Analiza

Koliko su Cavsi bliže Warriorsima bez Currya?

Surfin USA: Jesu li Warriorsi najbolji i bez Curryja?
Essien1950 | 12/2017

Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje posla. Timovi bi prošli trening kamp i vrtili cilu regularnu sezonu iste akcije, iste rotacije i tek bi neki jako loš niz ili ozljede mijenjao to. Dolaskom league passa i evolucijom analitičkih siteova, društvenih mreža te blogova; te su se stvari znatno promijenile. Danas je stručnim stožerima dostupna gomila podataka a svaki malo bolji košarkaški poznavatelj je neka vrst analitičara. Tako da su i prilagodbe, promjene u rotaciji te posebni gameplan za pojedinog protivnika postali skoro pa standard kod vrhunskih ekipa. To još više dolazi do izražaja kada imamo ovakve matchupe na nacionalni praznik kada su sve oči uperene u tu utakmicu. 

Warriorsi su bili primorani startati bez Currya. Svaka druga ekipa bi primila ogroman udarac da im nedostaje TOP 5 igrač lige ali GSW nisu ta ekipa. Bez Currya su imali 7-1 skor sa jedinim porazom protiv Denvera u utakmici gdje su šutirali 38.6 posto iz igre a još gore zvuči tek 11.1 posto za tri (3/27). Durant i Klay su imali 1/15 kombinirano za tri u toj utakmici. Takav dan se jednostavno poklopi. Logično je da su Durant i Klay trebali preuzeti više odgovornosti u napadu sa izostankom Currya. Durant je na 29.9 poena po susretu u ovom nizu bez Currya (26.8 ukupno ove sezone); Klay je na prosjeku 21.4 ( 20.8 ukupno). Obojici je pala efikasnost; Durant je na 46 posto iz igre( 33 posto za tri) a Klay na 44 posto iz igre (39 za tri). Ako gledamo prosjek sezone; Durant je na 50 posto iz igre (39 posto za tri) a Klay je na 49 posto iz igre (45 posto za tri). Warriorsi su odigrali 34 utakmice do sada. Znači da je ovih 9 utakmica znatno utjecalo i na ukupne prosjeke obojice; svi prosjeci su bili za par postotnih poena i bolji sa Curryen u ekipi. 

Timske brojke potvrđuju pad napadačke efikasnosti. Ofenzivni rating Warriorsa u sezoni je pao na 112.2; skoro 3 poena na 100 posjeda u odnosu na period sa Curryem. Sam Curry ima drugi najbolji ofenzivni rating u NBAu sa 118.9 (samo Paul je bolji). Curryev utjecaj na napad je nevjerojatan. Prijetnja koju on stvara tricama iz driblinga sa 8 metara otvara gomilu prostora ostalima. Nikad u povijesti lige se nije pojavio igrač kojem moraš ići iznad bloka na screenu 9 metara od koša pa čak i udvajati. Ako imaš na bokovima Klaya i Duranta u tim trenutcima, obrane su na ogromnim mukama i samo biraju manji otrov. Izostankom njega, obrane su mogle igrati konzervativnije. Drugi napadački problem je što Klay nije dobar čak ni kao sekundarni kreator; ne može staviti pritisak na obranu čak ni iz sekundarne akcije kad je obrana već izvan balansa. On je skorer i može bez problema staviti 25 poena ali većinom kroz catch and shoot ili da jednostavno šutira preko nižeg čuvara. Warriorsi su tek 15. napad lige u ovom periodu bez Currya sa 105 ofenzivnim ratingom. Postavlja se logično pitanje; kako su došli do 8-1 u tom periodu onda? 

