Analiza

Kratko o Tribina taktičkim grafovima

Tribina hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...
JoHayes13 | 11/2016

Iako smo kroz komentare na nizu analiza, kroz obavijesti i svaki drugi vid poziva, korisnike na Tribini pokušavali gurati prema korištenju taktičkih grafova, shvatili smo da nigdje nije dostupan nekakav vodič i opis elemenata da bismo svi mogli ‘crtati iste’ grafove. Kao što znate tribinini taktički grafovi zamišljeni su kao stil grafičkog prikaza kojim bi se prikazivali stil, mentalitet i kompletan taktički sklop pojedinih ekipa, gdje se jasno mogu odmah nakon letimičnog pogleda spaziti eventulane slabosti, ali i snage ekipa. Kasnije se uspostavilo da mogu poslužiti kao izvrstan alat da bi se prikazala razlika između onoga što je prije utakmice očekivano i onoga što je na kraju odigrano, razlika u stilu igre između dvaju poluvremena, koliko ustvari nedostaju neki igrači koji bi inače bili u početnoj postavi ili neka potpuno četvrta situacija.

Među nekoliko važnih aspekata i/ili koncepata igre cijele momčadi, te svakog individualca ističu se tri najvažnije stvari. U našim taktičkim grafovima želimo prikazati koliko je POJEDINI IGRAČ UTJECAJAN, što je prije svega prikazano NJEGOVOM POVRŠINOM na terenu. Iako ima sličnosti s tradicionalnim heat mapom, ne prikazuje nužno prostor gdje igrač ima najviše dodira sa loptom, iako se kod nekih igrača to zna podudarati. Njegov cilj je prikazati kolike igrač ima ovlasti i obujam zadataka unutar ekipe, te na kojem dijelu terena ih ima, što se radi pomoću različitog opsega njihovog polja. Što više ekipa ima povjerenja u njega, što više dodira ima tijekom susreta to mu je veća ‘obojana površina’.

Drugi aspekt koji se prikazuje je koliko je IGRAČ OPASAN I KVALITETAN, prikazano kroz različit INTENZITET BOJE. On nam govori koliko igrač dobro obavlja svoj posao, što ne ide nužno u paru sa veličinom polja. Naravno, jači intenzitet boje pokazuje igrača koji zadatke obavlja bolje od suigrača, a jače intenzitete boje osim kod iznimno kvalitetnih igrača možemo vidjeti kod preklapanja polja, koja sugeriraju zonu opasnosti kada dva ili više igrača međusobno surađuju.

Posljednji zasebni element na kojeg se treba obratiti pozornost je KOJIM STILOM IGRA igrač, što prikazujemo koristeći ŠILJASTI ILI ZAOBLJENI OBLIK, te naravno gradaciju između ta dva oblika. Tako razlikujemo igrače koji preferiraju zonski nogomet baziran na suradnji sa svojim suigračima sa vrlo malo individualnih pokušaja, u usporedbi s onima koji igraju direktnije, okomitije ili agresivnije, te pokušavaju situacije riješiti prolaskom svog čuvara. Samim time, većim površinama dodatno naglašavamo igranje na posjed lopte, dok za igrače i ekipe koji nemaju toliku tendenciju zadržavanja lopte stavljamo manje površine. Radi olakšavanja usporedbe jedne ekipe s drugom i općenito dobivanja dojma koliko velike površine crtati napraviti ćemo taktičke grafove za neke od najboljih europskih momčadi.

Što se tiče samog modeliranja izgleda igračevih ‘balončića’ prethodna tri paragrafa je sukus onoga što se traži, ali prva stvar na koju se treba obratiti pozornost kada se započinje sa izradom taktičkog grafa je samo POZICIONIRANJE IGRAČA na terenu. Želja je da na našem grafu prikažemo stanje na terenu ili ono što pretpostavljamo da će biti stanje na terenu u napadačkoj fazi igre, prilikom izgradnje napada kada ekipa ima posjed lopte. Često se događa da ljudi upadaju u zamke klasičnog prikaza formacija, kako smo to možda viđali u Football Manageru, gdje zadnja obrambena linija stoji na svojih 20 metara, što baš i ne viđamo po nogometnim terenima, uz časne iznimke.

