Analiza

Tko se čudi .......

1. kolo Lige Nacija: Španjolska 6-0 Hrvatska
DAJO22 | 09/2018

Ahhhhh....

Žalosno je bilo sinoć gledati reprezentaciju, koja je uzgred rečeno viceprvak svijeta, kako na travnjaku u Elcheu prosipa svoj, ionako teško i mukotrpno stečeni, ugled. Uostalom, čovjek se na koncu zapita, jel ono bilo uz dozu sreće ili uz dozu znanja. Naravno da je sreća u sportu dovoljno veliki faktor za uspjeh, ali i bez znanja se ne može napraviti veliki rezultat. No, sinoć nije bilo ni sreće ni znanja.

Sve je krenulo nakon osvojenog drugog mjesta u Rusiji. Glave su bile pune, opravdano, hvalospjeva za naše reprezentativce, za našeg izbornika, za naše heroje. Ali, a uvijek postoji taj ali, tada su počele priče o izborniku i njegovom eventualnom odlasku ili ostanku na čelu stručnog stožera naše reprezentacije. Dalić je znao da će neki otići i oprostiti se. Također je znao da će biti umorni od tog Svjetskog prvenstva, a moraš nakon mjesec i nešto ići na noge Portugalu i Španjolskoj. Znao je Dalić da će doći i neki novi igrači, koji nemaju kvalitetu jednog Mandžukića, ma što mnogi mislili o meni ili njemu, kad to već neko vrijeme tvrdim, jer ne zovu ga uzalud "najboljim obrambenim igračem na svijetu od napadača"! Mnogo je propitivanja ovih dana "Tko će naslijediti Mandžu u reprezentaciji?" Odgovorno tvrdim - NITKO! Takvog igrača nema! Pogledajte kako samo igra u Juveu, di je onaj, kak se zove, onaj CR7. Nigdje, jel tako. Gledam onog Livaju, onog iskompleksiranog tipa koji se bavi kung fuom, na kraju utakmice i zaradi četiri utakmice neigranja u LP-a, zato što nema mozga u glavi. Ma di je taj spreman zamjeniti bilo koga, a kamoli Mandžukića. Protiv Portugala dva tri dodira s loptom, protiv Španjolske ni toliko, da ne pričamo o obrani i povratku na svoju polovicu i pomaganje ostalim suigračima. A, Santini? Hahaha ....! Drugo je igrati u Anderlehtu, kada te napucavaju u glavu pa zabijaš, a drugo u reprezentaciji Hrvatske, kada trebaš trčati. A, taj lik nema snage trčati! Da, onu šansu bi Mandžo pretvorio u pogodak......

Dobro, da se vratim na početak i izbornika. Čemu mu je trebalo toliko vremena, pa da odluči što dalje. To je bilo bespotrebno natezanje s HNS-om, koje mu je odnijelo dragocjeno vrijeme, jer je već tada trebao tražiti neka nova lica, neka nova rješenja, za igru bez Mandže, Sube, Čarlija, ozlijeđenih Rebića i Lovrena, nekvalitetnog Pivarića, nezadovoljnog Kramarića/kako da ne bude nezadovoljan kada Dalić zove Livaju i Santinija, a on je tek druga opcija/ i da ne nabrajam dalje. Nema tu isprike gospodine Daliću, jer nije isprika da si dao Sosu, Ćaleta-Cara, Benkovića, Gračanu i reprezentaciji U-21, kada bi se oni i bez njih prošetali u utakmici s Bjelorusijom. Da, znam da je Gračan kukavica, ali .........?

Vida u paru s Mitrovićem ili Milićem, svejedno je, je ništa. Možda je i nedovoljno oporavljen od Portugala i one ozljede, ali to nije opravdanje za lošu utakmicu, tim više jer nema Lovrena, koji bi pokrio njegovo izlijetanje u nepoznato. Možda bi Ćaleta-Car bio bolji izbor, ali to nećemo nikada doznati. 

Nakon ozljede Vrsaljka, koji je bio, za tih 20-25 minuta, vrlo dobar, Dalić uvede Roga u igru. Ja gledam i ne mogu vjerovati što vidim. Roga on uvede, čovjeka koji igra minute ili sekunde, tek toliko da prođe vrijeme tijekom zamjene ukoliko je povoljan rezultat za Napoli. On uvede veznjaka i stavi ga na beka!? Strašna mudrost gospon Dalić! Po meni bi bilo logično da je uveo Milića, a Vidu gurnuo na bok, jer je Vida ipak to igrao, kako tako, al je ipak igrao.

Enriqe je odlično secirao našu repku. Uočio je u kom grmu leži zec. Taj zec je bio Plivarić, tako da je osamdeset posto akcija, a sve su bile opasne, išlo na njegovu stranu terena. Ne kužim kako to Dalić nije vidio, pa uveo Barišića!

Dakle, obrana nam je koma, na čelu s Kalinićem. Znam da će se neki naljutiti na moju tezu o Kaliniću, ali on je takav golman. Nekad brani sjajno, kao protiv Islanda i Portugala neki dan, a nekad, nekad mu sve živo uđe u gol. Doduše nije imao ni pomoć od suigrača, ali ako si vrhunski golman, onda moraš i nešto skinuti, a ne primiti gol iz svakog udarca u okvir. No, trenutno boljeg nemamo. Obrana se mora hitno mijenjati, treba tražiti druga rješenja i moliti Boga da se Lovren što prije vrati na teren. Sad mi je čak žao/mislio sam da to nikada neću reći/ što je Strinića čopilo srce, jer ruku na srce, od Pivarića je za klasu bolji igrač. Vezni red nam je preumoran i van forme. Kasniji odlazak na pripreme teško je nadoknaditi u tako kratkom vremenu, jer Modrić i Rakitić, pa i Brozović, nisu zaboravili igrati, ali vidi se na očigled da nemaju snage. Prvih dvadesetak minuta su mogli i bilo je to dobro/pa mogli smo voditi s dva-tri gola/, no kasnije su izgledali totalno iscrpljeni, odnosno kao ugašeni stroj. Kad tu dodamo Kovačića, koji je uzgred igrao na neprirodnoj poziciji, trčao po terenu kao muha bez glave, onda je jasno zašto smo dobili šest komada. Realnije bi bilo da je Hrvatska igrala s Badeljom i Brozovićom, kao dva zadnja vezna, a umorni Rakitić i Modrić kao kreativci, pa ako padne ritam uvede se Kovačić, nego što je u igru ušao Pjaca, još jedan biser izbornika. 

Na žalost, treba znati i gubiti. Ali, treba znati i priznati greške, jer nije isto izgubiti, recimo dva-tri nula ili jedan i doživjeti debakl. Ovo je sinoć bila demonstracija sile, šamar s obje strane obraza, ismijavanje i ponižavanje. Ne znam kako je bilo vama, ali mene je bilo sram.

Na koncu, ovo neće nimalo neće pomoći Luki da bude proglašen najboljim igračem svijeta za ovu godinu, a bogami ni Zlatku Daliću koji je nominiran za trenera godine. Gospodo, zamislite se.........

Slažem se: MARIOLJETA,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.