zatvoreno

Engleska - Hrvatska 2-1

  • 18.11.2018.
  • 33
  • 4

U zadnjem susretu grupne faze Lige nacije, Hrvatska je izgubila 2-1 nakon početnog pogotka Kramarića. Englezi su golovima Lingarda i Kanea prošli na Final four, koji će se održati u Portugalu sljedeće godine.

Hrvatska je ovim porazom ispala u diviziju B, ali bi trebala biti nositelj u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Španjolci će ostati u elitnoj diviziji.

Izvor: SofaScore

Engleska - Hrvatska - atmosfera dobra 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 2, 6, 14, 9, 1, 1
Engleska - Hrvatska - kvaliteta suđenja solidna 6.1 0, 0, 0, 0, 5, 5, 7, 14, 2, 0, 0
Engleska - Hrvatska - razina utakmice dobra 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 1, 6, 16, 10, 0, 0
Kako je Dalić postavio utakmicu? solidno 6.1 0, 0, 1, 0, 2, 5, 12, 11, 2, 0, 0
Kako je Dalić vodio utakmicu? solidno 6.0 0, 0, 2, 1, 0, 5, 11, 12, 2, 0, 0
Ocijenimo igrače Hrvatske:
Lovre Kalinić - utakmica dobar 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 8, 14, 7, 3, 1
Dejan Lovren - utakmica solidan 6.0 0, 1, 0, 0, 1, 9, 10, 10, 1, 1, 0
Domagoj Vida - utakmica prosječan 5.5 0, 0, 1, 0, 3, 13, 11, 5, 0, 0, 0
Tin Jedvaj - utakmica prosječan 5.1 1, 0, 0, 2, 8, 10, 5, 5, 2, 0, 0
Šime Vrsaljko - utakmica solidan 5.6 0, 0, 0, 1, 1, 15, 9, 7, 0, 0, 0
Marcelo Brozović - utakmica solidan 6.4 0, 0, 0, 1, 1, 8, 9, 6, 4, 4, 0
Luka Modrić - utakmica dobar 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 15, 10, 1, 1
Nikola Vlašić - utakmica solidan 6.0 0, 0, 0, 0, 2, 7, 13, 10, 1, 0, 0
Ante Rebić - utakmica ispodprosječan 4.4 0, 1, 1, 10, 6, 7, 5, 2, 1, 0, 0
Ivan Perišić - utakmica solidan 5.8 0, 0, 0, 2, 5, 8, 7, 5, 6, 0, 0
Andrej Kramarić - utakmica dobar 6.8 0, 0, 0, 0, 0, 1, 14, 10, 7, 1, 0
Antonio Milić - utakmica solidan 5.6 1, 0, 0, 1, 2, 10, 10, 7, 2, 0, 0
Josip Brekalo - utakmica dobar 6.7 0, 0, 0, 0, 0, 3, 13, 11, 5, 0, 1

Analize (4)

hrvojeh | 11/2018

Kad se sve zbroji i oduzme, možemo biti jako zadovoljni. Senzacionalni uspjeh na SP, a nakon toga unatoč katastrofi u Elcheu, naši nogometaši pokazali su kvalitetu i bili pred vratima trijumfa jedne vrlo jake i atraktivne skupine. Pojedinačno bi to izgledalo ovako:

Kalinić - nema dvojbe da nas je spasio i da je imao iznadprosječnu predstavu. Neki mu zamjeraju to što nije izašao kod prvog gola. Od ovog ciklusa u glavi mi je ostalo ono dodavanje u Maksimiru kad je Isco glavom presjekao loptu i tu je Kalinić plesao po rubu. Iako je bio dobar na Wembleyu, ne mogu se oteti dojmu da imamo nevjerojatan peh s golmanima oduvijek! Toliki klasni igrači, a golmani su često i ispod prosjeka. Slovenija ima Oblaka i Handanoviča, a takve nikad nismo imali. Doduše, Slovenija nema ništa ostalo...

Vrsaljko - bio je sjajan dok je mogao. Po vijestima se navodno radi o ozljedi zadnje lože, ne o njegovom problematičnom koljenu, što je zapravo dobra vijest. U slučaju operacije koljena bio bi out 6 mjeseci. Možda je idealno vrijeme da to riješi. Jedan od najvećih dobitaka u 2018. 

Lovren - odličan kao uvijek u skoku, ali neshvatljivo loš u markiranju Kane kod drugog gola, ali i u situaciji u prvom dijelu kad je Kane nespretno promašio zicer. Boljeg od Lovrena teško da imamo.

Vida - slično kao Lovren, jednostavno zaslužuje puno kredita. Šteta što nije zabio u onoj prilici. Standardan je u Bešiktašu, bit će nam važan igrač za 2019.

Jedvaj - nije briljirao, ali je žrtva svih trenera u zadnjih nekoliko godina. On je stoper koji pokriva sve što treba u zadnjoj liniji i to mu je stvarno olakotna okolnost. Bajku i sreću u utakmici protiv Španjolske je zaslužio, no prave stvari može pokazati na svojoj prirodnoj poziciji, a to je stoperska. S obzirom na godine, njegovo vrijeme dolazi. 

