zatvoreno

Čiji je overachievment najimpresivniji?

  • 02.10.2018.
  • 28
  • 1

Pošto je prošlo već nekoliko mjeseci nove sezone u najboljim europskim ligama, idealan je trenutak da vidimo koji su klubovi najugodnija iznenađenja.

U Premier League, to je definitivno Bournemouth na 6. poziciji a predviđala im se borba za opstanak. Eddie Howe s vrlo ograničenim resursima radi već godinama sjajne rezultate i samo je pitanje kada će dobiti poziv onih najboljih. Uz Bournemouth, ugodno je iznenadio i Watford Javija Gracije. 

U La Ligi najugodnije iznenađenje je trenutno drugoplasirani Alaves, koji je između ostaloga dobio i Real na domaćem terenu. 

Werder je najugodnije iznenađenje Bundeslige na 4. poziciji, Hertha je 6. iako su prije nekoliko tjedana držali drugu poziciju i slavili protiv Bayerna.

U talijanskoj ligi, Lazio, Fiorentina i Sampdoria drže 4.,5.,6. poziciju ispred favorita Rome i Milana, dok u Ligue One Lille je trenutno prvi pratitelj PSG-a.

Vas pitamo: tko je najveći overachiever ove sezone u ligama petice i zašto? Koja je tajna ovih ekipa i mogu li dugoročno održati trenutnu poziciju?

AFC Bournemouth - razina ekipe prosjek liga petice 5.9 0, 0, 0, 0, 3, 1, 21, 3, 0, 0, 0
Je li Bournemouth najugodnije iznenađenje Premier League ove sezone? većinom se slažem 7.0 0, 0, 0, 0, 1, 1, 7, 9, 8, 2, 0
Deportivo Alavés - razina ekipe prosjek liga petice 5.5 0, 0, 1, 0, 2, 6, 19, 0, 0, 0, 0
Je li Alaves najugodnije iznenađenje La Lige? većinom se slažem 7.4 0, 0, 1, 0, 0, 0, 6, 7, 7, 5, 2
LOSC Lille - razina ekipe prosjek liga petice 5.8 0, 0, 0, 1, 2, 4, 15, 6, 0, 0, 0
Je li LOSC Lille najugodnije iznenađenje Ligue One? većinom se slažem 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 2, 11, 6, 5, 2, 2

Analize (1)

Fenix22 | 11/2018

*** Ovo je analiza u kojoj će uvodni dio biti uključen put Howea sa Bournemouthom do prve lige.

Eddie Howe je kao igrač većinu svoje karijere proveo u Bournemouthu ( u njoj je počeo i završio igračku karijeru).

Ubrzo nakon toga je postao i trener CHERRIESA gdje je njegova ekipa igrala izuzetno proaktivno što inače nije karakteristično za otočke momčadi.

Za narativ priče i dodatno postavljanje na postolje bi bilo bolje da nije imao epizodu od 2 sezone u BURNELYU ( gdje je imao solidne rezultate 8 i 13 mjesto).

Direktno i indirektno(njegovom ostavštinom) je klub dospjeo iz LEAGUE TWO do PREMIER LEAGUE.

Klub koji mimo svih očekivanja, igra već 4 godinu u najjačem rangu engleske lige.

Klub koji je dosad uvijek lošije u sezonu ulazio, ove godine dolazi "overachievementa".

Ljudi koji nisu upoznati sa Bournemouthom pitaju se kako?

Uz priličan broj kvalitetnih mehanizama u igri (koje ću kasnije prikazati u vidi screenshootova), nije odmogla ni činjenica da je veliki broj igrača već duži period skupa na okupu ( neki primjerice poput COOKA, DANIELSA, FRANCISA I PUGHA su tu od drugog mandata Howea, odnosno, od 2012).

Svi osim potonjeg su dio obrane (stoper,lijevi bek, desni bek), a svi znaju kako je kad iza sebe imaš uigranu obranu na koju se možeš osloniti.

Daniels je inače standardan. Smith,Fraser,Wilson, Boruc, Surman su isto ovdje bar 4 godine.

Jezgra ekipe je tu, dok su pojačanjima otkad su u Premier League griješili uz iznimku DEFOEA (treba vidjeti rasplet Lerme).

Najbolji primjer toga je Ibe koji je do Lerme plaćen tada rekordni iznos za Bournemouth.

LERMA je igrač koji se tek aklimatizira (stojim iza svoje prognoze da je najpretplaćeniji igrač na čiju je cijenu najviše utjecao SP).

