zatvoreno

Dinamo otpustio Peteva! Što dalje?

  • 13.07.2017.
  • 42
  • 1

Ivajlo Petev dobio je otkaz u Dinamu dva dana prije početka nove sezone. Zvuči dramatično, ali predsjednik Dinama Mirko Barišić za Index kaže da odluka nije neočekivana. Dinamo je, naime, već smijenio Peteva u travnju, svega dva mjeseca nakon što je potpisao ugovor do 2020. godine, za 250 tisuća eura po sezoni. Izvršni odbor potom je zaključio da Bugarin ipak ostaje u klubu "koji će na njemu graditi svoju budućnost".

Tada je Romeo Jozak izjavio kako na njemu grade budućnost, a danas više u klubu nema nijednog. Klub će na početku sezone voditi Mario Cvitanović, a Barišić kaže da od njega očekuje pošten rad i dokazivanje. Čak se spominje da bi bivši lijevi bek Dinama mogao biti i dugotrajno trenersko rješenje.

Kako je neuobičajeno da trener nakon kompletnih priprema i svega nekoliko dana prije početka sezone dobije otkaz, Barišić je objasnio kako je do odluke došlo:

"Više puta sam kazao da je Petev dobar dečko, ali nije uspio od Dinama stvoriti momčad. Očekivali smo puno, a nemamo ni sustav igre. Imali smo dovoljno strpljenja, ali nažalost, Petev nije uspio. Od samog početka, to jednostavno nije bilo to. Na pripremama se najbolje vidjelo da moramo reagirati, situacija nije bila održiva. Ove su pripreme bile ključne, nismo mogli dopustiti da situacija postane nemoguća", pojasnio je Barišić. 

Kako je Dinamo ostao bez trenera, postavljamo pitanja; što dalje? Je li Cvitanović dobro rješenje? Gdje je Petev zgriješio? Što se točno vidjelo na pripremama?

Je li Dinamo opravdano otpustio Peteva? većinom se slažem 7.1 2, 0, 1, 1, 2, 3, 2, 9, 11, 4, 7
Kakav je bio Petevov utjecaj na igru i momčad? prilično štetno 3.4 2, 2, 4, 13, 10, 11, 0, 0, 0, 0, 0
Kakav je tajming ovog otkaza? vrlo loš 1.8 13, 11, 5, 5, 1, 5, 2, 0, 0, 0, 0
Hoće li Mario Cvitanović biti dugotrajno rješenje za klupu? prije ne nego da, 35% 3.8 4, 0, 8, 6, 6, 11, 3, 3, 0, 1, 0
Vjerujete li da je rad tijekom priprema i odnosi s igračima uzrok otkazu? niti se slažem niti ne slažem 5.4 2, 0, 3, 6, 0, 9, 8, 6, 6, 0, 2

Analize (1)

Jerlekan | 07/2017

Dinamo je smijenio Peteva! I ne bi to bila tolika senzacija da Dinamo nije smijenio Peteva dva dana prije početka sezone. Ta činjenica je svakako zabrinjavajuća, nitko se ne može oteti dojmu da cijela ta situacija smrdi na neuspjeh, ali svaka priča ima dvije strane. 

Kad je na kraju prošle sezone izgubio naslov od Rijeke mnogi su zbog toga tražili njegovu glavu, a  ja sam bio jedan od onih koji su htjeli da dobije otkaz, ali ne zbog gubitka naslova. Dinamo bodovno nije podbacio, naslov je pobjegao, ali bože moj, nakon 11 godina bilo je i za očekivati da se u skorije vrijeme tako nešto dogodi. Razlog zbog kojeg sam htio da Petev dobije otkaz je loš man management i činjenica da Dinamo nema baš nikakvu igru. Dugo nisu izgledali nemoćno kao pod njim i trebala im je promjena. 

Naravno, takve odluke se ne rade dva dana prije početka sezone, ali postoji scenarij u kojem ova smjena neće biti takva kolosalna greška. Ako se prisjetimo Losovog teksta "Šokiraš me majke mi" s Telesporta u kojem je pisao o pozitivnom šoku koji se zna dogoditi igračima nakon smjene trenera, da citiram dobro objašnjenje: 

"Pozitivni šok… Iako zvuči kao mješavina Stanfordskog zatvorskog eksperimenta te onih očeva koji tuku žene i djecu s devizom „ovo mene boli više nego tebe“, ovo je ipak tek priča o nogometu. I to o jednom od onih nogometnih fenomena koji su zapravo iznimno vidljivi i u svakodnevnici te oko kojih postoje mnoga popularna (često ničim utemeljena) mišljenja. On sam nastaje (per definitione) kada se promijeni trener tijekom sezone kako bi se stalo na kraju negativnom trendu i učestalosti loših rezultata, a ekipa okrenula novu, svježu stranicu."

