zatvoreno

GNK Dinamo - Fenerbahçe S.K 4-1

  • 20.09.2018.
  • 37
  • 4

Dinamo je uspješno otvorio nastup u Europskoj ligi ove sezone. Momčad Nenada Bjelica vrlo je uvjerljivo slavila Fenerbachea rezultatom 4-1 i tako na najbolji način započela dugogodišnji cilj odnosno proljeće u Europi. 

U drugom susretu skupine, Spartak Trnava je očekivano uzeo sva 3 boda protiv favoriziranog Anderlechta i tako dodatno zakomplicirao skupinu.

izvor: SofaScore

Kakva su Vaša razmišljanja? Je li Dinamo sada favorit za prolazak skupine?

GNK Dinamo - Fenerbahçe S.K - atmosfera vrlo dobra 7.6 0, 0, 0, 0, 1, 0, 4, 7, 20, 4, 1
GNK Dinamo - Fenerbahçe S.K - kvaliteta suđenja dobra 6.7 0, 0, 0, 0, 3, 4, 6, 15, 7, 1, 1
GNK Dinamo - Fenerbahçe S.K - razina utakmice dobra 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 3, 1, 16, 11, 4, 2
Kako je Bjelica postavio utakmicu? vrlo dobro 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 4, 20, 9, 3
Kako je Bjelica vodio utakmicu? vrlo dobro 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 10, 20, 3, 3
Ocijenimo igrače Dinama:
Dominik Livaković - utakmica dobro 7.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 5, 19, 10, 2, 1
Amir Rrahmani - utakmica dobar 6.9 0, 0, 0, 0, 0, 1, 8, 22, 5, 1, 0
Emir Dilaver - utakmica dobar 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 18, 10, 1, 0
K. Théophile-Catherine - utakmica dobar 7.0 0, 0, 0, 0, 1, 2, 5, 19, 8, 1, 1
Petar Stojanović - utakmica dobar 7.3 0, 0, 0, 0, 0, 2, 3, 20, 7, 4, 1
Ivan Šunjić - utakmica vrlo dobar 8.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 9, 21, 6, 1
Amer Gojak - utakmica dobar 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 23, 12, 1, 0
Dani Olmo - utakmica iznimno dobar 8.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 12, 19, 4
Mislav Oršić - utakmica dobar 6.9 0, 0, 0, 0, 1, 2, 6, 21, 6, 0, 1
Izet Hajrović - utakmica iznimno dobar 8.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 15, 16, 4
Mario Gavranović - utakmica vrlo dobar 8.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 21, 5, 3

Analize (4)

DAJO22 | 09/2018

Dugo nismo tako mirno, bez stresa, osim u trenutku gola Fenerbahcea početkom drugog dijela, gledali jednu utakmicu Dinama. Može se reći da su modri kontrolirali tijek utakmice cijelo vrijeme, osim tog spomenutog momenta, kada su mnogi pomislili "Pa neće valjda opet.........?!". Na sreću to je bio jedini trenutak dekoncentracije obrane domaćih, izuzmemo li ono dodavanje Theophila Livakoviću, ispred kojeg je Slimani vezao kopačku i zamalo zabio za 4-2. Ali, tu je dinamov golman odlično reagirao, a napadač Fenera loše .......

Dakle, može se reći da je ta večer bila "Plava noć", noć u kojoj smo vidjeli neki drugačiji Dinamo, Dinamo koji se nije uplašio nakon primljenog pogotka početkom drugog dijela, jer to je bio slučajni gol. Zapravo, to je bio i jedini opasan trenutak cijelu večer, jer Fenerbahce nije pokazao tijekom cijele utakmice ništa, kao što nije ništa pokazao ni u ostalim utakmicama ove jeseni. Klub je u krizi kojoj se ne nazire kraj, igrači su dosta stari, mogu pimplati s loptom na svojoj polovici, ali su spori, ne mogu trčati, a nisu ni bogzna kako borbeni. Uglavom, Dinamo je iskoristio sve te mane gostiju i ubilježio visoku pobjedu, s kojom je, gotovo sam siguran, skroz otvorio vrata proljeća u Europi, a istovremeno ih Feneru zatvorio.

