Analiza

U cipelama C.J.-a

Babo u Indiani! Korak naprijed ili nazad?
maci97 | 07/2017

Nakon što je postalo jasno da Wizardsi nemaju ni love ni volje za pokušati zadržati igrača koji je doveden da popravi krvnu sliku očajne klupe, a u tome (bar ne u playoff-u) nije uspio, Bojanov agent je počeo mahati s nekakvih nerealnih 50 milja na 4 godine koje tobože očekuje. Lani bi u free agency-u kada je narastao cap i kad se razbacivalo svakakvim plaćama možda i dobio takav ugovor, ali ovog ljeta je tržište za njegove usluge jako usko, pogotovo nakon što si je srušio cijenu blijedim nastupima u playoff-u gdje je zabijao samo 8.8 poena uz reduciranu minutažu od 20.3 minute jer je ipak za NBA playoff pojmove debelo ispodprosječan obrambeni igrač. Govorilo se o Atlanti koja je otpala nakon što su odlučili u potpuni rebuilding, o Kingsima koji su iz samo njima znanih razloga mladu jezgru koju imaju odlučili natovariti veteranskim ugovorima (da je otišao tamo američki komentatori bi doživjeli živčni slom, Bojan i Bogdan u istoj ekipi na istoj poziciji) te o Jazzu koji je djelovao kao najrealnija opcija koja je tražila scorera nakon što su ostali bez Haywarda. Na kraju je ipak ispala Indiana na dvije godine uz 21 milju s tim da je druga godina tek djelomično garantirana, koja je ovim potezom pokazala da Pacersi ipak nisu spremni u rebuilding nakon odlaska Georgea pa u tome treba tražiti dio razloga zbog kojeg su uzeli Sabonisa i Oladipa a ne silne pickove koje su im nudili Ainge i ostali.

Iako je teško predvidjeti točno kakve će brojke Bojan imati u novoj ekipi, za dobiti neku širu sliku možemo njegovu novonastalu situaciju usporediti s onom C.J. Milesa u sezoni 2014/15. Miles je tada stigao u ekipu Pacersa koja je nakon igranja u finalu istoka na brzinu ostala bez Stephensona, Turnera i Georgea koji je doživio stravičnu ozljedu potkoljenice te je prosjedio skoro cijelu regularnu sezonu. Miles je tako postao prva opcija na poziciji trojke te je odigrao napadački najbolju sezonu karijere s 13.5 poena i 3.8 skokom u ekipi koja je završila deveta na istoku, dakle ekipa na rubu playoffa. Situacije su usporedive jer su i Babo i Miles izraziti napadački igrači odličnog šuta i upitne obrane te su stigli u ekipu Pacersa koja je taman ostala bez Georgea te se očekuje borba za zadnja mjesta u playoffu. Miles je u takvoj situaciji odigrao sezonu karijere te je time zaradio mjesto u ekipama koje su nakon povratka Georgea igrale playoff i pružile dobar otpor Raptorsima i Cavsima. Ipak, teško je očekivati da Bojanove brojke skoče u odnosu na lani jer je prošlu sezonu ipak većinom odigrao u kaosu Netsa koji su bili dobar poligon za pumpanje osobne statistike.

Važan faktor u kretanju Bojanovih brojki bit će upravo Miles koji je ovo ljeto izašao na tržište ali nije isključeno da potpiše nazad u Indianu. Pretpostavimo li da se to neće dogoditi baš zato što su Pacersi dali ugovor Bojanu, Indy na vanjskim pozicijama kao ozbiljne opcije ima Collinsona, Stephensona, Oladipa, Bojana i Robinsona III. Uz ovakvu dubinu rostera za očekivati je da će Bogdanović ipak biti startna trojka u nekim klasičnim petorkama, ali zasigurno neće biti prva opcija u napadu ni u jednom trenutku. Nekakvo realno očekivanje za prvu petorku bi bilo Collinson(Lance)-Oladipo-Bojan-Young-Turner. Nisu isključene ni razne visoke i niske petorke kao ona visoka s Youngom na trojci kad su pod košem Sabonis i Turner te bi u tom slučaju Bojan mogao na dvojku. Niske postave bi uključivale Lancea na dvojci/trojci a Robinsona na visokom krilu i u takvim kombinacijama Bojan seli na klupu. S obzirom da je McMillan napadački orjentiran trener koji voli miksati (sezone 2015/16 je čak stavljao Georgea na četvorku u nekim šihtama small-balla) očekivano za Bojana bi bilo nekakvih 25 do 30 minuta po utakmici uz manju potrošnju nego u Netsima jer će većinu lopti na vanjskim pozicijama uzimati Oladipo kao nominalno prvo ime ekipe te Lance kao starosjedioc i novo lice franšize. Naravno, ako Miles ipak potpiše situacija se dodatno komplicira jer Bojan tada prestaje biti prva opcija na trojci a nemoguće ih je kombinirati u petorci jer je obrambena rupa prevelika u tom slučaju. Bojanu bi obrambeno moža bilo i lakše igrati dvojku s obzirom da bi tada morao čuvati većinom 3&D specijaliste a ne atletske zvijeri na niskom krilu. Za očekivati je ipak da će provoditi većinu vremena na trojci te da će dosta igrati s drugim postavama kao potrošać lopti.

Koliko daleko mogu Pacersi? Toga sam se malo dotakao u analizi o Lanceu, ali neko realno stanje je borba za sedmo i osmo mjesto istoka iza više-manje sigurnih Cavsa, Celticsa, Raptorsa, Bucksa, Wizardsa i Heata. U tu borbu će osim njih biti uključeni vjerovatno Sixersi, Hornetsi te manje vjerovatno Knicksi i Pistonsi. Ostale 4 ekipe nećemo ni spominjati jer nisu vrijedne dragocjenih slova. Dosta stvari bi se trebalo poklopiti za ulazak u playoff, ali čini se da će na ovako oslabljenom istoku i score ispod 50% biti dovoljan za osmo mjesto i momentalno ispadanje od Cavsa ili Celticsa. Pacersi su se slanjem Georgea u Thunder odlučili za sudbinu osrednjosti koja je možda i najgore mjesto za biti u NBA. Možda bi im bilo pametnije poslati Georgea u Boston za pickove i mlade igrače i krenuti u totalni rebuilding, ali očito nisu bili spremni osuditi poslovično strogu i zahtjevnu publiku u Indianapolisu na dvije ili tri godine očaja.

Prognoze:

Bojan: 13 ppg, 3 rpg, 0.7 apg za 27 minuta igre

Pacersi: 38-44 za 8. mjesto istoka i ispadanje u prvoj rundi

Odlična analiza. Odmah u srž sa super podacima. Nadam se da će biti i još... - Losovius, 12.7.17. 14:16, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.