zatvoreno

Dalić objavio popis: tko nedostaje?

  • 04.03.2019.
  • 37
  • 2

Izbornik Hrvatska nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača za kvalifikacijske susrete protiv Mađarske i Azerbajdžana koji će se odigrati ovaj mjesec.

Popis:

Izvor: HNS

Vas pitamo: slažete li se s Dalićem popisom? ako ne, tko nedostaje?

Hrvatska - Azerbajdžan - predviđanje ishoda tijesna pobjeda domaćina uz premoć na terenu 2.8 1, 7, 17, 7, 0, 0, 0, 1, 3, 1, 0
Mađarska - Hrvatska - predviđanje ishoda tijesna pobjeda gostiju uz premoć na terenu 6.9 0, 0, 1, 0, 0, 5, 5, 13, 11, 2, 0
Ocijenite popis Zlatka Dalića: solidan 5.8 0, 0, 0, 1, 8, 6, 10, 7, 4, 1, 0
Je li Dalić trebao pozvati još jednog desnog bočnog? vjerojatno da, 80% 6.7 0, 0, 1, 1, 1, 5, 7, 8, 9, 5, 0
Je li Dalić trebao pozvati Brunu Petkovića? vjerojatno da, 80% 6.6 0, 0, 0, 1, 5, 4, 9, 6, 7, 2, 3
Je li Dalić trebao pozvati Mislava Oršića? možda, 50% 5.4 0, 1, 0, 7, 4, 7, 11, 3, 1, 0, 3

Analize (2)

hrvojeh | 03/2019

Izbornik Dalić objavio je popis za, po njemu, uvjerljivo najvažniji projekt zadnjih 6 mjeseci. Još pri početku Lige Nacija davao je naglasak na kvalifikacije za Euro kao nešto što ima apsolutni prioritet. Skupina je dobra, prolazna i svi se nadamo da će naša reprezentacija bez drame odraditi ovaj posao. Popis koji je izbornik objavio je logičan. Naravno, puno je komentara jer smo takav narod, no mislim da izbornik zaslužuje ne malo, nego puno kredita na konto uspjeha u Rusiji. Upravo s njegove pozicije on najbolje vidi zašto je neki igrač pozvan, a zašto netko nije. Tu bih povukao dvije paralele. Eduardo Da Silva. U eri Kranjčara nije dobivao priliku, kad ga je Bilić počeo ostavljati po strani, stručni sukomentator Štimac imao je puna usta hvale za Eduarda. Ironično, upravo je on postao novi izbornik i zapravo je ponovio praksu Bilića gdje Dudu nije bio u prvom planu. Slična stvar je bila i s Kramarić vs Mandžukić dvojbom prije Rusije, a znamo kakav je tu ishod bio. Izbornik zna najbolje, vidi sve, ima odgovornost, ali ima i ovlasti te zbog toga osobno nemam ništa protiv njegovog popisa. A i tko sam ja s levelom 2 da mu sudim.

Marko Pjaca je pozvan, opravdano je upitati se zašto ne Oršić. Dalić tu očito ide logikom da se u reprezentaciju teško upada, ali teško i ispada. I ta je logika dobra. Igrač zaslužuje povjerenje i nekima je samopouzdanje vrlo bitno.  Pjaca još uvijek jaše po valu starih zasluga i zaista zaslužuje podršku jer mu karijera ide u krivom smjeru. To što uopće pričamo o Oršiću je zapravo blagoslov kad se usporedimo s rosterima primjerice Mađarske. Mađara ima skoro 10 milijuna i oni sanjaju da imaju „Oršića“. Tom logikom mi samo imamo nevjerojatan blagoslov s igračima, a problemi koje imamo s nedostatkom alternative za bekove su zapravo realne stvari koje bi nas trebale mučiti i na znatno više pozicija. Zato strpimo se, bit će prilika i za Oršića i za Petkovića ako nastave ovim uzlaznim tempom.

Iskoristio bi prigodu pa ću napraviti nezamislivo i ne složiti se vezano uz komentare za Leovca i Milića. Prvi je u solidnoj formi, no nekako sam dojma da će Barišić biti starter i da zaslužuje priliku krenuti na lijevom beku. Napravio je dobar transfer, igra (iako osjetno lošije posljednjih tjedana) i ofenzivno je bolje rješenje posebice po pitanju centaršuta. Milić je očito upao na popis zbog činjenice da može pokriti više pozicija, a izostankom Lovrena (samo prva utakmica zbog Instagram suspenzije) trebamo rješenje za to mjesto. Prenatrpani smo na poziciji centralnog veznog jer imamo toliko kvalitetnih rješenja, no ovo je reprezentacija i popis može tako izgledati. Ne možemo mijenjati Badelja za Marcela ili Bradarića za Kimmicha. Imajmo malo razumijevanja za nelogičnosti.

