Analiza

Kolko para tolko muzike

Tribina hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...
arsenalfc | 04/2017

Dolasku proljeća se ljudi koji vole košarku posebno vesele. Tada je vrijeme za basket vani idealno, ni prehladno ni prevruće, igra se March Madness odnosno završnica američke sveučilišne košarke, čeka se početak playoffa NBA lige i Eurolige a na regionalnim parketima se vodi borba za titulu ABA lige.

Ta borba za ABA ligu je vjerojatno ove sezone bila najizvjesnija do sad. Naslov je bez ikakvih problema uzela ekipa Crvene Zvezde koja je u cijeloj sezoni izgubila tek dvije utakmice. To ni ne treba čuditi budući da je Zvezda u Euroligi imala čak 16 pobjeda u sezoni te da ju je doslovno par lopti dijelilo od doigravanja. Uz sve to, beogradska momčad je ove sezone skidala skalpove CSKA, Feneru, Barceloni, Panathinaikosu... Ono što sve zaljubljenike hrvatske košarke i one kojima je do hrvatske košarke stalo treba zabrinuti su rezultati naših klubova u regionalnom društvu.

Dakle ako uzmemo u obizir da je u ovom trenutku Crvena Zvezda najbolja ekipa u regiji drugo mjesto zagrebačke Cedevite ne treba uzeti kao neuspjeh. Kažem nebi trebalo da je Cedevita iz ove sezone izvukla najviše što je mogla. Međutim Cedevita je napravila veoma lošu selekciju uoči sezone, te paralelno time veoma loše ušla u sezonu. Kasnije se sve to skupa uspjelo nekako ušminkati i doći do finala. S druge strane, dva nekad najveća hrvatska kluba, Cibona i Zadar, su zajedno imali pobjeda kao Cedevita odnosno dvadest. S tim da se ovaj potonji pukom srećom uspio spasiti od ispadanja.

Rezultatima hrvatskih klubova u ABA ligi nisam zadovoljan. Glavni problem u cijeloj priči oko naših klubova (posebno Cibone i Zadra) je da ova sezona nije iznimka već pravilo. I da nam ničime nisu uspjeli dokazati da dolazi bolje sutra, već upravo suprotno. Nitko se u Zadru nema pravo veseliti ostanku u ligi jer je Zadar imao svega devet pobjeda u sezoni odnosno jednu više od slovenske Krke koja je ispala. Ono što je Cibona napravila u drugom dijelu sezone nije presedan samo u regionalnoj već i u europskoj košarci. Zbog svega sam odlučio napisati osvrt svih naših klubova u regionalnoj ABA ligi ove sezone.

Cibona Zagreb

Do Božića je pod Tornjem bilo sve idealno. Cibona je igrala dobro te je bila legitimni kandidat za doigravanje. I ne samo za doigravanje nego i za treće mjesto koje je osiguravalo izbjegavanje Zvezde u polufinalu. Dakle sve je bilo idilično, Ante Toni Žižić je bio vodeći u borbi za MVP-a sezone i onda je jedan poziv doslovno sve srušio. Bio je to onaj poziv iz Istanbula koji je značio da Žižić odlazi u Darussafaku i ABA ligu mijenja Euroligom. Revoltirani Aco Petrović je nezadovoljan odlukom uprave da proda najboljeg igrača usred sezone napustio Cibonu i rasulo je moglo početi. Nekakva logika nalaže da ako se igra bazira na jednom igraču i taj igrač ode, zamjena se mora dovesti. Cibona je to uspjela ali dosta kasno. Nekako ostaje dojam da je Luka Žorić trebao doći ranije. Međutim ono što je sramota za Cibonu je činjenica da su bez Žižića pobijedili jednu jedinu utakmicu i to protiv makedonskog MZT-a kod kuće. Dakle, cijeli drugi dio sezone Cibona je pobijedila u jednoj utakmici i to protiv momčadi koja je u sezoni promjenila tri trenera. Na kraju je sve jasno, Cibona s Žižićem nije bila one man team, nego je Žižić bio Cibona.I to doslovno.

