Analiza

Kući druga liga, u gostima Europa

Tribina hipoteza
RealMadrid7 | 04/2019

Engleska Premier liga nudi nam ludu završnicu i neriješene borbe na gotovo svim dijelovima tablice. Ne znamo prvaka, ne znamo kojim od smjerova će putnici u europska natjecanja, a na začelju još uvijek nije 100% sigurno tko će s 18-e pozicije napustiti elitni razred engleskog nogometa, iako je nakon današnjeg poraza od Liverpoola, Cardiff najbliži takvom raspletu. I dok su glavni klubovi iz Londona očekivano pri samom vrhu, u borbi za Ligu prvaka,  zbog čega je sva pažnja usmjerena na njih, njihov puno manji i neugledniji susjed sa Selhurst Parka drži se relativno visoko, na 12. poziciji.

I ove sezone primarni cilj Crystal Palacea bio je održati se u prvoj ligi. Vođeni najstarijim trenerom u natjecanju, 71-godišnjim Royom Hodgsonom, crveno-plavi su taj status osigurali i sad mirno mogu ući u samu završnicu prvenstva.  Poznato je da Hodgsonove ekipe ne igraju Bog zna kako atraktivan nogomet, kao i to da je među onim trenerima koji su zaduženi za spašavanje slabijih klubova od ispadanja iz najvišeg ranga, ali upravo takva taktika donijela im je sigurnost pozicije i miran kraj prvenstva. Naime, statistički gledano Palace je trenutno 12. momčad lige po postignutim golovima (43), a dijeli 10. mjesto po broju primljenih golova s Manchester Unitedom (48). Ako pogledamo tako, mjesto na kojem se nalaze definitivno odgovara ovim podacima. Međutim, obrana i defanzivnaigra je ključan faktor jer od svih klubova koji su iza njih, samo je Newcastle primio manje, ali i zabio manje, dok su samo dvije ekipe koje su primile više golova ispred njih, Watford (8.) i West Ham (11). Zanimljivo je da 12. mjesto Palacea točno odgovara njihovoj vrijednosti prve postave jer su i po tome 12. (178 milijuna) među premierligašima. Ako bi Watford koji je po tome znatno niže u poretku (115.5 mil.) i Fulham koji je iznad (186 mil) zamijenili, dobili bi da su ispred njih po vrijednosti sve one ekipe koje su i na tablici ispred, možda ne sve baš tim redosljedom.

Ako sve ovo pogledamo, sve izgleda poprilično čisto i jasno. Hodgson izvlači iz momčadi točno onoliko koliko ta momčad može. Možda bi mogli igrati i nešto ofenzivnije jer to daje naslutiti prednji dio ekipe u kojem postoje individualci poput Zahe, iskusni Townsend i Benteke, te za pojmove Palacea dosta kvalitetni Batshuayia. No, onda Hodgson ne bi bio Hodgson i možda ne bi iz njih izvlačio ono što izvlači ovim tipom igre. A to mu omogućuju čvrsti srednjaci i iskusni stoperi, praćeni dobrim vratarima i briljantnim bekom kao što je Wan Bissaka. Po broju odigranih pasova Palace je 14. sa 14 054 pasa, dakle samo je 6 ekipa slabije, ali su i zadnji koji prelaze broju od 14 000. 

No, sada slijedi ono najzanimljivije, a to je čudesna razlika između domaćeg i gostujućeg terena kod Palacea. Ono što je većini ekipa prednost, a to je domaći teren, da se pita Palace, vjerojatno bi ga zamijenili za gostujuće utakmice cijele sezone. Naime, po nastupima i osvojenim bodovima na Selhurstu, sastav Roya Hodgsona je debelo u zoni za ispadanje, na pretposljednjem 19. mjestu. Sa zabijenih 14, a primljenih 20 golova, crveno-plavi su ostvarili svega 16 bodova na svom stadionu u 17 utakmica. Samo Huddersfield ima lošiji učinak. Oni su uzeli tek 8 bodova na svom terenu. Nevjerojatan podatak koji prati navedeni je da je Palace kući zabio samo 14 golova i opet je samo Huddersfield zabio manje, njih 9. Nije pohvalno ni na jednoj razini s obzirom da Huddersfield ima ukupno tek 14 bodova u sezoni i 20 postignutih golova. Činjenica koja donekle osvježava bizarnost nastupa na domaćem terenu za Palace je ta da su primili svega 20 golova. Manje su kući primili samo trenutne sile i velikani, Liverpool, Chelsea City, Tottenham i Arsenal.


U gostima, s druge strane, Crystal Palaceu je danas bila 18. utakmica. Očito je da je broj golova u njihovim utakmicama puno veći na strani nego kod kuće. Kući su zabili i primili ukupno 34 gola, a u gostima su sami zabili 29, dok se njihova mreža tresla 28 puta. Osim što im je u gostima, za razliku od domaćeg terena i gol razlika pozitivna, na strani je Hodgsonova momčad osvojila čak 10 bodova više, njih 26. I dok bi po domaćim utakmicama bili u žestokoj borbi za ostanak, gledajući samo gostujuće nastupe, Palace bi bio u borbi za Europu, jer se nalazi na izrazito visokom 6. mjestu, sa samo 2 boda manje od 5. Chelseaja. Zanimljivo je da uz sve to, Crystal Palace ima pozitivnu gol razliku na stranom terenu, s čim se u Premier ligi mogu pohvaliti još samo Liverpool, City, Tottenham i Manchester United.


Na kraju cijele priče, kada bacimo pogled na stanje po tablicama u ligama petice, dobit ćemo jasnu sliku toga da postoje klubovi koji su osvojili veći broj bodova na gostujućim terenima od Palacea, ali ne postoji momčad koja ima toliki nesrazmjer uspjeha kući i u gostima, a pogotovo da u tom uspjehu prevagu nose nastupi na gostujućim terenima. Tek je španjolska Girona jednako uspješna ili možda čak uspješnija, jer je po bodovima kući posljednja sa samo 12 bodova, a u gostima su na nevjerojatnom 5. mjestu s ostvarena 22 boda. Doduše, Girona ima još priliku to i prestići jer je odigrala 2 utakmice manje u gostima, a ima 4 boda manje d Palacea u tom segmentu, ali ukupno Palace ima 8 bodova više (42-34) i u svom je prvenstvu 4 mjesta bolje plasirana od Girone. Osim toga, Palace zabija i prima više od Girone u gostima, ai gol razlika im je +1, a Gironi -1.

Do sada je u ligama petice više bodova u gostima od Palacea osvojilo 17 klubova, ali pazite kojih: Liverpool, City, Tottenham, Utd, Chelsea, Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Bayern, Leipzig, Borussia, Pariz, Lille, Juventus, Napoli, Inter i Atalanta. Kao što možete primijetiti, svi ti klubovi su među prva tri ili prvih šest ekipa u svojim prvenstvima. 

Palace ima još jednu gostujuću utakmicu i ta je za dva kola kod Cardiffa. Opuštenom igrom, jer im ne treba, a ako Cardiff već nekako u sljedećem kolu izgubi izglede za ostanak u ligi, ovu brojku mogu i povećati, ali teško da mogu prema dolje.

Što bi bilo da je Palace kući što je i u gostima? Da je baba muško...

Odlična analiza jako zanimljivog podatka. Svaka čast za ideju. - Bateman, 22.4.19. 19:04, 0 0 0
Hvala. - RealMadrid7, 23.4.19. 16:05, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.