Analiza

Teška odluka

Je li trebalo Vlašića prodati SAD?
pravi | 08/2017

Samo se čeka službena potvrda o javnoj tajni da Nikola Vlašić prelazi u Everton. Ako transfer bude vrijedio 10 milijuna eura, to će biti dobar posao Uprave. No, ovaj transfer otvara mnogo pitanja.

Treba li prodati Vlašića sad?

Malo tko se u Hajduku i oko njega nadao da bi izdašna ponuda Evertona mogla doći ovoga ljeta. Spekuliralo se o Vlašićevoj prodaji dogodine budući da ima tek jednu polusezonu na vrhunskoj razini. No, o ovom pitanju se ne bi ni raspravljalo da Hajduk nije ovako dobro i nabrijano otvorio sezonu. Ne sjećam se kad su zadnji put predsjednik i trener otvoreno najavili borbu za naslov. Prodaja Vlašića postavlja pitanje treba li napasti naslov prvaka ili osigurati financijsku stabilnost. Naime, ako se sad Vlašić proda, Hajduk neće morati prodavati sljedeća dva prijelazna roka. Dakle, deset milijuna eura nudi sigurnost neosipanja kadra i istodobno pojačavanje spomenutog.

Može li se nadomjestiti odlazak Vlašića?

U Hajduku nema igrača sličnih karakteristika i statistika. Ne vidim da bi itko iz postojećeg kadra mogao dati toliko golova i asistencija koliko bi mogao Vlašić.

1. Ohandza je prvi igrač koji mi pada na pamet. U par navrata igrao je tu poziciju. Može dati Vlašićevu hitrost, ali ne može dribling. Može golove, ali ne i asistencije.

2. Kožulj je također u par navrata igrao na poziciji polušpice, ali se nijednom nije snašao. Oprobavao je valjda Carrillo neku Iniestinu dimenziju u njemu, ali ju nije pronašao. On je više box-to-box veznjak i odličan igrač za rotaciju.

3. Pešić je bio prva zamjena Vlašiću i Ercegu u dosadašnjem dijelu sezone. Nije pokazao da je pojačanje. Nije odigrao nijednu partiju za koju bi se moglo reći da je odlična. U zadnjoj utakmici pogodio je stativu. Erceg ga je branio da mu treba vrijeme za prilagodbu kao što je i njemu trebala. U nedostatku Vlašića nema ni toga vremena.

4. Šehić je dosta igrao na pozicijama lijevog i desnog veznog te polušpice. Nije impresionirao. Razumljivo je da je teško krilnom igraču prilagoditi se na poziciji u sredini terena, no ni na polušpici nije bio puno bolji.

5. Jandrek je došao iz B momčadi kao njen najbolji igrač, no mali problem predstavlja činjenica da je uspjeh sagradio na krilnoj poziciji. Ove sezone je igrao na polušpici, ali je uzorak premalen da bi mogli dati neku objektivnu procjenu. On je jedini mladi talent koji bi možda mogao naslijediti Vlašića. No to je još uvijek možda. I ako se dogodi, ne zna se kad. Hajduku zamjena za Vlašića treba odmah.

6. Za zadnju opciju ostavljam mogućnost pojačanja. Branco je pokazao da i bez novaca može dovesti kvalitetna pojačanja. Što bi tek mogao kad bi mu se dalo nešto novca od Vlašića?

Može li Hajduk dobiti više novaca za Vlašića sljedećeg ljeta?

Po trenutnoj formi vrlo je izgledno da bi Vlašić više vrijedio idućeg ljeta. No, mladi igrači su nepredvidivi. Postoji mogućnost teže ozljede. Također, sljedećeg ljeta je Svjetsko prvenstvo i klubovi će na tom tržištu tražiti igrače. Čačićev poziv Vlašiću vrlo je upitan. Ako ga i pozove, vrlo je vjerojatno da neće igrati. Na kraju krajeva, postoji mogućnost da zainteresirani klubovi ne budu željeli iskeširati toliko novaca. Evertonovih 10 milijuna eura je sasvim ozbiljna ponuda.

Zaključio bih da Vlašić treba otići sad, ali će to biti veliki udarac za Hajdukove šampionske ambicije. Ali ne možeš imati i ovce i novce. Uostalom, nitko ne kaže da će Hajduk s Vlašićem sigurno osvojiti prvenstvo...

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.