Analiza

Smrt dolazi po Akakija iz Pomigliana

Tribina hipoteza
Jerlekan | 09/2017

Vrline i mane. Svaki čovjek ih ima. Ograničenja također. Netko može istrčati 20 kilometara, netko ne može ni 200 metara. Netko može popiti 10 piva, a netko pada nakon druge. Sve to, ovako banalno i sirovo, može se prenijeti na kompleksan nogometni svijet. U njemu također za određene ljude postoje jasna ograničenja. Za neke privremena, za neke trajna. Jedan Ibanez će uvijek dati sve od sebe na terenu i istrčati čuda, ali nikada neće imati dovoljno nogometne inteligencije i općenite kvalitete da bude išta više od požrtvovnog i zahvalnog lijevog beka za klub Dinamovog ranga. Pa i jedan Kruno Jurčić, koliko god studiozan i vrijedan bio, jednostavno nema kapacitet da bude išta više od Mamićevog jokera zovi, a po svemu sudeći i iz tih je kombinacija napokon ispao. Fingers crossed. Naravno, nisam uzeo ova dva imena kao nekakvo mjerilo, uzeo sam ih samo zato jer su nam najbliži slučajevi očite limitiranosti koji bi većini trebali biti dovoljno poznati da o njima možemo raspravljati. 

Jedan od tih limitiranih je i Vicenzo Montella - Akakije iz Pomigliana. Dobričina, uvijek je tu, uvijek voljan razgovarati, dobri duh... Sve to su epiteti koje je dobivao od svojih suigrača, ali i od igrača koje je trenirao. I rekao bih da sve to stoji, Montella se uistinu čini kao dobričina uz koju je gušt raditi. Mene neodoljivo podsjeća na Gogoljevog Akakija kojeg sam uvijek zamišljao kako sjedi zatrpan papirima nakon teškog dana i proučava što je bilo, a što ga čeka sutra. Gotovo uvijek isto, on ne mijenja svoju rutinu, umrijet će u papirima. Dobro, neće doslovno, ali znate što mislim. Tako i Montella, uzme svoj blokić pa šara po njemu bilješku za bilješkom, na pressicama govori kako prolazi analize i kako traži način da svakog dana bude sve bolji. Ali nikad nije. Ne odmiče se od rutine. Napokon, pojavili su se i u talijanskim medijima napisi koji propituju njegovu poziciju, a on izlazi u medije i odlučno progovora kako je protiv Lazia izveo dobru postavu i kako bi opet učinio isto. I ne kaže to samo zato da poštedi svoje igrače novinarskih kritike, on to iskreno misli. Nažalost, nije tako. Upravo je suprotno, on sada luta ulicama Milana bez svoje kabanice, a dolazi zima. Sva je prilika da će skončati kao Akakije. 

Tjednima već ovdje komentiram tuđe analize Milana koje hvale sjajnu transfer politiku i na temelju toga pišu o oživljavanju diva, ali nisam vidio da je itko potencirao problem trenera. Možete vi kupiti cijeli novi orkestar, ali ako njime nema tko dirigirati glazba neće biti puno kvalitetnija od one koju je svirao orkestar prije toga. Podijelio bih Montellino dirigiranje ovim Milanom na dva razdoblja - pripreme i utakmicu s Lazijom. Pripreme zato što je na njima naš Akakije počeo kašljati i kihati, a utakmicu s Lazijom bih izolirao kao trenutak u kojem je dobio upalu pluća. 

Dakle, pripreme. Neću detaljizirati svaku utakmicu priprema jer ovo nije retrospektivni tekst koji bi vas trebao podsjetiti na nešto što je bilo, već kritika trenutko stanja. Kroz cijeli pripremni period Montella nije uspio uigrati niti jednu jedinu akciju. Nije uspio ni determinirati tko će mu činiti prvih 11, a bome bih rekao da nema ni neki malo širi spisak. Pogubio se među tim silnim milijunima koje su mu doveli, pokušavao je udovoljiti svima i svima dati određenu minutažu jer, sjetit ćete se, on je dobričina. Na njegovu žalost, tako se ne vodi nogometna ekipa, a pogotovo ne nogometna ekipa koja je tek sastavljena i u kojoj su svi željni dokazati se pa često puta na utakmici odluče odigrati neki svoj susret kako bi se istaknuli. Kao i svugdje, u nogometnoj momčadi mora postojati hijerarhija na čijem je vrhu trener pa pet praznih mjesta i tek onda kapetan. Osim što Montella nije čvrsta ruka kakva treba Milanu, on nije ni glava dostojna takve ekipe. Ove sezone sam propustio samo Milanovu utakmicu protiv Crotonea, gledao sam sve ostale i svaki puta sam se držao za glavu, čak i za vrijeme snimke utakmice sa Skhendijom jer to što sam vidio na terenu nije izgledalo dobro. Milan izgleda kao da je netko uzeo klub na nekom starijem PES-u i onda tradeao sve loše igrače za one dobre i perspektivne, samo što ovo nije PES i igrači nisu plug and play. S njima treba raditi. 

