Analiza

Tko se boji Cavsa još?

Počinje doigravanje; tko može prekinuti LeBronov niz?
maci97 | 04/2018

Odigrane su prve dvije utakmice u Quicken Loans Areni i dok smo prije doigravanja svi nekako označavali dvoboj Cavsa i Pacersa kao jedinim zicerom Istoka, Oladipo i družina su odlučili ne složiti se s većinom pa u Indianu nose break i 1:1. Red je zato osvrnuti se na ključne značajke i narative prve dvije petine/šestine/sedmine serije i vidjeti što obje ekipe mogu promijeniti i što očekivati od ostatka serije. Nema smisla sada ići kronološki kroz obje utakmice ni pisati neki veliki uvod prepun brojki i statistika iz regularne sezone jer takvih analiza ima cijeli ocean po internetu već ću pokušati kroz par ključnih točaka raščlaniti što se to u Ohiu dešavalo:

1. Obrane

Obje su ekipe svoj obrambeni plan vrlo lijepo ispoštovale pa smo dobili dvije utakmice ispod 200 poena. Pacersi su obranu odlučili slagati prvo i osnovno oko LeBrona koji je početak a često i završetak svake priče oko napada Cavsa. U prvoj su utakmici tako na njega bacili Bogdanovića i pomagali Youngom koji je često ignorirao Jeff Greena rotiravši na LeBrona. Slash&kick komponenta riješena je postavljanjem Turnera u srce reketa te je ključno bilo da se mlađahni centar Pacersa nametne te da pokaže Kralju da neće moći samo tako šetati kroz reket a ostala 4 igrača su ostajala polijepljeni po šuterima. U picku su LeBronu išli ispod bloka ili switchali u nekim slučajevima tako izazivavši Jamesa na vanjski šut. I funkcioniralo je sjajno, LeBronovih 7/17 iz igre od čega 0/4 za tricu i Greenovih 0/7 iz igre dokaz su da se kocka u obrani itekako isplatila pošto Cavsi od šutera nisu dobili ama baš ništa izuzev bljeskova Lovea i Smitha u trećoj četvrtini.

Cavsi su, svjesni činjenice da kod Pacersa sve kreće od bekova, na polovici terena udvajali Oladipa i Collisona a na picku pokušavali switchati pogotovo dok je Nance bio u igri. Oladipo je u maniri all-stara precizno secirao takav način obrane te se efikasno rješavao udvajanja driblingom ili brzim rješavanjem lopte pa je tako brzo stvarao višak i tjerao obranu Cavsa na rotacije u kojima je obrana brzo pucala što šuteri Pacersa ipak nisu iskoristili do kraja. Collison, lance i Bogdanović kao glavne spot up opcije dok Oladipo ima loptu u rukama su kombinirano tricu gađali 3/14. Collison, Joseph i Stephenson ipak nisu tako lako rješavali zamke Cavsa pa ni ne čudi da su se rijetke dobre šihte Cavsa poklapale s periodima dok je Oladipo odmarao a napad Pacersa se svodio na haklanje Lancea uz povremena guženja Turnera i Bookera.

Druga utakmica donijela je određene prilagodbe pa su Cavsi parkirali Greena na kraj klupe i više koristili Korvera kojeg ne možeš ignorirati, dapače. Indiana je tako ostala bez oružja pomaganja na LeBronu jer nije bilo igrača s kojeg su mogli pomagati pa je McMillan tome probao doskočiti postavivši Younga na Jamesa što se pokazalo greškom jer je LeBron doslovno istorpedirao Pacerse u prvoj četvrtini preko Younga. Kasnije su se Pacersi vratili prvotnoj ideji Bogdanovića na Jamesu s manje udvajanja računavši da će vidno agresivniji LeBron ionako isporučiti svoj dio posla pa da je bolje fokusirati se na zatvaranje drugih opcija. Pomoglo je, ali ne previše jer su Korver, Love i Hill ipak odlučili pokazati znakove života pa su kroz prve tri četvrtine fino kažnjavali svaku zakašnjelu rotaciju tricama.

