Analiza

Uloži da se množi - koliko i kako se plaća u ligama Petice

Tko su pobjednici, tko luzeri u 2017-oj?
ilmambanegro | 12/2017

Bliži nam se nova kalendarska godina (ili završava tekuća, ovisno o tome kako gledate na te stvari) i lige Petice prošle su polovicu natjecanja. Pravi je trenutak da se napravi obračun onoga što se događalo na nogometnim terenima od Engleske do Italije i vidi koliko su se investicije klubova isplatile od lige do lige, ali i generalno.

Pošto ima mnogo toga za napisati svaka liga, a na kraju i platni razredi ukupno će dobiti svoju analizu.

Da bismo to mogli učiniti potrebni su nam neki osnovni podaci od kojih ćemo krenuti. Pa hajdemo.

Podaci koji će u ovoj analizi biti obrađeni i prikazani su slijedeći:

 1. Prosječne tjedne plaće svih klubova liga Petice (Global Sports Salaries)
 2. Broj tjedana od početka natjecanja u svim ligama Petice (kalendar)
 3. Broj igrača na rosteru prvih momčadi liga Petice (Transfermarkt)
 4. Prikupljeni bodovi svih momčadi liga Petice (službene tablice liga s 29.12.2017 12:00)
 5. Postignuti golovi svih momčadi liga Petice (službene tablice liga s 29.12.2017 12:00)

Načini prikaza podataka će biti kako slijedi:

 1. Svi podaci će biti prikazani u „scatter“ grafovima (koji uspoređuju dvije vrijednosti) s linearnim trend lineom
 2. Svi podaci će biti prikazani za svaku od liga i za platne razrede klubova odvojeno
 3. Platni razredi su podijeljeni u četiri kategorije po tjednim plaćama (Global Sports Salaries):
 • 1. platni razred – više od $80.000 prosječne tjedne plaće po igraču – PG1
 • 2. platni razred – od $40.000 do $79.999 prosječne tjedne plaće po igraču – PG2
 • 3. platni razred – od $20.000 do $39.999 prosječne tjedne plaće po igraču – PG3
 • 4. platni razred – manje od $20.000 prosječne tjedne plaće po igraču – PG4

Finalno za svaku od liga i platnih razreda bit će prikazana slijedeća tri grafa (da uštedimo na znakovima obratite pažnju na skraćenice):

 1. Odnos ostvarenih bodova i isplaćenih plaća - BvsP
 2. Odnos postignutih golova i isplaćenih plaća - GvsP
 3. Odnos postignutih golova i ostvarenih bodova - GvsB

I naravno P.S. (radi razjašnjenja metodologije) isplaćene plaće se računaju na idući način:

Prosječna tjedna plaća x Broj igrača na rosteru x Broj tjedana od početka natjecanja

Sasvim je jasno da se radi o formuli koja osim što je jednostavna može pokazati manja odstupanja od samih tjednih plaća, ali u isto vrijeme namjerno favorizira momčadi koje su ostvarile više bodova ili postigle više golova s „kraćom klupom“.

Napominjem kako će svaki graf ili seriju grafova popratiti kratki komentari i zaključci jer nas očekuje njih čak 27 pa skuhajte kavu i nahranite djecu i/ili kućne ljubimce prije pregleda svega što nas čeka.

Pa počnimo s ligama, a kasnije (drugi dio i zaključak) ćemo na platne razrede (lige su odabrane sasvim random redoslijedom).

English Premier League

BvsP (bodovi i plaće)

 

Prvi nam je graf pa nismo navikli na trendove koji se ponavljaju ili koji su fascinantni, ali obratite pažnju na poziciju Manchester Cityja za ovaj i buduće grafove jer ona ukazuje na relativno visoku potrošnu, ali veliku iskoristivost tog novca (za razliku od svojih gradskih rivala).

Ulaganja su velika i u slučaju ostalih elitnih klubova, a kao anomalije na grafu se nalaze Tottenham i Burnley koji su ostvarili nešto više bodova nego što to njihova ekonomska bilanca pretpostavlja.

Dno je rezervirano za Swansea koji je igrače plaćao više od pet drugih klubova, ali je i dalje na dnu ljestvice. Osim njih tu je očekivano Everton, ali West Ham koji se malo isprsio, ali nije dobio previše od toga.

GvsP (golovi i plaće)

Opet taj City. Od ostalih velikana ističe se Liverpool sa svojim napadačkim učinkom, a dosta su zabijali Watford i Leicester. Na dnu tavori ponovno Swansea dok je zanimljivo koliko Burnley s tako puno bodova zapravo malo zabija, ali o tome u zadnjem grafu ove lige.

