Analiza

Riječki povratak u realnost

Riječki egzodus; raspad sustava ili tempirana rasprodaja?
Lisac | 01/2018

Iskreno, prva reakcija na ovu rasprodaju u Rijeci bila mi je da je ovo što rade i nema baš smisla. Pogotovo se smiješna činila ova trampa Gavranovića za Pavićića i Capana jer su pomogli jednom od rivala da pokrpaju poziciju na kojoj zadnjih godina imaju najviše problema a ujedno su i uveli nemir u svlačionicu. Osim Vešovića koji je otišao za smiješnu cifru jer mu je ugovor isticao, ostale prodaje su većinom solidne ali ovakav egzodus igrača koji su lani sudjelovali u onoj savršenoj sezoni i nije mi na prvu imao logike. Rijeka je od ulaska Volpija i Miškovića u klub uvijek prodavala ali nikad u ovolikom broju te je najćešće i dovodila makar pokoje zvučnije pojačanje.

Koliko para toliko muzike

Međutim odlaskom Volpija situacija se malo promijenila. Osim manjka novaca u blagajni puno uži je i dijapazon igrača koje mogu dovesti u klub. Iako Riječani rade isto što i prethodnih pet sezona jednostavno im je puno teže dovesti jednako kvalitetna pojačanja sad kad imaju bitno manji utjecaj na tržištu igrača i nešto manje novaca. Jasno se to vidi po tome da je većina ovoljetnih prinova dobila vrlo malo prilika da se dokaže na terenu unatoč tome što je Rijeka igrala na dva fronta. Da se nije osigurala europska jesen vjerojatno bi mnogi od ovih igrača koji su u tekućem zimskom prijelaznom roku napustili Rujevicu otišli već krajem ljeta. Uostalom i sam Mišković je izjavio da smatra da je pogriješio kad se nije riješio određenih igrača na ljeto a pogotovo Gavranovića i Vešovića koji nisu htjeli potpisati nove ugovore.

Jednostavno Rijeci je prošla sezona bila biti ili ne biti jer su znali da će se ove sezone budžet za plaće morati bitno smanjiti te da neće biti u mogućnosti složiti onako jak kadar kao što su ga imali prošlih sezona. Klub već godinama puni blagajnu prodajom glavnih zvijezda i prihodima od Uefe a odlaskom Volpija iz kluba neće biti baš toliko lako dovesti igrače iz Spezie i ostalih talijanskih klubova.

Ipak Mišković je riskirao i pokušao zadržavanjem većine prošlosezonske ekipe pokušati ostati konkurentan i u ovoj sezoni. Uostalom plasmanom u Europsku ligu si je mogao priuštiti taj rizik zbog premija od Uefe. Ipak igranje na dva fronta te rezultatski savršena polusezona Dinama su uzele svoj danak. U europi se možda moglo i prezimiti ali ovoljetna pojačanja nisu uspjela popuniti rupe u rosteru i Riječanima su se prečesto događale oscilacije u igri što zbog nedovoljno svježine što zbog nedostatka kvalitete na nekim pozicijama u momčadi. 

Kuda plovi bijeli brod

Nakon što se rizik nije isplatio Rijeka je unovčila sve što može i opet dovela par prinova kojima će pokušati oživiti karijeru i dobro unovčiti njihov napredak. Teško da će kao dok su bili na financijskom vrhuncu “ubosti” igrače kao što su bili Gavranović, Ristovski ili Elez ali tu sigurno ima kvalitetnih pojedinaca iz kojih će Kek sigurno kao i uvijek dosad znati izvući maksimum. S obzirom da je europa praktički osigurana Slovenac na klupi Riječana ima dovoljno vremena da uigra momčad za novi europski izlet i sljedeću sezonu HNL-a.

Rijeka možda neće biti toliko uspješna u europi i HNL-u ali će biti financijski stabilna što i jeste najvažnije. Prije pet godina jedva su ostali u ligi nakon onog čudnog odustajanja Dugopolja u sezoni koju su obilježili financijski problemi klubova i gašenje Karlovca i Varaždina. Tada se činilo da i njima prijeti slična sudbina a onda se ukazao Volpi koji im je osim nove Rujevice i kampa u nasljedstvo ostavio i solidnu financijsku situaciju.

Istini za volju nakon odlaska velikog broja ključnih igrača i rezanja budžeta Rijeki će u sljedećim sezonama biti puno teže ponoviti lanjske uspjehe u prvenstvu ili dogurati do grupa Europske lige ali im zato neće prijetiti financijski kolpas kao prije Miškovićeve ere. Rijeka ima solidne temelje koje će morati strpljivo nadograđivati da bi kroz koju sezonu opet mogla biti konkurentna u europskim razmjerima i toga su čelni ljudi aktualnog prvaka itekako svjesni. 

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.