Analiza

Francuska bi se mogla prošetati do titule

Što se mora promijeniti kako bi Hrvatska uzela Euro?
Essien1950 | 01/2018

Mišljenja sam da se ovo prvenstvo igra na nekakvom "neutralnom terenu" da bi Francuska bila najveći favorit nekog rukometnog natjecanja u posljednjih 20ak godina. Pod neutralni teren sam mislio da se ne igra na teritoriju nekog od užeg kruga favorita; Francuska, Hrvatska, Danska, Njemačka i Norveška. Francuzi godinama ulažu u rukomet i plodovi rada se vide. Njihova liga opasno pretendira na naslov najjače rukometne lige a njihovi mlađi uzrasti redovito osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima; juniori (U21) su osvojili 4 medalje u zadnjih 5 godina a imaju i dva uzastopna zlata na svjetkom U19 prvenstvu. 

Takav rad i baza talenta im omogućuje da bez prevelikih problema prođu kroz smjenu generacije. Njihove legende Omeyer i Narcisse su se povukli ali mislim da su Francuzi još jači u odnosu na prošlo svjetsko prvenstvo kada su uvjerljivo odnili naslov. Prvi je to put da je neka ekipa osvojila to natjecanje sa svim pobjedama. Zabili su najviše golova na prvenstvu a primili najmanje (31.3 zabijena te 24.2 primljena u prosjeku) što daje nevjerojatnu gol razliku koja je možda i najbolji pokazatelj dominacije u nekom sportu. 

Gerard je već prošle godine preuzeo glavnu ulogu među vratnicama i proglašen je najboljim vratarom prvenstva. Gerard malo prolazi ispod radara jer brani u Montpellieru ali taj Montpellier je još uvijek vodeća ekipa francuskog prvenstva ispred moćnog PSG-a. Naravno PSG ga je već zakapario kad mu istekne aktualni ugovor sa sadašnjim klubom. Dumoulin je sjajna opcija kao rezervni vratar; nešto što Francuzi nisu imali prošlih godina do dolaska Gerarda. Sa Dinartom kao defenzivnim stručnjakom te sa Sorhaindom i Nikolom Karabatićem u sredini te hrpom atleta koje je lako uklopiti u takav posložen sistem, od Francuske možemo očekivati najbolju obranu prvenstva (sigurno TOP 3). 

Ono gdje su Francuzi još jači je vanjska linija. Remili i Mem čine najbolji par desnih bekova na prvenstvu a ja bi rekao da su to dva najbolja vanjska šutera uopće u svijetu rukometa trenutno. Mem je vjerojatno i TOP 10 igrač svijeta trenutno a na prošlom prvenstvu je zabio tek 7 golova. Očekujte da tu granicu prebaci možda već u prve dvije utakmice. On dolazi iz košarke obitelji jer njegova braća su košarkaši a rukomet je počeo igrati sa tek 13 godina. Krase ga nevjerojatni atleticizam i visina što mu omogućuje da bez problema prepucaje obrane. Uz to je jako brz za svoju visinu te će kazniti svaki loši izlazak obrane. Mem je među 10 najboljih strijelaca Lige prvaka a tek trojica u tom društvu kao i on nisu primarni izvođači sedmeraca. Takva dva strijelca će dodatno skinuti teret sa Karabatića u postavljenjim napadima. 

Mali (i vjerojatno jedini) problem ove selekcije na lijevom vanjskom. Zbog ozljeda neće biti Accambraya i Nyokasa pa su Francuzi ostali samo na N'Guessanu na toj poziciji ali tu ga može zamijeniti Mahe koji je jedan od većih univerzalaca u svijetu rukometa. Govorimo o najslabijoj poziciji ove reprezentacije a popunjavaju je jednih od glavnih igrača Barcelone i Flensburga. 

Na krilima neće bit problema. U francuskom sistemu krila moraju biti defenzivno odgovorna, istrčavati kontre te eventualno kazniti neko prebrojavanje na igrača više. Na tim pozicijama su također sjajno popunjeni. Na desnom krilu će vjerojatno po poluvrijeme dobiti Porte i Abalo. Abalo možda ne zaslužuje toliku minutažu jer Porte ima fenomenalnu sezonu u Montpellieru (TOP 10 strijelac francuskog prvenstvam; TOP 30 Lige prvaka) ali tu malo igra ime i godine osvajanja trofeja. On je čak potisnut u klubu gdje Kempf u posljednje vrijeme dobiva puno više minuta i veću ulogu. Posljedica toga je i ozljeda; Abalo je zadnju utakmicu u Ligi prvaka igrao 15.10. Kempf je brži trenutno i ima sjajnu realizaciju ali ovdje je Dinart izabrao iskustvo jer Abalo će ionako do većine prilika dolaziti u čistim kontrama a to on bez problema realizira. U obrani puno bolje poznaje sistem pa je sigurnija opcija. Na suprotnoj strani je standardno dobri Guigou te novi igrač Caucheteux. On je treći strijelac francuskog prvenstva. Realizacija nije impresivna sa 67 posto ali ovdje bi trebao imati i lakše situacije nego u klubu gdje ipak mora uzeti i neke neizrađene situacije. Iznimno je visok (2.02) za svoju poziciju te ima sasvim solidan odraz što stavlja vratare u težak položaj. U pripremama je dobio dosta šansi te on možda i bude prva opcija na poziciji.