Vlašić - teško je bilo očekivati nešto spektakularno od njega, ali sjajan potez Dalića koji mu je dao priliku. Idealna utakmica za početak, nadamo se svi, jedne velike priče. 

Modrić  - doktor nogometa. Iz svakog njegovog poteza vrišti nadnaravna nogometna inteligencija. Što drugo reći o njemu nego poželjeti da traje što duže. 

Brozović - u vrhunskoj formi, jedan od najboljih igrača na Wembleyu. Pokriva sve, ne komplicira u distribuciji lopte, pouzdan je. Šteta za priliku, mogao je to iz prve lijevom pa kud ide... 

Perišić - ispodprosječan, kao da mu je falilo samopouzdanja i iskre. Ni jedan onaj "trademark" lažnjak nismo vidjeli, a znamo kako se često obrambeni igrači teško vrate nakon toga. Ni zrno sumnje ne zaslužuje, jednostavno je vrhunska kvaliteta. 

Rebić - naš novi Olić. Trka i borba, ali je pokazao manjkavosti u tehničkoj završnici. Sukladno tome, za gol Argentini je zalsužio Puskasovu nagradu jer ono je bilo čudo od udarca. 

Kramarić - da, zabio je gol. Da, logično je rješenje za Mandžinu poziciju iako nije taj tip (nemamo bolje), ali od mene ima palac dolje jer je ponovo pokazao sebičnost koju smo vidjeli i u Rusiji. Ako tako nastavi jednom ćemo to skupo platiti. 

Brekalo - velik dobitak. Igra stalno, hrabro je ušao i veliki je zalog za budućnost. 

Milić - realno, može pokriti kad bude gorilo, ali povratkom Strinića i Pivarića, teško da ćemo ga puno gledati. 

Rog - kao u svakom njegovom nastupu na nogometnom terenu, nije igrao dovoljno za ocjenu. Rogovski. 

Kraj nezaboravne godine
Kad se sve zbroji i oduzme, možemo biti jako zadovoljni. Senzacionalni uspjeh na SP, a nakon toga unatoč katastrofi u Elcheu, naši nogometaši pokazali su kvalitetu i bili pred vratima trijumfa jedne vrlo jake i atraktivne skupine. Pojedinačno bi to izgledalo ovako:Kalinić - nema dvojbe da nas je spasio i da je imao iznadprosječnu predstavu. Neki mu zamjeraju to što nije izašao kod prvog gola. Od ovog ciklusa u glavi mi je ostalo ono dodavanje u Maksimiru kad je Isco glavom presjekao loptu i tu je Kalinić plesao po rubu. Iako je bio dobar na Wembleyu, ne mogu se oteti ...
Kraj nezaboravne godine
Kad se sve zbroji i oduzme, možemo biti jako zadovoljni. ...
Neloše za prvi puta. Možda kao savjet da pogledaš neke druge analize pa će vjerujem i sljedeće biti još bolja. Samo naprijed.. - BruceWayne, 19.11.18. 13:43, 0 0 0
BruceWayne | 11/2018

Hrvatskoj je izuzetno bila potrebna ta pobjeda u četvrtak nad Španjolskom. Ne samo zbog nade u prolazak skupine Lige nacija ili osiguranja nositeljstva za predstojeće kvalifikacije, već zbog povratka vjere da je ekipa na terenu i dalje vrijedna rezultata koji je proteklo ljeto napravila. Uz srebro, došla su velika očekivanja navijača i velika odgovornost prema naslijeđu ostvarenog rezultata. Rekordan poraz u prvoj utakmici protiv Španjolske definitivno nije pomogao građenju imidža svjetskog prvaka, no od Elchea do Wembleya, Hrvatska je polako rasla i došla u priliku osigurati završni turnir Lige nacija.

S istim nadanjima čekali su je Englezi, reprezentacija kojoj je porazom u polufinalu uništen san o "povratku nogometa kući", još jednom u proteklih 52 godine. Međutim, oni na taj događaj iz bliske prošlosti nisu gledali s osobitom ljutnjom, no dovoljno je reći da su po pristupu više željeli proći na završni turnir Lige nacije nego osvojiti broncu na Svjetskom prvenstvu. Iako je poražen u obje utakmice gdje su se "dijelile" medalje, Gareth Southgate dobio je priliku povesti "dvadeset Tri Lava" u nove izazove. 

Dovoljno samokritičan, shvatio je ograničenost postavke s trojicom u obrani, te pod utjecajem trendova Premier League vratio 4-3-3 s dvojicom osmica te dva krila koja su trebala praviti društvo Kaneu u ugrožavanju protivničkog gola. Možda je jedan od razloga te promjene polufinala i hrvatski preokret tijekom drugog dijela. Obrambeni kombinaciju 5-3-2, Hrvatska je matirala missmatchom u bočnim zonama, kreirajući 2vs1 gdje su bočni igrači i krila napadali engleskog wing-beka. U takvoj postavci, Hrvatska je prvenstveno lakše dolazila u situacije ubacivati loptu u 16-erac, gdje bi Perišić i Rebić napadali drugog wing-beka, kako što je uostalom pao pogodak Perišića koji je kasnije preusmjerio utakmicu na hrvatsku stranu.

