Analiza

Koliko je dobar Lovre Bašić?

Tribina hipoteza
maci97 | 02/2019

Lovre Bašić je figura preko čijih se leđa već godinama prelamaju teze zadarskih košarkaških sladokusaca. Vječna mlada nada, postavljen za najmlađeg kapetana u povijesti kluba, no kasnije mu je ta vrpca oduzeta te je javno prozivan od strane trenera zbog nedostatka zalaganja. U momčadi Zadra je prošao sve, od perspektivnog projekta, drugog playa, startera i kapetana, do dna klupe i natrag. Za jedne je on simbol propasti zadarske škole košarke koja izbacuje igrače s ozbiljnim falingama i niskim plafonom, za druge je simbol promašene politike kluba koja ne daje šansu mladim domaćim igračima, dok je za treće simbol prekomjerne tolerantnosti prema domaćim dečkima samo zato što su domaći.

Ovu sezonu počeo je Bašić kao drugi play, iza Malcolma Granta. Nakon Grantovog odlaska rastu mu odgovornosti jer se prvo čekao dolazak zamjene, Kwamea Vaughna, kojemu je ipak trebao period uigravanja te muku muči s ozljedama. Tako dosadašnji tijek ove sezone u Bašićevom kontekstu možemo promatrati u dva dijela: onaj s Grantom i onaj nakon Granta kada Bašiću rastu minutaža te odgovornosti i ovlasti na terenu. Također, s obzirom da je Lovrina minutaža varirala, za suhe brojke u obzir smo uzeli utakmice u ABA ligi u kojima je igrao više od 10 minuta, a među njima smo izdvojili "bitne utakmice" u kojima pritisak raste. Tu smo ubrojili dvoboje s najvećim direktnim konkurentima za ispadanje iz lige, Krkom i Olimpijom, te standardne derbije: Cibona, Partizan, Cedevita kako bi vidjeli da li Bašićeve izvedbe ikako ovise o ulogu utakmice. Realno, cijeli donji dom ABA lige je totalni kupus pa se za ostanak bore i Igokea, Mornar i FMP ali Slovenci su najveća direktna konkurencija za izbjegavanje zadnja dva mjesta pa smo uzeli samo njih. Posebna kategorija su gostovanje kod Cibone i Mornara te domaća utakmica s Partizanom kada je Bašić igrao kao defacto jedini playmaker. njih smo izdvojili kako bi vidjeli kako Bašić reagira kada je prva i jedina opcija na beku. Sve to uspoređujemo sa sakupljenim podacima cijele sezone u ABA ligi u koje su uključene i utakmice s minutažom manjom od 10 minuta.

Za početak, pogledajmo Bašićeve najbazičnije "suhe" brojke u prosjecima kroz navedene kategorije utakmica:

 Ono što prvo upada u oči je ogroman porast u minutaži nakon odlaska Granta, što nam govori da nas oči i dojam ne varaju. Bašić zaista odlaskom Granta preuzima više konaca igre u svoje ruke te mu sve brojke naglo rastu, osim što iznuđuje cijeli prekršaj manje po utakmici. U bazičnim brojkama ne vidi se nekakva razliku u bitnim utakmicama u odnosu na sve susrete u kojima je odigrao više od 10min, ali sve skupa je ogroman napredak u odnosu na cjelokupnu sezonu, što je i razumljivo s obzirom da susreti s malom minutažom lako ruše statistiku na malom uzorku. Utakmice u kojima je sam na poziciji organizatora su posebna priča, minutaža, poeni te posebno asistencije, općenito potrošnja rastu značajno. No, pati li zbog povećanog volumena i potrošnje efikasnost?