Nekada, u neka druga vremena, kada bi neki klub bio u seriji loših rezultata, dovoljno bi bilo da mu dođe Dinamo "na noge" i to bi značilo za njih početak izlaska iz krize. Srećom, onaj spomenuti gol, nije uzdrmao modre, već ih je razbudio do te mjere da su na kraju mogli razbiti Fener s daleko više pogodaka u mreži gostiju, ali i ovih 4-1 je sasvim dovoljno za mirnu utakmicu protiv Anderlechta, koji je uzgred odigrao lošu utakmicu protiv Spartaka iz Trnave i prosuo važne bodove u borbi za prva dva mjesta koja vode u daljnu fazu natjecanja Europske lige.

Slažem se da možda Fenerbahce nije pravo mjerilo snage Dinama /iz gore spomenutih razloga/, ali s čime se mogu pohvaliti Anderlecht ili Spartak Trnava, koji su odigrali utakmicu na razini i kvaliteti Fenera.

Za Dinamo, a nakon otriježnjenja poslije utakmice protiv "dječaka", ulazak u Europsku ligu nije mogao bolje započeti. Protivnici su po mjeri, protivnici s kojima se može igrati i protivnici koji će se sada zamisliti tko je favorit za prvo mjesto u skupini. Možda to nekima suludo zvuči, ali ukoliko Dinamo uzme samo bod u Bruxsellesu /Briselu/, tada dvojbe više neće biti. Za sada, prema viđenom na terenu i igrama u ove dvije utakmice, dvojbe ni nema.

Nenad Bjelica je odličan trener, ma što mnogi mislili o njemu, a ima ih koliko hoćete. Dinamo je najbolje igrao i igra, kada prepusti inicijativu protivniku, pa onda iz brze tranzicije, a nakon osvojene lopte na svojoj polovici terena, uslijed visokog pritiska na protivničke igrače, napadne. Svakva takva situacija je opasna i miriše na gol. Potvrdilo se to i protiv Astane i protiv Hapoela i protiv Young Boysa, a pečat na tu tvrdnju je bio i protiv Fenerbahcea. Isti takav model bi trebalo primjeniti i protiv Anderlechta. Dinamovi brzi igrači, Oršić i Hajrović, uz vrlo dobrog Olma i Gojaka, te u nedostatku Ademija, začuđujuće dobrog Šunjića, razlog su za optimizam i nadu da se može do prvog mjesta u skupini i bijeg od jakih protivnika u tom prvom kolu na ispadanje. Dakle, to je Bjeličinih ruku djelo, nikoga drugoga. I na tome mu treba čestitati, a ne ga popljuvati nakon prvog neuspjeha ili takozvanog neuspjeha, jer nije neuspjeh ne ući u Ligu prvaka, a igrati drugu ligu, odnosno Europsku ligu. Pa zar svima nije jasno da za sada Dinamo jednostavno nije toliko kvalitetan za elitno natjecanje, već baš za tu takozvanu drugu ligu ili EL-u, gdje marljivo treba skupljati bodove i iskustvo. Krajnji cilj je preživjeti zimu u Europi, a kroz LP-a. bojim se da to nebi bilo moguće. 