Tko nedostaje? Vjerujem da je samo zbog ozljede otpao Benković (tu onda vjerojatno ne bi bilo Milića), a žao mi je vidjeti da nismo izborili pravo na Karačića. Uz njega su Juranović pa i Bartolec i dalje velike nepoznanice koje ipak ne vidim kao dostatno rješenje pa sam se nadao pozivu jednom igraču o kojem se nije razglabalo na Tribini „da se ne forsira tema.“ Po pitanju vratara nemamo idealno rješenje (eh da možemo mijenjati Kovačića za Oblaka) već jako dugo. Usudio bi se reći da nikad nismo imali vratara koji prati iznimnu kvalitetu reprezentacije (tu računam i Ladića), no za uspjehe su i Ladić i Subašić zasjali kad je to bilo najpotrebnije. Dalić vjeruje Kaliniću, nadajmo se da će se to isplatiti, iako Livaković može vjerojatno biti i bolje rješenje. Vezni red je bajka i uz dva vanzemaljca Brozović bi trebao biti nedodirljiv, dok u napadu ne vidim način tko može izgurati trolist Perišić, Rebić i Kramarić.

Uživajmo što imamo ovu momčad, dva igrača koji su najbolji igrači svojih momčadi u ElClasicu i vjerujmo izborniku i stručnom stožeru, zaslužuju to.

Dalićev nastavak bajke
Izbornik Dalić objavio je popis za, po njemu, uvjerljivo najvažniji projekt zadnjih 6 mjeseci. Još pri početku Lige Nacija davao je naglasak na kvalifikacije za Euro kao nešto što ima apsolutni prioritet. Skupina je dobra, prolazna i svi se nadamo da će naša reprezentacija bez drame odraditi ovaj posao. Popis koji je izbornik objavio je logičan. Naravno, puno je komentara jer smo takav narod, no mislim da izbornik zaslužuje ne malo, nego puno kredita na konto uspjeha u Rusiji. Upravo s njegove pozicije on najbolje vidi zašto je neki igrač pozvan, a zašto netko nije. Tu bih povukao dvije paralele. ...
Dalićev nastavak bajke
Izbornik Dalić objavio je popis za, po njemu, uvjerljivo najvažniji ...
Ne slažem se s tekstom, čini mi se da se po tebi moramo složiti kako je Dalić odlučio i to je to, što mi nema nikakve logike ako postoje bolje opcija - makar kroz komentar. Btw, na koga si mislio kod „da se ne forsira tema.“ ? - BruceWayne, 4.3.19. 17:48, 0 0 0
Ako nemaš ništa protiv njegova popisa, zašto si pisao analizu? Nema veze što imaš reputaciju 2, daješ svoj osvrt baziran na objektivnim činjenicama. - Fenix22, 4.3.19. 18:06, 0 0 0
BruceWayne | 03/2019

Najdraži nogometni cirkus ovaj mjesec ponovno se vraća u naš mali grad.
Novi UEFA-in pokušaj zarade, pardon podizanje interesa za reprezentacijama je iza nas - sada slijedi ono pravo. Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. nisu isključivo važne zbog plasmana na završni turnir, nego zbog stvaranja odnosno proširivanja baze reprezentacije jer će ovaj ciklus zapravo biti završna faza smjene generacije. Hrvatsku je zapala relativno laka skupina, sačinjena od solidnih, ali prolaznih ekipa koja bi Zlatku Daliću trebala dati manevarski prostor iskušati nekoliko novih imena, možda u budućnosti nasljednika osvajača srebra iz Rusije.

