zatvoreno

1. kolo Lige Nacija: Španjolska 6-0 Hrvatska

  • 11.09.2018.
  • 50
  • 10

Hrvatska je doživila najveći poraz u svojoj povijesti nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Na otvaranju Lige nacija, Španjolci su slavili rezultatom 6-0, a Hrvatska je nakon dobrog otvaranje utakmice potpuno padali i na kraju izgubila visokim rezultatom.

Pitamo Vas: Može li ovaj poraz negativno utjecati na Hrvatsku u daljnoj budućnosti? Je li on samo "loš dan" ili Dalić ima ozbiljne probleme pred sobom? Što mora ispraviti do utakmice protiv Engleske?

Španjolska - Hrvatska - kvaliteta utakmice solidna 6.2 0, 0, 0, 0, 2, 8, 23, 11, 6, 0, 0
Kako je Dalić postavio utakmicu? prosječno 4.6 2, 1, 1, 9, 9, 14, 7, 5, 2, 0, 0
Kako je Dalić vodio utakmicu? loše 3.1 4, 5, 5, 18, 10, 6, 1, 0, 1, 0, 0
Treba li ovaj rezultat zabrinuti Dalića? većinom se slažem 6.9 1, 0, 3, 1, 1, 3, 7, 11, 11, 6, 5
Ima li Hrvatska kroničan problem u obrambenim prekidima? većinom se slažem 7.4 0, 0, 1, 2, 0, 2, 3, 14, 15, 10, 2
Ocijenimo igrače Hrvatske:
Lovre Kalinić - utakmica ispodprosječan 3.9 2, 1, 2, 14, 14, 11, 5, 0, 1, 0, 0
Šime Vrsaljko - utakmica solidan 5.8 0, 0, 0, 0, 3, 19, 16, 10, 2, 0, 0
Matej Mitrović - utakmica ispodprosječan 3.7 1, 0, 7, 12, 19, 9, 1, 1, 0, 0, 0
Domagoj Vida - utakmica ispodprosječan 3.7 1, 1, 7, 7, 22, 9, 3, 0, 0, 0, 0
Josip Pivarić - utakmica vrlo loš 2.4 7, 8, 13, 11, 5, 4, 1, 1, 0, 0, 0
Luka Modrić - utakmica ispodprosječan 4.1 1, 0, 5, 10, 18, 10, 3, 1, 2, 0, 0
Marcelo Brozović - utakmica ispodprosječan 3.5 1, 3, 4, 18, 11, 10, 3, 0, 0, 0, 0
Ivan Rakitić - utakmica ispodprosječan 4.2 1, 1, 2, 6, 21, 13, 6, 0, 0, 0, 0
Mateo Kovačić - utakmica loš 3.5 2, 4, 6, 14, 11, 8, 4, 1, 0, 0, 0
Ivan Perišić - utakmica ispodprosječan 4.1 3, 1, 4, 4, 17, 14, 4, 3, 0, 0, 0
Ivan Santini - utakmica loš 3.4 3, 2, 6, 17, 12, 6, 3, 1, 0, 0, 0
Marko Rog - utakmica loš 3.0 3, 4, 6, 22, 9, 5, 1, 0, 0, 0, 0
Marko Pjaca - utakmica ispodprosječan 3.6 3, 1, 4, 14, 19, 6, 1, 1, 0, 0, 1
Marko Livaja - utakmica loš 3.5 4, 0, 3, 17, 15, 10, 0, 1, 0, 0, 0

Analize (10)

DAJO22 | 09/2018

Ahhhhh....

Žalosno je bilo sinoć gledati reprezentaciju, koja je uzgred rečeno viceprvak svijeta, kako na travnjaku u Elcheu prosipa svoj, ionako teško i mukotrpno stečeni, ugled. Uostalom, čovjek se na koncu zapita, jel ono bilo uz dozu sreće ili uz dozu znanja. Naravno da je sreća u sportu dovoljno veliki faktor za uspjeh, ali i bez znanja se ne može napraviti veliki rezultat. No, sinoć nije bilo ni sreće ni znanja.

Sve je krenulo nakon osvojenog drugog mjesta u Rusiji. Glave su bile pune, opravdano, hvalospjeva za naše reprezentativce, za našeg izbornika, za naše heroje. Ali, a uvijek postoji taj ali, tada su počele priče o izborniku i njegovom eventualnom odlasku ili ostanku na čelu stručnog stožera naše reprezentacije. Dalić je znao da će neki otići i oprostiti se. Također je znao da će biti umorni od tog Svjetskog prvenstva, a moraš nakon mjesec i nešto ići na noge Portugalu i Španjolskoj. Znao je Dalić da će doći i neki novi igrači, koji nemaju kvalitetu jednog Mandžukića, ma što mnogi mislili o meni ili njemu, kad to već neko vrijeme tvrdim, jer ne zovu ga uzalud "najboljim obrambenim igračem na svijetu od napadača"! Mnogo je propitivanja ovih dana "Tko će naslijediti Mandžu u reprezentaciji?" Odgovorno tvrdim - NITKO! Takvog igrača nema! Pogledajte kako samo igra u Juveu, di je onaj, kak se zove, onaj CR7. Nigdje, jel tako. Gledam onog Livaju, onog iskompleksiranog tipa koji se bavi kung fuom, na kraju utakmice i zaradi četiri utakmice neigranja u LP-a, zato što nema mozga u glavi. Ma di je taj spreman zamjeniti bilo koga, a kamoli Mandžukića. Protiv Portugala dva tri dodira s loptom, protiv Španjolske ni toliko, da ne pričamo o obrani i povratku na svoju polovicu i pomaganje ostalim suigračima. A, Santini? Hahaha ....! Drugo je igrati u Anderlehtu, kada te napucavaju u glavu pa zabijaš, a drugo u reprezentaciji Hrvatske, kada trebaš trčati. A, taj lik nema snage trčati! Da, onu šansu bi Mandžo pretvorio u pogodak......

Dobro, da se vratim na početak i izbornika. Čemu mu je trebalo toliko vremena, pa da odluči što dalje. To je bilo bespotrebno natezanje s HNS-om, koje mu je odnijelo dragocjeno vrijeme, jer je već tada trebao tražiti neka nova lica, neka nova rješenja, za igru bez Mandže, Sube, Čarlija, ozlijeđenih Rebića i Lovrena, nekvalitetnog Pivarića, nezadovoljnog Kramarića/kako da ne bude nezadovoljan kada Dalić zove Livaju i Santinija, a on je tek druga opcija/ i da ne nabrajam dalje. Nema tu isprike gospodine Daliću, jer nije isprika da si dao Sosu, Ćaleta-Cara, Benkovića, Gračanu i reprezentaciji U-21, kada bi se oni i bez njih prošetali u utakmici s Bjelorusijom. Da, znam da je Gračan kukavica, ali .........?

Vida u paru s Mitrovićem ili Milićem, svejedno je, je ništa. Možda je i nedovoljno oporavljen od Portugala i one ozljede, ali to nije opravdanje za lošu utakmicu, tim više jer nema Lovrena, koji bi pokrio njegovo izlijetanje u nepoznato. Možda bi Ćaleta-Car bio bolji izbor, ali to nećemo nikada doznati. 

Nakon ozljede Vrsaljka, koji je bio, za tih 20-25 minuta, vrlo dobar, Dalić uvede Roga u igru. Ja gledam i ne mogu vjerovati što vidim. Roga on uvede, čovjeka koji igra minute ili sekunde, tek toliko da prođe vrijeme tijekom zamjene ukoliko je povoljan rezultat za Napoli. On uvede veznjaka i stavi ga na beka!? Strašna mudrost gospon Dalić! Po meni bi bilo logično da je uveo Milića, a Vidu gurnuo na bok, jer je Vida ipak to igrao, kako tako, al je ipak igrao.

Enriqe je odlično secirao našu repku. Uočio je u kom grmu leži zec. Taj zec je bio Plivarić, tako da je osamdeset posto akcija, a sve su bile opasne, išlo na njegovu stranu terena. Ne kužim kako to Dalić nije vidio, pa uveo Barišića!

Dakle, obrana nam je koma, na čelu s Kalinićem. Znam da će se neki naljutiti na moju tezu o Kaliniću, ali on je takav golman. Nekad brani sjajno, kao protiv Islanda i Portugala neki dan, a nekad, nekad mu sve živo uđe u gol. Doduše nije imao ni pomoć od suigrača, ali ako si vrhunski golman, onda moraš i nešto skinuti, a ne primiti gol iz svakog udarca u okvir. No, trenutno boljeg nemamo. Obrana se mora hitno mijenjati, treba tražiti druga rješenja i moliti Boga da se Lovren što prije vrati na teren. Sad mi je čak žao/mislio sam da to nikada neću reći/ što je Strinića čopilo srce, jer ruku na srce, od Pivarića je za klasu bolji igrač. Vezni red nam je preumoran i van forme. Kasniji odlazak na pripreme teško je nadoknaditi u tako kratkom vremenu, jer Modrić i Rakitić, pa i Brozović, nisu zaboravili igrati, ali vidi se na očigled da nemaju snage. Prvih dvadesetak minuta su mogli i bilo je to dobro/pa mogli smo voditi s dva-tri gola/, no kasnije su izgledali totalno iscrpljeni, odnosno kao ugašeni stroj. Kad tu dodamo Kovačića, koji je uzgred igrao na neprirodnoj poziciji, trčao po terenu kao muha bez glave, onda je jasno zašto smo dobili šest komada. Realnije bi bilo da je Hrvatska igrala s Badeljom i Brozovićom, kao dva zadnja vezna, a umorni Rakitić i Modrić kao kreativci, pa ako padne ritam uvede se Kovačić, nego što je u igru ušao Pjaca, još jedan biser izbornika. 