No, to nije sve. Ima tu jedan veći problem koji muči sve one koji žele gledati Dinamo u Zagrebu, a ne u Mariboru ili na Rujevici. Ono ruglo od stadiona se zove, ona siva nakarada, ono sranje na kome su mnogi digli veliku lovu, a nisu napravili ništa od njega. Novosel, Canjuga, Mamić ....... itd. Da i Bandić ......! Nogometni savez, na čelu sa Šukerom, je digao velike novce nakon SP-a u Rusiji. Busali su se u prsa, govorili o nacionalnom stadionu, o obnovi travnjaka i infrastrukture ostalih stadiona. Ne znam tko obnavlja travnjak u Osijeku ili kod ovih ostalih klubova koji se mijenjaju za domaćinstva u našoj ligi, ali ako to i pomaže HNS to nije dovoljno. Ili treba negdje napraviti pravi stadion ili treba sve stadeione obnoviti, naravno one koji izgledaju kao stadion u Maksimiru, mada bi taj trebalo srušiti i na istom mjestu napraviti drugi, moderniji, ljepši. Ima grad Zagreb dovoljno sredstava da to učini, ne treba sve svaliti na leđa nogometnog saveza, ali treba napokon nešto poduzeti za dobrobit hrvatskog nogomete i nas navijača. Ili hoćemo gledati Dinamo i reprezentaciju po Sloveniji, Austriji ili eventualno na Rujevici, gdje stane jedva pet, šest tisuća duša. Sramotno do bola. A jbga, ak već nemamo pravi stadion, imamo bar fontane ...........

Fener preuzeo fenjer
Dugo nismo tako mirno, bez stresa, osim u trenutku gola Fenerbahcea početkom drugog dijela, gledali jednu utakmicu Dinama. Može se reći da su modri kontrolirali tijek utakmice cijelo vrijeme, osim tog spomenutog momenta, kada su mnogi pomislili "Pa neće valjda opet.........?!". Na sreću to je bio jedini trenutak dekoncentracije obrane domaćih, izuzmemo li ono dodavanje Theophila Livakoviću, ispred kojeg je Slimani vezao kopačku i zamalo zabio za 4-2. Ali, tu je dinamov golman odlično reagirao, a napadač Fenera loše ....... Dakle, može se reći da je ta večer bila "Plava noć", noć u kojoj smo vidjeli neki drugačiji Dinamo, Dinamo ...
Fener preuzeo fenjer
Dugo nismo tako mirno, bez stresa, osim u trenutku gola ...

Respekt: ktm686, Pastuhsuta, ivan-cro,

Slažem se: chelsea_2012,

ivan-cro | 09/2018

Dok je zagrebački Dinamo pobjednički marširao kroz Maksimir, Spartak Trnava i Anderlecht igrali su jednu izjednačenu, tvrdu i ne odveć zanimljivu utakmicu. Slovaci su u svojem dvorištvu ugostili belgijskog velikana i klub sa eminentnom europskom reputacijom, a obzirom da je, kako to volimo reći, belgijski Anderlecht netko s kime Spartak Trnava može igrati, prikladniji europski debi Slovaci nisu mogli ni zamisliti. Slovaci su u svojoj povijesnoj utakmici ostvarili 1:0 pobjedu, a pobijedili su oružjem Anderlechta - skok igrom.

Spartak Trnava je krenula u 4-2-3-1 sustavu želeći time ostvariti gustoću, brojnost i kompaktnost u sredini, što je ujedno i jedna od njihovih snaga, a o tome sam upravo i pisao u zadnjoj analizi. Obzirom kako znaju dobro držati raspored u sredini, plan Spartak Trnave bio je malo se povući i prepustiti sredinu i loptu protivniku pa kroz reakciju ugroziti protivnika. Zato su se i odlučili na 4-2-3-1 formaciju. Iako se naočigled čini defanzivna zbog dva povučena igrača vezne linije, ona u sebi ima dozu fleksibilnosti koja omogućuje i veznim i zadnjim krilnim igračima pridodavanje u podfazu zone središnjice i završnice napada. Fleksibilnost u obrambenoj, a posljedičnoj i u napadačkoj fazi igre bila je esencijalna za Spartak Trnavu u ovoj utakmici, a preduvjet za ostvarenje nečega takvoga bio je umrtviti igru i uspavati Belgijance.