No, sudeći po prvom popisom za EURO, izbornik Dalić odlučio je vjerovati igračima koji su iznijeli prošle kvalifikacije i sam turnir Svjetskog prvenstva. Pri slaganju istog, naišao je na određene probleme, prije svega ozljede - zbog kojih nije mogao računati na prvi par bočnih igrača Šimu Vrsaljka, Josipa Pivarića, a njima se pridružio pričuvni stoper Matej Mitrović. Odgovor na iako skroman popis obrambenih igrača, Dalić je pronašao u opravdanom pozivanju Marina Leovca, koji će vjerojatno postati prva opcija na lijevom bočnom nakon odličnih prezentacija protiv Viktorije Plzen. U izostanku boljeg ili točnije bilo koje druge opcije, desni bočni pokrivat će Tin Jedvaj. Hrvatski nogometni savez izgubio je bitku protiv Australije za Frana Karačića, Karlo Bartolec se nije uspio nametnuti protiv Jordana dok Hajdukov kapetan Josip Juranović nije dobio ni pretpoziv. Tu dolazimo prvog problema na ovom popisu jer ulaskom trećeg lijevog bočnog Antonija Milića, nudi očit zaključak o manjku ravnoteže po pozicijama u obrani. Umjesto Milića, na popisu je morao biti jedan od desnih bočnih koji može napadati aut liniju jer će na desnom krilu vjerojatno igrati Andrej Kramarić, koji će okupirati half-space role i ubacivati se na drugog napadača. Da bi taj plan uspio, potreban je bočni igrač za osiguranje širine a Tin Jedvaj nije pokazao kvalitetu odraditi takav zadatak, uostalom zadnjih nekoliko utakmica je igrao lijevog bočnog u svom Bayeru. 

Taktička rješenje uvelike ovise o kadrovskim, a ako igrač nema određenu kvalitetu odraditi ulogu, onda ni sama taktička postavka gubi smisao. Usprkos činjenici da Mađarska i Azerbajdžan su reprezentacije gdje će sve ovisiti o Hrvatskoj, uvijek postoji mogućnost da početni plan neće biti ostvaren po željenim zamislima. Već spomenut problem manjka širine na desnoj, hrvatski napad bi ponovno mogao ograničiti na Perišićeve izolacije ili preveliku ovisnost o Modriću i Rakitiću u sredini. No, ako primarni plan zaista ne uspije, nije jasno zašto Dalić nije osigurao preduvjete za plan B. Ovaj popis ne nudi klasičnog napadača jer Kramarić to nije, on u Hoffenheimu igra povučenog napadača ili čak lijevog veznog u 3-5-2 formaciji.
Stoga nije bespredmetno pitati zašto nije pozvan "klasična devetka", igrač koji može osvojiti duel, primiti loptu ili povezati igru.  Dalić je pokušao s Ivanom Santinijem ili Markom Livajom, no oko njih se treba graditi igra da bi funkcionirali, što si Hrvatska pored puno boljih igrača na drugim pozicijama ne može dopustiti. Zato bi bolji izbor bio Bruno Petković jer je pokazao da može biti koristan u duelu, skok i povezivanju igre. Argument više zašto je Petković trebao biti pozvan je sličnost sustava koji imaju Dalić i Bjelica, a on je pokazao da itekako može biti koristan u obrambenim zadacima. Možda ne još kao prva opcija u napadu jer još ima određeni nedostatka u igri, ali kao rezervna ako početni plan ne uspije, svakako da.

Zadnje igre Dinamovog napadača nas dovode do trećeg problema ovog popisa a on je spomenut u samom naslovu: na popisu nema nijednog igrača koji bi u budućnosti mogao proširiti malu bazu hrvatskih reprezentativaca. U toj kalkulaciji nema Josipa Brekala, Nikole Vlašića i Duje Ćalete-Cara jer su oni već sastavni dio reprezentacije i trebali bi činiti kostur sljedeće generacije. Od ostalih igrača na popisu, previše je onih koji su to zbog starih zasluga iako je sam izbornik najavio da neće zvati igrače koji nemaju adekvatnu minutažu. Tu se prije svega misli na Marka Pjacu, koji očito još nije potrošio sve kredite iako bi umjesto njega bolje došao klasični napadač ili Mislav Oršić iz Dinama. U premaloj bazi igrača, Dalić je ponekad biti prisiljen pozvati imena koja nemaju kvalitetu ili dovoljno nastupa u svojim klubovima. Stoga je možda prerano uzimati u obzir odličnog Domagoja Bradarića iz Hajduka ili Dinamov duo Majer/Moro, ali oni su uz ozlijeđenog Filipa Benkovića budućnost reprezentacije i njihov poziv nitko ne bi mogao okarakterizirati kao krivi potez.