Na žalost, treba znati i gubiti. Ali, treba znati i priznati greške, jer nije isto izgubiti, recimo dva-tri nula ili jedan i doživjeti debakl. Ovo je sinoć bila demonstracija sile, šamar s obje strane obraza, ismijavanje i ponižavanje. Ne znam kako je bilo vama, ali mene je bilo sram.

Na koncu, ovo neće nimalo neće pomoći Luki da bude proglašen najboljim igračem svijeta za ovu godinu, a bogami ni Zlatku Daliću koji je nominiran za trenera godine. Gospodo, zamislite se.........
Tko se čudi .......
Ahhhhh.... Žalosno je bilo sinoć gledati reprezentaciju, koja je uzgred rečeno viceprvak svijeta, kako na travnjaku u Elcheu prosipa svoj, ionako teško i mukotrpno stečeni, ugled. Uostalom, čovjek se na koncu zapita, jel ono bilo uz dozu sreće ili uz dozu znanja. Naravno da je sreća u sportu dovoljno veliki faktor za uspjeh, ali i bez znanja se ne može napraviti veliki rezultat. No, sinoć nije bilo ni sreće ni znanja. Sve je krenulo nakon osvojenog drugog mjesta u Rusiji. Glave su bile pune, opravdano, hvalospjeva za naše reprezentativce, za našeg izbornika, za naše heroje. Ali, a uvijek postoji taj ...
Tko se čudi .......
Ahhhhh.... Žalosno je bilo sinoć gledati reprezentaciju, koja je uzgred ...

Slažem se: MARIOLJETA,

MARIOLJETA | 09/2018

U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela barem malo pokušavao spustiti tenzije kada je bilo jasno da slijedi katastrofa od rezultata, Segio Ramos vidjevši da mu se otvara bek, šalje dugu pomalo brzu dijagonalu u sam rub kornera. Carvajal nespretno prima loptu ali je nekako uspijeva štopati, smiriti da ne ode u aut te se okreće na trenutak i vidi poziciju suigrača na terenu i tek nakon toga dolazi Pivarić na pokrivanje. Ako ćemo uzeti u obzir da se ovo prije 2 mjeseca sigurno ne bi tako lagano dogodilo , čovjek se zaista mora zapitati u čemu je kvaka? Što se dogodilo sa igračima? Kako je nominalno jaki vezni red ostao ukopan kao da su došli sa dobrog provoda u noćnom klubu?


Da bi smo uopće pukušali ući u glave igrača, krenimo sa samim natjecanjem. Svima je jasno kako je bilo kakav rezultatski podbačaj ili uspjeh u ligi nacija irelevantan event. Samo ispadanje u ligu B po ovakvom principu znači da ćemo igrati sa slabijima iz grupa B ili C ili eventualno nekim iz lige A npr. Island koji također nije nešto dobro ušao u natjeacanje tako da ćeš sljedeće sezone imati puno lakše utakmice i veće šanse za prvo mjesto.O pobjedama također ne treba trošiti riječi. Budeš prvi u skupini u ligi A, odeš u polufinale i ispadneš , a težište rezultata veće priajteljske utakmice služi ti jedino da bolje popuniš stadion. A kakva je onda korist za plasman na euro? Dakle u teoriji, Hrvatska bude prva, ispadne u polufinalu od recimo Francuske, i sada da bi imali nekakvu korist od ovoga moramo podbaciti u pravim euro-kvalifikacijama jer smo bili prvi u skupini lige nacija i onda igrati neki play off, sa recimo Ukrajinom koja je bila prva u svojo skupini lige nacija? Mislim da su igrači svjesni da je puno jednostavnje imati po prijašnjem sistemu jednog konkurenta u skupini i ostatak slabijih ekipa, a kako na primjeru protiv jakih Španjolaca vidimo da se slabija ekipa neće uigrati protiv sile nogometa,onda motiv igre pada u vodu.


A kada smo već kod motiva naših igrača, izbornik bi zaista trebao odgovoriti na neka kadrovsko- taktička pitanja.Sama ekipa je sastavljena onako kako jest, neosporno je da nam je razlika između Vrsaljka i sljedećeg desnog beka nebo i zemlja, no ono što bi Daliću lako mogao postati oni pravi balkanski problem je slijepo vjerovanje u iste igrače koji su zasićeni srebrom. Da li je Luis Enrique stavio u prvih 11 Asensia, da bi ovaj lakše proigrao u klubu, ili možda jer mu on zaista treba i zna što će s njim? Ako je Dalić bio zadovoljan Barišićem , zašto je opet stavio Pivarića kada sama utakmica konkretno nema ekstra natjecateljsko značenje? Nemojte sada reći da Špajnolci imaju 10 puta veću populaciju i sustav rada sa igračima, a mi ne. To je sve poznato svima. Budući da smo imali ozljede, a ne adekvatne zamjene, plan je vadljda bio staviti 11 naboljih igrača na teren pa što bude. Može li se primjerice dogoditi da izbornik pozove jednog OK Hnl igrača koji igra na desnom beku umjesto da tu baca otpatke koji uopće ne igraju u klubovima i iza kojih stoji samo prošlost i ime. Dakle, ako je plan na mjesto ozljeđenog igrača staviti Roga,Pjacu i Jedvaja koji spletom okolnosti u protekle 2 godine nisu pokazali ama baš ništa, na taj način može svatko voditi momčad tako da upali Fifu 19 na play station 4. Problem je što će rezultat i igra biti kud i kamo drukčiji.


Ukoliko izbornik zaista malo drastičnije ne promjeni model pozivanja igrača i poruči da se na staroj slavi ne živi, moglo bi se dogoditi da se Modrić naglo ozlijedi kada vidi kako Rog mijenja Vrsaljka. Hrvatska ima dobre igrače, ne vrhunske ne vanserijske ali dobre igrače koji se za ovu nenatjecateljsku utakmicu nisu niti pozvali. Jedan Brekalo,Ćaleta i Benković su u zadnje 2 godine nešto i napravili , pa mi stvarno nije jasno što se može novo uigravati kada stavljaš maltene iste igrače i očekuješ dobru igru, a znaš da ćeš ih ionako koristiti u pravim kvalifiacijama u 3. mjesec? Ukoliko mlađa selekcija ne bude imala utakmice za mjesec dana, neka se barem u prvu postavu uvale igrači koji nešto u klubovima i znače, a nismo ih koristili konstantno prije. To će koliko toliko značiti da se momčad stvara jer tu igraju igrači koji se žele uigrati, proširiti roster i konkurencjiju za prvih 11 bez da se neki tu nalaze jer boljih nema - pa ću njega.


Neosporno je da svaka utakmica ima svoj kontekst. Međutim statistika ima svoja pravila. Ona nam govori da je Hrvatska u zadnjih 7 utakmica primila min. 1 gol po utakmici, a od knockaut faze ne gledajući gol Portugala, dakle svega 5 utakmica, primili smo 14 golova, pola od toga - prekidi!! Nije malo, zar ne? Dalić ima puno posla. Vraćanjem Kramarića i Rebića problem u napadu sigurno se smanjuje. Ulaskom u formu Modrića i Rakitića izgledat će se bolje , a nimalo loša ideja ne bi bila da protiv engleza stoperi budu Ćaleta i Benković. Nešto će se i uigrati, a 6 golova sigurno nećemo primiti

Manjak naboja + izbornik=krivci
U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela barem malo pokušavao spustiti tenzije kada je bilo jasno da slijedi katastrofa od rezultata, Segio Ramos vidjevši da mu se otvara bek, šalje dugu pomalo brzu dijagonalu u sam rub kornera. Carvajal nespretno prima loptu ali je nekako uspijeva štopati, smiriti da ne ode u aut te se okreće na trenutak i vidi poziciju suigrača na terenu i tek nakon toga dolazi Pivarić na pokrivanje. Ako ćemo uzeti u obzir da se ovo prije 2 mjeseca sigurno ne bi tako lagano dogodilo , čovjek se zaista mora zapitati u čemu ...
Manjak naboja + izbornik=krivci
U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela ...
crosby87 | 09/2018

It's the end of the world as we know it.

Svega dva mjeseca nakon povijesnog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je na otvaranju Lige nacija upisala najveći poraz ikada. Sa 6:0 pred domaćom publikom u Elcheu slavila je Španjolska, predvođena novim izbornikom Luisom Enriqueom.

Zlatko Dalić odlučio se na standardnih 4-2-3-1 s Ivanom Santinijem u vrhu napada, Mateom Kovačićem na desnoj strani ofenzivne trojke te Josipom Pivarićem na lijevome boku. I, zaista, prvih dvadesetak minuta sve je izgledalo poprilično dobro. Kvalitetnim pritiskom na posljednju liniju domaćina stvorene su potencijalno opasne situacije. Najbliže vodstvu Hrvatska je dolazila preko Šime Vrsaljka, no njegove lopte nisu spremili Santini i Perišić. Desni bek hrvatske reprezentacije igru je zbog ozljede napustio u 20. minuti, ujedno pokrenuvši proces povratka u kakvu-takvu realnost Vatrenih.

