Analiza

Titanic s pričuvnim dijelovima

Je li City pao zbog ozljeda i nesreće ili je Sarri pronašao način?
BruceWayne | 12/2018

Svemirski brod Pepa Guardiole polako postaje Imperija Premier League, ekipa koju svaki od 19 protivnika želi srušiti i tim činom dati nadu u zanimljiviju borbu za naslov. Mirnu Cityjevu prošlosezonsku plovidbu engleskim prostranstvima nakratko je zakomplicirao Liverpool, ove je tu odgovornost preuzeo Maurizio Sarri.

Nakon tri nepretjerano ugodna iskustva (2x Napoli, 1x Community Shield), Sarri je odlučio promijeniti pristup utakmici. Svjestan kako trenutno nema dovoljno mehanizama konkurirati Cityju, trenerku napadačkog nogometa ostavio je u svlačionici a na teren je nakon nešto duže stanke ponovno izašao „talijanski“ Chelsea. Onaj Chelsea koji je prošle sezone pronašao odgovor kako se braniti protiv Cityja, no to nije bilo dovoljno jer je Guardiola tada na raspolaganju imao svog najboljeg igrača – Kevina De Bruynea. Kasnije će se pokazati, City bez De Bruynea i Aguera neće biti ista ekipa, posebno u fazi napada. 

Obrambeni blok Chelsea

Da bi uopće došao u priliku slaviti protiv prvaka, Sarri je morao napraviti određene preinake u obrani. Prva od njih je postavljanje Edena Hazarda na poziciju napadača, od čega su izravne dvije koristi: najbolji igrač Chelsea trebao je braniti najmanji prostor terena a Chelsea je ulaskom Pedra dobio dodatnog igrača u fazi obrane. 

Drugi korak bio je ravnoteža dvojice centralnih veznih, Kovačića i Kante u linjiji s Jorginhom. To je bilo posebno važno zbog branjenja ulazaka kroz half-space dijelove terena gdje Tottenham stvarao presudnu razliku na Wembleyu prije nekoliko tjedana. Pošto je Cityjev glavni mehanizam u igri traženja slobodnog dijela terena, što je najčešće wide space jer se obrana fokusira na branjenja sredine - važno je bilo pokrivanje prostora koji ostavljaju bekovi izlascima  na protivnička krila. S ozbirom da su bili duboko na polovici, Kovačić i Kante su brzim pokretom mogli zauzeti prostore iza bekova i tako zatvoriti ulaske Cityjevih igrača. 

Treći i završni test pred izabranicima Maurizija Sarrija bila je kontrola protoka lopte suparničke strane. Uspjeh je jedino moguć ako bi obrana bila dovoljno fluidna kako bi mogla zatvoriti prostore na jednoj a zatim se brzo prebacila pa isto učinila na drugoj strani. Uspješnost se mogla prikazati brojke: City protok lopte je prebrz za većinu ekipa u ligi i izravan proizvod toga je brojčana superiornost na jednoj od strana. Obveznom igrom krilnih igrača te povučenoj ulozi osmica, Chelsea je uspio preokrenuti brojke u svoju korist, stoga je City najbolje prilike mogao prilike isključivo kroz kontranapade ili prekide. To se kvalitetno može prikazati kroz oduzete lopte, očit znak da Pepov plan nije uspio.

Cityjevi izostanci

U pripremi utakmice, on se odlučio na drugačiji plan nego inače. Umjesto klasične varijante ulaska bočnih igrača koji tada kreirajući overload ključan za dodatne passing opcije u prvoj fazi distribuciji, protiv Chelsea su bekovi Cityja bili postavljeni široko - s ciljem traženja prilike za overlap i to većinom po desnoj strani, dok je Sane tražen dugim loptama u izolaciji. Izostanak Kevina De Bruynea spomenut je prije u kontekstu stvaranja razlike kroz jedini gol na prethodnom ligaškom dvoboju ovih suparnika, no s dodir Sergija Aguera u drugoj trećini terena čini Cityjev napad nepredvidljivim. 