Odustajanjem od 3-5-2, Engleska je ostala bez dodatne opcije u prvoj fazi distribucije, ali povratkom krila u regularnu formaciju dobivene su dodatne opcije kako fizičku prednost pretvoriti u kvalitetan matchup. Promjenom formacije, poništen je polufinalni missmatch, a Southgate je svoj obrambeni plan fokusirao na odsijecanje najutjecajnijih hrvatskih igrača u posjedu. Jasno da mu je u realizaciji plana znatno pomogao Rakitićev izostanak, stoga su dodatne obveze u kreaciji dobili Modrić i Brozović, što se dobro vidjelo i po brojkama. Spomenuti dvojac bio je nezaobilazna točka svakog napada, a uputili su čak 34% točnih dodavanja gostiju na cijeloj utakmici. 

Znajući kako njegov protivnik voli igrati kroz blok i reakciju, Southgate je imao spreman dio plana kako izbjeći kvalitetni hrvatski presing te u povoljnoj situaciji pronaći Sterlinga i Rashforda. Izuzev početnog pritiska, Engleska je kontrolirala razvoj događaja na terenu, ponajviše jer je engleski izbornik u manama Lovre Kalinića našao put kako doći do kontinuiranog posjeda.

Povratnik među vratnice odradio je vrhunski posao u svom petercu, ali izvan njega prikazao je ne samo vlastite, nego i mane cijelokupnog hrvatskog sustava. Zbog lakog branjenja Kanea u uskim dijelovima terena ili popularnom međuprostoru, Englezi su dugim loptama tražili dubinu te istovremeno testirali sigurnost u izlascima hrvatskog vratara. Zlatku Daliću sigurno nije bilo svejedno gledati hoće li prije do lopte doći 204 cm visoki Kalinić ili netko od brzonogih engleskih napadača. Suradnja Cityjevih igrača nije donijela vodstvo, ali je natjerala hrvatskog izbornika spustiti obranu bliže Kaliniću da se neutralizira prostor za dubinska dodavanja. Izostanak kreacije djelomično su nadomjestili povratkom u život Rossa Barkleya te ubacivanjem Fabiana Delpha, međutim čini se da će engleski izbornik za dugoročnu opciju mora malo pričekati.

Nažalost po Hrvatsku i Inter, Vrsaljko još nije zaliječio ozljede koju vuče još od Rusije. Njegov izlazak dodatno je skratio skromne hrvatske opcije u pozicijskoj igri. Bez nominalnog bočnog igrača koji osigurao širinu u fazi napada, Hrvatska je bila osuđena napadati samo kroz tranziciju. Zbog toga, hrvatskih dvojac/trojac na bokovima uputio je samo 12 dodavanja u zadnjoj trećini a kao usporedbu, Walker i Chivell imali su 52. U ekipnom omjeru iste kategorije, Engleska je imala ukupno 188 dodavanja u zadnjoj trećini, Hrvatska 75, dokaz da bez bočnih igrača nema progresivne pozicijske igre.

Presing je funkcionirao, ali isti mehanizam korišten je protiv Hrvatske. Da uspjesi mladih engleskih reprezentacija nisu slučajni, prikazuje nam još jedna usporedna kroz korištenje vratara u izgradnji napada. Dok je Pickford bio sigurna opcija s 83% uspješnih dodavanja, Kalinić je označen kao meta protivničkog presinga i čest razlog povratka posjeda u domaće vlasništvo. U zabrinjavajućih 44% uspješnih u 30 dodavanja, mogu se ubrojiti i 21 duga lopta, gdje se zapravo dobro vidjelo koliko reprezentacije nedostaje Mandžukić kao opcija u skoku jer Rebić nije imao šanse protiv Stonesa i Gomeza. Osim izgradnje napada, Pickford je dugim loptama tražio Sterlinga na širokom prostoru. Da Hrvatska nije izgubila, uklizavanje Vrsaljka u takvoj situaciji bio bi najbolji trenutak utakmice.

Zbog nedostatka opcija u progresiji i igri protiv presinga kada je zatvoren Modrić, Hrvatska je dobar dio utakmice bila preslika ovogodišnjeg Uniteda. Poveznica se najviše ogledala kroz skromnu prezentaciju u prvom dijelu, život u sjeni protivnika i nadi da će Kalinić bili vladar svog peterca, kada već ne može nešto više. Kao De Gea u Mourinhovom planu, vratar Genta dao je hrvatskoj priliku zabiti prije nego što lopta prođe iza njegovih leđa. Između valova engleskog napada, igrači iz budućnosti su kao nekada Olić i Eduardo iskoristili pukotine u obrani za pronalazak Kramarića.
U trenutku kad mu je većina hrvatskih navijača spominjala uži dio obitelji jer nije loptu proslijedio slobodnom Perišiću, Kramarić je uz pomoć bloka loptu poslao u Pickfordovu mrežu. Tad se sve promijenilo, Englezi bili su obasjani flashbackom polufinala, Wembley utihnut a Hrvatska je od rekordnog poraza na otvaranju došla na pola sata od završnog turnira Lige nacija. 

