zatvoreno

Čeka li Hrvatsku rukometni doomsday ili preporod?

  • 09.01.2019.
  • 26
  • 1

Počinje SP u rukometu, sportu u kojem je hrvatska u proteklih 15 godina imala ogromnih uspjeha.

Ovaj put, stvari su drugačije...

Hrvatska reprezentacija ima puno novih, manje poznatih igrača te je po prvi put u 15 godina van uskog kruga favorita. Hrvatska je tek sedmi favorit i spekulira se da bi ovo moglo biti doomsday natjecanje za Kauboje.

Pitanje je: hoće li tako i biti? Ili će Hrvatska postići overachievment koji će u prvi plan lansirati neke nove igrače? Koja je uopće perspektiva ove reprezentacije?

Je li ovo najslabija Hrvatska u posljednjih 15 godina? većinom se slažem 6.8 0, 0, 0, 1, 1, 4, 4, 7, 5, 3, 1
Koliko Hrvatska ima šanse doći do medalje? djelomično malo, 40% 3.5 0, 1, 7, 6, 5, 5, 1, 1, 0, 0, 0
Je li ovo početak kraja hrvatskog rukometa? niti se slažem niti ne slažem 4.7 0, 0, 4, 0, 1, 17, 2, 2, 0, 0, 0

Analize (1)

Sherpa | 01/2019

Pred nama je svjetsko prvenstvo u rukometu, jedno koje će (barem na neko vrijeme) označiti kraj ere – one u kojoj je prvenstvo brojilo 24 ekipe. Prvo takvo bilo je 1995. godine, a za dvije godine u Egiptu gledat ćemo 32 ekipe. Stoga je ovo sjajno vrijeme za jedan statistički pregled svega što se dešavalo u tom periodu. I dok je rukomet evoluirao (kao i svi sportovi) tako da ono od prije preko 20 godina nema veze s ovim dana, svejedno je uključeno u ovu statistiku.

Kroz tih 12 prvenstava vidjeli smo 49 nacija, a tijekom godina sistemi natjecanja su se mijenjali. Zbog toga sam cijelu ovu statistiku podijelio na 3 segmenta. Prvi su rezultati u skupinama, zatim su rezultati u utakmicama za ispadanje (nekada je to bilo top 16, nekada top 4, kako koje prvenstvo), a zadnji segment je top 4 – polufinale, finale i dvoboj za treće mjesto. Stoga, krenimo redom.

Postotkom najuspješnija reprezentacija kroz skupine SP je… bubnjeve molim… Švicarska. 1995. godine Švicarska je odigrala 5 utakmica u skupini, svih pet dobila, a nakon toga se nikada nije kvalificirala. Zato u ovoj kategoriji ima 100%. No kako je svima jasno kako je taj podatak prilično irelevantan, idemo vidjeti tko su zapravo kraljevi skupina. A tu je odgovor prilično jasan. Hrvatska i Francuska. I baš tako što kažem – to su jedine dvije reprezentacije koje su odigrale sve utakmice u skupinama na svih 12 gledanih SP i u tom periodu su ubilježili potpuno identičan omjer. 73 utakmice, 59 pobjeda, 4 neodlučena i 10 poraza. Osvojili su 83,56% bodova. Jedina još ekipa koja je preko 80% osvojenih bodova je Španjolska. A krug 70%+ upotpunjuju Danska, Njemačka i Švedska. I sve ovo je potpuno očekivano. Ovo je SP gdje ima puno ekipa van Europe koje često nisu prijetnja zato Europa ubilježava puno pobjeda i favoriti baš i ne ispadaju u grupama, premda se događalo, baš kao što se događalo da se nacije ne bi kvalificirale.

 

Kada već govorimo o tome što je van Europe, treba kazati kako je Katar jedina momčad van Europe koja je uzela medalju, i to na prvenstvu kojeg su doma organizirali i kada se govorilo kako su kupili momčad. No kada govorimo postotkom (tj o kontinuitetu) tada je Egipat najbolja država van Europe, ujedno jedina od tamo koja ima preko 50% osvojenih bodova i bit će zanimljivo vidjeti prvenstvo 2021. godine kada budu domaćini, pogotovo uz poznati sudački vjetar u leđa kojeg domaćini često imaju u ovom sportu. Isto tako moram spomenuti Tunis koji ima 67 utakmica u skupinama, manje samo dvije spomenute i Njemačke. I jednima i drugima je najbolji uspjeh 4. mjesto.

 

Tamo gdje stvari postaju malo ružnije za Hrvatsku je u knockout fazi (brojim i top 4) gdje Hrvatska ima samo 54,17% pobjeda, uz treći najveći broj utakmica odigranih u toj fazi (24). Španjolska ima dvije utakmice više, ali isto tako slabašan prosjek od 57,69%. To je ono gdje te dvije reprezentacije moraju gledati kada se analiziraju konačni rezultati. Za razliku od njih, Francuska se pokazuje kao dominantna. Najviše utakmica, njih 35, i najveći prosjek od 77,14%. Čak 10% više od prvog pratitelja Katara (koji je visoko zbog malog broja odigranih utakmica i jednog jakog rezultata) i Švedske. Zato Francuska ima 5 od 12 zlata. Najveći tragičar ove faze je Tunis koji nije prošao niti jednom u osam utakmica.

 

I za kraj, ostaje top 4, o kojem neću puno govoriti. Samo ću napomenuti kako Francuska u toj fazi ima više pobjeda nego bilo koja druga nacija odigranih utakmica. I isto tako moram kazati kako u ovoj statistici je jednaka valorizacija srebra i bronce, pošto i za jedno i za drugo je potrebno jedna pobjeda i jedan poraz.

Statistika SP s 24 sudionika
Pred nama je svjetsko prvenstvo u rukometu, jedno koje će (barem na neko vrijeme) označiti kraj ere – one u kojoj je prvenstvo brojilo 24 ekipe. Prvo takvo bilo je 1995. godine, a za dvije godine u Egiptu gledat ćemo 32 ekipe. Stoga je ovo sjajno vrijeme za jedan statistički pregled svega što se dešavalo u tom periodu. I dok je rukomet evoluirao (kao i svi sportovi) tako da ono od prije preko 20 godina nema veze s ovim dana, svejedno je uključeno u ovu statistiku. Kroz tih 12 prvenstava vidjeli smo 49 nacija, a tijekom godina sistemi natjecanja su ...
Statistika SP s 24 sudionika
Pred nama je svjetsko prvenstvo u rukometu, jedno koje će ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.