Analiza

Sve ili ništa

Utakmica tjedna: Arsenal - Chelsea 2-0
BruceWayne | 01/2019

Po mnogima najboljih 90 minuta ove sezone odigrano je u prvoj dvoboju istih suparnika na Stanford Bridgeu. U vatrometu prilika na obje strane, utakmicu je prelomio ulazak Edena Hazarda, asistenta za završni i pobjednički pogodak Marcosa Alonsa. Iako za Chelsea se stvari nisu odigravale savršeno u toj utakmici, nastavljen je niz nepobjedivosti s istekom roka trajanja, što je u tom slučaju bio 24.11 i poraz od Tottenhama. Do blagdanskog "ludila" i završnih dana prošle godine, njihovi suparnici u crvenim dresovima slijedili su ih u stopu. Amplitude od vrhunskih do užasnih predstave bile su Arsenalov logo u Emeryjevih prvih nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo klupu (i još mnogo toga) u ostavštini Arsenea Wengera. 

Neočekivano dobra konverzija prilika postavila je Topnike na postolje najvećeg overachevera Premier League jer su bili treći najbolji napad lige gledajući postignute pogotke a tek 13. po bolju upućenih udaraca na gol protivnika. To im je usputno donijelo skoro 9 golova više po xG te 8 bodova više nego što bi se po drugim parametrima očekivalo. Da stvar bude još zanimljivija, vrlo mali broj golova zabijali su u prvom dijelu, englesku javnost je iz kola u kolu zabavljala određena anomalija, točnije broj izmjena koje je vršio Unai Emery na poluvremenu. Mijenjajući formacije, igrače i sustave, Bask je proletio kroz prve izazove, no u nogometu brojke ti kratkoročno produljiti uspjeh, ali iza toga obično dolazi zid istine.

Emery je prošao ispit

S obzirom na kadar kvalitetnih igrača, ali ne i ravnotežu u njemu, prvih nekoliko mjesec u post-Wenger eri mogu se smatrati uspješnom. Kao što se moglo pretpostaviti, moralo će doći vrijeme kada će Arsenal pasti u formi a brojke doći na svoje. Tradicionalno gust prosinački raspored i utakmice svakih par dana oduzelo je Emeryju priliku za detaljne analize utakmice i prilagođavanje ovisno o protivnika, stoga su "trikovi" s mijenjanjem igrače u prilično ranom dijelu susreta bila bez prevelike koristi. Usprkos toplo-hladnim rezultatima, Topnici su zadržali priključak za četvrtim odnosno posljednjim mjestom koje vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone. Uzvratni dvoboj s Chelseajem, Arsenalov trener okarakterizirao je kao posljednju priliku za Ligom prvaka kroz ligaško natjecanje, iako taj cilj nije nametnut ni njemu niti samoj ekipi na terenu. 

Chelseajev  "deja-vu"

Dok je kod Arsenala bilo teško pronaći točku pada, Chelsea je uzevši samo bod iz dvomeča protiv Evertona i Tottenhama pokazao nesavršenost mističnog Sarriballa. Ako je Unai Emery jedan dio trenerskog posla odradio na visokoj razini, to je spoznaja o prednostima i manama vlastite ekipe. To mu je pomoglo pronaći različite taktičke formacije ovisno o protivniku. Primjerice, primarnu 4-2-3-1 kroz prethodno razdoblje mijenjao je u 3-4-3 zbog dodatnog igrača u obrani ili 4-2-4, ciljem dobivanja pritiska po boku od strane bočnog igrača te dovoljno broja njegovih suigrača na ubačaja odnosno povratnoj lopti. 

Emeryju nije mogao promaknuti rasplet utakmice Tottenhama i Chelsea, stoga je prilično slično postavio plan igre, mijenjajući još formaciju - ovaj puta u 4-3-1-2, istu onu kao što je imao Tottenham. Žrtvujući sve one nedvojbene kvalitete koje posjeduje Mesut Ozil, Emery je na vrh romba postavio Ramseya, čije otpusno pisalo još nije stiglo do ureda klupske uprave. Brojke neće otkriti njegov doprinos Arsenalovoj pobjedi jer da su Emeryju trebale brojke, vjerojatno bi angažirao otpisanog Ozila. U nepretjerano atraktivnoj verziji sebe na koju smo navikli(i nažalost tužne događaje dan poslije), Ramsey je pokazao svoju nemjerljivu važnost u fazi obrane. Sa željom zahvale navijačima, Velšanin je odigrao točno ono što je trebalo da se ostvari cilj.

Kao Tottenham, Arsenal je početak susreta iskoristio za stvaranje prednosti kroz nametanje tempa i visokog presinga. Emeryju je tu odluku dodatno olakšao Sarri kada je postavio Hazarda na "lažnu devetku". Bez opcije u skoku, Chelsea je isključivo preko Kepe mogao graditi napade te pokušati izigrati visoki presing s druge strane. Emeryjev zadatak Aarona Ramseya bila je odstranjivanje Jorginha iz organizacije igre Chelsea. Posebno je bilo impresivno kretanje jer Ramsey nije Jorginha pratio isključivo po središnjici, zatvarajući ju opciju dodavanja prema nazad, što Chelsea vrlo često radi zbog lakšeg prijenosa posjeda s jedne na drugu stranu. Bez Jorginha i vertikalnosti, iako u ulozi povratnog dodavača, Chelseajeva izgradnja napada bila je osuđena na igru po bokovima.