Pod teretom neiskustva i gubitničkog mentaliteta kvalitetno građenog u zadnjim desetljećima, Englezi su psihički pali. Međutim, čovjek koji je metafora za sve engleske neuspjehe u jednoj osobi, nije paničario. Premda na klupi nije imao sigurnog "gamechangera", sam pogled prema tom u smjeru ponudio je dovoljno opcija kako preokrenuti susret u svoju korist.

Onda se dogodilo razvoj događaja sličan polufinalu, samo su ovaj puta isti protivnici promijenili uloge. S jednom izmjenom do isteka vremena, Dalić se kockao i nije prepoznao indirektne znakove umora kod svojih igrača, ponajviše Perišića. Potjerani u svojih 25 metara, bez igrača koji može sačuvati posjed dok se ne otvore druge opcije, Hrvatska se brzo našla u problemu. Umorni Perišić i ne pretjerano agilni Milić bili su idealna meta za "expoit" i zadnja engleska nada se ne ponovi 2017. Ulaskom Lingarda i Sancha, vrlo brzo se desni koridor terena pretvorio u Southgateov all-in, ali bez obzira sav pritisak iz pozicijske igre, Englezi su pored svog imena i dalje imali nulu.

"Ma to je samo još jedan aut". Očito je slično razmišljao Ivan Perišić, vjerojatno pod utjecajem umora izbacio loptu glavom nakon kornera u društvu Luke Modrića. Pisati o prijestupu igrača kod izvođenja auta odnosno uperivati prst u suca je mentalitet gubitnika a ne svjetskog doprvaka. Krivce za pogotke treba tražiti puno bliže, te njih upitati odgovore zašto reprezentacija kronično loše reagira u standardnim situacijama jer se po pozicioniranju igrača vidi da se nije ništa radilo da se niz zaustavi. U vrijeme kada je tendencija micanja igrača s crte ne bi li doveli protivnika u zaleđe, Hrvatska dopušta priliku za dodavanje u skoku. Stones u polufinalu Svjetskog prvenstva i Dier na Rujevici bili su dovoljno upozorenje i teza koja briše argument sreće i sudačke prosudbe u ocjeni tog događaja. Nadati se u mogućnost promašaja kod svakog prekida je prilično rizičan plan, a njegove posljedice najbolje prikazane na jučerašnjoj utakmici.

Jedan dio krivice pripada izborniku jer se slični problemi događaju već kroz dvocifreni broj utakmice, dok drugi pripadaju igračima i posebno vrataru. Hajdukova vratarska škola je izbacila mnoge sjajne vratare, ali svaki od njih imao je tvorničku pogrešku - izlaske s crte. Ne postoji nijedan dobar izgovor vrataru visokom 204 cm kada ostane na crti, a ubačaj padne na peterac ili aut na 10-11 metara u manjoj brzini i bez mogućnosti da direktno ugrozi vratara. 

Dok HNS još traži način kako da za sebe što jeftiniji način izvuče gradnju nacionalnog stadiona, možda bi bilo bolje novac dobiven od uspjeha u Rusiji uloži u kupnju stranog znanja kako vratare prilagoditi modernoj igri ili naučiti prekide koristiti kao oružje, posebno kada se zna da ni pozicijska igra nije jača hrvatska strana. Klub u kojem igra nabacivač auta za izjednačenje je nedavno uposlio danskog stručnjaka Thomasa Gronnemarka, svjetskog rekordera u bacanju auta kako bi mlade igrače Liverpoola podučio toj podcijenjenoj vještini. Sam Gronnemark je poslije utakmice priznao da je već utjecao ne samo na Gomeza, nego i A.Arnolda te Robertsona. 

Zbog ujednačenosti u modernom nogometu, najmanje sitnice često učine razliku. Nekada je to individualni potez ili pogreška protivnika. Nekada je to vratar koji nema naviku igranja nogom ili istrčavati i braniti prostor između gola i obrane. Nekada su to prekidi, izvođenja auta ili kornera a nekada je to sreća. Za razliku od branjenja ili napadanja prekida, korištenja i traženja missmatcheva kroz presing koji su izravan proizvod sustavnog rada, sreća ima ograničen rok trajanja.

U trenutku kada je pozicijska igra zakazala, a kvaliteta ušla u sjenu kvantitete, Hrvatskoj je preostala improvizacija. Nekadašnji najbolji prijatelj nogometaša u crnom je ovaj puta okrenuo leđa i na teren umjesto pomoći na teren poslao ironiju. Jedvaj, Vrsaljkov zamjenik na desnom boku je napravio prekršaj tamo gdje bi Interov bočni možda oduzeo loptu. Iz tog prekršaja, Englezi su dobili priliku pronaći Kanea, a on pogodio u dio gola gdje je stajao hrvatskih igrač tijekom kornera. Toliko puta smo u zadnji vremena mogli pročitati klišej "važna je samo pobjeda, ne igra", Hrvatska je pobjedama predugo bježala od problema, koji će se morati ubrzo riješiti jer je to ulaznica u povratak u pobjedničku diviziju.