Zamijenio ga je Marko Rog, veznjak Napolija u čijim redovima, praktički, nema minutažu i koji odjednom nije mogao postati Phillip Lahm i aklimatizirati se na potpuno drugačije zadatke. Četiri minute kasnije, Saul Niguez započeo je potop, dok je u nastavku Marco Asensio dvama pogocima i trima asistencijama odradio neponovljivu večer kojom je, među ostalim, ukazao na razliku u individualnoj kvalitetu jučerašnjih suparnika.

Iako je nakon prva dva pogotka utakmica izašla izvan okvira normalnoga, valja ukazati na asistenciju kod četvrtog pogotka. Asensio, kao i, primjerice, Isco, loptu traži između suparničkih linija, što je i ovoga puta učinio, gurnuvši zatim Rodriga jedan na jedan s Lovrom Kalinićem. Dalić je, dakle, za razliku od prijateljskog dvoboja protiv Portugala na klupi ostavio Milana Badelja. Veznjak Lazija mogao je zatvoriti prostor iza Modrića i Rakitića i spriječiti lepršavost španjolskih veznjaka koji su neumorno kombinirali pokraj psihički i fizički istrošene hrvatske sredine. Također, Modrića je pomicanjem iza napadača ponovno limitirao na svega 30 dodavanja i svojem sastavu tako oduzeo jedini način za kvalitetnim izlaskom iz vlastite polovice.

Asensio prima loptu između hrvatskih linija

Gledajući ostale igrače kojima je sinoć ukazano povjerenje, Dalić nije imao mnogo izbora. Za dva spomenuta dvoboja nije mogao računati na Dejana Lovrena, Andreja Kramarića, Antu Rebića i, spomenimo od važnijih, Marija Mandžukića koji se oprostio od reprezentacije. Duje Ćaleta-Car proslijeđen je mlađoj reprezentaciji, a stoperske pozicije tako su prepuštene neuigranom dvojcu - Mateju Mitroviću i nepotpuno zaliječenom Domagoju Vidi. Također, Nikola Kalinić kvadratiće vjerojatno neće nositi u bližoj budućnosti zbog čega je Dalić u novi reprezentativni ciklus ušao bez tri glavna napadača koja su kotirala za mjesto u vrhu prije svega nekoliko mjeseci.  

Kladionice su prije susreta ulogu favorita uvjerljivo dodijelile Furiji koja za poraz u službenim utakmicama na svojim travnjacima ne zna 38 utakmica u nizu, odnosno, 15 godina. Očigledno, omjer 60-25-15 posto nije odgovarao visokim očekivanjima široke, neupućene i preemotivno vezane javnosti koja je putem društvenih mreža i komentarima na portalima iskazala kako očekuje pobjedu nad Španjolskom jer je ista u Rusiji ispala od domaćina.

Španjolci u budućnost kreću s novim izbornikom čija mogućnost da Saula mijenja Thiagom Alcantarom ili Daniela Carvajala Cesarom Azpilicuetom daleko nadilazi hrvatske kapacitete. Od ždrijeba i zdravlja do sreće, Hrvatskoj se na Svjetskom prvenstvu mnogo toga poklopilo. Dakako, to ne umanjuje uspjeh, no sada je potrebno napustiti maleni, već urušeni svijet Mundijala kakav hrvatski navijači trenutno poznaju. Potrebno je vratiti se u ograničenu realnost, realnost koju je Modrić trebao izbjeći pravovremenim umirovljenjem. Jer, odlazi se na vrhuncu, kao mogući najbolji igrač na svijetu. Kao Lahm koji je ostankom mogao doživjeti ispadanje Njemačke u skupini.

Nije potrebno dramatizirati i očajavati zbog jednoga poraza, ma koliko on visok bio. Stoga, vrijedi nastavak stiha američkog benda s početka teksta.

And I feel fine.

Hrvatska treba napustiti urušeni svijet Svjetskoga prvenstva
It's the end of the world as we know it. Svega dva mjeseca nakon povijesnog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je na otvaranju Lige nacija upisala najveći poraz ikada. Sa 6:0 pred domaćom publikom u Elcheu slavila je Španjolska, predvođena novim izbornikom Luisom Enriqueom. Zlatko Dalić odlučio se na standardnih 4-2-3-1 s Ivanom Santinijem u vrhu napada, Mateom Kovačićem na desnoj strani ofenzivne trojke te Josipom Pivarićem na lijevome boku. I, zaista, prvih dvadesetak minuta sve je izgledalo poprilično dobro. Kvalitetnim pritiskom na posljednju liniju domaćina stvorene su potencijalno opasne situacije. Najbliže vodstvu Hrvatska je dolazila preko Šime Vrsaljka, ...
Hrvatska treba napustiti urušeni svijet Svjetskoga prvenstva
It's the end of the world as we know it. ...
Tschof | 09/2018

Iako je Španjolska u ovoj utakmici bila veliki favorit, nitko nije mogao očekivati ovakav povijesni ishod u kojem je Hrvatska doživjela težak poraz. Ali se nekako to dalo i naslutiti još jućer kada su izašle postave u kojoj je Mateo Kovačić bi postavljen na desno krilo, koju vrlo vjerojatno nije odigrao više od pet puta u cijeloj seniorskoj karijeri. Takav eksperiment u natjecanju kao Liga Nacija baš i nije pretjerano poželjan ako igrate protiv Španjolske. Ipak takav eksperiment je radio i Ante Čačić sa Brozovićem gdje je sam Marcelo izgledao pogubljeno.

Prvih 20 minuta igra Hrvatske je funkcionirala pretežito zbog presinga koji je vršen na njihovu prvu distribuciju te markiranjem Busquetsa u kojem su puštali De Geu da kreira igru koja je u par navrata izgledala opasno. Španjolci, koji imaju "novu" generaciju su malo sporije ušli u utakmicu, ali prvi put nakon što su se rješili našeg presinga, ostajao bi veliki nebranjen prostor na sredini terena i kojeg nakon toga nismo niti pokušavali izvesti.

Samom ozljedom Vrsaljka i uvođenjem Roga se pokazalo da je utakmica gotova pošto u trenutnom kadru ne postoji niti jedan igrač koji Vrsaljka može zamjeniti (Jedvaj jednostavno nema igru niti je ikada mogao igrati desnog beka, ipak je on primarno stoper koji bi uz to mogao igrati zadnjeg veznog gdje već imamo igrače koji su bolji od njega na toj poziciji.) Jedini igrač koji bi mogao biti rezerva Šimi je Juranović kojeg nema u kadru pošto nemamo mlađeg beka od njega koji to redovno igra. Sam Rog koji je od igrača koji je bio izrazito dobar u tranziciji je postao igrač kojem se daje minutaža kao nekakav alibi.

Sama vezna linija nakon prvog gola nije postojala. Rakitić je u svom jubileju nešto i pokušavao ali nakon prvog gola Španjolci jednostavno vide kako ni Kovačić ni Rog nisu na svojim pozicijama. Modrić još nije uhvatio pravi ritam utakmica ne može nametnuti svoju igru, što je i razumljivo. Brozović je odigrao izrazito nervozno i nemoćno što je i rezultiralo njegovom izmjenom.

Kalinića ne treba pretjerano kriviti za ove golove iako je i on imao svoje greške, pogotovo kod druog gola. Jednostavno se pokazalo koliko Lovren znači za ovu ekipu samom svojom pojavom, a i Strinić kojega jednostavno volimo maltretirati zbog toga što u napadačkom smislu donosi najmanje od svih na terenu. Pivarić i Perišić nisu obrambeno postojali na terenu gdje su Asensio i Carvajal radili što su htjeli, pogotovo u prvom poluvremenu, gdje su iskorištavali proigravanja Busquetsa i Ceballosa gdje su stvarali višak.

Santini osim one prilike nije ni mogao pokazati puno jer on sam jako puno ovisi o tome što mu momčad kreira.

Ipak ovakve tipove utakmica smo mi već imali, skoro sve u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo, samo što ovaj put nismo imali takve tipove protivnika koje su nam i tada uzimale bodove ( Turska i Finska). Iz ove utakmice možemo samo naučiti iako nam je idući test jako brzo pred praznim tribinama protiv Engleza koji nam žele napraviti isto što i nakon Eura 2008. Također trebamo sve igrače spremne koji nisu niti igrali nakon Svjetskog prvenstva koji su članovi prvih 11.

Sada svi možemo realnije gledati sliku reprezentacije i shvatiti kako je Rusija iza nas. Mi ćemo se sigurno kvalificirati na iduće natjecanje, ali nam je u ovom trenutku najvažnije ne ispasti u skupinu B, o kojoj ovisi sljedeća utakmica.

Već viđen scenarij, sa neviđenim krajem
Iako je Španjolska u ovoj utakmici bila veliki favorit, nitko nije mogao očekivati ovakav povijesni ishod u kojem je Hrvatska doživjela težak poraz. Ali se nekako to dalo i naslutiti još jućer kada su izašle postave u kojoj je Mateo Kovačić bi postavljen na desno krilo, koju vrlo vjerojatno nije odigrao više od pet puta u cijeloj seniorskoj karijeri. Takav eksperiment u natjecanju kao Liga Nacija baš i nije pretjerano poželjan ako igrate protiv Španjolske. Ipak takav eksperiment je radio i Ante Čačić sa Brozovićem gdje je sam Marcelo izgledao pogubljeno. Prvih 20 minuta igra Hrvatske je funkcionirala pretežito zbog ...
Već viđen scenarij, sa neviđenim krajem
Iako je Španjolska u ovoj utakmici bila veliki favorit, nitko ...

