Analiza

Kako su Cavsi poraženi

Počinje doigravanje; tko može prekinuti LeBronov niz?
Essien1950 | 04/2018

Pacersi su ušli u ovaj dvoboj zasigurno sa više samopouzdanja nego je to uobičajeno kada imaš Lebrona za protivnika u prvoj rundi playoffa. Lebron je imao 12-0 na otvaranju playoffa; 87 posto pobjeda u prvoj rundi te nije bio poražen u utakmici prve runde još od 2012. Impresivne brojke ali Indiana je dobila 3 od 4 utakmice u regularnoj sezoni i to im je bio temelj samopouzdanju. Valja naglasiti da su svi međusobni susreti odigrani prije svih Clevelandovih tradeova ali isto tako Indiana je u punoj boljoj formi zatvorila regularnu sezonu nego što su igrali u to vrijeme.

Indiana je tokom sezone bila čisti prosjek obrambeno (14. defenzivni rating) ali izuzetno važno u ovom slučaju je što su treća ekipa lige po broju ukradenih a Oladipo predvodi tu kategoriju individualno. Te ukradene su pogonile napad Pacersa tokom većine susreta ali posebno u prvoj četvrtini kada su Pacersi sagradili krucijalnu prednost. Pacersi su imali čak 5 ukradenih lopti koje su većinom završile kao tranzicijski poeni. Ponovo smo gledali katastrofalnu tranzicijsku obranu Cavsa. Ne samo da su primali lagane poene u tranziciji nego su napravili gomilu prekršaja u toj prvoj četvrtini i tako poslali Pacerse 9 puta na liniju (srećom po njih Pacersi su promašili 4). U postavljenim napadima popriličan problem Cavsima je predstavljao defenzivni skok jer su odma startali sa niskom petorkom gdje Love igra centra i Pacersi su tu došli do nekoliko drugih prilika. Posljedica svega ovoga su 33 primljena poena što je previše za playoff košarku. Ove neke stvari smo znali i prije; Cavsi su bila druga najgora obrana lige te najgora tranzicijska. Evo jedan segment gdje se vidi nonšalancija u tranziciji Cavsa. U ovom segmentu je Turner bio u borbi za skok sa Greenom na drugoj strani. Turner koji je viši i teži je pretrčao Greena za par metara što je uzrokovalo koridor u reketu.

Ono što ih je držalo iznad vode je bio napad i nevjerojatno efikasni James. Indiana je uspjela da James ne uputi šut iz igre u 9 minuta prve četvrtine. Utakmicu je započeo Bojan na Jamesu što je bio matchup i tokom većine susreta. Bojan je ostvario nevjerojatan napredak na tom dijelu parketa i to je bilo vidljivo u dosta situacija. James ga je odmah na startu pokušao ugurati u reket kroz post up ali Bojan je odlično držao poziciju i blokirao ulazni pas. Pacersi su uz to stalno imali čovjeka u pozadini u reketu kao pomoć. To su mogli jer su riskirali od starta na Greenu kojeg su ostavljali otvorenim. Pokazala se to kao sjajna strategija jer je Green završio susret sa 0-7 iz igre ; 0-3 za tri a sve te trice su potpuno otvorene. Lebron je stoga bio daleko ispod svoje razine efikasnosti što se tiče šuta iz igre (7-17 jučer a sezonu je završio sa 54 posto). Lebron je jedan od najboljih dodavača u povijesti i naravno da je kaznio većinu obrambene pomoći Pacersa te je završio susret sa čak 12 asistencija. Mogao je taj broj biti i veći da Cavsi imali bolji šuterski dan (samo 8 trica uz kriminalnih 23.5 posto). Neke od tih trica su bile širom otvorene ali Pacersi su radili sjajan posao u brzim izlascima na perimetar te su većinom bili na ruci šutera. Ovo je taj jedan od rijetkih trenutaka kada su Pacersi zakasnili na šutera. Akcija je započela sa Jamesom u postu. Vidljivo je iz slike koliko su svi igrači Pacersa blizu reketu. James brzi pas prema vani i Smith ima širom otvorenu tricu.

U drugoj četvrtini gledali smo probuđenog Lebrona te ponajprije koncetriranije Cavse u napadu koji su puno bolje kontroriali loptu. Nakon prve četvrtine Pacersi nisu dolazili do toliko ukradenih lopti a samim time i do laganih tranzicijskih poena ali su svejedno održali prednost zahvaljujući sjajnom Oladipu koji je napadački nadigrao i samog Jamesa. Cavsi su imali taktiku u obrani sličnu kao i prošle godine protiv Indiane u playoffu. Igrali su izrazito agresivno na Oladipu (kao prošle godine na Georgeu) pokušavajući ga natjerati da predaje loptu suigračima . Koliko je to bilo ekstremno možda najbolje prikazuje ova slika gdje ga udvajaju već na centru. Bucksi su jedno vrijeme imali uspjeha sa ovako riskantnim obranama ali u međuvremenu liga je "shvatila" da se sa nekoliko pametnih pasova otvaraju najbolji šutevi u košarci; korner trice i polaganja. Ova akcija je završila otvorenom tricom za Sabonisa koji je srećom po njih promašio.