Ono što je ovdje bitno za primjetiti je +/- index tj. ukupna koš razlika koju ekipa Zadra ostvaruje s Bašićem na terenu te omjer asistencija i izgubljenih lopti, što su važni faktori za valoriziranje učinka jednog playmakera. Kad igra kao prva opcija na beku, a posebno u "drugoj" polovici dosadašnje sezone Bašić ostvaruje preko 3 asistencije na svaku izgubljenu loptu što ga svrstava u sam vrh svih bekova u ABA ligi, a također je i izvrstan pokazatelj odgovorne igre i zrelosti u napadu. Također, možemo uočiti da ekipa Zadra ostvaruje sjajnu koš-razliku s Bašićem na terenu nakon odlaska Granta, a znakovito, također i u bitnim utakmicama kada igra pod pritiskom. Prosječnih +26 u te tri skupine utakmica još više dobiva na važnosti kada ubacimo podatak da u cijeloj sezoni KK Zadar ima ukupnu koš-razliku -71.

No, ovdje vidimo i prve ozbiljne manjkavosti u Bašićevoj napadačkoj igri. Iz kategorije iznuđenih faula u prvoj tablici te slobodnih bacanja iz druge, vidimo da Bašić sve skupa premalo "ide u kost" te iznuđuje prekršaje. Bašić je i dalje pass-first bek te mu je potrebno više agresivnosti u napadanju obruča da bi postao napadačka opasnost. Kada se odlučuje na šut i dalje uzima više trica nego dvica, a iz treće tablice vidimo kako mu EFG% (efektivni šut iz igre, više valorizira tricu nego obični FG%) te TS% (true shooting, u obzir uzima i slobodna bacanja) naglo padaju u utakmicama povećane potrošnje. To je jasan indikator premalog broja slobodnih bacanja te prevelikog volumena trice koju, iako je gađa vrlo dobro, ipak pogađa u manjim postotcima nego dvicu.

Vidjeli smo iz prvog dijela neke indikatore o Bašićevoj individualnoj igri, poglavito u napadu, te njenoj korelaciji s količinom ovlasti u igri. No, što je s obrambenim utjecajem na momčad te cjelokupnom utjecaju na rezultate ekipe? Tu bazične brojke nisu dovoljne, te moramo posegnuti za napadačkim i obrambenim te net ratingom, koji su ustvari broj poena koje ekipa prima ili daje na 100 posjeda, te se time eliminira faktor brzine igre i utakmice. Naime, gore navedeni +/- indeks u obzir ne uzima to da nekada i +5 u utakmici na ispod 150 poena može više značiti nego +15 u utakmici na više od 200 poena. Važnost je veća pogotovo ako je utakmica u egalu jer tada tih hipotetskih +5 poena vrijedi mnogo više nego u utakmici koja je riješena brzo i u kojoj se razlike kreću oko 20 poena. Sve to ovisi o brzini igre tj. paceu, ne znači nužno da si u utakmici u kojoj si primio 72 poena igrao puno bolju obranu nego u utakmici u kojoj si primio 95 poena, već je jednostavno broj posjeda veći. Zato su u NBA već godinama ORTG, DRTG, NETRTG, PACE i ostale metrike standard, ali kod nas u Europi se i dalje više oslanjamo na +/- i valorizaciju pa ove "napredne statistike" moramo računati sami.

Kako su formule rejtinga za individualne igrače vrlo komplicirane, za samog Lovru Bašića imamo samo cjelokupni ORTG, DRTG, NET i PER (rating efikasnosti igrača), bez podjela te samo za prvih 15 kola ABA lige, bez utakmica s Partizanom i Krkom, te one netom završene protiv Mege koja nije uključena u nijednu statistiku u ovom tekstu(nije ni bitno jer Bašo tu zbog bolesti nije igrao). Bašićevi, rejtinzi izgledaju ovako (zahvale kolegi forumašu @Nagy sa Sportneta na ovim brojkama):