Na poziciji pivota ih muče izostanci Fabregasa i Luke Karabatića ali ponovo do izražaja dolazi njihova dubina. Tournat ima sjajnu sezonu u Nantesu. Šesti je strijelac francuske lige a predvodi je po broju pogodaka iz igre. Uz to ima najbolju realizaciju u TOP 50 sa nevjerojatnih 83 posto. Sa 115 kilograma i 2 metra svaku obranu stavlja na puno muka i definitivno je budućnost reprezentacije. Sorhaindo će vjerojatno samo igrati obranu gdje se profilirao u elitnog igrača. Kad zatreba uvijek može uskočiti u napad gdje godinama sjajno surađuje sa Nikolom. Prisustvo Tournata mu svakako omogućuje više odmora za obranu. 

Ne znam koja je reprezentacija Francuske imala ovoliko dubine i rješenja posebice na vanjskim pozicijama gdje su uvijek jako ovisili o Narcisseu i Nikoli te bi se eventualno netko priključio. Sada imaju elitne vanjske šutere u Remiliu i Memu koji će stavljat svaku obranu na muke. Ova dubina će im još dodatno pomoći u njihovom sad već standardnom tempiranju forme za završnicu kada su redovito najbolji jer će omogućiti dodatan odmor za ove starije igrače. Nikola dolazi potpuno svjež nakon pauze zbog suspenzije. O njegovoj formi dovoljno govori podatak da je zabio 30 golova u posljednjih 5 utakmica Lige prvaka a znamo da su golovi samo jedna od snaga njegove igre.

Domaćini uvijek imaju sudački poguranac a Francuzi su znali posljednjih godina imati problema sa skandinavskim reprezentacijama u tom bržem rukometu. Ta priča sa sudačkim guranjem domaćina se najviše reflektira kroz primjer Slovenije i Srbije. Mislim da je to malo isforsirano jer "lako" je pokrast Hrvate u tim polufinalima. Mislim da bi puno teže bilo tim ekipama proći Francuze koji su u toj fazi redovito u top formi a imaju i bolji tretman kod sudaca jer su ogromna zemlja značajna za popularnost rukometa. Sjetite se kako je Francuska prošla protiv Hrvatske u onom finalu u Zagrebu. Njemačka i Danska su lagano pobijedili te Slovence i Srbe u finalima. Sličan slučaj je i sa Katrom.  Ovdje ionako idu na domaćina tek u finalu a tada sigurno sudci neće doći do izažaja.

Danci su imaju nešto slabiju selekciju nego smo navikli. Njihove udarne opcije Landin i Hansen nisu u top formi a tada bi Danci trebali bit na muci jer ove sporedne opcije nisu toliko kvalitetne kao prethodnih godina. Sa Španjolcima nikad nisu imali problema jer Španjolci ne mogu pucati preko obrane Francuza što Francuzima omogućava da ostanu u zoni te tako zatvore Aguinagaldea te Canellasa i Dujshebaeva; vanjske koji se puno više oslanjaju na prodor. Švedima još uvijek nedostaje elitna opcija na vanjskim pozicijama  (Nilsson bi to mogao biti jednog dana ) ; igrač koji bi malo natjerao francusku obranu na izlaske i otvorio nekakve koridore. Norveška je preovisna o Sagosenu ali možda ima i najbolju šansu protiv Francuske jer igra u nevjerojatnoj brzini i može raditi razliku u periodima igre kada uspiju izbjeći postavljene napade kroz brzi centar, kontre i polukontre. 

Respekt: konjokradica, danijel_os, Lisac, Losovius, Sherpa,

Slažem se: danijel_os,

..se jako malo priča,ali oni sa Gensheimerom i Wolfomm na golu mogu i do kraja,Španjolska,Danska i Norveška čekaju iz prikrajka i nadam se da nećemo pokleknut i doživjeti debakl na domaćem terenu,jer Duvnjak nije na 100 posto,morat će ostali povući.. - peropex, 12.1.18. 18:28, 0 0 0
@peropex 'teško opet do zlata' je malo zavaravajuć izraz. Zvuči kao da smo tamo često, na EP nikada nismo uzeli zlato, a zadnje koje jesmo je iz 2004. godine. - Sherpa, 12.1.18. 20:32, 0 0 0
Super analiza s dosta korisnih informacija. Samo ovaj uvod sam nekoliko puta čitao i nije mi jasan. Austrija uži favorit? Ili mislis da je to kao teren za Njemačku? - danijel_os, 13.1.18. 2:17, 0 0 0
Obicni lapsus hvala na upozorenju :) - Essien1950, 13.1.18. 12:00, 0 0 0
@Sherpa krivo sam se izrazio, pobjeglo mi "opet", znam da europsko zlato nemamo, a zadnje zlato nam je "prije nove ere", tj. 2004-te. Uglavnom htio sam napisati da nisam optimist i da će biti užasno teško doći do zlata... - peropex, 13.1.18. 16:45, 1 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.