Osim vlastitih očiju i utiska koji Vam daje momčad ili pojedinac, postoji niz alata kojima se možemo poslužiti da bismo dali što precizniju sliku onoga što smo gledali i što želimo prikazati. Osim klasičnog heat mapa koji WhoScored nudi na svojoj stranici, dosta korisnim se može pokazati i njihov Chalkboard, u kojem se može vidjeti lokacija na kojima je igrač oduzimao, dodavao lopte, odakle je pucao, gdje je ulazio u driblinge i sl. Aplikacije poput SofaScore također mogu biti iznimno korisne, a njihova nova mogućnost prikaza prosječne pozicije nekog igrača može Vam u neku ruku olakšati smještanje igrača na terenu, posebno posljednje linije.

Uzmimo primjerice graf ovogodišnjeg Arsenala. Sudeći prema intenzitetu boja odmah je jasno da se Alexis Sanchez, Mesut Özil, Theo Walcott i Santi Cazorla ističu, što znači da su oni naznačeni kao napadački najkvalitetniji pojedinci, te se od njih najviše očekuje da donesu prevagu na terenu. Što se tiče oblika, desna strana Arsenalove formacije vidno je drugačije naznačena od ostatka. Dok ostatak (lijeva strana i veznjaci) ekipe ima svoje površine u zaobljenim oblicima što znači da teže kombinatorici i međusobnoj suradnji, ta desna strana je prilično pravocrtna. Na toj strani se uz Walcotta nalazi i Hector Bellerin, pa njih dvojica čine jedan od najbržih tandema u nogometu, ako ne i najbrži, te se sasvim jasno prikazalo da oni igraju maksimalno okomito koristeći dominantnu karakteristiku igru jedan na jedan. Nešto između ta dva stila igraju Alexis i Özil, dvojac koji ima najveću individualnu kvalitetu od kojih je jedan glavni playmaker, a drugi glavni strijelac.

Činjenicu da Arsenal igra nogomet sa visokim postotkom posjeda naglasila se dodatno pomoću veličine površina dvojice stopera i veznjaka, kao što se suptilno naznačila i razlika u njihovom stilu igre. Granit Xhaka je čovjek zadužen za prijenos lopte iz obrane prema naprijed i njenu distibuciju, dok je Cazorla više agresivan prema naprijed, te okvirno ima zadatak olašati posao Özilu u povezivanju napadačkih linija. Razlika između bekova je naglašena već ranije, baš kao i između dva krila. Iako na danoj grafici u sastavu nema vratara, nekad je potrebno naglasiti njegov utjecaj, posebno ako se radi o Neueru, ter Stegenu ili Bravu, od kojih njihovi treneri traže sudjelovanje u izgradnji napada i čitanje dugih lopti u prostor iza obrambene linije.

Cilj taktičkih grafova je da čak i bez puno ili imalo teksta u neku ruku bude jasan osnovni napadački plan igre neke ekipe, da se prikaže tko s kim najviše surađuje, kome se daju izolacijske situacije, kako netko dolazi do prilika, tko su ključni igrači, a tko ‘rupe’, itd.

Ako postoji neki dio koji nije jasan u vezi izrade grafova u komentarima slobodno pitajte, pa ćemo i taj dio dodati i opisati. Isto tako, ako mislite da nešto nedostaje ili imate ideju kako ih poboljšati u bilo kojem aspektu, komentirajte, pa ćemo se potruditi to dodati ili izmjeniti ukoliko je koristan dodatak. Ubrzo ćemo pronaći mjesto na stranici gdje ćemo držati par primjera, te kratke upute kako najbolje prikazati željno.

Mislim da trebamo uzeti ove taktičke grafove koje imamo te na stranici postaviti graf za svaku ekipu/reprezentaciju. Onda kada netko želi napraviti ono kako su igrali tijekom utakmice, može uzeti taj graf i promijeniti ga. - Losovius, 22.11.16. 14:52, 0 0 0
Također, tu se onda može napraviti i sljedeće usporedbe; što se dobilo ubacivanjem kojeg igrača, što je trener taktički promijenio i koja je bila namjera a to nije uspjelo. U tri grafa može se ispričati kompletna priča o utakmici. - Losovius, 22.11.16. 14:53, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.