Cavsima je posao olakšao i Oladipo s dvije osobne u prvoj minuti te je odmah morao na klupu pa je Lue mogao okrenuti matchup zonu te ignorirati Younga i Josepha a višak pažnje dati Collisonu i Bogdanoviću kao najopasnijim šuterima pa su se Pacersi brzo našli u govnima jer su bez svoje prve opcije naletjeli na egzekutorski nastrojenog LeBrona i odjednom zaplivali na -18. Živu glavu im je izvukao Oladipo koji se osobnih čuvao igrajući šihte s klupama pa je tu lako mogao raditi razliku pošto je LeBron odmarao, a pomoglo je i to što su iz prve utakmice prenijeli agresivnost bekova na linijama dodavanja (8 ukradenih u drugoj, 12 u prvoj utakmici) pa su s lakoćom opet pretčali već opjevano groznu tranzicijsku obranu Cavsa i utakmica se odjednom u zadnjoj četvrtini našla u egalu. Tu se igra već svela na herojstva LeBrona i Oladipa 1 na 1 i nema se što istaknuti osim toga da je Bogdanović uspio dovoljno usporiti već vidno umornog LeBrona a Oladipo se pošteno napromašivao svega što je opalio van reketa.

2.Energija

Pacersi su kao autsajderi u prvu utakmicu ušli napaljeno i euforično dok su Cavsi izgledali kao ekipa rekreativaca na basketu koja prvu partiju igra tek za zagrijavanje što je u startu stvorilo razliku koju Cavsi do kraja neće moći nadoknaditi. Fascinantno je to da je čak i LeBron relativno mirno gledao kako mu se suigrači raspadaju kao slamnate kuće pred naletima puhanja strašnog vuka. Na kraju utakmice počinje se već stvarati fama o Pacersima koji su šokirali zemlju koja nije ni znala kako igraju jer su na nacionalnoj televiziji prenošeni samo jednom, a narativ je produbio i sam Oladipo izjavama nakon utakmice i tekstom na Players Tribune-u (guglajte, ne mogu ubacivat linkove). Prije druge ipak smo mogli očekivati agresivnije Cavse, a pogotovo LeBrona od kojeg je i trener Lue javno tražio da više gleda na koš. To smo u startu i dobili, James je u svom kraljevskom stilu nadigrao kompletnu Indianu 20-18 u prvoj četvrtini ali kako je vrijeme odmicalo postalo je jasno da LeBrona uistinu nema tko pratiti pa kad se ovaj ispuhao žilavi i borbeni Pacersi vraćaju utakmicu u egal. Na uzorku dvije tekme sada već možemo usitinu pričati o čvrstom narativu Pacersa kao skupine odbačenih igrača koji imaju nešto za dokazati nasuprot hrpe LeBronovih plaćenika i zaista je zanimljivo pratiti nastavak serije u tom aspektu i vidjeti kako će se mladost Cavsa snaći u grotlu Bankers Field Housea.

3. Šuteri (pomoćna radna snaga)

U dijelu o obranama dotakao sam se dosta toga o šutu od kojeg će uvelike ovisiti ishod serije. Pacersi ukupno u dvije utakmice tricu šutiraju 17/50 a Cavsi 19/62 uz očajnih 8/34 u prvoj utakmici. Vidljivo je da Cavsi rado riskiraju šut Indiane jer su najubojitiji šuteri Pacersa upravo oni s loptom, Collison i Oladipo. Pacersi pak zatvaraju tricaše Cavsa ali nisu to više one ultra efikasne petorke Cavsa s Jamesom i 4 šutera kakve smo navikli gledati jer su Green, Clarkson, Hood, Hill i ostali u najmanju ruku sumnjive opcije na trici. Čim su u G2 Cavsi uspjeli Korverom i Loveom malo raširiti teren odmah su došli do malo zraka, a Pacersi su se vratili upravo vezanim ubačajima Collisona i ako će serija i dalje biti na ovoliko malo poena dobre šuterske sekvence svakoj će ekipi zlata vrijediti.

