Analiza

Postoji li perspektiva za bosansko-hercegovačku ligu?

Tribina hipoteza
pravi | 10/2017

Iako sam već jednom pisao o Zrinjskom iz Mostara, nije bilo reakcije. Sada pišem ponovno budući da su neki nakov videa o perspektivi hrvatske „velike četvorke“ iskazali želju da netko nešto kaže i o bh. ligi. Ne pratim druge klubove osim Zrinjskog, pa će moja analiza biti dosta ograničena, ali probleme koje ima bh. prvak imaju i svi ostali klubovi.

Najprije, dobre strane. HŠK Zrinjski Mostar je aktualni prvak BiH te se smatra najorganiziranijim klubom u ligi. To nije samo mišljenje pobornika Plemića, već i sami protivnici (i igrači i treneri) to vrlo često potvrđuju. Razlog je, naravno, Uprava. Uprava ima jedan cilj – biti najbolji. Uprava se sastoji od poduzetnika i političara koji nisu tu radi novca jer oni novca imaju. Oni su tu vođeni ljubavlju da svima pokažu što Hrvati mogu. Naime, Zrinjski za Hrvate u BiH nije samo klub koji svi vole. To je simbol hrvatstva. Simbol otpora prema Bošnjacima. Kao primjer izdvajam završnicu prošlosezonskog prvenstva kada je Zrinjski u zadnjem kolu „uzeo“ titulu Željezničaru, a cijeli je stadion pjevao: „Bit će Željo k**ac šampion!“ To je, ajmo reći, nekakav naš dišpet ili inat.

Bosansko-hercegovačka liga je iznimno neizvjesna. Tome najbolji svjedoči činjenica da je od osnutka lige (2002. g.) čak sedam ekipa osvojilo naslov prvaka. Nitko taj uspjeh nije ponovio triput zaredom. Najviše trofeja imaju Zrinjski (5) i Željezničar (3). Prošle sezone zadnje je kolo odlučivalo o naslovu prvaka koji su mogle postati čak tri ekipe (Zrinjski, Željezničar i Sarajevo).

Problemi su brojni. Najprije, sama je kvaliteta igre miljama daleko od one u hrvatskoj ligi. Za to su dobrim dijelom zaslužni i travnjaci koji su u većini slučajeva na rubu regularnosti. A pogotovo kad padne kiša ili snijeg koji u Bosni nisu rijetkost. Također, jedan od golemih problema predstavlja manjak stručnog sportskog novinarstva. Dok se bošnjački i hrvatski novinari svađaju je li u Mostaru letio dron sa zastavom Herceg-Bosne ili sa zastavom tzv. Herceg-Bosne, nitko ne zna prokomentirati utakmicu u kojoj su domaćini neočekivano poraženi od Sarajeva s rezultatom 1:3. Da stvar bude gora, ako kojim slučajem ne živite u Mostaru (tj. preselili ste se u Njemačku) ne možete pogledati utakmicu na internetu jer streama nema, kao što nema ni snimke utakmice na YouTubeu. Kad se to usporedi s Hrvatskom... U Slobodnoj izađe deset članaka o jednoj utakmici Hajduka, na YouTubeu možete pogledati sažetak, cijelu utakmicu, komentar taktike Joška Jeličića te komentar suđenja Matea Beusana. Ogromna, ogromna razlika.

No, po meni najveći problem predstavlja omladinski pogon. Jeste li ikad čuli „Ima jedan mali u bh. ligi. Igra odlično, bit će veliki igrač.“ Naravno da niste. Treneri su nekompetentni obavljati taj posao, a ni infrastruktura im ne pomaže. Stadion Zrinjskog ima jedan pomoćni teren za sve kategorije Omladinske škole. Jedan. A djece ima mnogo. U kadetima se počinje s onom „para vrti gdje burgija neće“. Guraju se tatini sinovi, a oni najtalentiraniji propadaju ako nemaju para. Znam toliko dobrih mladih igrača koji su prestali igrati jer se nisu htjeli boriti protiv vjetrenjača. Zvonimir Kožulj je svoju borbu dobio tako što je kao junior otišao u Široki Brijeg. Bosansko-hercegovački klubovi nikad se neće pomaknuti s mrtve točke dok ne pokrenu omladinski pogon. Nikad neće proći dva pretkola europskih kvalifikacija. Nisam uspoređivao ovu ligu s ligama petice. Uspoređivao sam je sa susjednim HNL-om. I pogledajte kako je ogromna razlika. Razlika koja se može smanjiti samo stvaranjem novih mladih igrača. Nažalost, BiH je država u kojoj ništa ne funkcionira kako treba, pa tako ni nogomet.

Rekao bi da se BIH nogomet u budućnosti sažeo u zadnjoj rečenici. - BruceWayne, 28.10.17. 22:08, 0 1 0
Ima čak Sarajevo par dobrih igrača, kapetan im ima 21 godinu (IIRC), Hadžić dosta igra, Veladžić isto izgleda ok, a ima i klinac u Guardianovoj listi, Rijad Sadiku, ima 17 godina. Nažalost oni su samo prosječni u usporedbi s hrvatskim igračima. - niksi, 29.10.17. 19:23, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.