Kao što se i očekivalo, Anderlecht je preuzeo igru i posjed i pokušao štetu Slovacima stvarati kroz mehanizme koji potenciraju skok i duel igru Ivana Santinija. U gore prikazanoj situaciji Ivan Santini izvači se na stranu, a Musona ide u sredinu. Postoje dva načina kako riješiti ovu situaciju. Prvo, može se ići za time da Santini ne može iskontrolirati skok i loptu - to nije pametan način, ali je i taktički "najprimitivniji" - iziskuje najmanje individualne i momčadske kvalitete. Drugo rješenje zove se anticipacija - mora se prepoznavati navedena situacija, mora se predvidjeti što će se dogoditi i ide se za zatvaranjem tih srednjih koridora u koje Ivan Santini spušta lopte. Drugi način je pametniji i zreliji zato što ne možete očekivati da ćete puno puta dobiti zračni duel protiv tako dominantnog napadača u igri glavom - upravo stoga žrtvujete posjed lopte time što ćete pokrivati one zone u koje će lopta biti poslana. U ovoj situaciji to je upravo taj srednji koridor - Anderlecht je u sredini imao igrača više, sredinu su natrpali sa šestoricom igrača nadajući se upravo takvim situacijama. Oba defenzivna vezna Spartak Trnave - i Rada i Oravec kasne u zatvaranju i otvara se odlična šansa za Anderlecht koju Belgijanci ne koriste.

Spartak Tranava je ovdje, kao što smo i rekli, gusta u sredini. Time nastoje začepiti sredinu i otežati distribuciju lopte protivnku. A zašto? Upravo zato što se Slovaci najbolje snalaze kada se protivnik muči prenijeti loptu iz prve u drugu fazu distribucije. To, međutim, uvijek ostavlja bočne koridore praznima. Anderlecht to zna, Anderlecht je to dobro skautirao i proučio. Anderlecht u gore navedenom napadu igra čisto pozicijski, iz zadnje linije. Prešavši u suparničku polovicu, gotovo u potpunosti prazni sredinu - par veznih igrača Kums i Trebel izvlače se na strane, Anderlecht radi overload na obje strane terena, otvaraju si prostor za centaršut, a zračni duel u sredini opet dobija Ivan Santini. Prilika je opet promašena.

Spartak Trnava, s druge strane, zabija na najlakši mogući način. Zabija i iz prvog udarca u okvir. Zabija gol na "anderlechtovski" način - glavom.

Rekonstruirajmo "mjesto zločina". Slovaci imaju udarac iz kuta. Bakoš se nalazi na prvoj stativi, a zatim se odvlači prema sredini i time automatski za sobom odvlači oba igrača Anderlechta koja su ga pokrivala na toj bližoj vratnici. Epilog toga je nebranjena prva stativa. Na nekakvih 8-9 metara od gola tercet Spartak Trnave napada peterac i odlazi prema naprijed, potiskivajući trojicu igrača Anderlechta ispred njih samih. Oravec napada drugu stativu koja je u ovom trenutku prazna, a igrač koji je u trenutku gola bio na njemu je zaostao korak iza jer nije na vrijeme krenuo iz sredine. Nije se povlačio sinkronizirano sa svojom momčadi. Kao rezultat toga, Oravec dobiva skok jer branič Anderlechta nije dobro pozicioniran.

Ovo je završna faza navedenog kornera. Pokrivanje ipak nije toliko loše za Anderlecht koliko je to izgledalo u početnoj fazi kornera. Međutim, to ne znači da je pokrivanje dobro. Situacija na daljnoj stativi nije idealna za Belgijance iz već opisanih razloga dok recimo na bližoj stativi imaju višak koji im nije obrambeno nužan. Spartak Trnava zabila je iz standardne situacije, zabila je školski, zabila je onako kako se korneri, u pravilu, i zabijaju.

Zašto je Anderlecht izgubio?