Respekt: BruceWayne, Losovius,

Ne znam zašto ljudi uporno izostavljaju Bartolca koji igra u Nordsjallandu gdje već u kontinuitetu pruža visokokvalitetne partije - Fenix22, 12.9.18. 14:27, 0 0 0
Tu je moj previd u vezi Bartolca,zametnuo sam ga, ali je realnije je da imamo više uvida u igru Juranovića nego Bartolca pa možda zato - Tschof, 12.9.18. 14:52, 0 0 0
Za prvi put ok, ali ovo je izvještaj a ne analiza. javi se nekom od starijih korisnika na chat pa će ti objasnit što i kako bi trebalo... - Losovius, 12.9.18. 15:18, 0 0 0
Bartolec može igrati i sa 3 nazad kao wingback. Stavljam ruku u vatru da je bolji od Juranovića. - Fenix22, 12.9.18. 16:19, 0 0 0
Mac316 | 09/2018

Kladionice su davale vrlo dobre omjere na Hrvatsku pa se mnogo ekipe sasvim sigurno odlučili ići na svjetske doprvake. Površno gledano, isplati se, ova Dalićeva Hrvatska je pokazala da može dobiti i velikog protivnika u big match situaciji, pa nije nerazumno misliti da i Španjolska može pasti. No, kladionice nisu glupe niti se vode subjektivnim emocijama, pa ni nekim prošlim uspjesima. Postoji razlog, razlozi, zašto je Španjolska bila postavljena kao izraziti favorit, a pokazalo se da su ti razlozi sasvim opravdani, kladioničarski bookmakeri - hrvatska subjektivnost 1-0. 

Razlog broj 1 - Špajnolska je jaka, prava svjetska nogometna velesila. Ovo ne može biti naglašeno dovoljno niti je sportski drljiti o bilo čemu drugome dok se ovo ne apsolvira. Dakle, ne jaka u smislu, dobijemo par utakmica, isčupamo ih i onda smo kraljevi svijeta. Jaka kao 'ne pogađa nas ako Strinić ima srčanu manu, Mandžukić se oprosti, a Modrić je umoran jaka'. To je reprezentacija koja može sastviti dvije, tri momčadi najspremnijih i najboljih i sve tri su međusobno zamjenjive kao favoriti. Da da, na SPu su podbacili, bla bla bla, svi znamo što se dogodilo netom prije SPa, Španjolska niti inače nije poznata kao najkohezivnija jedinica na svijetu, ali kad se okolnosti poklope, kad su tenzije nisko, a spremnost visoka, to je top 3 reprezentacija svijeta neovisno o tome igraju li Busquets ili Iniesta ili Farbregas ili David Silva, te napadaju li Costa, Isco, Rodrigo ili MOrata. To je kvaliteta koju ne možeš stvoriti kao izbornik, bio Dalić ili Enrique, to je kvaliteta koju stvara sustav i moć jedne zemlje, Španjolska to ima, Hrvatska to nema. Točka. 

Rzlog broj 2 - Hrvatska je, zna se od ranije, Luka Modrić, možda nekim sitnim postotkom i Ivan Rakitić. Bez pravog Modrića koji može igrati zadnjeg veznog i glavnog kreativca svih 90 minuta, Hrvatska je predvidljiva i relativno lako zaustavljiva momčad koja nema puno opcija prema naprijed. Luka Modrić je u profesionalnom pogonu tek koji tjedan nakon ljeta zasluženog odmora i relaksacije. Niti Rakitić nije puno dalje odmakao. Možda se to na TVu ne vidi, ali svaki trening manjka i promil energije manje se na ovakvoj razini jako osjeti na terenu, čim nema one dinamike koju Modrić daje, Hrvatsku je lako probijati po sredini, a tada boljke kiksu sklone obrane dolaze jako do izraažja. Možda je greška što se jurnulo prvih 20 minuta sa nespremnim igračima pa se brzo ostalo bez juice-a, možda nespreman MOdrić i još neki nisu ni trebali igrati, ali Hrvatska je premala sa širinom rostera da može rotirati glavne igrače i očekivati da se ništa ne promijeni. Cijeli ovaj ciklus kvalifikacija bi trebao biti iskorišten za postepeni prijelaz sa 'pass it to Luka' igre na nešto novo s obzirom na Lukine godine. Prvi korak je bio brutalno jasno dokazati ovoj momčadi tko su i što su u omjeru sa jakim suparnikom, ako nema Luke i Rakete u pravom sjaju da ih nose. Ako je lekcija naučena, od stožera do igrača, onda ovaj poraz niti nije beskoristan. Dalić mora, jednostavno mora u ciklusu kvalifikacija sa lakšim protivnicima, naći model igre koji će moći biti primjenjiv i jednog dana uskoro kada Modrić i Rakitić odluče da je dosta i predaju palicu mlađima. 

Razlog broj 3 - Hrvatska je svoje dokazala 2 mjeseca ranije, Španjolska je tada žestoko kiksala pa se sad mora dokazivati. Iako daleko od toga da je presudno, motiv puno znači, pogotovo u glorificiranoj prijateljskoj utakmici kao što je zapravo Liga Nacija. Španjolska je igrala za nešto, za povratak obraza nakon bijednog SPa, a hrvatski igrači su govorom tijela, ako već ne riječima, odavali da im se ovo baš i ne igra. Ljudski je to sasvim razumljivo, proveli su ljeto razvlačeni sa svih strana, tapšani po ramenima i čašćeni pivama, iz tog filma nije lako samo tako izaći, profesionalizam ili ne. Nije stvar da nije bilo želje, taj mistični hrvatski atribut da 'želimo' više od drugih je uvijek prisutan, jednostavno kad se mistika i mitologija maknu na stranu, hravtski igači su isto ljudi i kao ljudi ne mogu neke ljudske barijere u glavi nadići. Izašli su na teren kao ovce na klanje i to je točno ono što su dobili. 

Bilo bi lijepo i utješno reći da se sve da popraviti, no to nije niti poanta. Hrvatska ne mora ništa popravljati, Hravtska se mora promijeniti. Rusko srebro će biti vječna uspomena na nešto zaista nevjerojatno i vrijedno ponosa, ali vrijeme je da se razmišlja unaprijed, ne samo do kraja Lige Nacija nego više godina unaprijed. Hrvatska uskoro neće više imati luksuz oslanjanja na ljude koji su ju do srebra vodili, svaki trening i svako crtanje po ploči koje Dalić provodi mora biti usmjereno na budućnost i kako ju što spremnije dočekati. 'Sami sebe smo pobijedili', 'bili smo bolji pa se raspali' i slično nikome ne pomaže osim onima koji se očajnički želi držati uspomene na Rusiju i živjeti u prošlosti kao što smo godinama, pa i desetljećima, živjeli na uspomeni na francusku broncu. Izgubili smo jer je Španjolska jača od nas u cca 7 od 10 utakmica, može se dogoditi da ih iznenadimo, može se dogoditi da ih izbjegnemo na velikom natjecanju pa otići dalje od njih, ali dugoročno, nismo bolji i kako naši glavni igrači padaju i otpadaju, jaz između te dvije ekipe će btii sve veći. 

Nismo pobijedili sami sebe, pobijedio nas je bolji
Kladionice su davale vrlo dobre omjere na Hrvatsku pa se mnogo ekipe sasvim sigurno odlučili ići na svjetske doprvake. Površno gledano, isplati se, ova Dalićeva Hrvatska je pokazala da može dobiti i velikog protivnika u big match situaciji, pa nije nerazumno misliti da i Španjolska može pasti. No, kladionice nisu glupe niti se vode subjektivnim emocijama, pa ni nekim prošlim uspjesima. Postoji razlog, razlozi, zašto je Španjolska bila postavljena kao izraziti favorit, a pokazalo se da su ti razlozi sasvim opravdani, kladioničarski bookmakeri - hrvatska subjektivnost 1-0. Razlog broj 1 - Špajnolska je jaka, prava svjetska nogometna velesila. Ovo ne ...
Nismo pobijedili sami sebe, pobijedio nas je bolji
Kladionice su davale vrlo dobre omjere na Hrvatsku pa se ...
HereWeStand | 09/2018

Španjolska - Hrvatska 6-0, rezultat koji puno toga govori, i doci cu do taktickih uzroka ovakvog poraza, no prvo moram spomenuti jedan jos veci problem.

Nedopustivo je da nakon dvije individualne pogreske koje su rezultirale sa prva dva gola za Španjolsku, nasi igraci prakticki prestanu igrati. Igraci koji su viceprvaci svijeta si dozvole da nakon samo dvije pogreske upadnu u takvo psiholosko stanje da prestanu ispunjavati zadatke koje je trener stavio pred njih, prestanu trcati, međusobno se svađaju, prigovaraju. I to nakon jako dobrih 25 minuta u kojima smo pokazali da mozemo igrati protiv Španjolske. Mozemo biti sretni sto je zavrsilo samo 6-0, jer moglo je i gore. 

Hrvatska je pocela sa visokim presingom na zadnju liniju Spanjolske, koja nije djelovala presigurno u iznosenju lopte, i to je rezultiralo sa nekoliko dobrih situacija koje nismo iskoristili. Također, u prvih 25 minuta nasi igraci su bili jako aktivni u otkrivanju i trazenju slobodnog prostora u trenucima kada smo imali loptu. Utrcavanje u prostor Perisica, Vrsaljka, pracenje svake lopte koju je Santini prebacio...mogli smo i trebali voditi 2-0. 