To pitanje će postaviti većinom "rekreativni fanovi"; to je ona ekipa što ujutro pogleda sažetke i boxscore. Tada vidi da su Steph, Klay ili Durant zabili 40 poena ili 6-7 trica sa parkinga. Warriorsi su se u prvim utakmicama i oslanjali na najbolji napad u povijesti lige ali sa izostankom Currya morali su se vratiti svom indetitetu. GSW je započeo svoj rast kao elitna obrana. Potpuno su zavladali ligom svojom obranom switchanjem i hrpom atleta koji stižu zatvoriti šutere na perimetru ali i pomagati u reketu. Kada trpaš lakoćom možeš si priuštiti odmor na drugoj strani parketa. Bez Currya počeli su problemi u napadu i GSW je ubacio u brzinu više u obrani. 

GSW je druga obrana lige u ovih 9 utakmica 98.1 defenzivnim ratingom (jedino Raptorsi su bolji ali oni su imali najlakši raspored u ligi u tom periodu) a ukupno su već prva obrana lige sa tek nešto više od 100 ratingom. Danas se u NBAu svi oslanjaju na spacing, vanjski šut i napadanje obruča. GSW tome suprostavlja 5 elitnih atleta koji mogu preuzimati 1-5 pozicije. Izostankom Currya, ubacili su u petorku McCawa koji ima iznadprosječnu dužinu i sjajan je presing igrač za poziciju. Na centru su makli Zazu iz rotacije i stavili Bella koji se savršeno uklapa u njihov gameplan. On je moderni pokretni centar koji može preuzimati skoro svakoga dok je Zaza ipak tip centra koji mora ostati u reketu. Durant i Green su elitni rim protectori iako nisu klasični centri kad ih vidiš na terenu ali obojica imaju raspon ruku i reach na razini elitnih rim protectora. Još važnije sjajni su igrači u toj shemi jer dolaze u pomoć sa weak sidea (suprotne strane parketa od lopte). 

Durant je možda i prvi favorit za DPOY nagradu ove sezone. Kawhi i Gobert će imati premali broj utakmica a Green nije na razini od prošle sezone iako je i dalje elita. Igrači koje on čuva zabiju sa tek 22 posto šuta iz izolacija a drugi je bloker lige sa 2.3 blokada po utakmici. Koliko je dobar moglo se vidjeti i u direktnom obračunu sa Jamesom u završnici kada ga je James išao napadati 1 na 1. Ovo je Jamesu bila vjerojatno najgora napadačka predstava sezone. Zabio je 20 poena (samo 3 puta je išao ispod dosada), šutirao je 38 posto iz igre (season low a prosjek u sezoni mu je 57 posto) te je imao 2/7 za tricu (na 40 posto u sezoni). Zabilježio je 6 asista; samo tri puta je imao manje. Imao je 7 izgubljenih lopti (samo 3 puta više; na prosjeku u sezoni 4.4). Nije tu samo Durant "krivac". Warriorsi imaju još nekoliko igrača koji mogu ostati na njemu; Greena, Thompsona, Igoudalu pa čak i tog Bella. Sa takvim brojem opcija praktički uvijek imaš svježeg igrača na njemu u obrani. 

Cavsi su sa izostankom Currya ostali u utakmici obranom (totalno netipično za njih). Sada se vraćamo na onaj dio o pripremi utakmice sa početka. Cavsi su imali odličan defenzivni plan. U potpunosti su mogli ignorirati Greena, Iguodalu i Bella na perimetru. To se isplatilo jer su ova trojica imali kombinirano 2/13 za tricu a to su sve redom bili otvoreni šutevi. Prijašnjih godina nisi mogao ignorirati Greena na perimetru jer je stavljao otvorene trice sa 37-38 posto dok ove sezone ima tek 32 posto za tri a u ovom periodu bez Currya zabio je tek 5 trica iz 20 pokušaja. Mehanika mu izgleda zabrinjavajuće i većina šuteva mu završava na prvom obruču. Takav šut onemogućava i njegovu napadačku igru jer on je sjajan kao sekundarni kreator.