Međutim, poraz i ispadanje u niži rang ne moraju značiti nogometnu apokalipsu, ali mogu prikazati realno stanje gdje se reprezentacija trenutno nalazi. Ove 4 utakmice Lige nacije su poručile su da je ona bez usluga Modrića i Rakitića bliže B nego A diviziji. Rastanak s velikim playmakerskim duetom je sve bliži, a polagani ulazak Vlašića i Brekala daje utjehu u potencijal da se Hrvatska ponovno vrati u elitni razred.

Zbog njih prvenstveno, Liga nacija je za Hrvatsku bila uspješna. Iako status nositeljstva još nije teorijski osiguran, malo je vjerojatno očekivati pobjede Poljske i Njemačkom nad Portugalom i Nizozemskom. Nešto lakša kvalifikacijska skupina bit će odlična prilika predstaviti Hrvatsku koja će u naslijeđu imati veliki rezultat, ali i motiv napraviti bolji. Kao što je ova na odlasku imala gledajući "originalne" Vatrene. Ekipu iz Hilton hotela može zabrinuti što je iduća generacija možda i zadnja na kojoj će moći temeljiti neutemeljenu tezu o "hrvatskom sustavu" jer će drugi toliko daleko otići, da će se nekadašnji svjetski doprvaci vrlo brzo naći na listi daleko od trenutnih pozicija. 

Ali možda ta, 27. reprezentacija svijeta bude imala nacionalni stadion i kamp. Ili barem pokoji kamen temeljac, ako je što ostalo u "ruševinama" Rusanove. 

Zlatku Daliću je ponestalo karata na kojima piše sreća
Hrvatskoj je izuzetno bila potrebna ta pobjeda u četvrtak nad Španjolskom. Ne samo zbog nade u prolazak skupine Lige nacija ili osiguranja nositeljstva za predstojeće kvalifikacije, već zbog povratka vjere da je ekipa na terenu i dalje vrijedna rezultata koji je proteklo ljeto napravila. Uz srebro, došla su velika očekivanja navijača i velika odgovornost prema naslijeđu ostvarenog rezultata. Rekordan poraz u prvoj utakmici protiv Španjolske definitivno nije pomogao građenju imidža svjetskog prvaka, no od Elchea do Wembleya, Hrvatska je polako rasla i došla u priliku osigurati završni turnir Lige nacija. S istim nadanjima čekali su je Englezi, reprezentacija kojoj je ...
Zlatku Daliću je ponestalo karata na kojima piše sreća
Hrvatskoj je izuzetno bila potrebna ta pobjeda u četvrtak nad ...
Brekalo je odigrao krucijalnu ulogu u dvama golovima. Nakon Perišićeva, pa Pjacina te Rebićeva oslanjanja na snagu i brzinu na širokom prostoru, lijepo je vidjeti potpunog ofenzivca kako stvara višak koristeći manju kvadraturu u zadnjoj trećini. :) - crosby87, 19.11.18. 19:55, 0 0 0
Da je bez Morica i Rakitica blize B nego A smo znali i prije natjecanja. Pogotovo sto od 4 utakmice niti jednom Hrvatska nije igrala bez Modrica i Rakitica. - gradim, 20.11.18. 12:02, 0 0 0
Zanimjliv je odnos prema sreic. Kad je prije 2 gidine na euru Hrvatska ispala od Portugala navijaci hrvatske su proklinjali srecu. "Strucnjaci" su tvrdili da ispadanja nije posljedica srece vec loseg vodjenja, nedostatka karaktera i sl. Na svjetskom - gradim, 20.11.18. 12:05, 0 0 0
Se stvar okrenula. I sad strucnjaci kao glavni razlog uspjeha reprezentacije navode srecu. Ova kritika sustava mi se cini kao pamflet ubacen u analizu utakmice. Kako mi iu ove utakmice vidimo da u hrvaskoj ne postoji sustav? Kako su se igraci rszvili - gradim, 20.11.18. 12:12, 0 0 0
Bez sustava? - gradim, 20.11.18. 12:14, 0 0 0
MARIOLJETA | 11/2018

Poslije taktičko odlično postavljene  i vođene utakmice protiv Španjolaca kada nam je Jedvaj donio pobjedu sve se činilo idilično, makar svejedno u nezahvalnoj situaciji kada moraš odigrati pred punim Wembleyom u samo  2 dana odmora. Bez obzira na tešku situaciju vjerovao sam u te momke, vjerovao sam u Dalića kao što vjerujam i sada nakon razočaranja kada pobijedimo sami sebe.

 Rakitić nam je jako falio. Možda ga se nakon karijere nikada nećemo sjećati kao Modrića, ali evo sada smo mogli vidjeti koliko nam treba .Izostankom Rakitića koji je bez obzira na to što ga koristimo na krivim pozicijama, takav tip igrača koji samim svojim prisustvom na terenu donosi iskustvo i mirnoću u ekipi, našli smo se u teškoj situaciji. Može se sada preispitivati koliko je uvođenje Vlašića krivi strateški potez, iako je asistirao ali što je tu je, htjela se ispoštovati forma.