Slovaci zaista djeluju optimizirano, a pogotovo su takvi na domaćem travnjaku. Na papiru ne izgledaju zastrašujuće niti nešto posebno kvalitetno, ali igraju tako da u svojoj igri pokazuju više vrlina nego mana. Protiv njih treba igrati kombinatorno i brzo, sa jednim ili najviše dva dodira, a tu je Anderlecht pao na testu. Imao je prevelik broj grešaka u predaji lopte i nisu tako mogli staviti Slovake pod kontinuirani pritisak. Kako je utakmica odmicala, tako se i uvukao strah među igrače Anderlechta pa su izgledali još nepovezanije, a udarac u okvir uopće nisu uputili. Jedan navijač Anderlechta je i napisao: Gledanje svježe obojenog zida kako se suši mnogo je uzbudljivije od ovoga!

Velika pobjeda Spartak Trnave
Dok je zagrebački Dinamo pobjednički marširao kroz Maksimir, Spartak Trnava i Anderlecht igrali su jednu izjednačenu, tvrdu i ne odveć zanimljivu utakmicu. Slovaci su u svojem dvorištvu ugostili belgijskog velikana i klub sa eminentnom europskom reputacijom, a obzirom da je, kako to volimo reći, belgijski Anderlecht netko s kime Spartak Trnava može igrati, prikladniji europski debi Slovaci nisu mogli ni zamisliti. Slovaci su u svojoj povijesnoj utakmici ostvarili 1:0 pobjedu, a pobijedili su oružjem Anderlechta - skok igrom. Spartak Trnava je krenula u 4-2-3-1 sustavu želeći time ostvariti gustoću, brojnost i kompaktnost u sredini, što je ujedno i jedna od ...
Velika pobjeda Spartak Trnave
Dok je zagrebački Dinamo pobjednički marširao kroz Maksimir, Spartak Trnava ...
Ova utakmica je trebala biti školski primjer za 0:0 jer je bio samo jedan udarac u okvir od obje strane. Dinamo bi s obzirom na kvalitetu ostalih suparnika, trebao uvjerljivo osvojiti prvo mjesto u skupini. - Fenix22, 22.9.18. 17:35, 0 0 0
domac277 | 09/2018

Visokom pobjedom od 4:1 nad turskim protivnikom Fenerbahčeom, Dinamo je otvorio svoju sezonu u grupi D Europske Lige na zadovoljavajuće napunjenom Maksimiru. Kako je i opisano u prethodnoj analizi, gosti su došli u katastrofalnoj formi i u krnjem sastavu, čuvajući se tako za derbi koji dolazi ovaj vikend u turskom prvenstvu, a domaćin je samo iskoristio situaciju i uzeo sva 3 boda te je tako trenutno izjednačen na prvom mjestu ljestvice grupe, zajedno da autsajderom Spartakom iz Trnave.

Uragansko prvo poluvrijeme u kojem nas je Fener podsjetio na Dinamova izdanja u grupnim fazama europskih natjecanja prethodnih godina. Dinamo ponovno stajao u 4-1-4-1 sustavu te polako i strpljivo, uzimajući protivniku prostora za manevar, iskoristio nekoliko od svojih prilika, a kako je izgledalo moglo je biti i više od 2 pogotka (sjetimo se stative Dilavera). Jedina prava i ozbiljnija šansa za goste bila je iz slobodnog udarca tek krajem(!) prvog poluvremena. Dekoncentrirani i na trenutke bezvoljni gosti mogli su biti sretni što nisu primili i taj treći, jer to bi bio čavao u lijes.

Početkom nastavka uslijedio je brzi odgovor gostiju koji smanjuju zaostatak na 2:1, te je to do kraja utakmice ostala jedina situacija zamjerke vrijedna domaćinima. Nastavak prvopoluvremenske rapsodije uskoro je i ovdje uslijedio te su Modri postavili konačni rezultat od 4:1. Ovo je moglo završiti i puno bolnije po goste, ali dosta prilika pod kraj utakmice Dinamo nije uspio realizirati.