GvsB (golovi i bodovi)

Kako bi imali kontrolni mehanizam za gore navedene golove imamo bodove ostvarene tim golovima. Iako je City ovdje ispod trendlinea to je samo zato jer je postigao „previše“ golova osvajajući čak 58 bodova.

Golovi jako mnogo znače Chelseaju, Manchester Unitedu i Burnelyju, a ostali su oko 1 na 1 odnosa i ne ističu se posebno. Jedino je Swansea opet na dnu kao i na samoj ljestvici.

Bundesliga

BvsP (bodovi i plaće)

Sjećate li se pozicije Cityja iz EPL grafa za ovu kategoriju. Scrolajte, pričekat će tekst. Sad kad ste se vratili pogledajte koliko novca u kontekstu Bundeslige ulaže Bayern da bi došao tamo gdje je. Nije ni Borussia u nekoj sreći, a Koln je uložio nešto i dobio ništa.

Ovdje najbolji omjer drži Schalke.

GvsP (golovi i plaće)

Kad su golovi u pitanju opet je Bayern gdje je bio na prošlom grafu. Borussia se digla iznad crte, a u zelenom se Schalkeu pridružio i Leverkusen. Ne treba zanemariti ni klaster s Red Bullom, Hoffenheimom i Borussijom M.

GvsB (golovi i bodovi)

Kako bi se uvelo malo reda sad vidimo koliko golovi Bavarcima znače, a koliko Dortumundu ništa ne znače. Tu je i Leverkusen u kategoriji osvajanja malo bodova u odnosu na golove. Schalke i Red Bull s druge strane i ovdje kotiraju visoko.

Za Koln samo (dis)honorable mention.

La Liga

BvsP (bodovi i plaće)

Evo nas u carstvu hladovine (nema krave koja čita novine, ali imamo evidentnu situaciju). Real i Barcelona plaćaju jako mnogo, ali Barca barem osvaja bodove za uloženi novac.

Atletico predvodi ostatak lige u obje kategorije, a visoko su Valencia i Sevilla s obzirom na uloženo.

Ostatak lige sabio se poprilično usko.

GvsP (golovi i plaće)

Slično je stanje na vrhu potrošnje kad su i golovi u pitanju (mizerija Reala je očita), ali možemo vidjeti pad i Seville i Atletica. Valencia ovdje igra na najbolji omjer i to daleko gledaju li se obje statistike.

GvsB (golovi i bodovi)

Naš kontrolni mehanizam podiže Barcelonu prema gore, gura Real prema sredini, ali najzornije prikazuje kako loše obrane klize ispod linije. A dobre poput Atleticove skaču strelovito prema gore.

Ligue 1

BvsP (bodovi i plaće)

I evo nas u najvećem nesrazmjeru od naših grafova. PSG je uložio torbe novca i prvi je, ali omjer je zapanjujuć. Najveći dobitnik je Lyon, a Monaco ga prati u stopu zbog većih ulaganja. Marseille ima dobru poziciju, a najugodnije iznenađuje Nantes.

GvsP (golovi i plaće)

PSG se nije pomakao od svoje sfere, Lyon i Monaco vode mrtvu trku što se golova tiče, a pogledate li dolje lijevo vidjet ćete koliko mnogo za malo novca zapravo zabija Dijon.

GvsB (golovi i bodovi)

PSG je malo bliže liniji kad se isključi novac, a Lyon i Monaco su zabili jednak broj golova i osvojili jednak broj bodova (Monaco je primio jedan gol manje). Marseille ih prati, a opet iznenađuje Nantes koji je s 18 golova ostvario 33 boda. Tu je i Caen s nestvarnim omjerom od 12 golova i 24 osvojena boda.

Serie A

BvsP (bodovi i plaće)

Napokon smo na Apeninima. Tamo Juventus plaća najviše, a Milan najgore. Napoli to radi najbolje (kad su bodovi u pitanju – Šampanjski nogomet FTW). Lijep klaster čine Inter, Roma i malo dalje Lazio. I da, siroti Benevento.

GvsP (golovi i plaće)

Na zapadu ništa nova. Bar što se Juventusa i Milana tiče. Lazio zabija kao na traci, a blizu su Inter i Napoli. Roma je pala ispod linije, ali ne bojte se imamo i treći graf. Ovdje pak pozitivno iskače i Sampdoria.

GvsB (golovi i bodovi)

Napoli, Inter i Roma zapravo vladaju ovim grafom iako i Juventus pokazuje tko je i što je.  Lazio je pao, a lijepo je vidjeti da je Sassuolo sedmi od dna iako je postigao „bijednih“ 12 golova.

