Analiza

Kako je Hajduk došao do pobjede

Dinamo - Hajduk 0:1
Essien1950 | 02/2018

Prvi dojam derbija je da nikad nismo gledali ovako modernu igru kod oba sastava. Nešto što je Rijeka prošle godine radila, sada jednako dobro rade oba ova kluba. Radi se o visokom pritisku, udvajanjima, brzim okomitim rješenjima... Rijeka je uostalom došla i najdalje u Europi i bila prilično kompetitivna dok su Hajduk i Dinamo zavšrili svoje avanture još na ljeto. U oba kluba je došlo do pozitivnih taktičkih promjena u igri. 

Prvi i najveći plus u odnosu na Hajdukovu jesen je kondicijska priprema. Bilo je to očito već na pripremama. Hajduk je igrao intezivni presing protiv jakih europskih klubova kao Zurich i Lech. To ipak nije bilo mjerilo jer tu igrači igraju tek po jedno poluvrijeme pa se čekala prava potvrda. Protiv Cibalie je već Hajduk odigrao 90 minuta u visokom ritmu. Protiv Dinama Hajduk nije imao onaj svoj karakteristični pad u zadnjih 20 minuta iako je cijelo prvo poluvrijeme igrao visoki presing. Najveće zasluge za to naravno idu Luigi Febbrariu; talijanskom stručnjaku koji ima velike klubove u svom životopisu (Lazio, Roma, Napoli i Atalanta). Hajduk je u dva dosadašnja dvoboja sa Dinamom primio 4 gola u zadnjih 15 minuta (od 5 ukupno). Osijek, Rudež i Lokomotiva su sve redom utakmice gdje je Hajduk izgubio bodove u sudačkoj nadoknadi. U nedjelju Hajduk nije imao padove koncetracije u zadnjih 15 minuta čak i sa igračem manje. Prvi put nakon dugo vremena da je Hajduk djelovao  jednako (ako ne i bolje) spremna momčad kao Rijeka ili Dinamo.

Kopić je najavio da će Hajduk izaći hrabro i nije iznevjerio. Navijači Hajduka vole gledati visoki presing pogotovo na početku utakmice. To je ostavština Ivića i Kaliterne da Hajduk krene furiozno prvih 20 minuta. Nerijetko je Hajduk i sa 5-6 igrača ulazio u Dinamovu polovicu. Svim Hajdukovim navijačima će se zasigurno svidjeti ovakav pristup: 

Saidov primarni zadatak kod presinga je bio da striktno markira Benkovića. Kopić je sasvim ispravno označio Benkovića kao Dinamovog primarnog playmakera od kojeg započinju svi posjedi. Bez Benkovića u posjedu, Dinamo je morao više loptu dati u noge Doumbii, Ademiu i Leškoviću. Doumbia je nekoliko puta izgubio loptu na sredini terena. Svaka izgubljena lopta je bila velika opasnost po Dinamov gol jer bi ostala tek 3-4 Dinamova igrača protiv jako brzih i prodornih Ohandze i Saida. Srećom po Dinamo da ima takvu klasu u Benkoviću koji je nekoliko puta rasčistio te opasnosti.  Gol Hajduka je uostalom i pao nakon Leškovićeve izgubljene lopte kao posljedice presinga. Ademi je statistički imao odličnu utakmicu što se tiče preciznosti dodavanja ali mišljenja sam da bi on bio udarna meta Hajdukovog presinga da recimo Doumbia nije nastupio.

Dinamo je na drugoj strani primjenjivao sličnu taktiku. Cvitanović je označio Borju Lopeza kao tog playmakera iz obrane Hajduka a prisilio je Hajduk da započima posjede preko Nižića, koji jako zaostaje za Španjolcem u toj igri sa loptom, te prisiljavao Leticu da ispucaje duge lopte. Letica je nekoliko puta u prvih 20 minuta ispucao lopte u aut ili bi Hajdukovi igrači izgubili zračne duele. Da je Futasc tu bio za Hajduk, ova taktika bi zasigurno bila manje efikasna. Futasc bi sigurno bio bolji od Ohandze koji je pobijedio u tek jednom od dvadeset zračnih duela. 

Za mene veliki problem Hajdukove igre bio je Caktaš. Hajduk je započeo sa 4-4-2; rombom u sredini. Taj sustav se u slučajevima presinga i Hajdukovih napada transformirao u 4-3-3 sa Caktašem kao krilnim napadačem ili 4-5-1 kad bi se Hajduk povukao u zonu nakon neuspjelog pritiska. Caktaš je očigledno nespreman. Izgubio je nekoliko duela te nekoliko puta je krivo dodao u posljednjoj trećini u vrlo izglednim situacijama. Najbolji primjer je onaj drugi poništeni gol. Ne znam jel u onoj situaciji sudilo zaleđe Juranoviću ili Saidu ali svakako da je Caktaš par sekundi prije gurnuo loptu na krilo ne bi uopće došlo do sporne situacije. Mišljenja sam da bi to puno bolje izgledalo sa Hamzom u prvom sastavu. Sa Hamzom i Bašićem bi Hajduk bio puno opasniji u dužim posjedima jer su to jedina dva igrača uz Ohandzu koji mogu stvoriti višak driblingom. Tu je Kopić odigrao i malo konzervativno jer očito nije dopuštao Bašiću i Hamzi driblinge na sredini terena. 