Nakon toga, dolazi 25. minuta, u trenutku centaršuta Carvajala nasa obrana stoji jako dobro, blizu svog igrača, no Brozović ne prati Saula koji zabija glavom. Par minuta poslije, Kovačić promasi cisti pas na Rakitica na udaljenosti od 5 metara, Asensio uzima loptu i pokazuje da ima fenomenalan udarac. Dvije minute poslije Pivaric usmjerava Asensia na unutra, sto je suludo, nema pomoci veznih igraca i Asensio opet pokazuje svoj strasan udarac i zabija. 

10 losih minuta. Sve sto je potrebno da se svjetski viceprvaci raspadnu. I koliko god bilo cudno sto cu ovo reci, nisu problem ova 3 gola, to su individualne pogreske koje ce te kostati gola protiv Spanjolske, koja je strasna ekipa, slabije ekipe nece ovo kazniti. Zasto smo tada prestali igrati? Zar smo ocekivali da ce Spanjolci stati? Ili smo bili toliko bahati da smo mislili da se svjetskim viceprvacima ovo ne moze dogoditi pa smo bili u soku? Sve sto smo do tada dobro radili je nestalo. Nema presinga, nema kretanja u prazan prostor, na svaki krivi pas ili nesporazum se mahalo rukama, bili smo jako daleko od igraca, igrali beskrvno, poluaktivno u fazi obrane, i ovo je realan rezultat u odnosu na prikazano na terenu u zadnjih 65 minuta. 

Hrvatska obrana je stajala visoko, ne samo u fazi presinga, nego i kad su Spanjolci vec presli u drugu fazu igre. To je dobra zamisao, nismo se htjeli zabiti u krilo Kalinicu. No, takav nacin igre protiv Spanjolaca podrazumijeva da kod okomitih paseva na ofanzivnog veznog ili napadaca, nas igrac je u trenutku primanja lopte na protivniku, u duelu, radi faul ako treba. Mi smo dopustali okomite pasove, izlazili za igracem na kojeg je lopta isla, ali bili metar od njega u trenutku kad je lopta dosla. Na taj nacin su nam izvukli igraca iz pozicije i nakon povratne lopte otvorili prostor za utrcavanje iza zadnje linije, jer se to događalo dok nam je obrana bila na 25-30 metara. Spanjolci te stvari jedva cekaju, kaznjavaju ih besprijekorno. 

Postavlja se pitanje je li Dalic pogrijesio? Je li trebao u trenucima kad je vidio da smo potpuno izvan utakmice povuci se u svojih 16 metara? Po mom misljenju ne. Ne bi dobili 6 komada, ali neki malo bolji rezultat bi mozda samo zamaskirao nase slabosti. Hrvatska moze igrati protiv Spanjolske i slicnih ekipa, ali moramo biti puno psiholoski stabilniji nego smo bili u ovoj utakmici. Ne moze te jedna ili dvije greske toliko izbaciti iz takta da prestanes igrati nogomet, a jos je sat vremena do kraja utakmice. Imas obvezu prema reprezentativnom dresu da se nastavis boriti do krajnjih granica, bez obzira na rezultat.

Kako dalje? Mozda nam je i dobro dosao ovaj poraz da se spustimo na zemlju. Igraci kao da su u 2 mjeseca zaboravili na koji nacin su dosli do srebra, poniznoscu i borbom svih 90 minuta. To je glavni problem. Takticke zadatke, i u obrani i u napadu mozemo izvrsavati, mozemo igrati i biti u najmanju ruku ravnopravni sa najboljima na svijetu, to smo pokazali u prvih 25 minuta. Nismo mi kao ekipa do treceg Spanjolskog gola takticki lose stajali, golovi su plod individualnih gresaka. Cim prestanes trcati, boriti se, pocnes glumiti neke velike igrace, prigovarati, u tom trenutku si izgubio utakmicu.

Psiholoski pad
Španjolska - Hrvatska 6-0, rezultat koji puno toga govori, i doci cu do taktickih uzroka ovakvog poraza, no prvo moram spomenuti jedan jos veci problem. Nedopustivo je da nakon dvije individualne pogreske koje su rezultirale sa prva dva gola za Španjolsku, nasi igraci prakticki prestanu igrati. Igraci koji su viceprvaci svijeta si dozvole da nakon samo dvije pogreske upadnu u takvo psiholosko stanje da prestanu ispunjavati zadatke koje je trener stavio pred njih, prestanu trcati, međusobno se svađaju, prigovaraju. I to nakon jako dobrih 25 minuta u kojima smo pokazali da mozemo igrati protiv Španjolske. Mozemo biti sretni sto je ...
Psiholoski pad
Španjolska - Hrvatska 6-0, rezultat koji puno toga govori, i ...

Respekt: BruceWayne, ktm686, Fenix22,

Ne slažem se: gradim,

Lijepo je cijeniš poniznost, ali kako onda hvališ igru prvih 20-ak minuta? Što je ponizno u ideji " Idemo mi lupiti presing Španjolcima." Imaš poprilično teretnog napadača, iscrpljenog Modrića, stoperski par koji ne može biti par u Bešiktašu - gradim, 12.9.18. 20:07, 0 0 0
i ideš pritiskati Španjolce pred njihovim kaznenim prostorom.Meni je ta ideja daleko od poniznosti, - gradim, 12.9.18. 20:08, 0 0 0
ja sam za to da se postavimo na nacin kako je bilo u prvih 20 min, mi to mozemo i ocito to moze funkcionirati,to smo pokazali u Dalicevom mandatu,ali me smeta da nakon nekoliko individualnih pogresaka mi prestanemo igrat, trcat i pocnemo nesto glumit - HereWeStand, 12.9.18. 23:15, 0 0 0
gradim je u pravu.Pa ne možeš pritiskati Španjolce ako nisi 100 % spreman jel se igra devedeset minuta a ne dvadeset. - DAJO22, 12.9.18. 23:26, 0 0 0
Ostavi mi mail ili neki kontakt da te mogu kontaktirati.. - BruceWayne, 17.10.18. 16:49, 0 0 0
hrvojeh | 09/2018

Poraz je možda i bio očekivan, ali ovako težak sigurno ne. Općenito je dobro što se dogodio u, ajmo reći, manje bitnoj utakmici (posebice jer je pobjedom na Wembleyu Španjolska uzela velik zamah prema prvom mjestu) i ovaj šamar će dobro doći da se izbornik i igrači konsolidiraju za izazove koji dolaze. Porazi se događaju i ovo nije smak svijeta. 

Kalinić - klasična "Stipe Pletikosa" predstava. U prvih 80 minuta sve što su mu puknuli po golu je ušlo. Teško da ga se može kriviti za svaki gol, no od golmana se očekuje da izvadi i nešto "neobranjivo". Definitivno nije imao sreće, posebice kod trećeg gola. 

Vrsaljko - iako nije pravi, nije slučajno da smo se raspali u trenutku kad je izašao van. 

Mitrović - za prvi gol nadskočen kao pionir, u moru čišćenja ispred našeg gola imao je poneki dobar potez i mislim da nije bio tragičan. Samo loš, no definitivno ima potencijala za budućnost, posebno zato jer igra konstantno u klubu.

Vida - odigrao je maestralno SP, no nakon toga i u klubu i u reprezentaciji pokazuje da je sklon kiksevima. Najbolji primjer sinoć bio je gol Ramosa. Vida stoji uz njega i dok lopta leti, izgubi se, odvaja od Ramosa, čak niti ne skače nego je pasivni promatrač. Jako loš, ali zaslužuje podršku jer ima iskustvo i dokazao se toliko puta kad je gorilo. 

Pivarić - nakon trećeg gola vidio se Dalić koji je vikao: "Piva, bliže!" Neobjašnjivo je daleko stajao od svog igrača i cijelu utakmicu je visio. Jednostavno nije klasa za rejting Hrvatske što je više krivica ostalih dobrih igrača. Kako je jednom na Tribini bio komentar, Hrvatska bi realno trebala bit jaka kao Slovačka. I u Slovačkoj bi Pivarić bio sasvim solidan bek. 

Brozović - neobjašnjiva nonšalancija za prvi gol kad je pustio Saula da se ubaci ispred Mitrovića u nebeski skok. Potpuno zakazao i šteta što je malo spustio svoj rejting koji je nakon SP bio sjajan. 

Rakitić i Modrić - naši najbolji igrači utopili su se u sivilu. Zbog njihovog iskustva i kvalitete upravo su njih dvojica trebali biti ti koji će trgnuti momčad i oživiti je. 

Kovačić - postavljen na neprirodnu poziciju, nije pokazao ništa. Jako puno se debatira o njemu, većinom o glavi, manje o nogama, vjerujem da će pokazati potencijal.

Santini - imao je jednu dobru priliku, definitivno ne bi bilo fer reći da nije kalibar za reprezentaciju, ali Mandžukiću se sigurno jako štucalo sinoć. 

Perišić - loš, ali mišljenja sam da uvijek treba igrati i da je toliko kvalitetan da ga se isplati čekati. Dobar primjer je polufinale protiv Engleske kad ga nigdje nije bilo i onda je bljesnuo. 

Rog - žrtveni jarac postavljen na neprirodnu poziciju gdje je ispao katastrofalan. Posebice kod Rodrigovog gola kad je upropastio ofsajd zamku, a mnogi krivca za taj gol traže u Vidi. Osobno, ne žalim ga previše jer sam snosi krivicu za sve što mu se događa u Napoliu. 