Što se tiče same utakmice, krenulo je sve očekivano. U prvom poluvremenu, Englezi se postavljaju domaćinski i jurišaju u napad i trebali su već tu riješiti utakmicu ali klasično Dalićevski, držimo tu nulu na poluvremenu, što je sigurno bio i plan da se Engleze uvuče u paniku. Igra također očekivana. Ubijali su nas dugim loptama i kupili odbijance. Nemamo nikakvog mr. razbijača, igrača koji stoji ispred obrane da stane na loptu i odigra jedno pulupristojno dodavanje. Plan Engleza bio je predvidiv od samom početka-slati duge lopte prema Sterlingu koji je svakim utrčavanjem brisao Jedvaja s terena te usmjeravanje prema ultra sporom Vidi. Lošim  postavljanjem Brozovića, kupili su lopte ispred 16erca kao od šale. Rebić i Perišić su se toliko trošili u fazi obrane da nismo imali prema kome poslati loptu. Ozljedom Vrsaljka, Dalić je na planu utakmice izgubio jer je ostao na dvije ključne zamjene. Sve što je štimalo na poluvremenu bilo je – Luka Modrić koji radi posao za 2 igrača te Lovre Kalinić. No cilj je bio ostvaren, mogli smo se planski regrupirati za 2. poluvrijeme. Hrvatsku je tada spasila-fortuna ali Dalićeva ekipa je izgledala momčadski.

U drugom poluvremenu, Dalić je uz sve izostanke koje je imao odlično pripremio ekipu. Očajnog Rebića zamjenio je Brekalom i preusmjerio je ekipu na rub krilnih pozicija gdje smo počeli igrati agresivno, sistemski i konačno-dobro i to bez Vrsaljka. Englezi, možda frustrirani promašajima u prvom poluvremenu sada su izgubili na brzini. Jedvaj je bio bolji u postavljanju,Milić je igrao koliko toliko oprezno i brzim promjenama strane po osvojenim loptama stvarali smo višak i omogućili konačno Perišiću igru koja mu odgovara-višak prostora u trku. Kramarić je pomagao na lijevoj strani koridora za dodavanje, a činjenica da smo tada stvarno dobro izgledali govori nam da su Englezi zviždali svojim igračima. Tako smo strpljivo i spretno postigli gol. Kramarić, kakav god da je uz sve mane poput škrtosti na dodavanju je čini se postao  ono što nam je falilo godinama-golgeter za velike utakmice naredne 3-4 godine.

-----------------------

Ovdje želim stati sa utakmicom na koju ću se vratiti kasnije. Koliko god medijski prostor govori sve pozitivno o Hrvatskoj reprezentaciji, ona nije plod nikakvog sustavnog rada sa igračima nego čisti individualizam. Tako s jedne strane imamo dobra napadačka krila, dobre veznjake, a očajnu obranu bez ikakve nove verzije Nike Kovača koji nikada neće biti upamćen kao vrhunski igrač nego kao srčani igrač i igrač sustava te vođa na terenu. I nije samo tako u nogometu, nego i u ostalim sportovima gdje očekujemo da se utakmice rješavaju individualno npr. Bogdanović koji nema razigravača u košarci.

Hrvatska je po svom mentalitetu-lijen narod. Vodeći ljudi na svim funkcijama u državi nemaju nikakvu viziju za sistemski razvoj bilo čega, a nogomet je samo posljedica toga mentaliteta gdje se sve krpa „sakrivanjem“ problema. Zlatko Dalić u ovome kontekstu je iznimka jer vjeruje da i dalje postoji nešto dobro, nešto za što se isplati boriti, raditi itd. Sa Hrvatskom je napravio nešto što se možda nikada neće dostići i baš zbog toga njegovo viđenje i način postavljanja ekipe se mora poštovati. Reprezentaciju od 2012.godine vodili su redom izbornici koji po svome radu i znanju nisu bili dostojni voditi reprezentaciju Makedonije, a ne Hrvatske. Dugih 6 godina nije se napravila niti jedna struktura,mehanizam u igri koji će sakriti mane hrvatskih igrača. Dalić sve to zna, a imam dojam zapravo da je u ovom trenutku Dalić pola ove ekipe jer im daje ono „nešto“. Još da ima samo jednog prosječnog defenzivnog veznog igrača koji smiruje igru i ne radi glupe faule bilo bi super. Što će te, očito je da HNS-u važnije da se hrvatski igrači što prije prodaju za velike iznose bez da se razvija sustav kojeg bi koristili u igri koji bi proizveo makar jednog Wiliama Carvalja.