Hrvatska bi protiv Mađarske trebala igrati u formaciji 4-3-3 ili 4-2-3-1, ovisno gdje će igrati Luka Modrić. Računajući da će gotovo sigurno uz Modrića biti Rakitić i Brozović, a kao prve zamjene Kovačić i Badelj, onda se čini da je poziv još trojici veznih igrača suvišan potez jer na njemu ima mjesta eventualnog za jednog. S obzirom na to da su sva petorica igrača primarno jaki na lopti, idealno bi bilo dodati jednog box-to-box, koji napada dubinu i može ponuditi nešto novo. Zato poziv Mariju Pašaliću i Marku Rogu nije loša opcija, ali zašto obojici te što Filip Bradarić može ponuditi a da to drugi igrač s popisa nemaju. Zato ovaj popis nudi preveliku neravnotežu po pozicijama, jer je sačinjen od 7 veznih i 3 lijeva bočna igrača a nema klasičnog napadača i desnog bočnog.

Možda ne toliko važno, ali jedan od primjera prakse koju je Dalić preuzeo od svog prethodnika Ante Čačića je postavljanje istih igrača bez obzira na eventualnu kvalitetu drugih igrača. Iako je od zadnjeg popisa reprezentativaca i samih nastupa reprezentacije prošlo više od 3 mjeseca, samo su Leovac i Rog novi u odnosu na zadnje nastupa u Ligi nacija. S jedne strane pozitivno jer postoji određena hijerarhija, a s druge dobiva se zaključak da je u reprezentaciju lakše ući nego izaći - i to je problem koji možda neće biti protiv Mađarske ili Azerbajdžana, ali dugoročno Car bi ponovno mogao biti gol, kao u trenutku opraštanja Marija Mandžukića ili ozljede Šime Vrsaljka.

Kao nastavak rigidnosti u odlukama, mogao bi biti ostatak Lovre Kalinića kao izbora prvog vratara. Iako se novi vratar Aston Ville nije dobro uklopio u Championship te je zadnjih nekoliko utakmica proveo na klupi, ne treba očekivati da Dalićevo mijenjanje hijerarhije i eventualno postavljanje trenutnog boljeg Dominika Livakovića na vrata.
U fazi obrane, Hrvatska nema izrazite mane: obrambeni blok je funkcionirao odlično protiv najboljih reprezentacije, postoji ideja i način kako doći do prednosti kroz presing, no određeni nedostatci postoje. Hrvatski protivnici u prvom dijelu kvalifikacija nemaju izrazitu individualnu kvalitetu, zato će svoj plan graditi na prekidima, dugim loptama iza obrane i pozicijskom napadanju Tina Jedvaja na boku. Ako Hrvatska pokaže napredak u branjenju tih situacija, dvije pobjede na startu neće dolaziti u pitanje.

Naš mentalitet, razmišljanje ponekad nas dovodi do krivog traga. Kratkoročno, ta sintagma "tri boda" su presudan faktor klasifikacije rezultata, ali su premali uzorak u dugoročnoj ocjeni određenih ciklusa. Zato će Hrvatskoj ove kvalifikacije biti ključne; društvo u skupini nudi dovoljno prilika pokušati neke nove taktičke i kadrovske opcije jer će popravnih biti popravnih ispita za ispravak pogrešaka. Na oproštaju Mandžukića i ozljedi Vrsaljka, Hrvatska reprezentacija je mogla bezbolno učiti, a kao primarni cilj osim samog plasmana na EURO, mora biti proširenje baze igrača jer prilika za to ne može biti bolja.

Predloženi popis:
Vratari: Livaković, Kalinić, Posavec
Obrana: Vida, Lovren, Jedvaj, Ćaleta-Car, Leovac, Bradarić, Bartolec
Sredina: Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić, Badelj, Pašalić, Vlašić
Napad: Perišić, Rebić, Kramarić, Petković, Brekalo, Oršić

Treba prošiti bazu
Najdraži nogometni cirkus ovaj mjesec ponovno se vraća u naš mali grad. Novi UEFA-in pokušaj zarade, pardon podizanje interesa za reprezentacijama je iza nas - sada slijedi ono pravo. Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. nisu isključivo važne zbog plasmana na završni turnir, nego zbog stvaranja odnosno proširivanja baze reprezentacije jer će ovaj ciklus zapravo biti završna faza smjene generacije. Hrvatsku je zapala relativno laka skupina, sačinjena od solidnih, ali prolaznih ekipa koja bi Zlatku Daliću trebala dati manevarski prostor iskušati nekoliko novih imena, možda u budućnosti nasljednika osvajača srebra iz Rusije. No, sudeći po prvom popisom za EURO, izbornik Dalić ...
Treba prošiti bazu
Najdraži nogometni cirkus ovaj mjesec ponovno se vraća u naš ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.