zatvoreno

Dinamo je osigurao prolazak skupine!

  • 08.11.2018.
  • 26
  • 1

Dinamo je uspio. Nakon 48 godina, Modri su prošli grupnu fazu jednog europskog natjecanja i tako će igrati "europsko proljeće". Pobjedu iz trećeg kola u gostujućoj utakmici nadogradili su domaćom pobjedom protiv istog protivnika te tako službeno potvrditi prolazak skupine s prvoplasirane pozicije.

U izuzetnu teškim uvjetima, nalik onima iz Osijeka otpije par dana, Spartak iz Trnave nije imao šanse. Već u prvom dijelu, Dinamo je golom Gojaka te autogolom Kadleca osigurao sigurno vodstvo. Gosti su sredinom drugog dijela smanjili, no golom Oršića Dinamo je završio utakmicu.

Statistika utakmice:

Izvor: SofaScore

Pitanje za Vas: Koliko Dinamo može u knock-out fazi? Kako u tom dijelu sezone uklopiti Majera i Moru? Koje su trenutne Dinamove mane i kako ih ispraviti?

Dinamo Zagreb - Spartak Trnava - atmosfera vrlo dobra 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 11, 6, 3, 4
Dinamo Zagreb - Spartak Trnava - kvaliteta suđenja dobro 6.7 0, 0, 0, 0, 1, 3, 7, 9, 5, 0, 1
Dinamo Zagreb - Spartak Trnava - razina utakmice dobra 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 4, 8, 6, 6, 0, 1
Kako je Bjelica postavio utakmicu? vrlo dobro 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 8, 12, 3, 1
Kako je Bjelica vodio utakmicu? vrlo dobro 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 7, 12, 3, 1
Ocijenimo igrače Dinama:
Dominik Livaković - utakmica dobro 6.8 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 16, 1, 0, 1
Petar Stojanović - utakmica dobar 6.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 11, 13, 1, 0, 1
Dino Perić - utakmica dobar 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 9, 11, 5, 0, 1
Amir Rrahmani - utakmica dobar 6.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 9, 14, 0, 2, 1
K. Théophile-Catherine - utakmica dobar 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 5, 15, 4, 1, 1
Arijan Ademi - utakmica vrlo dobar 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 12, 3, 1
Amer Gojak - utakmica vrlo dobar 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 9, 10, 1
Dani Olmo - utakmica vrlo dobar 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 9, 9, 6, 1
Mislav Oršić - utakmica vrlo dobar 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 13, 4, 1
Izet Hajrović - utakmica dobar 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 16, 4, 0, 2
Mario Gavranović - utakmica vrlo dobar 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 15, 6, 4, 1
Bruno Petković - utakmica dobar 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 1, 3, 12, 6, 3, 1

Analize (1)

BruceWayne | 11/2018

"Bjeličin Dinamo treba vremena, treba Moru i Majera, treba Ademija u svim fazama igre i treba malo sreće u ždrijebu. Navijači su pokazali interes i Dinamo ima definitivno povijesnu priliku napraviti rezultat koji se čekao godinama. Ostat će žal za Ligom prvaka, ali možda jedan poraz donese pobjedu za nekoliko mjeseci." - bio je zaključak analize napisane nakon poraza od Young Boysa.

Tako i bi. Dinamo je nakon 49 godina neuspješnih pokušaja napokon uspio dohvatiti prolazak skupine u jednom od europskih natjecanja. Nogometna sudbina je na Maksimir u ključnom trenutku poslala upornog protivnika u vidu vremenskih uvjeta jer se magla cijelu utakmicu nije predavala. S ozbirom da su isti uvjeti bili za vikend, Dinamo se našao u maloj prednosti pred Slovacima. Bjelica je u odnosu na tu utakmicu odlučio postaviti jednu izmjenu, umjesto Kazdiora u sastav se vratio Hajrović, dok je Dilaver ostao na klupi. Iako su Modri slavljem u Trnavi prije dva tjedna došli na korak do prolaska skupine, Maksimirski dvoboj ostavljao je šansu Slovacima da se pobjedom vrate u život. Momčad koja nema što za izgubiti obično je najteži suparnik, zato je rezultatski pritisak bio isključivo na igračima koji su sinoć nosili crne dresove. 