Glave gore i idemo dalje. 

S*it happens
Poraz je možda i bio očekivan, ali ovako težak sigurno ne. Općenito je dobro što se dogodio u, ajmo reći, manje bitnoj utakmici (posebice jer je pobjedom na Wembleyu Španjolska uzela velik zamah prema prvom mjestu) i ovaj šamar će dobro doći da se izbornik i igrači konsolidiraju za izazove koji dolaze. Porazi se događaju i ovo nije smak svijeta. Kalinić - klasična "Stipe Pletikosa" predstava. U prvih 80 minuta sve što su mu puknuli po golu je ušlo. Teško da ga se može kriviti za svaki gol, no od golmana se očekuje da izvadi i nešto "neobranjivo". Definitivno nije ...
S*it happens
Poraz je možda i bio očekivan, ali ovako težak sigurno ...
Sportske novosti style. :) Jos da si davao ocjene tipa 4, 4,5 :) - Kum_Noci, 12.9.18. 19:57, 0 0 0
BruceWayne | 09/2018

Nakon odlaska nekolicine sudionika ruske ekspedicije u zasluženu reprezentativnu mirovinu, očekivao se rezultatski pad doprvaka svijeta, zbog samog segmenta pozitivnog iznenađenja onoga što je Hrvatska napravila u proteklim mjesecima. Taj pad, ubrzale su ozljede još jednog dijela srebrne ekipe, prije svega stupa obrane Lovrena te važnih napadačkih karika Rebića i Kramarića, stoga je izbornik Dalić morao pronaći nova rješenja u premijerno pozvanim Livaji, Santiniju ili pokušati dobiti nekog iz "unutarnjih rezervi" kao što su Kovačić ili Pjaca. Pritom treba spomenuti podatak da su Vlašić, Sosa, Ćaleta-Car prepušteni mladoj reprezentaciji u želji da ta selekcija izbori Europsko prvenstvo do 21 godine nakon godina neuspješnih rezultata.

Zbog spomenutih razloga, Hrvatska nije mogla računati na veliki broj igrača iz početnog sastava, što je uz posljedicu opskurnog bazena igrača te činjenicu da određeni dio igrača nije prošao klupske pripreme moralo znatno utjecalo na prezentacije Hrvatske u prve dvije utakmice u ruskoj post-eri. Protiv Portugala, Dalić je isprobao nove opcije kao što su Barišić, Livaja pa i Mitrović u konkurenciji onih koji nisu bili pozvani u prethodnoj akciji, na što su oni odgovorili pozitivno, posebno Barišić na kronično upitnoj poziciji lijevog bočnog. Uz Barišića, Pjaca je odigrao vrlo pristojno kao i uži dio obrane predvođen Matejom Mitrovićem. No, za otvaranje Lige nacija, Dalić je imao druge planove. Pjaca i Barišić zamijenjeni su Kovačićem i Pivarićem, dok je Livaja poziciju isturenog napadača prepustio Santiniju.

Izbor Portugala kao prijateljskog susreta te Španjolske na otvaranju Lige nacija trebao je pokazati gdje se točno Hrvatska nalazi nakon neospornog overachievinga na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Kroz navedene utakmice, izbornik je trebao dobiti odgovore na koga može računati u izazovima koji slijede. Konačan ishod ne mora značiti mnogo, s obzirom na to da je tek početak sezone i većina igrača je daleko od najbolje forme, ali na određene stvari treba obratiti pozornost.

Jesu li trebali igrati Modrić i Vrsaljko?

U analizi samih utakmica, treba početi od početnih postava i posljedici što je popis igrača na terenu donio pozitivno a što negativno. U idealnoj situaciji, postavka s Brozovićem, Modrićem, Rakitićem te Kovačićem u hibridnoj ulozi na desnom krilu trebala je donijeti kontrolu posjeda kroz višak igrača u sredini posebno kroz overload desnih zona gdje je postavljen Modrić, što bi u konačnici trebalo dati više prostora 1vs1 Perišiću u izolaciji na suprotnoj strani zbog koncentracije Španjolaca na svoju lijevu stranu. Zajedno sa skakačkim kvalitetama Ivana Santiniji, moći ponavljanja Vrsaljka po desnoj strani te Modrićevem utjecajem na posjed ili kontrolu istog, taj plan je imao smisla. Međutim, u ovom odlomku krucijalan je termin idealnog raspleta, koji se nije mogao dogoditi zbog činjenice da je Modrić trenutno potpuno van forme i tek će kroz sljedeće utakmice polako vraćati startnu poziciju u Realu. Uz to, kao i kapetan, Vrsaljko je daleko od forme u kakvoj ga želi vidjeti trener u klubu a razlog je jasan - kasne pripreme zbog duljeg odmora u reprezentaciji. U igri protiv presinga, hrvatski plan bio je tražiti Santinija kao centralnu točku, no nije uspjelo. Bazirati plan na nedovoljno spremnim i kvalitetnim igračima bio je znak da utakmica u Elcheu neće biti zapamćena po dobrom.

Pogrešne rotacije

U prethodnom dijelu analize, spomenuti su Barišić, Pjaca i Livaja kroz kontekst kvalitetnog feedbacka protiv Portugala. Zbog tog podatka, nije jasno zašto je priliku dobio Pivarić koji je obrambeno slabiji igrač od Barišića, no ne treba isključivo kriviti lijevog bočnog kijevskog Dinama za primljene pogotke po njegovoj strani jer se znalo da bez obvezne igre krila, Hrvatska će na toj strani imati ozbiljan problem. Stoga jedan dio krivnje ide na račun Ivana Perišića, još jednog koji tek hvata zamah nove sezone. Također, može se postaviti pitanje je li Pjaca trebao dobiti više minuta, zbog matchupa, odnosno mogućnosti da u određenim situacijama težište igre prebaci na dio terena gdje će Hrvatska imati bolji mismatch- u konkretnom slučaju Pjaca na desnom krilu protiv Gaye.

Taktički promašena utakmica

Hrvatska je prilično hrabro ušla u utakmicu. Vrlo malo bi se reprezentacija odlučilo igrati visoki presing protiv Španjolske na njihovom terenu, posebno na startu sezone gdje fizika igrača je daleko od idealne. No, to je Dalićev ruski "forte" i zamalo je urodio plodom. No posljedica igre visokog presinga je postavljena obrana, gdje se Hrvatska većinu utakmica morala braniti kroz miks visokog i srednjeg bloka a što je zapravo bila voda na španjolski mlin. Uz spomenutu činjenicu da krila nisu dala dovoljno u obveznoj igri, Marco Asensio imao je otvoren put napasti Pivarića na njegovu slabiju desnu nogu, uostalom tako je pao treći pogodak Furije. Drugi problem u igri visokog presinga je španjolski odgovor kroz igru u međuprostoru i samu činjenicu da Španjolci nemaju problem s vertikalnim proigravanjima kroz dva bloka. Kao što je to uradio City protiv Chelsea, tako su Španjolci uspješno izigravati presing i tjerali suparničku obranu da se povuče u uski duboki blok.

Bilo je teško očekivati da će Hrvatska moći parirati Španjolskoj kao što je to radila protiv Argentine ili Engleske kroz branjenje u srednjem bloku. Prvenstveno zbog činjenice da su današnji domaćini od malih nogu učeni kako stvarati i iskorištavali prostor a posebno činiti razliku kroz tzv. uske zone na koje hrvatski srednji blok na večeras bio potpuni promašaj. Dok je Asensio igrao prilično rigidno čekajući situaciju 1vs1, druga dva napadača Rodrigo i Isco imali su prilično slobode uloge gdje su mogli overloadati bilo koji dio međuprostora, što je posljedično na dvojbu stavljalo hrvatsku obranu, što je posebno loše izgledala kada je Marko Rog zamijenio Vrsaljka. Rog je ponovio pogrešku Andera Herrera iz utakmice United-Tottenham te je španjolski napadač neometan ušao u prostor najbliže Lovri Kaliniću. Daliću teško može tko zamjeriti što je isprobao Roga na desnom beku zbog manjka opcija, ali večeras je dobio odgovor da igrač Napolija to ne može odigrati na potrebnoj razini. 

Međutim, ono što mora zabrinuti izbornika Dalića su reakcije po pojedinih golova Španjolaca. Hrvatska ima neupitnu klasu u tehnici ali se može "oprostiti" ukoliko je sredina terena i sami posjed prepušten u noge Furije. Ali, ono što se ne smije oprostiti su reakcije u skoku i u povratnim loptama. Dok se reakcije kod gola Isca za 6-0 mogu osporiti zbog manjka voljnog momenta i kraja utakmice, utrčavanja Saula na prvu stativu između dva dobra skakača je situacija za duboko promišljanje. Osim Saulog gola, domaćini su zabili još jedan pogodak glavom - onaj Ramosa nakon kornera, sasvim dovoljno za propitati se još jedno pitanje:

Postaju li obrambeni prekidi kroničan problem?

