezentaciju lako upada i da izbornik nije spreman još dodatno proširiti bazu igrača. Prije svega mislim da se na popisu ne smije nalaziti ime Marka Roga koji unatoč novom klubu igra i dalje ''rogovske'' minute i Borne Barišića koji je tek prije neki dan odigrao prvu utakmicu za svoj klub nakon prošle reprezentativne stanke. 
Naravno, vjerujem da svatko od nas ima drugačiji popis i taktičku zamisao za utakmicu protiv Walesa, jer pobogu mi smo država od sada nešto manje od 4 milijuna izbornika. 
Ali zašto se ne bi umjesto Roga pozvao Caktaš koji trenutno dijeli prvo mjesto na ljestvici strijelaca naše lige, možda nije igrač za budućnost reprezentacije, ali trenutno više zaslužuje poziv.
A kad smo već kod budućnosti, zar ne bi bilo bolje da umjesto Barišića bude pozvan njegov imenjak Sosa ili Domagoj Bradarić? Od zadnjeg okupljanja imaju veću minutažu, mlađi su i po mom mišljenju kvalitetniji. Mogućnosti drugog Bradarića (Filipa) već znamo, i nije da se baš proslavio nekom bajnom igrom u Italiji , pa zašto se umjesto njega ne bi pojavilo ime  mlađih igrača poput Ivana Šunjića ili Kristijana Bistrovića? Ova grupa sa samo solidnim protivnicima i cijeli koncept kvalifikacija nudi nam da probamo neke nove igrače i taktičke zamisli. 


A ako već raspolažemo sa ovakvim popisom igrača i ako znamo da smo u obrani, prije svega na bekovima najslabiji i najtanji, onda nema smisla pozvati Melnjaka i Bartoleca i stavit ih samo u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa gdje će igrati ekipa koja više nikada neće zajedno igrati pa čak ni na treningu. Obojicu  treba ubaciti u vatru protiv Walesa i dati minimalno još jedno poluvrijeme protiv Tunisa.
Barišić i Jedvaj, a pogotovo ne Brekalo nisu budućnost na toj poziciji, a ako su si Borna i Tin kupili mjesto u ekipi golovima protiv Azera i Španjolske, onda izbornik može biti svako tko malo više koristi rezultate i sofascore. Šalu na stranu ;), izbornik je jednom izjavio da igrači koji ne igraju neće biti pozvani da je s tim gotovo, ipak po popisu vidimo da ipak nije gotovo, dapače možda budu i prvotimci (Barišić, Kalinić)


Znamo da nakon Eura ide smjena generacije, ali mi na nju moramo biti spremni, a ovakva grupa i sustav kvalifikacija nam dopušta guranje u vatru novih igrača.
Nije bitno hoćemo li se plasirati na Europsko kao prvi ili drugi u skupini ili kroz dodatne, bitno je pokušat proširiti kadar i bit spreman za ulazak u novu eru hrvatskog nogometa. 



*O ekipi Walesa možda ipak nekom drugom prilikom no valja napomenuti da nam dolazi u uvijek nezgodnom kvalifikacijskom lipanjskom terminu u kojem u zadnje 3 utakmice  ne znamo za pobjedu (Island 0-1 WC18, Italija 1-1EURO16, Škotska 0-1 WC14).

Slažem se s glavnom tezom u tekstu, Šunjić i D. Bradarić su morali biti pozvani. - BruceWayne, 22.5.19. 14:57, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.