Analiza

(Ne)očekivani pad u Budimpešti

Koji su trenutno najveći problemi u Hrvatskoj reprezentaciji?
hrvojeh | 03/2019

Čuli smo svi mnogo puta izreku: „Danas svi igraju nogomet.“ I zaista ga igraju, zlobnici će reći: „Svi osim Hrvata.“ No, nisam stava da je sve tako crno, no da nam se malo zamračilo, to nema dvojbe. Večeras je Mađarska zasluženo slavila i to zahvaljujući borbi, motivu, želji i znatno većoj količini gladi za uspjehom. Puno toga nije bilo prikladno u momčadi Zlatka Dalića. Vjerojatno je najveći dobitnik cijele priče Mateo Kovačić koji je odsjedio 90 minuta na klupi i neće biti na meti brojnih kritičara u nadolazećem razdoblju. Krenimo po linijama u momčadi:

Vratar. Lovre Kalinić je dobio dovoljno prigoda. Pokazao je da nije taj. Uz puno manje šanse otpali su Santini i Livaja i ako stručni stožer bude imao otvorene oči, Kalinić je večeras izgubio jedinicu. I to je jedino što bi bilo fer. Vrlo loša reakcija kod prvog gola. Čak je bilo i logičnije da se malonogometno lopta izbije i nogom, ali kad se već išlo rukom potpuno je neshvatljivo kako je to završilo u mreži iako je ruka bila na lopti. Drugi gol također ide većinom na njegovu dušu. Čovjek od 201 cm (najviši igrač SP u Rusiji!) nema kvalitetu/hrabrost/znanje suvereno uzeti tu loptu. K tome možemo i dodati onu situaciju kad je Rakitić neoprezno vratio prstima, također je Lovre ostao zavezan za gol liniju. Naznaka problema je bilo još. Opet ponavljamo situacije iz Rusije kad se u prekidima uvlačimo u krilo vlastitom vrataru umjesto da otjeramo obranu na liniju 16m (kad je to moguće) mi stojimo na 7-8m. U takvoj situaciji je Mandžukić postigao autogol u finalu SP. To ilustrira koliko nemamo povjerenja u naše vratare i golema je nesreća da zapravo u reprezentaciji nikad nismo imali vrhunskog golmana. Imali smo vrhunske napadače, veznjake, ali golmani su uvijek bili ili prosjek ili niže od toga. Čudesne uspjehe iz `98 i `18 možemo zahvaliti nevjerojatnim predstavama prosječnih vratara. I hvala im na tome. Danas, na golu imamo čovjeka koji bi trebao biti apsolutni vratar svog peterca, barem u visokim loptama, no on postupa kao da je visok 170cm. Livaković se pokazao kao dobar izbor u susretu na Rujevici i zaslužuje šansu. Čim u Aston Villi, unatoč oporavku Kalinića brani vratar koji vrijedi 15 puta manje (7mil vs 465k) jasno je da tu nešto ne štima i nema razloga za ostanak na vratima reprezentacije.

Obrana. Osporavani Strinić još nije spreman, pitanje kad će biti. Osporavani Pivarić se oporavlja od neugodne ozljede. U sastav je upao osporavani Barišić i nakon njegove ozljede u igru je upao osporavani Leovac. Ono što se odmah moglo zapaziti je manjak povjerenje momčadi koja je prilično ignorirala lijevu stranu nakon te zamjene. Da nesreća bude veća, upravo je Leovac bio u duelu kod drugog gola gdje je izvukao deblji kraj. Možda da je tu bio osporavani Strinić, koji je fizički jači, možda ne bi pao u tom duelu, ali što je, tu je. Leovac je pao u najbitnijem ispitu na utakmici i objektivno ga je teško kriviti. Četvrti je izbor za beka, čak i Rrahmani kao stoper u Dinamu nekad bude bolji izbor za tu poziciju. Dvojac Lovren i Vida bio je prosječan. I tu se nastavljaju Dalićeve pogreške i nedostatak usmjeravanja. Po loptu su u zadnju liniju često dolazili Modrić, Rakitić i Brozović. Time je Mađarima omogućena brojčana premoć u veznom redu. Vida i Lovren bi morali biti hrabriji u iznošenju lopte prema naprijed. Iako tehnički limitirani, moraju ući u rizik. Ako se sjetite Brekalovog prodora u 73. minuti, kad je s desne strane donio loptu pred 16m, upravo je to omogućila jedna malo hrabrija lopta Lovrena koji je pronašao Brozovića, a on odmah proslijedio do Brekala. Naši stoperi to rijetko rade i tu naša igra pati. Što se Jedvaja tiče, bio je korektan s obzirom na situaciju i ozljedu koju je imao. Srčano je probao prema naprijed iako nema tu kvalitetu.