Već 7. utakmicu zaredom Hrvatska reprezentacija gol prima nakon prekida. Dok se gol protiv Islanda može izuzeti iz ove kategorije zbog kaznenog udarca, pravi hrvatski problemi krenuli su onim dugim autom Knudsena protiv Danske. Na to se nadovezao gol Fernandesa u četvrtfinalu nakon slobodnog udarca. Trippier je iz slobodnjaka pogodio na početku polufinala a ne treba zaboraviti skidanje lopte s crte Vrsaljka nakon pokušaja Stonesa u produžetku. Vrhunac negativnog niza dogodio se u finalu protiv Francuske kada su konačni pobjednici turnira svoj prvi gol u finalu zabili nakon slobodnog udarca i autogola Mandžukića, dok je uz to Griezmannov kazneni udarac je došao kao posljedica nespretne reakcije Perišića nakon ubačaja iz kuta. U konačnici, od 9 primljena golova na turniru, Hrvatska je direktno ili indirektno iz prekida primila čak 8. Pritom treba istaknuti da je u pozicijskoj igri kroz kontekst obrane reprezentacija igrala na vrhunskoj razini, no loše branjenje prekida je podatak koji se nastavio i nakon Rusije. Protiv Portugala, Pepe je pogodio nakon ubacivanja poslije kornera te večeras Ramos kao zadnji primjer ove možda već zabrinjavajuće tradicije.

Nakon svega viđenog, jednostavno je previše "slučajnosti" da bi se poraz protiv Španjolske okarakterizirao kao "loš noć". Uostalom, reprezentacija je doživjela najveći poraz u svojoj povijesti i postoje agrumentirani razlozi zašto se to dogodilo i njihovi korjeni koji nisu večeras zasađeni. Kroz same posljedice osim rezultata, možda će veći utjecaj imati razmišljanje, gdje se oni koji trenutno vode reprezentaciju ne smiju voditi argumentima loše večeri, manjka forme, izostanka umirovljenih ili ozlijeđenih igrača jer se određeni problemi koji su postojali kada je reprezentacija bila na okupu, još se nisu do kraja riješili, štoviše, neki od njih postali su uteg koji je rezultat prebacio na protivničku stranu.

U svakom slučaju, španjolska avantura je dobro upozorenje da sjedenje na lovorikama Rusije je nešto što je trebalo prestati završetkom ljeta. Početak jeseni treba označiti sustavan rad i ispravljanje problema ili barem u onoj mjeri koliko je to moguće, s obzirom na vremensku limitiranost koju Dalić ima kao otegotnu okolnost u sastavljanju koncepcije koja će izgledati bolje nego ono što je Hrvatska prikazana protiv Španjolske. No, dvije rujanske utakmice nisu prikazale samo određene taktičke mane, nego i nedostatak opcija na pozicijama kao što su desni bočni i centralni napadač, što će očito biti veliki izazov izborniku u mjesecima koji dolaze.

Čak ni najveći poraz u povijesti reprezentacije, ne mora značiti pad kako je to čest slučaj u hrvatskoj kulturi ako se kroz sljedeće utakmice isprave nedostaci koji su jasno prikazani u zadnjih 180 minuta. Hrvatska možda više nema Mandžukića, ali ima niz drugih opcija zbog kojih i dalje postoji nada u budućnost reprezentacije. Ne treba očajavati zbog jednog poraza jer ni Engleska nije izgledala kvalitetno protiv Španjolaca a Tri Lava bili su dio hrvatskog puta do finala. Vremena nema puno, ali ga ima dovoljno ako se postojeći problemi shvate ozbiljno. Tada će "loša noć" postati samo dio prošlosti, a loša ekipa iz te noći će opravdati razloge zašto je u ovom trenutku doprvak svijeta. Samo tako, ruska avantura može postati češća od one večerašnje, španjolske..

Video analiza:

Ne postoji loša noć, nego samo loša ekipa u noći
Nakon odlaska nekolicine sudionika ruske ekspedicije u zasluženu reprezentativnu mirovinu, očekivao se rezultatski pad doprvaka svijeta, zbog samog segmenta pozitivnog iznenađenja onoga što je Hrvatska napravila u proteklim mjesecima. Taj pad, ubrzale su ozljede još jednog dijela srebrne ekipe, prije svega stupa obrane Lovrena te važnih napadačkih karika Rebića i Kramarića, stoga je izbornik Dalić morao pronaći nova rješenja u premijerno pozvanim Livaji, Santiniju ili pokušati dobiti nekog iz "unutarnjih rezervi" kao što su Kovačić ili Pjaca. Pritom treba spomenuti podatak da su Vlašić, Sosa, Ćaleta-Car prepušteni mladoj reprezentaciji u želji da ta selekcija izbori Europsko prvenstvo do 21 godine ...
Ne postoji loša noć, nego samo loša ekipa u noći
Nakon odlaska nekolicine sudionika ruske ekspedicije u zasluženu reprezentativnu mirovinu, ...
Moje je razmišljanje išlo da treba žrtvovati Ligu nacija nakon uspjeha na SP. Igrati sa mladim snagama (teško zbog u21), dati svima odmora od reprezentacije, pošto se očekivalo da neće biti u formi. Ovako smo ostali na pol puta i doživjeli debakl - Sherpa, 12.9.18. 1:35, 0 1 0
Rog nije na potrebnoj razini; to treba nadopuniti sa pozicijom desnog beka koji nikad prije u životu nije igrao jer za veznu liniju ima kvalitetu. - Fenix22, 12.9.18. 8:47, 0 0 0
Prekidi jesu problem, ali dva dalekometna gola Asensija nije ono što se inače događa i to kad se utakmica lomi. - Fenix22, 12.9.18. 8:49, 0 0 0
Sherpa: to bi bilo jako loše jer: prvo što bi savez izgubio novce koje bi dobio od UEFE na račun elitne grupne. Drugo jer bi reprezenacija gubila na gledanosti kada bi umjesto Engleske ili Španjolske došla MAđarska ili Bugarska.. - BruceWayne, 12.9.18. 12:35, 0 0 0
Dodana i video analiza.. - BruceWayne, 12.9.18. 18:11, 0 0 0
chelsea_2012 | 09/2018

Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi...

Već nakon završetka sp i Subašićevim odlaskom javio se "problem"  sa vratarom, generalno mišljenje javnosti ujedno sa izbornikom Dalićem bilo ja da je Lovre Kalinić prirodni  i gotovo idealan nasljednik kao u prilog tomu ide mu nagrada za naboljeg golmana belgijske lige i to već drugu godinu za redom.Lovre je golman koji je poprilično kasno došao na scenu i doživio kasnu afirmaciju...tek u 23/34 godini dobiva kontinuitet u Hajduka te nakon 113 nastupa(HNL) kao najbolji golman HNL-a i sa etiketom pričuvnog golmana reprezentacije za 3 mil eura odlazi u Gent.Na prvu dobar golman ali na drugu samo dobar golman,sa ozbiljnim limitima za top golmana počevši od igre nogom koja mu definitivno nije jača strana ili izlasci na lopte u prekidima te loše pozicioniranje u prekidima(slobodnjacima) sjetimo se Hajdukovog poraza od 0:4 na Poljudu kod  gola Roga za 3:0 iz slobodnjaka, ide mu na dušu,te gol iz slobodnjaka protiv Turske gdje se teško oteti dojmu da je mogao malo bolje ragirati na gol iz slobodnjaka.... sad jeli bolje staviti za prvog golmana Kalinića sa već poznatim nedostacima ili gurnuti mlađeg i puno većeg potencijala Livakovića(23  148  HNL)....je pitanje za izbornika Dalića..Kalinić sa 23 god je tek ušao u ozbiljni nogomet ,dok je Livaković praktički za HNL prilike veteran.

Desni bek...u utakmici u kojoj ti se u 20. min ozljedi prvi desni bek i ti nemaš zamjenu za njega ne na klupi već općenito niti u mlađim selekcijama postaje ozbiljni problem...te u vatru guraš Roga igraca koji je već dvije godine na klupi i čiji je razvoj praktički stao....staviš na desnog beka protiv Isca i Gaye te mu kao krilo ispred njega postaviš Kovačića...teško jako teško da to ikad igdje može funkcionirat.Niti je Kovačić krilo, niti je Rog bek,a Rogov forte ogromno samopouzdanje te agresivna igra ionako je vremenom uništeno na klupi....i kao takvog ga nema smisla stvljati u vezni red a kamoli raditi neki ekspiriment u utakmici za bodove na desnom beku...kasnio u duelima,ofenzivno limitiran ,loše pozicioniranje previše puta su Isco i Gya ostajali sami na lijevoj strani i radili sta su htjeli ,bez neke konkretne pomoći od večeras izgubljenog Kovačića...Rog je bio uništen.

Matej Mitrović...utopio se u sivilu,odigrao koliko je mogao,tu i tamo kolektivno zaplivao ,zaspao par puta tjekom prekida...za igrača koji za mjesec dana puni 25 i tim više ne spada u mlade igrače niti u neki ozbiljni potencijal...sve više i više dolazi na vidjelo izostanak Lovrena....prirodnog vođe na terenu koji će podviknuti,smiriti,obraniti suigrača te napasti ili prigovoriti sucu...pa sve do njegovih sposobnosti čitanja igre, pas igre i odlične skok igre.Zaključak kakav da je ,Lovren sa etiketom kiksera iz PL za ovu reprezentaciju je savršen.Još jedno pitanje za izbornika ima li smisla gurati prosječne stopere od 25 god iz Belgijske lige ili staviti u vatru mlade talente počevši od Benkovića,Ćalete-Cara i Katića, teško da od ovog može gore.

Pivaric...lijevi bek...ista stvar kao sa Mitrovićem ali mnogo gore....već ispričana priča o problemu znanog lijevi bek...ako ništa bar na je ova utakmica pokazala da nekim igračima nije mjesto u reprezentaciji... i da je guranje mladih talenata Sose ili Barišića kud i kamo bolji potez...i da teško, jako teško može lošije. 