Kada protivnik zatvori opcije passing opcije kroz centralni prostor i half-space, Aguero spuštanjem u međuprostor radi overload ovisno o matchupu. Njegovo spuštanje aktivira mismatch jer protivnika dovodi u napustiti ili ne. Ako napusti, prostor može napasti prostor iza njegovih leđa, ako ne - Aguero ima dovoljno vremena proigrati suigrače. Ovo posebno treba istaknuti jer je Argentinac izuzetno efikasan u posjedu lopte. Od prosječno 23 dodavanja po utakmici ima 1,5 ključno te ukupno 85% točnosti, uz to ima najbolji omjer broja dodavanja i kreiranih prilika. 

Međutim, tijekom tjedna se ozlijedio pa je protiv Watforda zaigrao G.Jesus, ali nije zadovoljio Guardiolu koji je tada morao aktivirali Rahima Sterlinga u ulozi lažne devetke. Takav plan ima smisle u matchupu kada Sterling ima dovoljno prostora koristiti kombinaciju brzine i tehnike, no i na Svjetskom prvenstvu i još nekim primjerima vidjelo se da se Sterling ne snalazi toliko dobro u uskim prostorima protiv bloka. Protiv Chelsea, imao je 6(prosječno 2,6) izgubljenih posjeda te dvostruko više izgubljenih duela, odnosno osvojio je samo 12 od 26(prosječno 5,5/12). Sterling je potpuno neutraliziran kada je Sarri naredio Luizu da prati njegove kretnje u međuprostoru. Guardiola je kasnije ipak uveo Jesusa umjesto Sane, a Sterlinga prebacio na lijevo krilo.

Teorija o presingu

Cityjev napad i cjelokupni sustav su kroz svoje mehanizme i automatizme najnapredniji u ligi. Ipak recept za pobjede čini se prilično jednostavan - barem ako je točna ova teorija. Cityjeva igra sastoji se od dvije točke: prva je početni presing koji stvara razliku te visoki posjed koji ju održava i dodatno neutralizira protivnika. 

Aktualni prvak gotovo svaku utakmicu započinje visokim presingom jer njime posljedično ne mora graditi napade od svog gola ako osvoji loptu. Osim visokog presinga, puno važniji je kontra-pritisak, njegov efekt vidi se u tome što zatvara mogućnost protivniku da gradi igru jer se fokusira na sljedećeg igrača s loptom. U konačnici, protivnik biva ograničen samo na djelovanje u svojoj polovici a terena a City kontroliranjem samo polovice terena stvara kontinuirani posjed i tako stvara razliku već na početku utakmice.

Brojčani prikaz Cityjevih golova djelomično negira činjenica da oni postižu jednako golova u svakoj trećini terena. No, ako podijelimo golove na koje oni direktno donose bodove kao što je početni gol ili svaki gol za vodstvo, od onih za "gol-razliku", dobije se zaključak se City svoje pobjede gradi na ranim golovima do kojih dolazi pomoću visokog intenziteta kroz presing i kontrapresing, posebno u utakmicama gdje su favoriti. Poslije ostvarene prednosti, smanjuju intenzitet i protivnika lome visokim posjedom lopte a ukoliko ih uspiju izvući iz bloka, slijedi brza napadačka tranzicija i korištenje prostora koji nastane izlaskom obrane.

Međutim, kada navedeni plan ne uspije, odnosno protivnik uspije sačuvati "čistu mrežu" u prvih 15-20 minuta, Cityjeva igra nije više dominanta u tom omjeru. Guardiola je jednom spomenuo, igranje u najvećem intenzitetu je moguće samo 15-20 minuta, a kada nema agresivnosti kroz kontrapresing protivnici kao Chelsea u subotu imaju više prostora i mogućnosti za djelovati. 
U 5 utakmica ove sezone gdje su Građani ispustili bodove, nijednom nisu zabili gol prije 60. minute. 

