Analiza

Jose Holebas – čovjek koji je riskirao

Tribina hipoteza
Tvrda | 01/2019

 

Kada biste na ulici zaustavili slučajnog prolaznika i upitali ga što misli kakav je nogometaš Jose Holebas, on bi vas najvjerojatnije u čudu pogledao i odgovorio da nema pojma o kome se radi. Moram priznati da sam i ja već pomalo zaboravio na ovog temperamentnog i osebujnog Grka (vjerojatno su takvi svi) koji ove sezone pruža vrlo dobre partije na Premier ligaškim terenima. On vjerojatno ne bi ušao ni u moje područje interesa da se ove godine nisam malo više bavio PL – fantasyem. Holebas ili Cholevas zavisno do abecede kojom se služite, nikada nije spadao u svjetski vrh na svojoj poziciji niti više ima šanse ikada postati dio te elitne družine. Ovaj trideset četverogodišnjak nikada nije bio najveća zvijezda nekog kluba niti će to ikada biti, ali zaslužio je poneki tekst i pohvalu za svoje nogometne izvedbe (makar i od nekog slučajnog lika na internetu, u ovom slučaju mene, u tekstu koji će pročitat desetak ljudi).

Njegova životna priča pomalo je filmska iako to baš i nije neka rijetkost u nogometnom svijetu. Rođen je u Njemačkoj, čije državljanstvo također posjeduje, a tamo je i napravio svoje prve nogometne korake. Trenutak u kojem je zamalo zauvijek odustao od nogometa zbio se kada je imao tek osamnaest godina. Naime njegova djevojka je tada zatrudnjela te je Holebas bio prisiljen zaposliti se na obližnjem gradilištu. Nogometom se pritom ipak nastavio baviti u najnižem amaterskom rangu njemačkog nogometa. Kako je njegova ekipa iz godine u godinu napredovala Holebas je kao jedan od najboljih pojedinaca zapeo za oko ozbiljnijih ekipa. Sa dvadeset i dvije bio mu je ponuđen ugovor u Munchenu 1860 koji je tada igrao u drugoj ligi. To ej ujedno značilo i preseljenje iz Frankfurta no odlučio je da mora riskirati, a to se kasnije i pokazalo kao dobra odluka. Od tada je promijenio tri kluba počevši od najuspješnijeg grčkog kluba Olympiakosa, nakon kojeg je zaigrao u dresu vučice iz Rima, da bi 2015. g. u transferu vrijednom 2.5 milijuna eura došao u Watford, gdje i danas igra i pruža svoje najzrelije partije.

Jedan je od starijih i iskusnijih u ekipi Watforda, i jedan je od njihovih ključnih igrača. Ove sezone konačno se malo smirio i u svojoj glavi posložio neke stvari. Što je odmah urodilo boljim izvedbama na terenu. Njegova prosječna ocjena ove sezone prema portalu SofaScore iznosi 7.09 što ga čini najbolje ocijenjenim pojedincem svoje ekipe. Uz to unatoč što igra na poziciji lijevog beka Holebas je ove sezone i najbolji asistent svoga kluba, ali i osmi asistent Premier lige sa šest asistencija. Kada se bolje promotri sistem i način na koji igra momčad Javia Garcie to zapravo i ne začuđuje toliko. Watford ove sezone većinom igra u već pomalo zaboravljenoj 4 – 4 – 2 ili neobičnoj 4 – 2 – 2 – 2  formaciji. Nadalje te pozicije nisu stroge, a raspored igrača na terenu u fazi napada često varira. Najviše slobode na terenu dobiva dvojac Hughes i Pereyra koji je zadužen za kreaciju. Na papiru njih dvojica su ti koji drže „krilne“ pozicije. Pošto im te pozicije nisu prirodne i imaju taktičku slobodu većinom odlaze prema sredini, a slobodan prostor koji ostaje na boku iskorištavaju Holebas te na drugoj strani (u većini slučajeva) Janmaat. Obadvojica su poznati kao bekovi sa ofenzivnim sklonostima te im ovaj sistem igre u potpunosti odgovara. Holebas kao igrač posjeduje veliku moć ponavljanja te će konstantnim viskom tempom izluditi protivničke braniče. Nadalje momčad Watforda napade obično gradi tako da se igrači pozicioniraju u trokute gdje nakon nekoliko kratkih dodavanja slijedi duga lopta na bokove, gdje se većinom nalaze Holebas i Janmaat. Druga mogućnost je da će ona biti upućena kroz sredinu na Deeneya koji ju zatim spušta kreativnom dvojcu. Javi Garcia tom taktikom odlično iskorištava svoje full-backove koji se često nalaze u protivničkoj trećini. Tamo je igrač odličnog centaršuta poput Holebasa izrazito opasan, a uz to se ne ustručava ponekad i sam završiti akcije. Isto tako bekovi svojom prisutnošću neće dopustiti protivničkoj momčadi da se skupi unutar kaznenog prostora, te sav fokus prebaci na Deeneya kojem će tako ostajati više praznog prostora da lakše dođe u izglednu priliku.