Ne izgleda dobro. Za napad možemo reći da kako-tako i šljaka ali podatak za obranu je porazan. No, s obzirom da nemamo podatke s uračunatim Partizanom i Krkom ne možemo znati pravu sliku, a dojam okom kaže da je Bašić posebno Partizana odigrao jako dobro i bez velikih grešaka u obrani. Ono što možemo prikazati su rejtinzi cjelokupne ekipe Zadra u ovisnosti o Bašićevim minutama na terenu, pa smo utakmice podijelili u 3 grupe: one u kojima je igrao manje od 10min, 10-20min te one u kojima je na terenu proveo više od 20 minuta, uz već standardnu podjelu na vrijeme sa i bez Granta. Uz ove podatke u tablici se još nalaze pace te postotak šuta protivničkih playmakera, za čije je čuvanje zadužen Bašić kada je u igri:

Podaci su i više nego iznenađujući. Godinama se Bašiću predbacuje loša igra u obrani (i 1v1, i momčadska), kockanje i ispadanje zbog pokušaja krađa. No, brojke govore da Zadar prima sve manje poena na 100 posjeda kako Bašićeva minutaža raste, a da protivnički bekovi šutiraju sve lošije što je Bašić više u igri. Posebno su impresivne brojke u utakmicama kad Bašić igra više od 20 minuta, kojih ima 5. Stavimo to u kontekst golog oka i dojma koji postavlja tezu da je Bašić značajno popravio svoju igru u zadnjih mjesec dana. I zaista, 3 od tih 5 utakmica upada u taj najsvježiji period sezone, dok su druge dvije prvo kolo protiv FMP te gaženje Cibone u Draženovom domu. Za primjetiti je još da Zadar igra za 6 poena bolju obranu te za 2 poena ukupno otkad su Granta zamijenili obrambenim specijalcem Vaughnom, a Bašić je preuzeo organizaciju napada. Također, Zadar očekivano najbržu košarku igra kada Bašić igra između 10 i 20 minuta, odnosno kad ulazi kao zamjenski bek da promjeni ritam.

ZAKLJUČAK: Bašić je u sezonu krenuo očito zagušen Grantom i bez dovoljno slobode da ispolji svoje kvalitete, no odlaskom Amerikanca očito je da mu je forma u ozbiljno uzlaznoj putanji koja je kulminirala zadnjom ozljedom Vaughna kad je morao postati prva opcija na playu. U odnosu na ranije godine, značajno je popravio igru u obrani što je vidjivo i golim okom. Manjkavosti u igri još postoje, ponajprije to je manjak agresivnosti u egzekuciji te selekcija šuta, ali i manjak snage u fizičkoj igri. Ako bi uskoro nabacio koji kilogram mišića te promijenio navodno nesportski način života, većina ovih problema u igri bi se dobrim dijelom sredila. Nastavkom ovog napretka mogli bi i računati na Bašića kao stalnog prvog playa Zadra u sezonama koje dolaze, te se riješiti dovođenja i mijenjanja stranaca playeva svakih sezonu ili manje.

No, bilo kako bilo, Bašić igra sve bolje te pokazuje znakove sazrijevanja koje ljudi iz kluba i treneri najavljuju već godinama. To je prepoznala i publika pa je u nedavnoj anketi Facebook stranice KK Zadar Fans izabran za igrača Zadra u najboljoj formi. Nastavi li sa sve boljim igrama, uz dobru formu Vaughna (sam sredio Megu s 23-7-8), uigravanje Dašića i Žorića te, nadamo se, povratak suspendirnog Magaritya, Zadar može računati na ozbiljnu jezgru dobrih igrača u napadu na prvi trofej od 2008.  Prva prilika za to je već za dva tjedna kad se na Gripama igra završnica kupa.

Respekt: pravi, Essien1950, BruceWayne,

Slažem se: Essien1950, BruceWayne,

Odlična analiza, respekt. - BruceWayne, 5.2.19. 14:37, 0 0 0
hvala, znam da nikog nije briga za EU i HRV košarku al glavna ideja je bila implementirat nesto sto je NBA standard u ove okvire. basic mi se kao bliska i lokalno zanimljiva tema ucinio idealan - maci97, 5.2.19. 19:26, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.