Kao u prvoj utakmici u Trnavi, sve je ovisilo o Dinamu. Nakon početne pobjede nad favoriziranim Fenerbahčeom i povoljnog rezultata iz druge utakmice, Zagrepčani su mogli samo izgubiti toliko čekano "europsko proljeće". Kormilar modrog broda, nije dopustio pad samopouzdanja i koncentracija koji bi od Trnave mogli napraviti Heerenveen ili Sheriff, a umjesto toga nije trebalo dugo čekati da Dinamo prikaže superiornost ovosezonskog sustava u ovom, najvažnijem trenutku. 

S obzirom da je magla sakrila onaj dio utakmice koji se kolokvijalno naziva "ispitivanjem snaga", uključili smo se kada je Dinamo počeo stvarati preduvjete za presudni momentum utakmice. Zbog zatvorene sredine i nedostatka u kreaciji, za ovu utakmicu tražio se ubačaj više preko desne strane, preko koje je palo prva dva pogotka na utakmici. Štoviše, Dinamo je 40% napada gradio tako, nekoliko postotnih bodova više nego u prosjeku.
Iako su Slovaci golom tijekom drugog dijela unijeli određeni nemir i sumnju, Bjelica je uvođenjem Petkovića zaključio ovu jesensku epizode. Možda i sami iznenađeni uspjehom kao što je ulazak u skupine Europske lige, sada počinju shvaćati posljedice igranja u dvostrukom ritmu. Prošlogodišnji prvaci slovačkog prvenstva, sada drže razočaravajuću 6. poziciju, a u skupini Fenerbahce im bježi 4 bode pred zadnje dvije utakmice u skupini.

Slično kao protiv Osijeka, Dinamo je svježinom stvarao razliku na terenu. Kada su Osječani gubili snagu, Dinamo se dizao i kroz individualnu kvalitetu Gavranovića i Olma napravio savršenu uvertiru za utakmicu sezone. Kratki slovački roster naviknut na slabo domaće prvenstvo i jednu utakmicu tjedno nije imao odgovor na domaću agresivnost koja se najviše vidjela kroz broj osvojenih duela u ključnom trenutku utakmice. Dinamo je u prom dijelu imao čak 13 osvojenih duela više te 9 zračnih duela odnosno skokova. Zbog te činjenice, Modri su mogli dopustiti luksuz velikog broja izgubljenih posjeda(24 u prvom dijelu, ukupno 40) jer su u gotovo svakoj situaciji bili blizu zone dodavanja, što je bilo ključno za osvajanje drugih lopti i daljnju progresiju napada.

Iako će zbog samog konteksta utakmice izostati posebne pojedinačne pohvale igračima, utjecaj važnosti utakmice ne smije u zaborav poslati još jednu vrhunsku prezentaciju Danija Olma. Odrastao kao polušpica, u Dinamu preodgajaj kao krilo, kod Bjelica postao je osmica s važnom ulogom u obje faze igre. Statistički podatak o 5 ključnih dodavanja od 22 točna te samo 1 izgubljena lopta je konkretan pokazatelj njegove zrelosti i utjecala na ovosezonski Dinamo. Njegova je uloga posebno važna baš kroz taj odnos malog broja dodavanja odnosno posjeda lopte i učinkovitosti koja iz toga proizlazi. Imati Olma u zadnjoj trećini, za Bjelicu znači garanciju da će njegov sustav proizvesti rezultat u trenutku kada to bude najpotrebnije.

Što s povratkom More i Majera?

Nenad Bjelica je postavio priličan broj korisnih detalja koji su promijenili Dinamov identitet. Od ekipe koja bi odigrala vrhunsku utakmicu pa primila gol s 45 metara ili 90 minuta čekala sammire i soudanije pa "umirala" u tom čekanju, Dinamo je ove sezone dobio rezultatski kontinuitet i stabilnost. Ono što je još važnije, ekipa napreduje a Bjelica prepoznaje dijelove igre na koje u ovom trenutku može utjecati pa ih promijeniti. Tako je najslabiju kariku Leovca zamijenio Rrahmanijem, a individualni napredak Šunjića i Gojaka je vidljiv svakom utakmicom. Međutim, postoje dijelovi igre koji bez ulaska novih igrača i vremena neće moći napredovati. Za pretpostaviti da je, Gojak kao igrač s najvećim utjecajem na posjed Dinama ili poveći broj dugih lopti na napadača samo improvizacija proizašla zbog izostanka dvojice ključnih igrača u posjedu, More i Majera.

