Analiza

Nuklearka

Surfin USA; Šariću izmaknula nagrada novaka godine, zasluženo ili ne?
maci97 | 07/2017

Dugo sam razmišljao čemu posvetiti prvu analizu, no pošto se od danas oči hrvatske javnosti dobrano prebacuju na Indianu odlučio sam da tekst bude vezan za Pacerse i onoga o kome uvelike ovisi kako će njihova sezona izgledati. Ne o našem Babi, već o "sinu razmetnom" Lanceu Stephensonu.

Često se malo luđi igrači znaju uspoređivati sa bijesnim psima ili tempiranim bombama, no prava metafora za Lancea je ipak nuklearka. Nuklearne elektrane su iznimno koriste dok rade kako treba, daju ogromne količine energije korisne čovjeku, ali kada nešto pođe po krivu može se izroditi katastrofa epskih razmjera. Riječ koja se često vezuje uz Stephensona je upravo energija, treneri i suigrači su kroz 7 godina Lanceove NBA karijere puni epiteta vezanih upravo uz energiju koju donosi na terenu i u svlačionici. Sa svojom nabrijanom facom, fanatičnom igrom u obrani, plesanjem i skakanjem po terenu, interakcijom s publikom i suparničkim igračima te nepredvidivom igrom u napadu Lance izgleda kao igrač rođen 30 godina prekasno, lako ga možemo zamisliti kao dio Bad Boysa iz Detroita ili portlandskih Jail Blazersa.

Od trenutka kad je izabran 40. pickom na draftu 2010. godine nitko ne zna točno što očekivati od njega u svakom trenutku. Prošao je put od marginalnog novaka koji je u rookie sezoni odigrao prosječno 9.4 minute u samo 12 utakmica do rubnog All-stara i važnog dijela momčadi Pacersa koja je u doigravanjima 2013. i 2014. godine odvela LeBronov Heat u 7, odnosno 6 utakmica. Baš te 2014. smo mogli vidjeti ono najbolje i najgore od Lancea. Odigrao je statistički najbolju sezonu karijere bilježeći 13.8 poena, 7.2 skoka i 4.6 asistencija za prvu ekipu istoka u regularnoj sezoni. Pacersi su na dan trade deadlinea poslali polomljenog Danny Grangera u Philu za Evan Turnera i činilo se kako su momci iz Indiane spremni srušiti dominaciju velike trojke sa South Beacha. Ipak nije sve kliklo, a neki izvori govore da je tome kumovao baš Lance koji se brzo sukobio s novopridošlim Turnerom i tako narušio kemiju u svlačionici i šanse Pacersa za ozbiljnu prijetnju Heatu. U tom finalu istoka igrao je dobro, bio je vodeći asistent Pacersa ali je i pokazao drugu stranu neprestano se natežući s LeBronom što je kulminiralo najvećim trenutkom u povijesti lige, famoznim puhanjem u uho.

Heat je ipak seriju riješio u 6 partija, a Lance je potpisao za Hornetse na 3 godine za 27 milja, odbivši tako ponude Mavsa i svojih Pacersa. Tu počinje strmoglavi pad, u Hornetsima je dobro počeo, penjao se po zapisničkim stolovima nakon šuteva za pobjedu, ali usljedile su ozljede i nije se snašao niti uspio vratiti u formu iz prethodne sezone. Nakon Charlotte uslijedila su seljakanja po Clippersima, Memphisu, Pelicansima, Wolvesima dok se naposlijetku nije vratio u Indianapolis pomoći Georgeu i Pacersima u borbi za playoff.

Debitirao je u Clavelandu protiv svog starog znanca LeBrona, a u svom povratničkom nastupu u Bankers Life Filedhouseu protiv Raptorsa je pružio, kako je to ekipa s Bleacher Reporta nazvala, "a full Born ready experience". Inicirao je preokret u drugom poluvremenu s 12 poena i 3 asistencije, a na samom kraju partije je skoro izazvao tučnjavu jer nije htio izdriblati zadnji napad do kraja već je položio, što su DeRozan i Tucker shvatili kao provokaciju.

To je Lance, samoprozvani Born Ready. Može ti pružiti all-around partiju na rubu triple doublea, a može i odigrati kriminalno s 20% šuta a da usput izazove gužvu na terenu i van njega. Ono što je dino sigurno jest da s Lanceom u ligi nikad nije dosadno. Kao i sve osebujne ličnosti izaziva podjelu u javnosti, jedni ga smatraju facom a drugi budaletinom.

Sljedeća sezona bit će jako bitna stavka u toj percepciji, odlaskom prve zvijezde ekipe Paula Georgea lopte i odgovornost će se dijeliti na više manjih dijelova među kojima će Stephenson sigurno dobiti velik dio kolača. Daleko od toga da mu ekipa pada u ruke, na bekovskim pozicijama će se morati boriti za minute i lopte s novopridošlim Collinsonom i Oladipom, potpisao je danas i Bogdanović a pod košem je mlada zvijezda Myles Turner, no kao starosjedioc i lice ekipe sigurno će imati velike ovlasti, već su se iz front officea čule najave da će ga koristiti na playu.

Velika je to kocka za franšizu Pacersa, ako se stvari poklope čak ni playoff nije nedostižan na ovako oslabljenom istoku, a puno toga ovisi o tome što će dobiti od Stephensonove nuklearke. Da li će to biti jeftina (ove će sezone imati plaću od samo 4.1 milju) energija ili nova katastrofa, ostaje nam za vidjeti. Možda je Lance napokon spreman da u 27. godini života i svojoj osmoj sezoni pokaže da je NBA konstanta i opravda svoj "rođen spreman" nadimak.

Respekt: Losovius, DDR16,

Stvarno dobro za prvu analizu. Što misliš, koji su uzroci njegovog takvog ponašanja? - Losovius, 9.7.17. 11:02, 0 0 0
tip iz kvarta, rođen u Brooklynu, odrastao na divljim haklovima i legenda je njujorške srednjoškolske košarke. Vrlo vjerovatno je basketaš koji je dospio u NBA pa se tako ponaša, ali o njegovoj pre-NBA karijeri ima materijala za cijelu drugu analizu - maci97, 9.7.17. 11:43, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.