Dinamo je bio najopasniji u dva slučaja. Prvi je kada bi Gavranović ušao u sredinu i glumio desetku te proigravao u prostor. Dinamo je tako došao do možda najveće prilike kada je Soudani sam istrčao pred vratara i pucao kao da je riječ o nekom humanitarnom susretu. U drugom poluvremenu je isto tako gurnuo iza leđa Borji za Ademia koji je ponovo loše pucao. Dinamo je i pred sami gol Hajduka imao odličnu šansu kada je Moro dao duboku loptu iza leđa obrane za još jedan Soudanijev promašaj. Hajdukovi stoperi su jednostavno bili prespori za čuvati Soudanija na širokom prostoru a srećom po Hajduk, Soudani nije imao svoj dan.

Drugi slučaj je kad bi Olmo dobio izolaciju na Juranoviću. Općenito me iznenadilo koliko je Dinamo forsirao lijevu stranu Hajdukove obrane kada na desnoj imaš vjerojatno najslabiju kariku Hajdukove ekipe. Olmo je praktički stalno mogao imati jedan na jedan sa Juranovićem jer na toj strani je trebao pomagati Caktaš koji je često ostajao previsoko. U 60. minuti Olmo je prvi put dobio tu situaciju, lakoćom prošao Juranovića i iz toga se izrodila velika šansa koju je Soudani ponovo uprskao. 

Cvitanović je napravio i prilično loše promjene po mom mišljenju. Sa uvođenjem Čorića se mogu složiti jer Dinamu je trebao višak na sredini ali ne za Leškovića. Povukao je Doumbiu na stoperu što se pokazao kao jako loš potez. Nesigurni Doumbia koji je izgubio seriju lopti na sredini, sudjelovao je u dvije jako opasne situacije u zadnjih 10 minuta. Kod prve ga je Ohandza lakoćom prošao i mogao je Doumbia dobiti možda i crveni karton. Par minuta poslije Ohandza je na strani jedan na jedan sa Doumbiom (sada još opterećen i žutim kartonom) te ga lakoćom prolazi po liniji a Dinamo ponovo spašava sjajni Benković. 

Potom je uveo Hajrovića nadajući se da će valjda on na individualnu klasu riješiti susret. Hajrović je očigledno nespreman za ovakav ritam nogometa i potpuno se izgubio. Možda je bolji potez bio uvođenje Hodžića jer Dinamo je ionako zadnjih 10ak minuta proveo uglavnom saljući duge lopte i centaršuteve u kazneni prostor. 

Kopiću sam već uputio kritike za forsiranje Caktaša ali isto tako mi je jasno da ne možeš igrača platiti oko 400 tisuća eura da sjedi na klupi u derbiju. Njega je izvukao tek u zadnjih 10ak minuta kad je ionako bio prisiljen uvesti stopera. Mislim da ga je trebao zamijeniti u 55. minuti umjeto Bašića. Bašić-Hamza su puno fizički spremniji te bi bili opasniji u tranziciji. Uvođenje Filipa je klasična taktička zamjena gdje je htio zatvoriti dodatno lijevu stranu. Od njegovog ulaska, Dinamo praktički nije ni jednom prošao po toj strani dakle odličan potez. 

Hajduk sa ovakvim Ohandzom definitivno djeluje spreman za Europu. Lijepo je nadati se prvenstvu ali Hajdukov zaostak u ovakvoj ligi je prevelik ali zato ostatak sezone treba shvatiti kao pripreme za ljetne kvalifikacije. Caktaš bi trebao podići formu a tek trebamo vidjeti i najveće zimsko pojačanje te Futasca. Sa  tom dvojicom i Caktašem u formi, Hajduk bi trebao imati manje problema u izgradnji posjeda. Dinamo je mogao i pobijediti da je Soudani bio na razini ali Cvitanoviću ostaje za objasniti zašto je ostavio Gojaka na klupi nauštrb Doumbie te zašto se onda barem Moro nije vraćao niže po loptu. Definitivno bi to i bolje izgledalo po Dinamo da imao na raspolaganju Sosu i Stojanovića posebice u ofenzivnom dijelu jer bi Dinamo mogao staviti još pritiska na najslabiji dio Hajdukove obrane. 

Negdi sam naletio da je Sosa imao temperaturu tokom tjedna. Svakako je Lecjaks odigrao bolje od Rahmani koji je jednostavno prespor za beka - Essien1950, 20.2.18. 19:15, 0 0 0
Rrahmani je odigrao solidnu tekmu kad se uzme u obzir da nema predispozicije za beka. Nešto slično kao što je Ismajli znao odigrati tu poziciju za Hajduk. Meni je zanimljivo to što je Dinamo izašao za defakto 2 defanzivna vezna (Doumbia i Ademi) i - Lisac, 20.2.18. 19:31, 0 0 0
mislim da su tu izgubili utakmicu. Praktički su igrali na istu kartu kao i Hajduk i pokušali na individualnu kvalitetu ili grešku protivnika riješiti derbi ali im se to nakraju obilo o glavu. Potiv osovine Savvas-Radošević-Bašić su sigurno mogli - Lisac, 20.2.18. 19:31, 0 0 0
nametnuti svoju igru unatoč nedostatku podrške bekova jer su za razliku od Hajdukovih ofanzivaca i Gavranović i Olmo i Soudani sposobni sudjelovati u kreaciji. - Lisac, 20.2.18. 19:32, 0 0 0
Slažem se. Morali su krenuti od početka sa Moro-Ademi parom. Sa dva klasicna defenzivna vezna danas igraju samo ekipe koje nemaju nikakvih ambicija prema napred - Essien1950, 21.2.18. 11:50, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.