------------------------

Natrag na utakmicu. Hrvatska je nakon postignutog gola mogla riješiti utakmicu, nije i tu je nastao problem. Činjenica da je utakmica bila već u 15h je otegotna okolnost. Možemo sada napasti igrače da ne znaju braniti prekide, da fizički padaju, ali tko je god u životu igrao nogomet zna što se događa sa tijelom nakon 75,80 minuta. Pressing više ne možete držati i umorni ste. I sada dolazimo do onoga gore odjeljka , Dalić nema na raspolaganju nijednog „fightera“.,fizički nadmoćnog igrača koji umiri suigrače i oslobodi Modrića obrane i pošalje loptu naprijed. Možda je Marko Rog u ovome trenutku jedini prljavac kojeg je Dalić imao na raspolaganju ali njegov status u Napoliju ne obećava za sada.

Southgate je nakon primljenog gola napravio ono što svaki loš trener radi, koliko god to čudno zvučalo s obzirom na rezultat- vadio vezni red , a uvodio napadače i dobio na prekide, iste one prekide koji su hrvatska boljka,a englesko zlato. Modrić je djelovao preumorno,ipak su mu 34 godine. Padom njegove energije krajem utakmice pala je i cijela ekipa i dogodilo se ono što nam se često događa. Tako su englezi u 3 utakmice sa hrvatskom postigli 3 pogotka iz prekida iako su ovu utakmicu s obzirom na sve viđeno, zasluženo pobijedili.

Zaključak i zahvala:

Dalić je utakmicu u skladu sa resursima koje je imao utakmicu vodio vrlo dobro jer bolje spletom okolnosti ozljeda nije ni mogao. Dalić će u kvalifikacijama, gdje ćemo vrlo vjerojatno biti nositelji, konačno početi izgrađivati konkretnu taktiku i mehanizme koje sada nemamo jer ćemo imati slabije protivnike. Ovo je ipak bilo gostovanje na Wembleyu, a kada se sjetim kako smo loše igrali protiv Finske, Turske,Kosova slabo mi dođe.

Zahvaljujem cijeloj Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za sreću koju su donijeli ove godine jer se ovo neće tako lako dogoditi u državi gdje se ništa ne popravlja. U samo nekoliko mjeseci pobijedili ste Argentinu, Englesku, Španjolsku, prošli 2 puta na penale te igrali finale najvećeg nogometnog natjecanja na planeti i to vam nikada nećemo zaboraviti.

I za kraj, zahvaljujem svim Vukovarcima koji su prije 27 godina dali svoje živote za Republiku Hrvatsku i vječna vam slava jer se bez vas ova utakmica možda ne bi ni odigrala.

Poraz hrvatskog nogometa, reprezentacija je svoje najbolje odavno napravila.
Poslije taktičko odlično postavljene i vođene utakmice protiv Španjolaca kada nam je Jedvaj donio pobjedu sve se činilo idilično, makar svejedno u nezahvalnoj situaciji kada moraš odigrati pred punim Wembleyom u samo 2 dana odmora. Bez obzira na tešku situaciju vjerovao sam u te momke, vjerovao sam u Dalića kao što vjerujam i sada nakon razočaranja kada pobijedimo sami sebe. Rakitić nam je jako falio. Možda ga se nakon karijere nikada nećemo sjećati kao Modrića, ali evo sada smo mogli vidjeti koliko nam treba .Izostankom Rakitića koji je bez obzira na to što ga koristimo na krivim pozicijama, takav tip ...
Poraz hrvatskog nogometa, reprezentacija je svoje najbolje odavno napravila.
Poslije taktičko odlično postavljene i vođene utakmice protiv Španjolaca kada ...

Respekt: BruceWayne, GNKDZCFC, Dado_M,

Slažem se: Fenix22,

respekt za zaključak i zahvalu - GNKDZCFC, 19.11.18. 9:27, 0 0 0
Zadnjeg veznog (razbijača) nećemo imati još dugo ako Šunjić iz Dinama ne dostigne bar razinu Ademija. - Fenix22, 19.11.18. 11:07, 0 0 0
Zato što idioti iz Rusanove nisu htjeli Ademija pa je dečko otišel igrati za Makedoniju. - DAJO22, 21.11.18. 19:21, 0 0 0
cropol | 11/2018
r1 n1 k3

Dalic je u najavi lige nacija rekao da mu rezultat ovdje nije primaran (mozda i radi tako teske grupe) vec da je primaran plasman na EURO i uvodjenje mladih snaga u reprzentaciju. Pod okriljem te izjave i takvog plana moze se zakljuciti da je nastup Hrvatske u prvoj ligi nacija bio relativno uspjesan. Unatoc 0-6 na pocetku i evo zadnjeg poraza na Wembleyu cinjenica je da je Hrvatska bila jako blizu da ode na final four i bude pobjednik skupine. Isto tako probani su novi igraci od Milica preko Livaje, Santinija, Vlasica  Brekala.

Naravno ponovno su na vidjelo isplavile boljke ove reprezentacije a to se odnosi na probleme na bekovskim pozicijama i obranu prigodom prekida. Na srecu vremena do Eura je dosta i kao vjerojatni nositelj skupine (Poljska ide u Lisabon bez Lewandowskog, u ocajnoj su formi, pobjeda tamo je jako malo izgledna cak i protiv B sastavom Portugala) Hrvatska ce kroz kvalifikacije imati prigodu raditi na svojim slabostima, i naci rjesenja za sve pozicije.