Ograničavanje Cityjeve distribucije

Uz navedenih 5 utakmica, kao protivnici koji su namučili City mogu se dodati i Hoffenheim i Bournemouth. Oni su najčešće koristili formaciju 5-4-1 odnosno 5-3-2 i na temelju tih primjera mogu se izvući zaključci: formaciji s 5 u obrani nudi dodatna igrača na stoperu koji mogu izaći u half-space braniti Cityjeve osmice, u istom trenutku wing bekovi mogu braniti krila. To direktno vodi do brojčane superiornosti na boku, no ono pasivno branjenje u bloku nije igra koja odgovara Cityju jer njihova progresija provocira pogrešku, stoga protivnik mora izvršiti određene mehanizme u igri da to napravio prije nego što City napravi njemu.

Nekoliko detalja vrijedi istaknuti: blokiranja passing linija prema Fernandinhu i zatvaranja, čime Cityjeva distribucija gubi na mobilnosti, zatim usko branjenje beka ako se on odluči ići u sredinu te izlazak krila na bekove kako bi im se blokiralo vanjsko dodavanja odnosno prijenos lopte prema krilu. Spomenute aktivnosti u obrani radio je Bournemouth, koji je pao u drugom dijelu zbog godina svojih bekova, što su Cityjeva krila iskoristila kao prednost u svježini i povratka natrag nije bilo iako je plan bio savršeno odrađen u prvih 45 minuta.

Lijevi bek kao najslabija opcija?

City ima drugu najbolju obranu u Premier League, ispred je samo Liverpool. S ozbirom da primaju jako udaraca na gol, što Ederson većinom zaustavi - teško je pronaći pravi problem u njihovoj obrani. No, ponovnom ozljedom Mendyja - pojavio se trend gdje protivnici većinom napadaju po svojoj desnoj odnosno Cityjevoj lijevoj strani. Opet ćemo se vratiti na utakmice gdje je City gubio bodove: Wolverhampton je napadao 48%, Liverpool 42%, Chelsea 42% te Lyon 39% i 44%.
City u izostanku Mendya ima dva problema: City nema "prirodnog" lijevog bočnog, što je vidljivo u obrambenim postavljanjima a Delph ima dodatan problem u tome što fizički ne mora braniti brza krila, u tome mu ne pomaže niti Laporte - koji je također protiv Liverpoola  imao problem braniti Salaha prošle sezone.

Drugi mismatch u obrani očitava se kroz zračne duele. City ima najmanje osvojenih zračnih duela u ligi (47%), u određenim utakmica to će biti protivnička reakcija na Cityjev presing jer je visoki igrač u napadu kvalitetna opcija za zadržavanje posjeda daleko od centra presinga. Primjer za to je Watford i Troy Deeney, on je imao 13 od ukupno 16 osvojenih u trenutku kada je njegova ekipa dominirala i kasnije smanjila vodstvo Cityja.

Ako se nastave zdravstveni problemi njegove prve opcije na lijevom beku, Guardiola neće riskirati daljnje "curenje", nego će dovesti novu opciju iako je nedavno rekao da u siječnju neće dovoditi nikog. Za razliku od Mendyja, uskoro treba očekivati povratak Aguera i De Bruynea, odgovore na trenutne poteškoće u fazi napada Cityja. Iako je Chelsea pokazao način kako se može dobit City, malo je klubova u ligi koje mogu fizički i taktički odgovoriti zahtjevima Cityja svih 90 minuta. Čak i ako izdrže početni presing, Cityjev sustav kroz ravnovrsnost i individualna kvaliteta su najbolji argument zašto su trenutni prvaci najveći favoriti za postati budući.

Guardolin Svemirski brod za potrebe ovog teksta postao je Titanic, najmoćniji engleski brod koji je do Stanford Bridgea mirno plovio Premier Leagueom. No, protiv Chelsea udario je u santu leda ali za razliku o originalnog Titanica, „Građani“ imaju pričuvne dijelove, dovoljno kvalitetne za spašavanje od potonuća te nastavak sigurne plovidbe prema naslovu..

Respekt: jaksic_mario, Dado_M, Bateman,

Slažem se: Bateman, Fenix22,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.