Ovakav broj loših šutera omogućava Cavsima i veću minutažu Lovea jer ga mogu ostaviti u zoni u reketu gdje je on čak sam sasvim solidan jer ne dolaze do izražaja njegove spore noge. On daje i dodatnu opciju Cavsima u napadu. Iako je imao slab šut iz igre (9/25), zabio je 6 trica (iz samo 11 pokušaja) te je uhvatio 7 napadačkih skokova a i došao je 7 puta na liniju bacanja. A i ti neki pokušaji iz reketa su bili netipični promašaji za njega. Ovo su brojke koje nismo navikli gledati od njega u matchupu sa Warriorsima. Prošle godine je u dvije utakmice regularne sezone imao 11 poena i 4.5 skoka, 9.5 šuteva te 24 minute u prosjeku. Lue je uvijek u nekom trenutnku bio primoran povući ga sa parketa jer su ga Warriorsi konstantno ciljali u napadačkim akcijama. On donosi i onu dimenziju nevidljivu kroz statse. Moraš ga respektirati kao šutera što otvara više prostora za ostale. Cavsima je problem bio nedostatak igrača koji će iskoristiti taj prostor. Ovdje bi sjajno došao Thomas da napada nakon povratnih lopti.

Warriorsi su pokazali ranjivost u odsustvu Currya definitivno. Oni bez njega nisu ona neobranjiva ekipa te se može pronaći način usporiti ih. Ovi problemi bi se definitvno javili i da budu odsutni Durant ili Klay. GSW slovi za povijesno dobru šutersku ekipu ali to je zato što imaju tri TOP 10 šutera svih vremena. Izostanak jednog stvara probleme jer su svi ostali (osim eventualno Casspia ali teško da on može igrati u playoffu) su ispodprosječni ili loši šuteri. Cavsi recimo imaju gomilu više šuterskih opcija pogotovo sa ovakvim Lebronom. Ono što ih vjerojatno i dalje čini najboljom ekipom lige bez Currya je ta obrambena razina jer uvijek mogu odvesti utakmicu u "blato". U napadu se uvijek mogu osloniti na elitne skoreske sposobnosti Duranta kroz izolacije i Thompsona kroz catch and shoot. 

Cavsi su znatno popravili obrambeni dio u odnosu na onaj start sezone. Glavna razlika je u voljnom momentu i koncetraciji. Više im se ne događa da im protivnici imaju gomilu zicera kroz cutove iza leđa ili otvorene šuteve na perimetru nakon 3 brza dodavanja. Ogromni problem je i dalje tranzicijska obrana. Warriorsi su im zabili čak 33 poena iz tranzicije (Cavsi 9). Ostaje im problem što je momčad stara. Od 8 igrača koji su igrali više od 15 minuti u ovoj utakmici, samo dvojica (Love i Crowder) imaju manje od 30 godina. Čak trojica (Korver, Wade i Calderon) imaju 35+ godina a većina ovih igrača nisu bili iznadprosječne atlete ni u svom primeu. Na drugoj strani kod GSW-a, 6 igrača je igralo 15+ minuta i samo Iguodala ima više od 30 godina a svi su redom iznaprosječne ili elitne atlete.

Nevezano uz kontekst teksta, kako komentiraš suđenje? - Puvlin, 27.12.17. 14:41, 0 0 0
Kao prvo godinama slusamo kako se sve zivo svira kako se ne dopusta ni najmanji kontakt. I onda sudci puste pravu playoff kosarku i sad odma svima smeta. Ako gledamo pojedinacno ovih par situacija mislim da su Warriorsi osteceni - Essien1950, 28.12.17. 14:27, 1 0 0
Faul Smitha na Durantu za tri, faul Westa na Wadeu, nedosuden ofenzivni faul Greena na Durantu. Jedina greska u korist GSW je ona zadnja situacija kad je Durant faulirao Jamesa - Essien1950, 28.12.17. 14:32, 0 0 0
A nedosuđena druga tehnička Durantu? - Puvlin, 28.12.17. 19:25, 0 0 0
Ta situacija nije za drugu tehnicku i tu se svi slozili. Durant drzi loptu uz tijelo; u niti jednom trenutku nije ispruzio ruke ili odgurnia igraca - Essien1950, 29.12.17. 10:44, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.