Analiza

Pogled na fenomenalnu sezonu Luke Dončića

Tribina hipoteza
danchyy | 01/2019

Luka Dončić zasigurno je rookie godine u sezoni 2018.-1918. Njegovi nastupi održavaju Dallas Maverickse u realnoj mogućnosti dosizanja ovogodišnjeg doigravanja sa samo 5.5 utakmica od posljednjeg mjesta koje vodi u playoff. On postiže nevjerojatne brojke kao rookie koje su postizali neki od najboljih igrača ikada te trenutno najboljih aktivnih igrača. O tome ću se detaljno dotaknuti kasnije, jer za sada postoje neka specifična područja njegove igre koje želim istražiti. Clutch time is Luka time Kad god sam gledao highlightse Dončićevih nastupa uvijek vidim da je Dončić igrač koji vodii napade Mavsa kasno u igri. To me natjeralo da pogledam njegove brojeve u "clutch timeu" (Clutch time je definiran kao trenutci u utakmici kada je manje od 5 min do kraja utakmice i manje od 5 poena razlike), i bili su prilično impresivni. Na sljedećoj slici: možete vidjeti 60 najboljih strijelaca u "clutch timeu".

Na x osi su prikazani ukupni poeni, a na y osi je TS%. Uz Dončića, neki drugi igrači koji se ističu su Oladipo (on je točka iznad Dončića s mnogo većim postotkom) i top 3 igrača u ukupnom broju poena (Kemba, Harden i Kyrie). No s obzirom na činjenicu da je Dončić rookie od tek 19 godina, ovi brojevi su jednostavno nevjerojatni. Tako sam se zapitao kako su rookieji u posljednjih nekoliko godina nastupali u "clutch timeu". Uzeo sam statistike od 2003-04 (prva sezona LeBrona) i dobio sljedeću sliku:

Iz tog grafa očito da je Luka jedan od najboljih novaka u tom rasponu. Brandon Jennings, Kevin Durant, Tyreke Evans i Derrick Rose su igrači s više poena nego Dončić. Također je vrijedno spomenuti da je njihova statistika do All Star igre, tako da bi Dončić mogao malo podići ove brojeve u sljedećih nekoliko tjedana. Ostatak prve desetorice u ukupnom broju poena su Lillard, Markkanen, Mitchell, Westbrook i Chris Paul, što je stvarno dobro društvo.. Dončićevi Shot chart i vrsta šuta/akcije Shot chartevi su moje omiljene stvari za proučavanje tijekom analize. Za početak imamo običan shot chart svih šuteva tokom ove sezone:

Shot chart nije po ničemu izuzetan, ali općenito možemo vidjeti da je Luka iznad prosjeka u gotovo svim zonama. I da on uzima puno više šuteva za tri i ne uzima puno mid-range šuteva (iako je ovo daleko od pravog "moreyball" shot charta). Da se nadovežem na prethodnu analizu "clutch timea", ovdje je prikazan shot chart tokom "clutch timea" za ovu sezonu:

Vrlo je efikasan na mid rangeu iako je većina šuteva došla s područja za tri poena i ispod koša.. NBA ima nekoliko kategorija akcija kojim kategoriziraju svaku akciju u kojoj igrač sudjeluje. Pokušao sam vizualizirati koje akcije Dončić preferira i koliko je efikasanu njima. Sljedeća slika to prikazuje:

Važno je napomenuti da to nisu svi šutevi koje je Dončić zabio/promašio već samo oni koji su imali neku kategoriju, a ako moram pretpostavljati kakve bi to bile preostale vrste akcija vjerojatno bi to bilo nešto poput "Catch and Shoot" i sličnih vrsta akcija. Dakle, čak i ako kažemo da su sve ostale akcije "Catch and Shoot", to bi nas i dalje ostavilo s mnogo više akcija koje je sam stvorio. To pobija svaku sumnju koja je postojala prije NBA drafta, gdje su stručnjaci postavili pitanje može li Dončić stvoriti svoj šut s obzirom na njegov prosječni atletizam. Luka i (Step Back) jump shotovi Nakon toga sam pokušao vizualizirati vrstu šuteva koje Luke uzima.

