Analiza

Ne postoji loša noć, nego samo loša ekipa u noći

1. kolo Lige Nacija: Španjolska 6-0 Hrvatska
BruceWayne | 09/2018

Nakon odlaska nekolicine sudionika ruske ekspedicije u zasluženu reprezentativnu mirovinu, očekivao se rezultatski pad doprvaka svijeta, zbog samog segmenta pozitivnog iznenađenja onoga što je Hrvatska napravila u proteklim mjesecima. Taj pad, ubrzale su ozljede još jednog dijela srebrne ekipe, prije svega stupa obrane Lovrena te važnih napadačkih karika Rebića i Kramarića, stoga je izbornik Dalić morao pronaći nova rješenja u premijerno pozvanim Livaji, Santiniju ili pokušati dobiti nekog iz "unutarnjih rezervi" kao što su Kovačić ili Pjaca. Pritom treba spomenuti podatak da su Vlašić, Sosa, Ćaleta-Car prepušteni mladoj reprezentaciji u želji da ta selekcija izbori Europsko prvenstvo do 21 godine nakon godina neuspješnih rezultata.

Zbog spomenutih razloga, Hrvatska nije mogla računati na veliki broj igrača iz početnog sastava, što je uz posljedicu opskurnog bazena igrača te činjenicu da određeni dio igrača nije prošao klupske pripreme moralo znatno utjecalo na prezentacije Hrvatske u prve dvije utakmice u ruskoj post-eri. Protiv Portugala, Dalić je isprobao nove opcije kao što su Barišić, Livaja pa i Mitrović u konkurenciji onih koji nisu bili pozvani u prethodnoj akciji, na što su oni odgovorili pozitivno, posebno Barišić na kronično upitnoj poziciji lijevog bočnog. Uz Barišića, Pjaca je odigrao vrlo pristojno kao i uži dio obrane predvođen Matejom Mitrovićem. No, za otvaranje Lige nacija, Dalić je imao druge planove. Pjaca i Barišić zamijenjeni su Kovačićem i Pivarićem, dok je Livaja poziciju isturenog napadača prepustio Santiniju.

Izbor Portugala kao prijateljskog susreta te Španjolske na otvaranju Lige nacija trebao je pokazati gdje se točno Hrvatska nalazi nakon neospornog overachievinga na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Kroz navedene utakmice, izbornik je trebao dobiti odgovore na koga može računati u izazovima koji slijede. Konačan ishod ne mora značiti mnogo, s obzirom na to da je tek početak sezone i većina igrača je daleko od najbolje forme, ali na određene stvari treba obratiti pozornost.

Jesu li trebali igrati Modrić i Vrsaljko?

U analizi samih utakmica, treba početi od početnih postava i posljedici što je popis igrača na terenu donio pozitivno a što negativno. U idealnoj situaciji, postavka s Brozovićem, Modrićem, Rakitićem te Kovačićem u hibridnoj ulozi na desnom krilu trebala je donijeti kontrolu posjeda kroz višak igrača u sredini posebno kroz overload desnih zona gdje je postavljen Modrić, što bi u konačnici trebalo dati više prostora 1vs1 Perišiću u izolaciji na suprotnoj strani zbog koncentracije Španjolaca na svoju lijevu stranu. Zajedno sa skakačkim kvalitetama Ivana Santiniji, moći ponavljanja Vrsaljka po desnoj strani te Modrićevem utjecajem na posjed ili kontrolu istog, taj plan je imao smisla. Međutim, u ovom odlomku krucijalan je termin idealnog raspleta, koji se nije mogao dogoditi zbog činjenice da je Modrić trenutno potpuno van forme i tek će kroz sljedeće utakmice polako vraćati startnu poziciju u Realu. Uz to, kao i kapetan, Vrsaljko je daleko od forme u kakvoj ga želi vidjeti trener u klubu a razlog je jasan - kasne pripreme zbog duljeg odmora u reprezentaciji. U igri protiv presinga, hrvatski plan bio je tražiti Santinija kao centralnu točku, no nije uspjelo. Bazirati plan na nedovoljno spremnim i kvalitetnim igračima bio je znak da utakmica u Elcheu neće biti zapamćena po dobrom.