Brozović igrač koji u nedostatku lidera(Lovrena,Ćorluke ,Mandzukića,Subašića pa čak i Vrsaljka) postaje kao pas pušten sa lanca...izrazito nervozan na rubu drugog žutog,bez  nekog tko ga može kontrolirati na terenu postaje tempirana bomba.

Napadač....prijeti nam nova kalvarija koju smo prošli sa lijevim bekom....jako bi volio da griješim....Santini nije niti će biti za prvih 11 ,Livaja manjak samokontrole (4 utakmice kazne u Lp zbog hvatanja protivnika za vrat) i njegove dječije bolesti doveli su go do AEK-a gdje oživljava karijeru...doduše čeka ga tu jako puno posla,dok Duje Čop nije niti će ikad biti reprezentativni kalibar.

Krila....Pjaca...očigledno je svima jasno da je svoj kredit potrošio i da če se u budućnosti morati pošteno namučiti za poziv...Dalićevo stavljanje Kovačića koji je veznjak na njegovu poziciju dovoljno govorio o tomu,Pjaca već dugo vremena nema kontinuitet  bez prijeko potrebne minutaže i samopouzdanja teško je očekivati nešto više....Jeli Brekalo napkon zaslužio šansu ?...Još jedno pitanje za našeg izbornika.

Zlatko Dalić....lutanje sa desnim bekom ,naivno napadanja protiv izrazito tranzicijski moćne momčadi ,loše dupliranje Španjolske desne strane sve su to problemi i pitanja za Dalića.

Koliko god izledalo loše ovi 6:0 toliko je i dobro,utakmica je makar dala odgovor tko je ,a tko nije za reprezentaciju,treba li puno više korisiti mlade snage ili se okrenuti prosječnim igračima ,riskirati ili igrati na sigurno zavaravajući sami sebe da smo viceprvaci.Dalića čekaju teške odluke hoće li graditi igru na Modriću i Rakiticu koji su još koju godinu u reprezentaciji ....ili pokušati nešto novo.

General poslje bitke
Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi... Već nakon završetka sp i Subašićevim odlaskom javio se "problem" sa vratarom, generalno mišljenje javnosti ujedno sa izbornikom Dalićem bilo ja da je Lovre Kalinić prirodni i gotovo idealan nasljednik kao u prilog tomu ide mu nagrada za naboljeg golmana belgijske lige i to već drugu godinu za redom.Lovre je golman koji je poprilično kasno došao na scenu i doživio kasnu afirmaciju...tek u 23/34 godini dobiva kontinuitet u Hajduka te nakon 113 nastupa(HNL) kao najbolji golman HNL-a i sa etiketom pričuvnog golmana reprezentacije za 3 mil eura odlazi u Gent.Na prvu dobar golman ...
General poslje bitke
Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi... Već nakon završetka ...

Respekt: BruceWayne, ktm686, GNKDZCFC,

Slažem se: DAJO22,

Ne slažem se: KhazadDoom,

Slazem se da Mitrovic nije najsretnije rjesenje. Ali ne znam kako ti je on nije ozbiljni potencijal, a godinu dana stariji Barisic je "mladi talent". Je li Sosa uopce zaigrao za Stuttgart da ga se spominje? - gradim, 12.9.18. 1:24, 0 0 0
Sosa ako bude igrao za Stuttgart u kontinuitetu odma ga treba gurnuti u vatru. Za desnog pričuvnog beka bi trebalo zvati Bartolca. Livaković isto nije bolji od Kalinića(zasad barem) - Fenix22, 12.9.18. 8:55, 0 1 0
Što se mene tiče.za sada,je najbolji golman Zagorac,al nije perspektivan,mislim za prodaju,jel je star,pa nema interesa da ga se zove.U prijevodu,nitko neće niki kurac zaradit na njegovoj prodaji. - DAJO22, 13.9.18. 17:19, 0 0 0
cropol | 09/2018
n1 k5

Ovaj poraz nam je dobro dosao iz vise razloga a isto tako ma kako to paradoksalno zvuci ovom utakmicom smo dobili vise nego sto smo zapravo izgubili.

A sto smo izgubili osim utakmice?

Svakako malo obraza , biti ce par dana sramote i podjebavanja po twitteru.

Izgubili smo vjerojatno i sanse da budemo pobjednici grupe i odemo na final four.

I manje vise to je to.

A sada sto smo to dobili?

Naravno, prizmljenje nakon euforije koja mozda jos uvijek postoji kako u ljudima i medijima tako mozda i pojedinim igracima repreznetacije.Ruzno jeste ali bas dobro sto je odmah sada a ne u sred kvailifikavija za EuRO 2020 kad nemas bas vremena traziti rjesenja izpocetka.

Pa jos jedna utakmica koja potvrdjuje da smo dobili trenera koji se ne sakriva iza greska igraca, ne proziva druge za poraz..realno sagledava stvari..priznaje greske i nedostatke..trazi rjesenja..pa i po cjenu rezultata u manje bitnim utakmicama..trenera koji ce pokusati naci rjesenja da izvuce maximum iz igraca kad to bude najpotrebnije (EuRo 2020).

Dalic je dobio odmah situaciju da vidi kako ce 0-6 sjesti ljudima u HNsu..hoce li mu tko pokusati opet podmetnuti nogu..kako ce ovo i Hrvatski puk prozvakati

Uglavnom vrlo korisno za njega samoga:)

Dobili smo i prve dojmove (mada treba jos barem 3-4 utakmice) o “novim” napadacima i za sada izgleda da ce Livaja prije nego Santini dobiti prigodu kad ih nema ili treba mjenjati Kramarica ili Rebica.

Dobili smo potvrdu da i dalje treba forsirati uigravati taj visoki presing jer u prvih 20mimuta je trebalo biti 0-2..i neku drugu vecer bi i bilo..to je izgledalo bas dobro do prvg gola Spanjolaca.

Ukazao nam je jasno da imamo problem jer stalno ganjamo 0-1..vec 5 tekma zaredom..osim toga i raspadamo se totalno kod 0-2 ili 0-3..to mi ne bi mozda niti znali da igramo sa Luxemburgom ili Maltom a ne ovako jakim repkama.

Dobili smo ili dobivamo iskustvo u repki koje hvataju Kalinic, Mitrovic..Pjaca..Kovacic..sjecam se Tudora prve godine u Juventusu..uzas..svaki drugi gol on krivac ili sukrivac..ali trener ga je trpio i nakon te sezone dobar i potom izvrstan u Juventusu..stub obrane...nekada platis visoki cijenu skolovanja:)

srecom ova nije u kvalama za EURo vec ligi nacija koju realno necemo osvojiti a i pad u B razred ima svojih prednosti..itekako..ali to je neka druga tema.

Dobit cemo u iducim utakmicama lige nacija  i neke nove bitne spoznaje pogotovo u slucaju poraza..i biti ce dosta vremena to popraviti do 2020

Na kraju dobili smo samar koji ce nas krajnje uozbiljiti za utakmicu sa Englezima..a njih opet dobiti bilo bi priceless :)

DobroDosao Poraz
Ovaj poraz nam je dobro dosao iz vise razloga a isto tako ma kako to paradoksalno zvuci ovom utakmicom smo dobili vise nego sto smo zapravo izgubili. A sto smo izgubili osim utakmice? Svakako malo obraza , biti ce par dana sramote i podjebavanja po twitteru. Izgubili smo vjerojatno i sanse da budemo pobjednici grupe i odemo na final four. I manje vise to je to. A sada sto smo to dobili? Naravno, prizmljenje nakon euforije koja mozda jos uvijek postoji kako u ljudima i medijima tako mozda i pojedinim igracima repreznetacije.Ruzno jeste ali bas dobro sto je odmah sada ...
DobroDosao Poraz
Ovaj poraz nam je dobro dosao iz vise razloga a ...

Ne slažem se: gradim,

ne mogu se složiti niti s dvije rečenice u ovom tekstu. Poraz može biit dobrodošao, ali ne kad izgubiš 6:0. Iz ovog poraza ćemo naučiti nešto i biti bolji protiv Engleza? Koja je poanta poraza u utakmici a, da bi bio bolji u utakmici b koja ima isti - gradim, 11.9.18. 23:59, 0 0 0
ulog. nije kao neuspjeh Dinama protiv Rudeša, pa će se nešto promijeniti i postići bolji rezultat u bitnijoj utakmici. Zašto bi bilo bolje da se ovo dogodi sad, negu u kvalifikacijama. Ovo se igra kroz 4 utakmice, i skoro nemoguće ispraviti, a - gradim, 12.9.18. 0:01, 0 0 0
kvalifikacije se sastoje od 10 utakmica. i prolaze 3 dalje, a ne samo prvi. NE znam koja bi bila prednost B razreda? Time priznaješ da smo reprezentacija B ranga? Što bi bilo zanimlijvije gledati Hrv-Austrija nego Hrv- Engleska? Ako je do - gradim, 12.9.18. 0:02, 0 0 0
kvalifikacija za euro, opet se lakše kvalificirati iz A razreda na euro, nego iz B. DA ne pričam da je u A razredu više novaca, veći interes gledaoca. - gradim, 12.9.18. 0:05, 0 0 0
u tekmi vidim prije svega problem obrane, od Pivarića do neuigranosti, to s ovim kadrom neće lako ići - Ogmiy, 12.9.18. 0:45, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.