U fazi obrane momčad Watforda je veoma aktivna i strpljiva u čekanju prave prilike kada će pritisnuti određene dijelove terena, kako bi natjerali protivničku momčad na dugu loptu koju bi njihovi skakači trebali osvojiti. U takvim situacijama bekovi stoje prilično visoko i služe kao potpora veznjacima u pritisku prvih linija obrane. Daljnjim pogledom na brojke dobiva se pravi uvid zašto je Holebas jedan od najboljih pojedinaca Watforda ove sezone. Uz već navedene asistencije ističu se i 3 gola te 8 kreiranih ključnih šansi. Njegov defenzivne brojke nisu u samom vrhu, ali su dobre i zadovoljavajuće. Njegov tackle success iznosi 61%, a osvaja i nešto više od 50% duela, uz to nije sklon pogreškama te je veoma pokretan . Njegov veliki doprinos ekipi je i to što je jedan od najboljih izvođača kornera i slobodnih udaraca sa distance jer će većina njegovih lopti pronaći željenog suigrača. Nisam uspio pronaći podatak koliko iznosi točnost njegovih prekida, ali zasigurno je velika. Segment igra koji Holebasa najviše muči su sudačke opomene što i ne začuđuje kad uz grčke ima i urugvajske korijene. Do ovog dijela sezone već je sakupio devet žutih kartona( prvi po broju prikupljenih u Premier ligi) zbog čega je i propustio neke utakmice.

Watfordov Mr. Angry vjerojatno igra najbolji nogomet karijere te se čak počeo i smiješiti. Veliki doprinos tome dao je i novi sistem igre koji od ove sezone primjenjuje Javi Garcia. Nakon odličnog početka u nastavku sezone se malo uspavao, no zadnjih par utakmica daje nagovijestiti da se Holebas vratio na stare staze. Pitanje je koliko još sezona može odigrati i tako pomoći svojoj ekipi da se zadrži u najvišem rangu Engleskog nogometa ili odvaži na osvajanje viših pozicija na tablici. Vjerojatno nikada neće imati kontinuitet kao što ga i dosada nije imao, no u ovom sistemu Javia Garcie, dokle god može dati svoj maksimum bit će jedan od ključnih igrača. Jedan od onih kojem će se Sir Elton John ustati i zapljeskati i koji će svojom pojavom uvijek zaokupiti pažnju publike.

Odlično predstavljanje prilično nepoznatog igrača. Da, većini je poznat po Fantasyju ali Holebas je jedan vrlo pristojan bočnih igrač koji se jako dobro uklopio u sustav, što ga čini boljim. - BruceWayne, 1.2.19. 10:57, 0 0 0
Hvala na lijepim riječima. - Tvrda, 1.2.19. 13:06, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.