Bournemouth u fazi napada:

Formacija varira od 4-4-1-1 do 4-2-3-1 i 4-3-3.

Bekovi imaju dozvolu ići prema naprijed(najčešće imaju najviše dodira u ekipi) i vrše overlapp kako bi krila imala povoljniju situaciju 1 na 1 (iako krila znaju ulaziti u sredinu kako bi oslobodili koridor jer protivnički bek na toj strani ostane neudomici koga ispratiti).

Eddie Howe voli igrati sa 2 6-ice gdje jedan osigurava obranu(Lerma je njihov "razarač") dok je drugi "box to box" veznjak.

Ključni igrači su Joshua King ili Callum Wilson koji su "druga špica", koji se izvlače prema sredini i "služe" kao prijenosnici do zadnje trećine.

Stariji je screen, ali izuzmite Afobea i shvaćate bit.

Daniels ili ulazi u sredinu i nudi dodatnu pas opciju i ostavlja Stanislasa 1 na 1 ili vrši overlapp dok Stanislas ulazi u sredinu.

U ovoj sezoni treba apostrofirati 30 stvorenih velikih šansi što sugerira da su strpljivi u gradnji napada i da im je kvaliteta bitnija od kvantitete.

Bournemouth u fazi obrane:

Stoje u uskih kompaktnih 4-4-2 gdje je fokus na zatvaranju sredine(halfspaceva).

Ostavljaju bočne zone koje ukoliko dođe do lošeg pasa ili primanja okidači za visoki presing u kojem su jako kordinirani te njihovi veznjaci drže "čovjek na čovjeka".

Teže brzom reposjedu i recikliraju svoj napad po oduzetoj lopti

Važno je napomenuti da u tom presingu su "kontrolirano agresivni", to jest, da rade malo prekršaja u njegovoj namjeri.

Naravno, svih 11 igrača sudjeluju u fazi obrane.

Znam da je ovo prijateljska utakmica i da je dosta vremena prošlo od ovoga, ali sam imao potrebu istaknuti jer je u pitanju Napoli i njegova jača lijeva strana.

ZAKLJUČAK:

U ekipi Eddieja Howea prevlada MOMČADSKI DUH popraćen sa visokom radnom etikom.

Jezgra ekipe je već dugo na okupu i to pomaže pridošlicama koji su većinom "flop" pojačanja.

Sa svojim automatizmima olakšava ekipi koja igra na svom maksimumu(njegova ekipa je primjer SINERGIJE) i on je razlog zašto se održavaju u eliti.

Eddie Howe je trener koji je već odavno prerastao Bournemouth i on zaslužuje minimalno jednu tribinu imenovanu po njemu.

Krasi ga odlučnost i smirenost.

Sigurno ima kapacitet za klup top 6 u Premier ligi.

Eddie Howe i transformacija Bournemoutha do stabilnog prvoligaša
*** Ovo je analiza u kojoj će uvodni dio biti uključen put Howea sa Bournemouthom do prve lige. Eddie Howe je kao igrač većinu svoje karijere proveo u Bournemouthu ( u njoj je počeo i završio igračku karijeru). Ubrzo nakon toga je postao i trener CHERRIESA gdje je njegova ekipa igrala izuzetno proaktivno što inače nije karakteristično za otočke momčadi. Za narativ priče i dodatno postavljanje na postolje bi bilo bolje da nije imao epizodu od 2 sezone u BURNELYU ( gdje je imao solidne rezultate 8 i 13 mjesto). Direktno i indirektno(njegovom ostavštinom) je klub dospjeo iz LEAGUE TWO ...
Eddie Howe i transformacija Bournemoutha do stabilnog prvoligaša
*** Ovo je analiza u kojoj će uvodni dio biti ...
Respekt za korištenje tactical pada i trud oko analize, ali ponovno se ponavljaju iste stvari kao prije.. - BruceWayne, 16.11.18. 13:50, 0 0 0
1 grafom sam htio istaknuti kostur ekipe, 2 grafa za fazu napada i obrane mi se čini da nisu previše... priznajem da sam mogao još teksta, ali imam koncizan stil pisanja od kojeg mi se teško odmaknuti. - Fenix22, 16.11.18. 15:16, 0 0 0
To je moj problem koje rješavam dodatnim povećanjem teksta, a ne bi želio da pišem Markove konake. - Fenix22, 16.11.18. 15:18, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.