Drugi ključan dio napada za ostatak serije bit će širina i dubina. Oladipo i LeBron će dati svoje ali sudbinu ekipa će određivati druge i treće opcije. Tu Cavsi najviše osjećaju gubitak Irvinga jer osim LeBrona nema igrača kroz kojeg se može zavrtiti sistem u napadu jer Love kolko god talentiran i zahvalan bio nije taj. Tako su ogroman problem šihte kada LeBron odmara a i one kada LeBron igra bez Lovea jer su njih dvojica jedini igrači Cavsa sposobni napasti na 2 ili više načina. Ili će se LeBron i dalje nenormalno trošiti ili su Cavsi osuđeni na basketanja Clarksona i Smitha. Indiana tu, čini se, ima više opcija jer uvijek imaju dovoljno bekova za zavrtiti nešto, pa makar to nešto bilo i soliranje Stephensona koji djeluje posebno napaljen na LeBrona kao i uvijek uz poneko spuštanje lopte na Turnera koji ima missmatch protiv lažnih petica Cavsa. Naš Babo svakako ima puno više za dati u napadu šuterski, ali i dalje je koristan jer je u stanju ne osramotiti se kad čuva Jamesa što je već pohvalno u odnosu na većinu lige. Ključno je tako da Lebronu netko pruži ruku pomoći jer postaje jasno da ni Kralj koliko god dobar bio više ne može sam dobiti kompetetivnu solidnu playoff ekipu, u prvoj utakmici smo gledali sporiji start pa zagrijavanje a u drugoj agresivan početak pa ispuhivanje, a kada James ne pruža igru koja je na spektru od MVP razine do nadljudske Cavsi upadaju u ozbiljne rupe. Ostaje tako za vidjeti hoće li se prvenstveno Hill i Hood odlučiti pojaviti na poslu tu i tamo te da li će Lue aktivirati Tristan Thompsona koji potencijalno može riješiti problem missmatcha na Turneru i efektivnije switchati na Oladipu koji ipak prelako rješava Nancea i Lovea.

Prognoza: Indy u 7

Iako većina i dalje prognozira prolaz Cavsa, ja nisam baš previše uvjeren u njihove rezerve. Nakon grozomorne prve utakmice kao glavni problemi su detektirani šut, prisutstvo Greena na terenu, volja te agresivnost Jamesa. Treba se reći da su veliku većinu tih problema Cavsi uspjeli bar djelomično riješiti, dobili su MVP partiju od Jamesa, Oladipa u smanjenoj dozi i hladnog s perimetra a i dalje su trebali čupati već dobivenu utakmicu kući. LeBron je nesumnjivo u stanju dobiti svakoga kad se naljuti ali je pitanje koliko on još ovakvih utakmica ima u sebi, ipak nije više 2007. Ako će Cavsima za prolaz prve runde, a kamoli kasnije potencijalno Raptorsa i Sixersa trebati Lebron na konstantnih 40-ak poena onda postaje jasno da ovo nije ekipa za vrh Istoka, a ako to shvati i LeBron moguće je da odluči uzeti godišnji prije nego što ga prateći bend osramoti u nekim budućim matchupovima. Pacersi se sada vraćaju kući gdje su oba puta dobili Cavse, sigurno će na račun naelektrizirane publike Lance i Bojan izvući po jednu suludu šutersku partiju a možemo i očekivati Oladipa iz G1. Ne uzvrate li Cavsi nekakvim brejkom u Indianapolisu Pacersi će natrag u Ohio s 3-1 i komotnom situacijom za nokautirati Kralja i olakšati mu odluku oko free agencya na ljeto.

Odlična analiza. Dublji prikaz od mojeg i točan u svakom detalju. Što misliš mogu li Sabonis i Joseph pronaći svoju igru u ovoj seriji i o čemu ovisi? Čini mi se da Sabonis ima povoljan matchup no da se usro ko grlica, a Joseph lako paničari... - Puvlin, 20.4.18. 9:18, 0 0 0
sabonisa cavsi ocito gadjaju u tom njegovom odmotavanju nakon picka gdje je najjaci a riskiraju sut, jos je u prvoj imao i problema s penalima. joseph im ni ne treba bas bolji,vecinom je tu on drugi bek kad su odvojeni dipo i darren i nema neki sut - maci97, 20.4.18. 10:08, 0 0 0
Svaka čast na analizi. Mene bi bilo bolje i malo manje tekst uz koji grafički prikaz (to ti lako mi ubacimo), ali to je stvar preferencije... - Losovius, 20.4.18. 15:42, 0 0 0
mislim da ostatak Cavsa ipak nije ovoliko loš kao što je u prve dvije utakmice ispalo. sad stvarno izgleda beznadežno. sve će ovisiti o tome hoće li se oni moć trgnut (počev od Lovea nadalje). - Kanransha, 20.4.18. 17:59, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.