Osim zbog osjećaja zadovoljstva pred domaćim navijačima, ova pobjeda bila je važna zbog stvaranje prostora za neke druge opcije koje bi mogle biti izuzetno važne na proljeće. Pozicija "šestice" između Ademija i Olma je čuvana za Nikolu Moru, međutim on će se u novo nastaloj situaciji trebati pomučiti da iz ekipe izbaci odličnog Gojaka. Zdrava konkurencija i veliki broj utakmica garantiraju dovoljno prilika napredak obojice, no Morina kompletnost nudi kvalitetu više u odnosu na trenutku situaciju, stoga je njegov povratak toliko isčekivan.
Zbog kvalitetnih rezultata koji proizvodi sustav, svaki novi igrač bit će u problemu jer će se od njega tražiti konkretan učinak već po samom ulasku u postavu. To će puno teže pasti Majeru a i pitanje je koliko će Bjelica u konačnici htjeti s njim riskirati u važnim utakmicama ako Moro uspješno poveže redove.

Bez sumnje, Majer će također dobiti priliku, a nije isključeno da u nekim utakmicama budu na terenu sva trojica(Moro, ispred njih Majer i Olmo). Međutim, realnije je očekivati pomjeranje Olma na krilo a ulazak Majera na poziciju "osmice", pod uvjetom da Bjelica bude želio mijenjati Olmovu ulogu koja je prevagnula u određenim utakmicama ove sezone. Pošto je prvak HNL-a gotovo odlučen kao i prolazak skupine, prilika za različite kombinacije neće nedostajati.

Jesu li bočni igrači najveći problemi?

Djelomično zbog reaktivnijeg stila igre okrenutog prema tranziciji, prebacivanju težišta igre te ulaska iz drugog plana Gojaka ili Ademija, Dinamovi bekovi nemaju previše napadačkih dužnosti. Teško je očekivati da će bočni igrači na ovoj razini "glumiti" Walkera pa stvarati pozicijski mismatch kao lažni stoperi ili kao Marcelo biti oslonci svoje ekipe u kombinatorici, ali Dinamovi bekovi će morati uzimati dio odgovornosti kada preko puta bude protivnik postavljen u duboki blok. Po statistici, očito da se nešto radi po tom pitanju jer su oba bočna igrača u ovoj utakmici imali određeni dodavački doprinos u zadnjoj trećini. S obzirom da je stoper, podcjenjuje se Rrahamijevih 15/45 dodavanja blizu gola, a Stojanović je bio igrač s najviše dodavanja u domaćim redovima.

Za primljeni Dinamov pogodak, najviše krivnje se može pripisati upravo Stojanoviću. Njegove reakcije su ponekad flashback na trenutke kada je Dinamo gubio dobiveno, kao danas iznimno loše pozicijsko postavljanje kada je krilo ušlo u sredinu i pogodilo u Livakovićevu mrežu. U Trnavi, oba Dinamova bočna imali su po jednu pogrešku, Rrahamijeva je vodila do pogotka Spartaka. Ovaj niz treba zaključiti s Leovcem i skrivljenim kaznenim udarcem protiv Young Boysa.
Zaključno, zarađeni novac od Europe, prodaje igrača i drugih izvora, Dinamo mora uložiti u dovođenje oba bočna igrača. Uz dužno poštovanje Feneru, Anderlechtu i Trnavi, u knock-out fazi može se izvući ozbiljan protivnik koji će scoutingom uočiti  Stojanovićeve reakcije na desnoj strani ili zatvaranje kanala distribucije kako bi Rrahami morao voditi Dinamov napad. To su situacije koje se mogu izbjeći isključivo kupnjom boljih igrača jer postojeći igrači na idućoj razini natjecanja postaju negativan matchup protiv ozbiljnih protivnika.