A koja su to moguca rjesenja/igraci?

GOLMANI-Kalinic je uglavnom branio od oprostaja Subasica medjutim ako se ne varam on jos nije branio niti jednu utakmicu a da ne primimo gol. Daleko od toga da je on los golman, jer problemi su u nasoj obrani, no Livakovicu svakako treba dati par utakmica da brani u kvalama, i napraviti tu jednu zdravu i pravu konkurenciju. Dalic je izjavljivao da je Kalinic prvi golman i da ima potpuno podrsku. Misljenja sam da to ne treba biti zapisano u kamenu vec suprotno.

STOPERI-Osobno smatram da niti Lovren niti Vida na ljeto 2020 trebaju biti u prvih 11-ali vjerojatno zamjene koje u slucaju povreda i svojim iskustvom mogu pridonijeti rezultatu ili bar davati samopouzdanje mladjim ili pozitivnih 10-20min na terenu. Na stoperima imamo nekoliko kvalitetnih opcija od CaleteCara ..Benkovica..Mitrovica..Jedvaja(?)..itp treba samo dobro ispratiti kvalitetu i najkvalitetnoje brusiti/forsirati

BEKOVI-Jebiga..to je toliki problem da mozda treba isprobati nekoliko novih igraca mozda iz U21 Sosa..Katic..(Milc?) jer ne vidim tu 2020 ni Vrsaljka ni Strinica..ostaje vidjeti sto ce biti sa Jedvaj-em..moze li Pivaric uopce napredovati vise..u svakom slucaju pod hitno treba isprobavati i druge igrace.

SREDINA-za pretpostaviti je da Modric i Rakitic nece u kvalama igrati po 90min, mozda za neke protiv najslabijih repki nece niti ni pozvani..hocu reci ove kvale su po meni ili jesi ili nisi (za nositelja igre repke) za KOVACICA. Vlasic sigurno nece imati neograniceni kredit bez obzira kako igra u klubu. Mislim da talenta ima dovoljno za trecu dobru generaciju veznjaka (boban-asanovic..modric-rakitic..) 

Dani Olmo? Ja bih mu osobno dao drzavljanstvo i poziv i dao prigodu jer veca mu je ovdje nego u Spanjolskoj a ako je ne iskoristi Boze moj..pitanje jel bi prihvatio..

KRILA-i ovdje po meni treba vidjeti ili jesi ili nisi Alen HALILOVIC. Brekalo bi trebao biti jedna od udarnih snaga 2020..Rebic ce svakako biti tu..Perisic ako zadrzi kondiciju moze doprinijeti. Sve u svemu ove pozicije ne bi trebale biti kriticne

NAPADACI-Koliko got izgleda skrt na terenu i to moze kostati repku rezultataski, trenutno je Kramaric nas prvi i jedini konkretni napadac nije niti on prava klasicna devetka, stoga je ovo po meni najkriticnija pozicija..ne omalazavam Livaju Santinija ali nije to-to..

zakljucak je da ce u iducih 18mjeseci Dalic trebati napraviti most izmedju novih mladih igraca i seniora tako da se seniori ne osjecaju zapostavljenima/nepotrebnima i da ne bude jos oprastanja..a mladi moraju imati dovoljno minuta i utakmica u nogama da se  moze napraviti kvalitetna analiza..

to je svakako najveci Dalicev izazov i od njega ce ovisiti hocemo li nesto napraviti na EUrO 2020..

Liga Nacija HR Repka jucer-danas-sutra
Dalic je u najavi lige nacija rekao da mu rezultat ovdje nije primaran (mozda i radi tako teske grupe) vec da je primaran plasman na EURO i uvodjenje mladih snaga u reprzentaciju. Pod okriljem te izjave i takvog plana moze se zakljuciti da je nastup Hrvatske u prvoj ligi nacija bio relativno uspjesan. Unatoc 0-6 na pocetku i evo zadnjeg poraza na Wembleyu cinjenica je da je Hrvatska bila jako blizu da ode na final four i bude pobjednik skupine. Isto tako probani su novi igraci od Milica preko Livaje, Santinija, Vlasica Brekala. Naravno ponovno su na vidjelo isplavile boljke ...
Liga Nacija HR Repka jucer-danas-sutra
Dalic je u najavi lige nacija rekao da mu rezultat ...

Respekt: pravi,

Ne slažem se: tshabalala,

Provjeravam jesam li to dobro shvatio. Lovren bi trebao na klupu i povremeno pripomoći iskustvom, a kvalitetna rješenja upravo sjede na klupi Olympiquea i Bruggea? - gradim, 19.11.18. 8:15, 0 0 0
Za Mitrovića se slažem, ali za Cara nikako. Još je u fazi aklimatizacije. On i Benković će biti dva elitna stopera što se tiče s loptom u nogama, a lako moguće i elitni generalno. - Fenix22, 19.11.18. 11:12, 0 0 0
Za lijevog beka se ne treba bojati. To je apsolutno Sosa. Za desnog beka treba dati šansu Bartolcu. - Fenix22, 19.11.18. 11:13, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.