Analiza

Taktičke mogućnosti

Je li Grčka najgori ždrijeb?
pravi | 10/2017

U ovoj analizi ne bih se toliko bavio o protivniku jer smatram da sve ovisi o nama. A konačno je došlo vrijeme kad možemo pričati i nagađati o taktici u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji jer napokon na klupi imamo stručnjaka, čovjeka koji je u prvoj utakmici više stvari promijenio nego Čačić u cijelom mandatu. Tek se sada mnogima otvaraju oči i vide svu raskoš koju Hrvatska posjeduje te ju mora iskoristiti jer tko zna kad ćemo opet imati nešto slično.

Opcija 1 (4-2-3-1)

Izmjena Pivarić – Barišić je jasna, pa nema potrebe da je objašnjavam. U zadnje se vrijeme aktualizira povratak Ivana Strinića koji redovito igra u Sampdoriji, pa trebati pratiti i njegove igre. Zamjena Rakitić – Kramarić je nužna jer Rakitić jednostavno ne može igrati tu poziciju. Nekada je mogao u Sevilli, ali su ti dani prošli. Prilagodio se Barceloninoj igri i ne može zasjati na poziciji polušpice. On nije uvršten u sastav jer za njega mjesta jednostavno nema. Badelj je defenzivno bolji igrač od njega, stoga je Raketa alternacija Luki Modriću. Kramarić pak može igrati na poziciji polušpice jer je odličan podvaljivač lopti, šuter iz daljine, ali i dobar u ubacivanju uz drugog plana. Dok svi na skoku čuvaju Mandžukića, pojavi se Kramarić i zabije im glavom. Zamjena Brozović – Vlašić ne iznenađuje puno jer svi smo uvidjeli (osim našeg bivšeg izbornika) da Brozović tu poziciju ne zna igrati. Također smo svi vidjeli (ponovno osim bivšeg izbornika) kako je Vlašić zaslužio poziv u reprezentaciju. Dobre igre u Hajduku lansirale su ga u Everton gdje se jako brzo prilagodio i u izgubljenoj momčadi Ronalda Koemana. Ne moramo isticati koji bi to napredak bio u odnosu na Brozovića što se tiče brzine, prodornosti, driblinga, stvaranja prilika. Da me ne bi krivo shvatili, ja nemam ništa protiv Brozovića, ali on nije krilo. Pogotovo ne u modernom nogometu.

Opcija 2 (4-2-3-1)

Na tragu Dalićeve intervencije za utakmicu s Ukrajinom Modrić je premješten na poziciju polušpice. Namjera je jasna. Iskorištavanje Modrićevog dobrog dodavanja u zoni opasnijoj po gol. Mana toga sustava je nedostatak kreativnosti u prenošenju lopte od obrane prema napadu. Rakitić nije najsretnije rješenje za taj slučaj, vidjeli smo protiv Ukrajine. On ni u Barci nije glavni prenositelj lopte među linijama. Možda uopće ne bi trebalo tražiti igrača takvog tipa. Brozović ili Pašalić bi dobro došli kao box-to-box igrači koji iz drugog plana prave nered protivničkoj obrani. Uz to, defenzivno su dovoljno dobri (Pašalić bolji od Brozovića) da u kombinaciji s Badeljem ne bude nikakvih problema u sredini terena. Mandžukić je tu da radi pritisak. U ovom sustavu, ne možemo imati posjed lopte, ali imamo mogućnost da mali broj prilika koje ćemo imati bude bolje iskorišten jer naprijed igraju Modrić i Kalinić.

Opcija 3 (4-3-3)

Ovo je formacija u kojoj se Ivan Rakitić najbolje snalazi. Možda na prvu izgleda kontradiktorno da sam Barcin 4-3-3 sustav namijenio za utakmice protiv ekipa koje igraju na posjed, ali to je samo na prvu. Nepotrebno je ovdje objašnjavati Barcin sustav, ali treba reći da je ta igra puno više od klasičnog 4-3-3. Bekovi imaju izrazito ofenzivnu ulogu, većinu utakmice se ponašaju kao krila itd. Usporedba između Badelja i Busquetsa predstavlja uvredu Španjolcu, pa ne bih išao dalje. Bitno je za istaknuti da Hrvatska s pet igrača u sredini prelazi na tri. Zbog toga ne bismo imali posjed lopte. Ali zašto bi morali na posjed uzvraćati posjedom? Ovaj sustav donosi širinu u igri, posljedično mnogo preskakanja igre. Zbog toga je umjesto Vide na stoperu Lovren koji je solidan u dugim loptama. Modrić jednako dobro dodaje i kratke i duge lopte. Rakitić, osim što ima dobru dugu loptu, naučio je u Barci dolaziti iz drugog plana. Trojac Perišić – Kalinić – Kramarić ima zadaću razvlačiti protivničku obranu, te istrčavati kontre i polukontre (u čemu je Perišić izvanredan).

Opcija 4 (4-1-4-1)

U svijetu postoje krila koja se smatraju najboljim igračima na svijetu (Messi, C. Ronaldo, Neymar, Hazard...). Naši bekovi ne spadaju u najbolje bekove na svijetu. Stoga bi protiv takvih ekipa bilo pametno osigurati im pomoć. Prema tome, glavno je obilježje ovog sustava dupliranje bokova. Vrsaljku i Barišiću dolaze u pomoć uvijek srčani i rastrčani Mandžukić i Perišić. Njih dvojica su i najvažniji igrači ovog sustava jer imaju iznimno teške zadaće u oba smjera. Dok u defenzivnom dijelu igre uvijek moraju biti spremni pokrpati eventualni kiks Vrsaljka i Barišića, u ofenzivnim akcijama moraju biti ti koji će dati širinu igre, samim tim i više prostora Kramariću. Ovdje je Kramarić ispred Kalinića iz razloga što bolje igra s loptom u nogama, što će biti potrebno u kontrama. Badeljeva zadaća je što prije dodavanje za Modrića ili Rakitića nakon oduzete lopte. Dvojac iz Španjolske mora zadržati loptu dok se napadu ne priključe krila ili pokojim driblingom (Modrić) osvajati prostor i iznuditi prekršaj u opasnoj zoni.

Ovo je sve trebalo uvježbavati kroz čitav protekli ciklus, ali on je forsirao isti sustav s istim igračima. No, što je tu je. Barem imamo potencijal koji će se možda uspjeti iskoristiti. Na Daliću je ogromna zadaća da unaprijedi igru Hrvatske ako mislimo išta ozbiljno napraviti u Rusiji. Na igračima je da igraju najbolje što znaju. Na nama je da se nadamo.

Nema potrebe objasnjavati izmjenu Pivaric - Barisic. Jedan je standardan u Kijevu i prolazi skupinu Europa lige, a drgi igra za 4 momcad HNL-a.Odmah je na prvi pogled vidljivo koliko je Barisiv kvalitetniji. - gradim, 20.10.17. 10:26, 0 0 0
Pravila Tribine mi ne dozvoljavaju da odgovorim na ovaj komentar onako kako želim... - pravi, 20.10.17. 12:27, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.