Sad kad smo „proroštali lige“ krenimo s „jednakima“ po platnim razredima. Radi uzbuđenja (ako ste preživjeli do sad) ići ćemo od nižih do viših.

PG4 ($0 do $19.999 tjedno)

BvsP (bodovi i plaće)

Najniži platni razred ima svog šampiona po bodovima, a to je Nantes. Općenito, Francuzi na ovom grafu kotiraju dosta visoko. I uopće nema Engleza. Ali njih je pojela inflacija pa su se u platnom razredu popeli gore iako to ne znači mnogo za rezultate što ćemo vidjeti kasnije.

GvsP (golovi i plaće)

Kad su golovi u pitanju primjećujemo da Eintracht jako puno plaća, ali ne postiže najviše (slično je i s bodovima ranije), a da nema Beneventa Sassuolo bi držao dno.

Udinese, Augsburg i pogotovo Dijon su kraljevi ovog pregleda.

GvsB (golovi i bodovi)

Ponovno taj Nantes.  Što se ostatka tiče Francuzi (većina) su debelo iznad linije uz pokojeg Nijemca i Španjolca.

PG3 (od $20.000 do $39.999)

BvsP (bodovi i plaće)

Pitate za bodove u PG3? Lyon, Lyon i Lyon! (da oni su u PG3). Lazio i Burnley su iznad linije, a Koln je bacio novac u bunar.

GvsP (golovi i plaće)

Kad su golovi u pitanju imamo Lazio, Leverkusen, Sampdoriu i Celtu na lijepim pozicijama. Ali tko je kralj moneyballa? Lavovi naravno.

O gle, na dnu opet Koln.

GvsB (golovi i bodovi)

I za kraj naš kontrolni mehanizam. Puno toga oko trendlinea, Burnley kao kralj tog omjera i ponovno Lyon i Lazio gore desno. Dno možete pogoditi bez gledanja u graf (ili grah ako vam se gata).

PG2 (od $40.000 do $79.999)

BvsP (bodovi i plaće)

Blizu smo vrha planine od novca, ali još nismo tamo. Drugi razred po novcu i bodovima predvode Napoli, Monaco, Inter, Roma i Tottenham.

Marseille, Valencia i pogotovo Schalke lijepo kotiraju.

Pogledajte samo koliko je u svoju apokalipsu uložio Swansea (je da je inflacija, ali ipak).

GvsP (golovi i plaće)

Kad su golovi u pitanju Monaco preskače Napoli, a Borussija se priključuje Tottenhamu. Milan je grozan kao i u prošlom grafu.

I opet taj Schalke.

GvsB (golovi i bodovi)

Kontrola uvodi red i Napoli pije šampanjac na vrhu. Ovdje treba istaknuti i Inter i Romu, neuspjeh Borussije i dolazak Valencije u neku pozitivnu regiju.

PG1 (od $80.000 nadalje)

BvsP (bodovi i plaće)

Lijepo je vidjeti Atletico u društvu velikih s pristojnim učinkom. Zanimljivo primijetiti koliko novca drobe United, Bayern, Barcelona i PSG. Gnjusno (zavisi koga pitate naravno) vidjeti kako Real podbacuje.

Ali Manchester City! Da nemamo još dva grafa ugasio bi Internet.

GvsP (golovi i plaće)

Drugi graf, stanje na vrhu isto. City šamara ostale mega-bogataše. Liverpool i Juventus uz PSG nešto bolje gaze, a Real i dalje gnoji na dnu. Sva sreća da je Atletico obrambeni gigant.

GvsB (golovi i bodovi)

I za kraj posljednji čavao u lijes ikakve konkurentnosti. City Premier ligom dominira i više nego PSG Ligue 1. To ostavlja bez riječi.

Barcelona lijepo gazi prema naslovu.

A Real?  Dosta o njima.

Zaključak

Podataka je toliko da dosta toga možete sami (svaki dodatak je dobrodošao), a pošto je znakova već daleko previše ukratko:

Sve lige osim Serie A su odlučene, a za neke je borba za LP (Francuska) također gotova.

Neke Oskare po ovome (iako nije na toj temi) svi lako možemo dodijeliti sami.

Ovo je super hrpa podataka, može se dosta toga analizirati. - Sherpa, 29.12.17. 19:16, 0 0 0
Koliko god to bilo nejasno ljudima koji govore romantično govore o vremenima kad nije bilo toliko novca u nogometu i koji pljuju po modernom, biznisu orijentiranom nogometu, više novca u nogometu uistinu znači i bolji nogomet. Odlični grafovi! - Slavkob, 29.12.17. 20:56, 0 0 0
Zaista impresivni podaci,pohvale za uloženi trud. - Dado_M, 2.1.18. 1:17, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.