Bjelica je prije početka ovog susreta, uz već ranije izostanke More i Majera, ostao i bez Ademija i Leovca. Iako se očekivalo kako će logične zamjene biti Šunjić i Musa, domaći strateg se odlučio za Rrahmanija kao opciju na lijevom boku. Po vokaciji stoper, kosovski reprezentativac odradio je svoje obrambene zadatke na zadovoljavajućoj razini, ali prema naprijed nažalost nije mogao puno dati, tako da je dosta tereta palo na oscilirajućeg Petra Stojanovića. 

Ovdje se Bjeličina kocka isplatila pošto je Stojanović odigrao jednu od, ako ne i najbolju, utakmicu u modrom dresu, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom smislu. Desni koridor tako je bio ključan za ovaj susret, potvrđen sa dva gola Hajrovića koji je ujedno i igrač utakmice po WhoScoredu. U prethodnoj analizi upozoravalo se na opasnost gostiju iz prekida te udaraca izvana, ali u priloženj grafici se može vidjeti kako su gosti zapravo djelomično uništeni vlastitim oružjem.

Bjeličin Dinamo je dosta ugodno iznenadio sve nas koji godinama pratimo njegove utakmice u Europi, te barem nakratko prepustio ulogu flopera nekome drugom. San o europskom proljeću živi još od onog Varteksa, i nikako da zaživi. Modri trenutno drže pole position, te situacija teško da može izgledati bolje za njih. Protiv izravnog konkurenta za prolaz započeli su pobjedom, drugi je izgubio svoj uvodni susret, te ni jedan ni drugi trenutno ne izgledaju baš najbolje, pa ako je i ikad bila bolja prilika, sada je vrijeme da je napokon uhvate!

Fener pao Dinamovim stilom
Visokom pobjedom od 4:1 nad turskim protivnikom Fenerbahčeom, Dinamo je otvorio svoju sezonu u grupi D Europske Lige na zadovoljavajuće napunjenom Maksimiru. Kako je i opisano u prethodnoj analizi, gosti su došli u katastrofalnoj formi i u krnjem sastavu, čuvajući se tako za derbi koji dolazi ovaj vikend u turskom prvenstvu, a domaćin je samo iskoristio situaciju i uzeo sva 3 boda te je tako trenutno izjednačen na prvom mjestu ljestvice grupe, zajedno da autsajderom Spartakom iz Trnave. Uragansko prvo poluvrijeme u kojem nas je Fener podsjetio na Dinamova izdanja u grupnim fazama europskih natjecanja prethodnih godina. Dinamo ponovno stajao ...
Fener pao Dinamovim stilom
Visokom pobjedom od 4:1 nad turskim protivnikom Fenerbahčeom, Dinamo je ...
BruceWayne | 09/2018

Ispadanje iz finalnog pretkola Lige prvaka, Dinamu je ponuđena prilika da kroz skupine Europske lige pokuša ostvariti toliko željeni cilj. Na putu do njega, prva prepreka bio je Fenerbahče. No, da bi slavio protiv direktnog protivnika u borbi za prolazak skupine, Dinamo je prvo morao pobijediti sebe. Ključan zadatak u ostvarivanju tog cilja imao je trener Dinama u samoj pripremi utakmice. Nenad Bjelica trebao je pronaći ravnotežu između motiviranja svojih igrača da se mogu suprotstaviti reputacijski jačoj ekipi te istodobno uvjeravanja da tu istu ekipu ne podcijene ako na teren ne izađu u najjačoj postavi.