Pogrešne rotacije

U prethodnom dijelu analize, spomenuti su Barišić, Pjaca i Livaja kroz kontekst kvalitetnog feedbacka protiv Portugala. Zbog tog podatka, nije jasno zašto je priliku dobio Pivarić koji je obrambeno slabiji igrač od Barišića, no ne treba isključivo kriviti lijevog bočnog kijevskog Dinama za primljene pogotke po njegovoj strani jer se znalo da bez obvezne igre krila, Hrvatska će na toj strani imati ozbiljan problem. Stoga jedan dio krivnje ide na račun Ivana Perišića, još jednog koji tek hvata zamah nove sezone. Također, može se postaviti pitanje je li Pjaca trebao dobiti više minuta, zbog matchupa, odnosno mogućnosti da u određenim situacijama težište igre prebaci na dio terena gdje će Hrvatska imati bolji mismatch- u konkretnom slučaju Pjaca na desnom krilu protiv Gaye.

Taktički promašena utakmica

Hrvatska je prilično hrabro ušla u utakmicu. Vrlo malo bi se reprezentacija odlučilo igrati visoki presing protiv Španjolske na njihovom terenu, posebno na startu sezone gdje fizika igrača je daleko od idealne. No, to je Dalićev ruski "forte" i zamalo je urodio plodom. No posljedica igre visokog presinga je postavljena obrana, gdje se Hrvatska većinu utakmica morala braniti kroz miks visokog i srednjeg bloka a što je zapravo bila voda na španjolski mlin. Uz spomenutu činjenicu da krila nisu dala dovoljno u obveznoj igri, Marco Asensio imao je otvoren put napasti Pivarića na njegovu slabiju desnu nogu, uostalom tako je pao treći pogodak Furije. Drugi problem u igri visokog presinga je španjolski odgovor kroz igru u međuprostoru i samu činjenicu da Španjolci nemaju problem s vertikalnim proigravanjima kroz dva bloka. Kao što je to uradio City protiv Chelsea, tako su Španjolci uspješno izigravati presing i tjerali suparničku obranu da se povuče u uski duboki blok.

Bilo je teško očekivati da će Hrvatska moći parirati Španjolskoj kao što je to radila protiv Argentine ili Engleske kroz branjenje u srednjem bloku. Prvenstveno zbog činjenice da su današnji domaćini od malih nogu učeni kako stvarati i iskorištavali prostor a posebno činiti razliku kroz tzv. uske zone na koje hrvatski srednji blok na večeras bio potpuni promašaj. Dok je Asensio igrao prilično rigidno čekajući situaciju 1vs1, druga dva napadača Rodrigo i Isco imali su prilično slobode uloge gdje su mogli overloadati bilo koji dio međuprostora, što je posljedično na dvojbu stavljalo hrvatsku obranu, što je posebno loše izgledala kada je Marko Rog zamijenio Vrsaljka. Rog je ponovio pogrešku Andera Herrera iz utakmice United-Tottenham te je španjolski napadač neometan ušao u prostor najbliže Lovri Kaliniću. Daliću teško može tko zamjeriti što je isprobao Roga na desnom beku zbog manjka opcija, ali večeras je dobio odgovor da igrač Napolija to ne može odigrati na potrebnoj razini. 

Međutim, ono što mora zabrinuti izbornika Dalića su reakcije po pojedinih golova Španjolaca. Hrvatska ima neupitnu klasu u tehnici ali se može "oprostiti" ukoliko je sredina terena i sami posjed prepušten u noge Furije. Ali, ono što se ne smije oprostiti su reakcije u skoku i u povratnim loptama. Dok se reakcije kod gola Isca za 6-0 mogu osporiti zbog manjka voljnog momenta i kraja utakmice, utrčavanja Saula na prvu stativu između dva dobra skakača je situacija za duboko promišljanje. Osim Saulog gola, domaćini su zabili još jedan pogodak glavom - onaj Ramosa nakon kornera, sasvim dovoljno za propitati se još jedno pitanje:

Postaju li obrambeni prekidi kroničan problem?