Na prethodnoj slici možete vidjeti kako to izgleda. Tip šuta koji se zove samo "Jump Shot" predstavljat će "Catch and Shoot" akciju o kojoj sam ranije govorio. Iz ovog grafikona možemo vidjeti da Luka već razvija svoj "signature move", a to je Step Back šut, što je vrlo težak potez. Želio sam provjeriti učinkovitost svih drugih igrača, ali bilo bi vrlo teško dobiti sve podatke (zbog problema s podacima iz nba apija) pa sam samo pogledao neke igrače koji bi trebali biti dobri scoreri i šuteri.

Ovdje je slika s nekim od ovogodišnjih najboljih strijelaca (barem onima koji ne bilježe većinu iz reketa / ispod koša) i Lukom Dončićem. On zapravo nije toliko daleko od Kyriea, samo 3 poena po utakmici. Stvarno je zanimljivo vidjeti da iako je rookie, vrlo je blizu efikasnosti sa svim tim igračima i čak ima više šuteva od svih, osim Harden-a koji uzima apsurdni broj step back šuteva. Imati tako moćan alat u dobi od 19 godina bit će velika prednost za Dončića. Za kraj ove krateka analize Step Back jumpera, ovdje se nalazi slika koja sadrži sve Step Back jumpere koji je Dončić uzeo ove sezone. 

Assisti Uz izvrsno poentiranje, Luka se ističe dobrim "court visionom". U prosjeku ima 5,4 asistencije po utakmici, što je druga brojka među rookiejima samo iza Trae Young-a. Njegov AST% (postotak svih Field Goalova suigrača kojima je taj igrač asistirao, tako da 33% znači da je igrač x asistirao 33% ostalih Field golova suigračima) također je prilično visok i gotovo na razini Trae Young-a (27,5% vs 36,5%) ) ali s obzirom na činjenicu da je JJ Barea pretrpio ozljedu prije nekoliko utakmcia i da je imao najviši AST% lige s 45%, Dončićeve brojke mogle bi se dodatno povećati tijekom ostatka sezone. U ovih nekoliko utakmica bez Baree Dončić je u prosjeku postizao 8.8 asistencija (no samo 6 utakmica). S tim riječima, bio sam zainteresiran vidjeti tko je njegova omiljena meta za asiste u momčadi, a rezultati se mogu vidjeti na sljedećoj slici (https://i.imgur.com/RujddcY.jpg). Deandre mu je najdraža meta i većina je asistencija završila zakucavanjem. Barnes je druga omiljena meta i njegovi poeni su bili na različitijim lokacijama. I to sam vizualizirao u sljedećoj slici:

Izostavio sam tri igrača s najmanje asistiranih koševa, tako da chart izgleda manje zgužvan. Zaključak Luka Dončić ima nevjerojatnu sezonu. Dotaknuo sam se samo nekoliko aspekata njegove igre i pokušao istražiti neke stvari koje se često ne spominju (kao što su Step Back Jumperi). Nisam čak prikazao ni osnovne statistike kao što su PTS/G, REB/G, AST/G, ali Dončić je u tim statistikama u vrhu među svim igračima i u vrhu među rookijeima prethodnih podosta godina. Jedna stvar koju zapravo nisam spomenuo je da je njegov TS% vrlo visok. I to jako vrijedno spomena jer u "3 point era" (1979/80 do danas) je drugi među svim Rookijema u 3PA na 6,7 po utakmici i to radi na 35,6%. Ono što nisam uspio ispravno vizualizirati je Lukaov BPM (Box Plus Minus). On trenutno sjedi na 3.7 što je dovoljno za 11. mjesto među svim rookijeima tijekom tog razdoblja. Da budem iskren, napredne statistike su nekako sumnjive, nisam ulazio u detalje kako bih ih proučavao, ali općenito bih rekao da je BPM stvarno dobar pokazatelj tko će se razviti u All-Star igrača i vjerojatno više od toga. 

Pozdrav. Ja sam ti ispravio i ubacio slike, idući tjedan ćeš moći sam. Ako ti trebala pomoć, slobodno se javi na chat. Također, odlična analiza i dobrodošao na Tribinu. - BruceWayne, 28.1.19. 20:34, 0 0 0
Hvala ti :) Je li dovoljno u HTML-u samo ubacit img tag? - danchyy, 28.1.19. 20:35, 0 0 0
Kada si reputacija 2, onda ne možeš ubaciti slike samostalno. Kada pređeš na razinu 3(idući ponedjeljak) moći će sam preko "upload image" koda. - BruceWayne, 28.1.19. 20:38, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.