Sarriball je pročitan

Ako kroz visoki presing ne bi uspjeli oduzeti loptu, Arsenalov blok se regrupirao s istim ciljem. Izostanak Jorginha nije značio kraj svih nada Chelsea, ali su veću odgovornost morali preuzeti David Luiz, Kovačić i Hazard. Ni ovaj puta Luizove duge lopte nisu razočarale, problem je bio druge prirode. Krajnja statistika otkriva kako Chelsea nije imao problema dolaziti u drugu, pa čak i zadnju trećinu no pitanje koliko su od toga imali koristi. Sarri se nije predao od pokušaja traženja opcija kroz sredinu, stoga je koristio mehanizam spuštanja Hazarda kao "lažne devetke" bliže centru. Tvoreći romb, Arsenal je imao brojčanu superiornost u odnosu na Jorginha, Kovačića i Kante a spuštanje Hazarda za sobom bi povuklo i jednog stopera, pa ni tako se nije mogla osigurati dovoljno kvaliteta progresija kroz sredinu.

Međutim, Arsenal je ostavljao dovoljno prostora na bokovima. Razlog je vrlo jednostavan, Chelsea nije imao nijednog igrača koji bi našao skok u sredini pa ubačaji u sredinu nisu imali smisla. Savršen detalj koji prikazuje spremnost Emeryja na Hazardovo lutanje međuprostorom je pomjeranje jednog od stopera bliže onom drugom ne bi li u tom slučaju osigurali dovoljan broj igrača u slučaju proigravanja ili traženja dubine. Uz nedostatak opasnosti u kaznenom prostoru, problem za Chelsea je premali utjecaj desne strane jer osim Asplicueta nije držao širinu, po pozicioniranju igrača kvalitetno se može vidjeti preklapanje zona između Kante i Pedra. Činjenica da je Arsenal nešto naučio u odnosu na prvi dvoboj ovih protivnika ove sezone je branjenje tranzicije. Emery nije previše riskirao slanjem bekova naprijed znajući da bi uvlačenje krila u sredinu moglo biti kobno čak i povratkom Konscielnog. Zatvaranjem dubine i prethodno spomenutih opcija, prekasnom se čini odluka uvođenja Girouda tek u 68. minuti. Isti taj Giroud je zabio "počasni" pogodak protiv Tottenhama.

Potrebne su promjene

Toliko je sličnosti između Chelseajevih poraza od dva gradska rivala, počevši od 4-3-1-2 formacije, branjenja Jorginha, nametanja tempa i dva brza pogotka koji su praktički riješili pitanje pobjednika. To su detalji koji bi trebali značiti kraj Sarriballa kakav je Otok upoznao na početku jer pokušaj Hazarda na "lažnoj devetki" koliko god u teoriji dobro izgledao, izvedba donosi dva problema: Chelsea nije uigran kao Napoli te ostatak postave nema potrebnu razinu kvalitete preuzeti odgovornost kada je Hazard zaustavljen ili barem skrenuti pažnju na sebe da bi oslobodio prostor za najboljeg igrača Chelsea. To se najviše vidjelo na bočnim pozicijama, Wilian nema ni približno kvalitete držati lijevu stranu a na desnoj strani koja ima više prostora nema igrača koji bi iskoristio to kao izolaciju.

U zadnjem intervju za Sky Sports, Pep Guardiola je izjavio da je dolaskom u Englesku trebao mijenjati svoj sustav iz Bayerna i prije toga iz Barcelona, koliko god njene osnove i zamisli bile iste. Isto to uskoro čeka i Maurizija Sarrija jer ovaj Sarriball s Hazardom na "lažnoj devetki" je pročitan a Liga prvaka više ne djeluje tako sigurno.

S prilično velikom dozom hrabrosti Unai Emery ušao je u derbi iz kojeg je prošli puta izašao poražen. Ponovno je pokazao taktičku prilagodbu i osjećaj za prolazak gamechangera, u ovom slučaju Aarona Ramseya. Iako im gotovo ništa ne ide za rukom u zadnje vrijeme, uključujući svojevrsnu zabranu dovođenje igrača, situaciju sa Ozilom a u međuvremenu ozlijedio se Bellerin - još su uvijek u igri za Ligu prvaka. U utakmici gdje je poraz nosio odlazak za -9, odlazak na sve ili ništa donijelo je "samo" -3 i pretpostavku da bi Emery sigurno uveo Girouda na poluvremenu..

Super, svaka čast. Chelsea bez prave špice teško može ovom igrom ostvariti više. Štoviše, guši se i prava Hazardova kvaliteta. Mislim da će dolazak Higuaina biti prekretnica za odluku da se igra sa špicom, jer kao da Sarri ne vjeruje Giroudu. - RealMadrid7, 20.1.19. 19:41, 0 0 0
Emery je, s druge strane, u odnosu na Wengera, disciplinirao momčad, igra se obrana, te št si naveo, spremnost na prilagodbu. Vidjeli smo i Aubu u odličnim klizećim startovima na svojoj polovici. - RealMadrid7, 20.1.19. 19:43, 0 0 0
Slažem se, Higuain bi mogao biti prekretnica.. - BruceWayne, 21.1.19. 14:28, 0 0 0

Povezane analize

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.