Ipak ova strategija bi bar trebala zadržati Oladipa koji je svejedno zabio 32 uz nevjerojatnu efikasnost (11/19 iz igre; 6/9 za tri). Do obruča je dolazio lakoćom kad god bi igrao 2 na 2 protiv Lovea i bilo kojeg beka Cavsa. Oladipo bi u tim situacijama nakon picka lakoćom pretrčao Lovea ili Lancea i imao zicere na obruču. U nekim od tih pick and roll situacija bi Love ostao nazad a onda bi Oladipo lakoćom stavljao otvorene trice.

Cavsi nisu htjeli trošiti Jamesa u direktnom defenzivnom matchupu sa Oladipom već su ga skoro cijeli susret držali na Collisonu. Ideja je bila da James preuzima opasnije igrače Pacersa te pomaže u pozadini. James već preuzima ogroman teret u napadu te mu je problem bio sve stizati na drugoj strani. Obrana Cavsa se redovito urušavala na ulazima i ostavljala otvorene trice. Sreća za Cavse je što su najbolji šuteri Pacersa, Collison i Bojan imali samo 2/10 za tricu a to su mahom bile otvorene trice. Collison je predvodio ligu po postotku za tri a Bojan je imao odličnih 40 posto. Za očekivati je dakle da su mogli staviti i još koju od tih otvorenih trica.

Najbolja četvrtina Cavsa je bila treća iz nekoliko razloga. Igrali su obranu sa najviše inteziteta. Potpuno su iskontrorirali tranziciju protivnika sa brzim vraćanjem, kontrolom lopte i napadačkim skokom. Poznato je da ekipe koje idu na napadački skok ugrožavaju svoju tranzicijsku obranu. Ugrožavaju je samo ako ne uhvate taj skok. S obzirom da je Love dolazio do tih lopti odsjekli su priliku za kontre te omogućili Lebronu drugi pokušaj. Braniti 40ak sekundi Lebrona okruženog šuterima je skoro pa nemoguća misija. Kontrola lopte je bila zadovoljavajuća dok god je Calderon na parketu ali on u ovim godinama donosi cijeli niz drugih problema. Pogledajte koliko je prostora ostavio Collisonu nakon običnog bloka. Collison je ovo promašio ali budite sigurni da netko tko šutira 47 posto za tri u prosjeku neće propustiti puno ovih poklona.

Na samom kraju Cavsi su "izdušili". James je imao predah od samo 2 minute u prve tri četvrtine (igrao bi 46 minuta da ga Lue nije povukao pri dvoznamenkastoj razlici u zadnje 2 minute) te je čak i on djelovao umorno. Kad god bi se Cavsi približili, Oladipo bi imao odgovor. Prvi preduvjet da Lebron okrene ovu seriju je da pruža bolje individualne partije od Oladipa. Cavsi moraju imati najboljeg čovjeka na parketu. Cavsi nemaju baš nekih rješenja za usporiti Oladipa. Jedini čovjek na njihovom rosteru sposoban zadržati ga 1 na 1 je Lebron ali to je previše za tražiti od njega kada nosi napad i igra 45 minuta a toliko će morat igrati jer Cavsi su totalan kao bez njega na parketu. Jedino tko može stvoriti višak driblingom je Clarkson ali on nosi gomilu drugih problema (selekcija šuta, manjak dodavanja, obrana, playoff neiskustvo...). Calderon je dobra opcija u organizaciji ali donosi ogromne probleme u obrani. Korvera ne možeš igrati u ovim godinama u playoffu protiv ovako brze i atletične ekipe. U napadu mu ne ostavljaju prostora za šut a na obrambenoj strani je prevelikiminus. Green ne bi smio igrati više u ovoj seriji. Hill je bio sjajna 3&D opcija u prošlosti na poziciji playa. Sada je toliko spor da ga lakoćom probijaju u obrani a ako mu još trica ne ulazi kao u ovom slučaju, potpuno je beskoristan.JR Smith, Love, Hood i Lance su jedini odigrali na zadovoljavajućoj razini. To bi moglo biti premalo i za Indianu a kamoli za neke ozbiljnije ekipe kao Toronto i Phila (Rocketse i GSW je skoro pa nepristojno spomenuti ovdje).

Indiana možda neće imati toliko prilika u tranziciji u nastavku serije ali svakako ih može ohrabriti da su pobijedili 18 razlike u susretu gdje su promašili 10 slobodnih bacanja. Oladipo možda neće više imati 6/9 za tri ali ne bi smio ponoviti ni 4/8 sa linije. Nije za očekivati da će Bojan i Collison staviti samo 2 trice kombinirano pogotovo kada znamo da su mahom bile širom otvorene. Lebron će biti u ovoj seriji ali nadu Pacersa može probuditi to što nema pomoći sa ostatka rostera. Izgleda da nas čeka puno zanimljivija serija nego se očekivalo.

Respekt: BruceWayne,

Slažem se: D_Rade, Peslolus, GNKDZCFC,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.