Zadar

Kada se u sezonu uđe s blokiranim računom to nikako nije dobar znak. S druge strane, ono što je bar malo pozitivno kod te blokade je nemogućnost dovođenja polovnih stranaca i davanje prilika našim igračima. Kako nesreća (ako blokadu možemo uopće nazvati nesrećom, prije nesposobnošću) nikad ne dolazi sama tako je bilo i u zadrovoj priči. Naime, nakon što se zbog sile zakona napokon nije mogao dovesti stranac na poziciju razigravača, glavni organizator zadrove igre ove sezone trebao je postati mladi Lovre Bašić koji se ozlijedio i propustio polovicu sezone. Sezonu je na najosjetljivioj poziciji trebao sam izgurati Jakov Vladović koji je dobar igrač ali više nije u cvijetu mladosti. Datumi koji će još dugo zvoniti zadrovim navijačima su 6 i 8. listopad prošle godine kada su prvo bili poraženi od Zvezde kod kuće s 37 razlike a potom su, kada su vjerojatno mislili da gore nemože, izgubili od Cedevite u Zagrebu 58 razlike! Ne treba posebno naglašavati da je to najveći poraz neke ekipe u regionalnoj ligi ikad. A bilo je zaista svakavih ekipa. Da nebi sve bilo crno treba naglasiti da je imao Zadar i svijetlih trenutaka kao primjerice kad je u Krešinom domu pala podgorička Budućnost, jedna od najboljih ekipa lige.

Cedevita

Cedevita je jedna od rijetkih ekipa u ligi koja nema financijskih problema. Zbog toga je Cedevita igrala u finalu. Naime, kada se promaši s pojačanjem to je problem. Kada se promaši s pojačanjem koji ujedno treba biti i nositelj igre onda je to već lagani raspad sistema. A kada se promaši s dva igrača koji su trebali biti u startnoj petorci i jedan koji je trebao znatno ojačati klupu onda je to već prava sportska tragedija. To je Cedevita ove sezone napravila, pravu tragediju što se tiče slaganja rostera. Ono što Cedevita ima, a 90% ostalih klubova u regiji nema su financije. Samim time mogućnost da tijekom sezone ispravi vlastite greške. Cedevita je izgubila kod kuće od Krke koja je ispala iz lige a u utakmicama s Zvezdom nije bila ni blizu pobjedi. Zbog toga smatram da na velesajmu ne mogu biti zadovoljni ovom sezonom. Cedevita želi igati Euroligu, a da bi igrala Euroligu treba osvojiti ABA ligu. Jasno, da bi osvojila ABA ligu treba pobijediti Crvenu Zvezdu. Problem je što Cedevita nije ni blizu tome, o čemu dovoljno svjedoči podatak da protiv beograđana ove sezone imaju omjer 0:5 i prosječno su gubili 14 razlike.

Kad sve sumiramo dolazimo do zaključka da sezona za hrvatske klubove u ABA ligi nije bila uspješna. Možda će neki reći da bar nitko nije ispao, ali ako se nastavi ovakmim tempom pitanje je vremena kada će se neki hrvatski klub naći ispod crte. Da je Žižić otišao ranije put Turske možda bi Cibona bila ta. Svjestan sam da financije uveliko utječu na uspjeh (što najbolje pokazuje finale Zvezde i Cedevite) ali isto tako smatram da se ne smije dozvoliti porazi od pedeset i više razlike. Ili diletantski pristup Cibone koja je u tri mjeseca upisala jednu pobjedu. Nije baš da ostale ekipe u regiji na rosteru imaju igrače od pola milijuna eura po sezoni. Jer ne treba zaboraviti da se u ABA ligi igra također za nacionalni koeficijent, odnosno ukupni broj pobjeda predstavnika neke zemlje dijeli se s brojem predstavnika te zemlje. A Hrvatska je tu tek na trećem mjestu od šest zemalja, debelo ispod prve Srbije i tek malo ispred četvrte BiH. Ako ništa drugo, ovaj podatak bi nas trebao zabrinuti. Jer nastave li naši klubovi ovim tempom, Cibona, Zadar ili neki treći klub neće moći igrati ABA ligu ne zato što je bio sezonu prije poslijednji nego zato što bi Hrvatska mogla izgubiti jednog predstavnika u ligi. A to bi bilo možda i gore nego da nekog od naših gledamo na zadnjem mjestu početkom proljeća.

Respekt: BruceWayne,

Nažalost puno toga i za Cibonu i Zadar će ovisiti o lokalnim izborima. Dojma sam da bi i jednim i drugima dobro došla sezona bez ABA lige sa Eurokupom ili Ligom Prvaka. Barem bi se stvorio neki kostur ekipe. - BruceWayne, 14.4.17. 22:32, 0 0 0
Što se tiče Cedevite, ovo njihovo stagniranje odaje kako klub ne zna ni kud ni gdje, ali ozbirom da je klub hodajuća reklama za prodaju proizvoda Atlantic grupe u regiji, košarka je u drugom planu, barem zasada.Opet drugo mjesto i Eurokup uz puno.. - BruceWayne, 14.4.17. 22:34, 0 0 0
..promašaja u dolascima igrača. Tu bez odlaska Mamića, Mršića, i barem pola ovih poluigrača nema budućnosti. Zvezda je euroligaška ekipa, trenutno iznad svih daleko. - BruceWayne, 14.4.17. 22:35, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.