Analiza

Zorane, vi ste najslabija karika

Vuliću otkaz, uskoro novi NO!
pravi | 11/2018

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je Zoran Vulić dobio otkaz na klupi Hajduka. Čak ni sveznajući novinari Slobodne Dalmacije nisu imali pojma o tome.

Iskreno, veoma sam se obradovao kad sam pročitao tu vijest. Već par dana razmišljao sam kako nas čekaju teška vremena s Vulićem na čelu.

No nije tako počelo.

Kada je Kopić bio smijenjen, dočekao sam raširenih ruku legendu Hajduka koja je trebala donijeti onaj dalmatinski dišpet u uspavane Hajdukove igrače.

Ali sam se vrlo brzo razočarao.

Vulić nema igru. On je jedan od brojnih hrvatskih trenera koji su zaspali zimski san, a nisu shvatili da je nogometno proljeće došlo. Najdraža igra se drastično promijenila od vremena kad je Vulić zadnji put osvojio titulu s Hajdukom. Nogomet s 30 ubačaja na utakmici, od kojih je 7 preciznih (podatci s utakmice protiv Slavena), davno je zaboravljen. Toliko da ga ne možeš prodavati niti hrvatskim prvoligašima i dojučerašnjim drugoligašima (Gorica).

Izvlačio se Vulić da igrači nisu agresivni, ali ni dovoljno kvalitetni za nešto više (od šestog mjesta?).

Ali nije u pravu. Bar ne sasvim.

Oprostilo bi se igračima i manjak kreacije i promašene zicere i individualne greške u obrani da je problem u njihovoj kvaliteti. Ali ne može se treneru oprostiti da u 9 utakmica nema ni jednog jedinog mehanizma u igri. Kao što bi rekao jedan novinar, Hajdukova igra je jedno veliko ništa.

Tužno je bilo gledati Hajdukovu utakmicu protiv Šibenika u kojoj ih je drugoligaš nadigrao. Ali još je tužnija bila izjava jednog od igrača Šibenika koji je indirektno rekao (ili su možda to samo tako prenijeli) da mu je teže bilo igrati protiv Hajduka 2 nego protiv prve momčadi istog kluba.

No, postoji još jedan razlog zbog kojeg je Brko smijenjen. Baš onaj kojeg on ističe, samo što ga krivo tumači - dirnuo je u Akademiju. 

U Akademiji postoji proces koji je započeo davno proje nego što je Vulić došao. Tamo je isplaniran plan razvoja igrača. A Vulić je taj plan remetio. Htio je igrače kojima je sustav namijenio prvu momčad malo kasnije, a odbijao je igrače koji su trebali ulaziti pod Vulićevu komandu. Hvali se on sada kako je afirmirao Bradarića, uveo Teklića, ali ne spominje Šegu - jednog od najvećih talenata u Europi po izboru engleskih novinara. Kod Kopića je postupno uvođen, kod Vulića je trebao procvasti (što ne bi bilo teško pored Saida i Ivanovskog). Ali Zoki ga je gurnuo u treći plan, što je vrlo negativno utjecalo na momka koji je nakon toga za drugu momčad promašivao nemoguće stvari.

Zbog tih dvaju razloga, Zoran Vulić morao je otići. Koliko god domaći novinari to nazivali katastrofom i nepravdom izmišljajući sa Štimcem priče o udruženom zločinačkom pothvatu iz Zagreba.

To što sve više mladih zagrebačkih trenera dolazi u Hajduk govori dovoljno o splitskim trenerima koji znaju pričati samo o agresivnosti i dišpetu dok im bekovi neuspješno upućuju centaršut.

Respekt: Dado_M, Bateman, BruceWayne,

Slažem se: fenix, Bateman,

Jako dobro. Možda samo nedostaje da si nas više upoznao što će Oreščanin konkretno donijeti na terenu u odnosu na Vulića. Onda bi to bilo to, ali to može ostati za sljedeću analizu. - BruceWayne, 29.11.18. 14:01, 0 0 0
Hvala. Da, to sam ostavio za neku novu analizu. - pravi, 29.11.18. 14:20, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.