UTAKMICA LAZIO - MILAN 

Definitivni dokaz Montelline limitiranosti i manjka kvalitete bio je jučerašnji dvoboj u kojem je Lazio potopio Milan s 4:1. 

Krenimo od početka, a to je kako je Montella postavio utakmicu: 

Montella je na teren izveo ekipu u sljedećem sastavu: 

Donnaruma, Calabria. Musacchio, Bonucci, Rodriguez, Kessie, Biglia, Montolivo, Suso, Cutrone, Borini

Kad se baci oko na ovaj sastav legitimno se zapitati "Koji je ovo vrag?". Calabria je tu jer je Conti ozljeđen, tako da je ta promjena opravdana, ali mnoge druge stvari ovdje nikako ne štimaju. Prvo i osnovno, zašto su neki od najboljih igrača na klupi? Za koga ih Montella čuva, za Austriju Beč? Ali ajde, zanemarimo sada to, kako se dogodi da Biglia i Montolivo igraju skupa u veznoj liniji? Kako se to pobogu dogodi? Obojica su igrači preko 30 godina koji bi u Milanu trebali biti playmakeri u veznoj liniji, nijedan od njih ne može odigrati više od 20 pametno raspoređenih utakmica u sezoni, a Montella ih obojicu stavi u igru jer valjda nema smisla dozirati igrače. Također, s njima dvojicom u veznoj liniji i Kessieom koji djeluje box to box Milan gotovo sigurno gubi borbu u veznoj liniji protiv svake ekipe iz gornjeg dijela ljestvice jer nema nikoga tko bi osvojio i sačuvao loptu, a nema ni dovoljno ekspozivnosti i tehnike da anulira taj nedostatak. Sada im nedostaje onaj kučka čiju sam prodaju kritizirao čim se dogodila jer im nije donijela ništa ni po pitanju FFP-a, ni po pitanju proračuna za plaće, a uzela im je čovjeka koji je mogao doradi prljavi posao kad je to potrebno. 

Sljedeća zamjerka koji imam na Montellu je što uporno igra Susa i Bonaventuru kao krila, a oni to nisu. Najbolje partije mogu pružiti kada su bliže poziciji centralnog ofenzivnog veznjaka, guranje njih dvojice na krila poništava sve ono u čemu su dobri, a traži od njih da budu ono što nisu. Također, Fabio Borini. Što reći, a ne zaplakati? Taktički i  individualno potpuno beskoristan igrač koji na terenu ne donosi apsolutno ništa. Ali Montelli je prvotimac. Cutrone je druga priča, lijepo je da postoji mladi Talijan u napadu kojem je Milan spreman dati šansu, ali to ne može biti protiv Lazija preko leđa Silve i Kalinića. Jer ako će Cutrone igrati protiv Lazija, a 60 milijuna eura vrijedna pojačanja to gledati s klupe i čuvati se za Austriju Beč onda Milan ima gadan problem. A ima i bez toga jer kao da sve to nije dovoljno, čvrsto sam uvjeren da je ovaj sustav 4-3-3 koji Milan igra totalni promašaj i da je njihova ekipa stvorena za 3-5-2, dapače, rekao bih da su to igrači koji "traže" takav sustav. 

Sve ovo što je bilo pogrešno bilo bi zanemarivo da se to dogodilo samo ovaj puta i da je Montella nakon utakmice rekao kao Mihajlović nakon teškog poraza od Napolija: "Ja sam kriv, pogriješio sam.". Jebiga, dogodi se i boljima, navijači ne bi bili toliko ogorčeni, a ja ne bih morao pisati kako će, usprkos tome što nije dovoljno dobar trener za Milan, skončati kao Akakije. Ne zato što bi on popravio situaciju da nije ignorirao svoju krivicu, nema on to što je potrebno za takav pothvat, ali bi ga nakon takve izjave i uprava drugačije gledala. Ovako na vratu ima Kineze koji su ulupali novac u ljude koje je on ostavio na klupi, izgubio 4:1 i onda još odbio reći "zajebao sam". Siguran sam da Kinezi to neće dugo tolerirati, a i da ovo nije zadnji Milanov debakl pod Montellom. Ali bi zato svaki sljedeći vrlo lako mogao biti zadnji.

Zima dolazi. Lazio mu je poderao kabanicu, razbacao papire i navukao upalu pluća, a imunitet mu nije dovoljno snažan da ju prehoda. Vrijeme je za posljednju želju.

Ovo je bio ne viđeni gušt za čitati. Ova priča sa Akakijem i pritom dodana nogometna priča, ne može bolje :D Svaka čast! - tomy97, 11.9.17. 16:49, 1 0 0
Ovakav je tekst kao stvoren za taktičke grafove. Da se vidi što s kadrom može, a što je napravio. morat ćemo te dovesti na level up... - Losovius, 12.9.17. 10:58, 0 0 0
Respekt za pokušaj, ali općenito neslaganje. Nadam se da ću sutra stići napisati odgovor u obliku teksta, jer tema je prekompleksna za odgovore putem komentara. - johnny08, 12.9.17. 23:08, 0 1 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.