Već 7. utakmicu zaredom Hrvatska reprezentacija gol prima nakon prekida. Dok se gol protiv Islanda može izuzeti iz ove kategorije zbog kaznenog udarca, pravi hrvatski problemi krenuli su onim dugim autom Knudsena protiv Danske. Na to se nadovezao gol Fernandesa u četvrtfinalu nakon slobodnog udarca. Trippier je iz slobodnjaka pogodio na početku polufinala a ne treba zaboraviti skidanje lopte s crte Vrsaljka nakon pokušaja Stonesa u produžetku. Vrhunac negativnog niza dogodio se u finalu protiv Francuske kada su konačni pobjednici turnira svoj prvi gol u finalu zabili nakon slobodnog udarca i autogola Mandžukića, dok je uz to Griezmannov kazneni udarac je došao kao posljedica nespretne reakcije Perišića nakon ubačaja iz kuta. U konačnici, od 9 primljena golova na turniru, Hrvatska je direktno ili indirektno iz prekida primila čak 8. Pritom treba istaknuti da je u pozicijskoj igri kroz kontekst obrane reprezentacija igrala na vrhunskoj razini, no loše branjenje prekida je podatak koji se nastavio i nakon Rusije. Protiv Portugala, Pepe je pogodio nakon ubacivanja poslije kornera te večeras Ramos kao zadnji primjer ove možda već zabrinjavajuće tradicije.

Nakon svega viđenog, jednostavno je previše "slučajnosti" da bi se poraz protiv Španjolske okarakterizirao kao "loš noć". Uostalom, reprezentacija je doživjela najveći poraz u svojoj povijesti i postoje agrumentirani razlozi zašto se to dogodilo i njihovi korjeni koji nisu večeras zasađeni. Kroz same posljedice osim rezultata, možda će veći utjecaj imati razmišljanje, gdje se oni koji trenutno vode reprezentaciju ne smiju voditi argumentima loše večeri, manjka forme, izostanka umirovljenih ili ozlijeđenih igrača jer se određeni problemi koji su postojali kada je reprezentacija bila na okupu, još se nisu do kraja riješili, štoviše, neki od njih postali su uteg koji je rezultat prebacio na protivničku stranu.

U svakom slučaju, španjolska avantura je dobro upozorenje da sjedenje na lovorikama Rusije je nešto što je trebalo prestati završetkom ljeta. Početak jeseni treba označiti sustavan rad i ispravljanje problema ili barem u onoj mjeri koliko je to moguće, s obzirom na vremensku limitiranost koju Dalić ima kao otegotnu okolnost u sastavljanju koncepcije koja će izgledati bolje nego ono što je Hrvatska prikazana protiv Španjolske. No, dvije rujanske utakmice nisu prikazale samo određene taktičke mane, nego i nedostatak opcija na pozicijama kao što su desni bočni i centralni napadač, što će očito biti veliki izazov izborniku u mjesecima koji dolaze.

Čak ni najveći poraz u povijesti reprezentacije, ne mora značiti pad kako je to čest slučaj u hrvatskoj kulturi ako se kroz sljedeće utakmice isprave nedostaci koji su jasno prikazani u zadnjih 180 minuta. Hrvatska možda više nema Mandžukića, ali ima niz drugih opcija zbog kojih i dalje postoji nada u budućnost reprezentacije. Ne treba očajavati zbog jednog poraza jer ni Engleska nije izgledala kvalitetno protiv Španjolaca a Tri Lava bili su dio hrvatskog puta do finala. Vremena nema puno, ali ga ima dovoljno ako se postojeći problemi shvate ozbiljno. Tada će "loša noć" postati samo dio prošlosti, a loša ekipa iz te noći će opravdati razloge zašto je u ovom trenutku doprvak svijeta. Samo tako, ruska avantura može postati češća od one večerašnje, španjolske..

Video analiza:

Moje je razmišljanje išlo da treba žrtvovati Ligu nacija nakon uspjeha na SP. Igrati sa mladim snagama (teško zbog u21), dati svima odmora od reprezentacije, pošto se očekivalo da neće biti u formi. Ovako smo ostali na pol puta i doživjeli debakl - Sherpa, 12.9.18. 1:35, 0 1 0
Rog nije na potrebnoj razini; to treba nadopuniti sa pozicijom desnog beka koji nikad prije u životu nije igrao jer za veznu liniju ima kvalitetu. - Fenix22, 12.9.18. 8:47, 0 0 0
Prekidi jesu problem, ali dva dalekometna gola Asensija nije ono što se inače događa i to kad se utakmica lomi. - Fenix22, 12.9.18. 8:49, 0 0 0
Sherpa: to bi bilo jako loše jer: prvo što bi savez izgubio novce koje bi dobio od UEFE na račun elitne grupne. Drugo jer bi reprezenacija gubila na gledanosti kada bi umjesto Engleske ili Španjolske došla MAđarska ili Bugarska.. - BruceWayne, 12.9.18. 12:35, 0 0 0
Dodana i video analiza.. - BruceWayne, 12.9.18. 18:11, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.