Ono što je problem s pozitivnim šokom, a također je naglašeno u tekstu, on je kratkoročno rješenje. Međutim, isto tako smatram da je i Mario Cvitanović kratkoročno rješenje pa bi od toga možda čak i moglo biti nešto. Naravno, uvijek će nas bosti u oči timing u kojem je odlučeno o smjeni, ali nažalost, sada više nema natrag. 

Navodno se Petev posvađao s dosta igrača, atmosfera u svlačionici je bila loša, a na kraju krajeva, postavio je Ćorića tamo gdje mu je mjesto pa je ugrozio Mamiću priliku da na njemu okrene lovu, a netko tko sve ovo napravi jako teško može potrajati na klupi Dinama na kojoj treneri ioanko ne traju bog zna što dugo.

Neće sada taj šok stvoriti igru za Dinamo, to mora napraviti trener, ali bi mogao otključati taman onoliko individualne kvalitete koliko je potrebno da bi pojedinci koji se nisu osjećali ugodno pod Petevim odigrali dobro četiri kvalifikacijske utakmice i osigurali grupu EL. A do onda se stigne tražiti nekakvo ozbiljnije riješenje na klupi. Naravno, sve ovo treba navesti s rezervom jer je sam timing odluke toliko loš da taj pozitivni šok ako se dogodi neće ispraviti tu grešku, može ju samo malo ublažiti. 

Što se favorita za klupu tiče, navijam za Željka Kopića iz Slavena jer mislim da je idealan trener za postavljanje nekih temelja, a i ističe se zbog svoje taktičke zrelosti. Vjerujem da pod njim Dinamo u grupi EL ne bi imao utakmice kao one protiv Salzburga u kojima je primio četiri ili pet komada i vjerujem da bi on mogao tu ekipi napokon učiniti taman toliko dobrom da se ne obrukaju u Europi i da uzmu naslov u ligi. Naravno, ako svi drugi faktori ne budu imali veći utjecaj na te stvari od njega. A znamo kako to u Dinamu ide...

Timing je užasan, ali...
Dinamo je smijenio Peteva! I ne bi to bila tolika senzacija da Dinamo nije smijenio Peteva dva dana prije početka sezone. Ta činjenica je svakako zabrinjavajuća, nitko se ne može oteti dojmu da cijela ta situacija smrdi na neuspjeh, ali svaka priča ima dvije strane. Kad je na kraju prošle sezone izgubio naslov od Rijeke mnogi su zbog toga tražili njegovu glavu, a ja sam bio jedan od onih koji su htjeli da dobije otkaz, ali ne zbog gubitka naslova. Dinamo bodovno nije podbacio, naslov je pobjegao, ali bože moj, nakon 11 godina bilo je i za očekivati da se ...
Timing je užasan, ali...
Dinamo je smijenio Peteva! I ne bi to bila tolika ...

Respekt: Ljuke, draxy, pravi, Losovius,

Slažem se: Ljuke, draxy,

Problem cijele priče je što si odradio pripreme s jednim likom i sada postavljaš drugoga. Zvuči kao strategija nula bodova. Ali to smo već navikli od Dinama... - Losovius, 13.7.17. 12:33, 0 1 0
Naravno, zato sam i napisao da se greška ne može ispraviti, možemo se samo nadati da će se dogoditi ovaj scenarij iz teksta i malo ublažiti ozbiljnost te pogreške. - Jerlekan, 13.7.17. 12:40, 0 0 0
Mislim da se pozitivni šok neće dogoditi jer budućem treneru (tko god on bio) bit će užasno teško napraviti nešto od ekipe koja nema igru i nema vođu. Zbog toga očekujem loše rezultate na početku, a dalje ćemo vidjeti. - pravi, 13.7.17. 14:08, 0 0 0
Mario Cvitanović je novi trener, sad je održao i pressicu. I to za cijelu sezonu, kaže Vlak da nije kao Sopić, kratkoročno riješenje. - Jerlekan, 13.7.17. 14:11, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.