Bjelica je bez ikakve sumnje odradio vrhunski posao. U vrlo kratkom roku ostvario je ono što nije uspijevalo desetinama trenera prije njega, međutim njegovi prijašnji poslovi donose dozu opreza u dugoročnoj procjeni njegovog vođenja klubova. U prethodna tri angažmana, Bjelica je također krenuo vrlo uspješno, no s vremenom su stvari krenule po zlu i sva tri su završila njegovim otkazom. U Beču je uveo Austriju u Ligu prvaka, zatim se nakon 23 kola našao na 5. poziciji u zaostatku čak 24 boda za vodećim Salzburgom. U idućem poslu, u suradnji s Volpijem izdigao je prosječnu Speziju u kandidata za promociju u Seriju A, nakon peaka ponovno je uslijedio pad i nakon 3 domaća poraza dobio je otkaz. Svojevrsni hat-trick zaokružio je prošle sezone u Lechu, gdje ga je nekoliko kola dijelilo od naslova poljskog prvaka. Umjesto toga, s jednom pobjedom u 5 utakmica odigravanja, naslov je uzela Legija a Bjelica se ubrzo našao na klupi Dinama.

Međutim, teško da će se poljski scenarij dogoditi ove sezone u HNL-u jer Dinamo nema svoju "Legiju", svjedoci smo da rezervnom momčadi bez problema suvereno vlada domaćim terenima. Kvalitetan rezultat sa sobom donosi određene povlastice, Bjelice je heroj dana i njegov brod može mirno ploviti prema novim ciljevima. Bez obzira na potrebnu domaćih medija da se prenaglasi sintagma "europskog proljeća" kao vječnog rezultata koji navodno skida prokletstvo, pomlađuje i donosi mir u svijetu, Dinamo na ovom ne smije stati. Prošle sezone je Salzburg igrao polufinale ovog natjecanje, Genk, Bešiktaš i Anderlecht četvrtfinale sezonu prije, stoga uz malo sreće, Dinamo bi se i službeno mogao odigrati koju "proljetnu utakmicu".

U sljedećem vremenskom periodu, Dinamo ima dovoljno manevarskog prostora isprobati druge opcije u momčadi. Ako ne budu zadovoljni, zarađeni novac se može prenamijeniti u osnaživanje postojeće situacije a duge zimske pripreme mogu potencijalna nova ali i "stara" pojačanja dovesti na potrebnu razinu.
Godinama smo slušali i čitali priče o raznim bate borisovi i plzeni, klubovima često na brzo pozivnom onih koji su htjeli naglasiti Dinamov underachievement zadnjih sezona. Međutim, zbog suženih financija i manjka individualne kvalitete, njihov ples trajao je većinom jedno proljeće, ovaj Dinamo ima potencijal za više i dulje od toga..

Ovaj Dinamo ima veći potencijal od prolaska skupine
"Bjeličin Dinamo treba vremena, treba Moru i Majera, treba Ademija u svim fazama igre i treba malo sreće u ždrijebu. Navijači su pokazali interes i Dinamo ima definitivno povijesnu priliku napraviti rezultat koji se čekao godinama. Ostat će žal za Ligom prvaka, ali možda jedan poraz donese pobjedu za nekoliko mjeseci." - bio je zaključak analize napisane nakon poraza od Young Boysa. Tako i bi. Dinamo je nakon 49 godina neuspješnih pokušaja napokon uspio dohvatiti prolazak skupine u jednom od europskih natjecanja. Nogometna sudbina je na Maksimir u ključnom trenutku poslala upornog protivnika u vidu vremenskih uvjeta jer se magla ...
Ovaj Dinamo ima veći potencijal od prolaska skupine
"Bjeličin Dinamo treba vremena, treba Moru i Majera, treba Ademija ...
Da je Sosa ostao ovu sezonu i onda bi se prodao za barem 20 milijuna eura(iako mi je jasno zašto to nije bilo moguće). Mladog Marina treba testirati na lijevom beku kroz prvenstvo. Desni bek je kritičan meni ponajviše jer je Rrahmani bar nazad nešto. - Fenix22, 9.11.18. 13:26, 0 0 0
Ne želim licitirati za koliko bi se Sosa prodao i gdje, to je završena priča. Ovo sa Marinom je jedna od lošijih ideja jer elitni talent na krilu mora igrati što bliže golu jer je on sljedeća Dinamova velika prodaja uz Olma i Moru/Majera. - BruceWayne, 9.11.18. 14:13, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.