Vezni red. S trojcem kojeg imamo trebamo dobiti ovu utakmicu pa makar branio i puno lošiji golman od Kalinića. I tu leži jedan od ključnih problema. Ivan Rakitić ne igra dobro u zadnjih nekoliko susreta. Zašto je to tako? Zbog čega je Modrić toliko sigurniji i uvjerljiviji? Realno, Modrić je kvalitetniji veznjak, ali ostaje mi nejasno kako njih dvojica ne mogu podignuti prvo Rakitića i kasnije cijelu ekipu. Tu ne krivim Dalića. Raketa ima 31 godinu, Luka ima 33. Tko će podviknuti i podići momčad ako ne njih dvojica? Svjetske klase i iskusni igrači. U 60. minuti mogli smo vidjeti situaciju kad Rakitić ima loptu, dugo važe što će s njom, a Modrić u nezadovoljstvu diže ruke i vjerojatno viče: „Daaaaj mi.“ Je li tu stvar u karakteru? Jesu li previše fini? Dalić ima svoju odgovornost, no ja bi ispred njega stavio ponajbolji vezni duet na svijetu. Nisu to klinci od 20 godina koje treba usmjeravati. Ako odu u trenerske vode, vjerojatno su i naši budući izbornici u idućih 10 godina (N.Kovač je čekao samo 4) tako da im na leđa treba staviti teret. Brozovićeva predstava bila je ispod očekivanja, ali s obzirom na alternative vjerujem da bi se svi mi opet odlučili za njega.

Napad. OK, nemamo Mandžukića. Danas je na tom mjestu bio Rebić. Ono što ne razumijem je često prilaženje po loptu skroz do centra. Rebić tehnički nije dobar igrač i tu se puno toga gubilo. Ako ćemo igrati tako da nam centralna špica dolazi po loptu, zar nije bolje da to radi Kramarić? Pa nek Rebić terorizira svojom agresijom po krilu. Ovako smo se fokusirali na sredinu, a puno manje na krila. Perišića je to osudilo na čekanje kvalitetne lopte svakih 15-20 minuta gdje bi forsirao driblinge i većinom to loše završavao. Kramarić se izgubio u tim silnim rotacijama napadačkog trolista i na kraju smo dobili veliko ništa.

Dalića očekuje nelagodnih dva i pol mjeseca do Walesa. Prilika je to da se dobro izanalizira zašto se neki problema ponavljaju nakon Rusije, ali i nakon lige nacija. Ne smatram da je Dalić top izbornik niti top stručnjak. Ipak, kad pogledamo u prošlost i vidimo kakve smo sve izbornike imali, sasvim je dobar izbor. Uspjeh u Rusiji napravio je na račun mekanijeg pristupa koji je upalio. Čačić je Rakitiću objašnjavao da mora igrati na krilu, a Dalić ga je samo pitao što želi igrati, dignuo ga je, preskočili smo Ukrajinu i došli do čudesnog uspjeha. Zato je moj dojam da treba kriviti i najiskusnije, nema što Dalić učiti Modrića i Rakitića kako se igra nogomet. Predmet na kojem je danas pao je „motivacija“ i viceprvaci svijeta nisu izgledali dobro. Zato, naši dragi Zlatko, Luka, Ivan i ostali, skupite glave i idemo na Euro bez stresa.

Ne slažem se s tvrdnjom da je Rakitić sla zadnjih nekoliko utakmica. Modrić sigurniji i uvjerljiviji? pa Modrić je danas bio naš najlošiji igrač na terenu. Na koga da onda on podvikne? - gradim, 25.3.19. 3:17, 0 0 0
Mislim da je veći problem od motivacije to što mi očigledno ne znamo igrati na postavljenu obranu. Također, stvorila se slika da je ovo prelagana skupina, kao da u njoj igramo mi, San Marino, Andora, Luks i Azeri. A nije baš tako. - marinfr, 25.3.19. 7:43, 0 0 0
@gradim, mislim da je ipak malo pretjerano reći da je Modrić bio naš najlošiji igrač na terenu tako da se tu nikako ne slažem. - hrvojeh, 25.3.19. 8:19, 0 0 0
@hrvojeh - po sofascoru je Modric bio nas najlosije ocijenjeni igrac. I to za dosta. Da i nije bio najlosiji, definitivno je bio losiji od Rakitica. Tako da postaviti pitanje zasti Rakitic ne moze buti poput Modrica je promaseno. - gradim, 25.3.19. 12:31, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.