Trener na drugoj strani, nalazio se u vrlo nezavidnoj situaciji. Loš ulazak u sezonu natjerao ga je da prvenstveno svoju stolicu spašava ostavljanjem svojih najboljih ljudi u Istanbulu za predstojeći derbi protiv Bešiktaša. Pomalo populistički, Philip Cocu računao je da bi pozitivan rezultat u još jednom vatrenom derbiju skrenuo pozornost navijača od mogućeg zagrebačkog poraza i tako sebi priuštio još poneki tjedan za ispraviti ono što je bilo loše u početku sezone. Kroz prošlosezonski dvoboj s Osijekom, bivši igrač Barcelone i trener PSV-a trebao je pretpostaviti da će se teško vaditi u posjeti Hrvatskoj, no njegove sumnje polagano su dobivale crne nijanse dok se nisu pretvorile u potpunu katastrofu tijekom drugog poluvremena.

Večerašnja pobjeda nije bila važna samo zbog pozitivnog početka jesenske avanture, nego i zbog "ubijanja duha iz boce" zvanog Young Boys. U jednom trenutku, Dinamo je imao sve u uzvratnoj utakmici, ali par grešaka u fazi obrane dovelo je sinoć Manchester United u Bern, ne Zagreb. Ispadanje iz navedenih kvalifikacija ne smije umanjiti izuzetan Bjeličin rad zadnjih mjeseci, posebno zbog činjenice da je momčad slagao prema zdravstvenom kartonu i taj proces još nije dovršen. Tek sada, dva mjeseca nakon početka sezone potpuno su spremni Livaković i Gavranović, dok Moro i Majer se tek trebaju priključiti u tjednima ispred nas. Koliko god širok roster imao na raspolaganju, izostanak Leovca i Ademija osiromašio je Dinamovu igru naprijed a u fazi obrane ponudio određena pitanja. Ulazak dešnjaka Rrahmanija značio je potpunu odsječenost lijevog koridora, pa su jedini pokušaji kroz pozicijsku igru mogli ići preko desne strane ili dugih lopti prema Gavranoviću ili krilima.

No, i to je bilo više nego dovoljno za slavlje protiv večerašnjeg suparnika. Sve usporedbe između Young Boysa i Fenera ostale su daleko od Maksimira kada je zbog spomenut razloga Cocu odlučio u Istanbulu ostaviti veći dio prve ekipe. Uostalom, najbolji pokazatelj u kakvom je izdanju Fener došao u Zagreb je činjenica da je u sustavu bilo više turskih igrača nego stranaca. Turska liga, poznata još kao "europska Kina", česta je destinacija igrača koji bi zbog pokojeg milijuna eura više na računu odlučiti napustiti svijet najboljih europskih liga i zaploviti na istok. Neosporna je činjenica da godinama unazad Turci pokušavaju barem prividno približiti smanjiti razliku između domaćih igrača i stranaca, međutim sve ostane na pokušaju. Osim uvjerenja u istinitost teze prikazanu večeras, dovoljan pokazatelj nesklada i problema te lige je činjenica da su najbolji turski reprezentativci većinom ponikli u dijaspori.

Usprkos najavi Fenerbahčea kao velikog imena, kada je Cocu predstavio prvi sastav, bilo je jasno da Dinamo neće imati negativan mismatch kao u prethodnim utakmicmaa, štoviše, ono u čemu su Young Boysi lomili Dinamo, danas su Modri imali priliku raditi Turcima. Rezervna varijanta gostiju fizički nije mogla odgovoriti kompaktnoj, modernoj i brzoj igri zagrebačkog sastava, ali Dinamo utakmicu nije dobio isključivo na razlici u fizičkoj pripremi. Cocuova momčad je u prekidima reagirala najnižoj mogućoj razini, a posebno se istaknuo vratar Horun s nekoliko jezivo loših invervencija. Nešto treba priznati uigranim napadima Dinama kod prekida, što je jedan od načina kako optimizirati izostanak pozicijske igre.
Gustujuća ekipa je počinila niz pogrešaka tijekom utakmice, što kroz prekide ali i pozicijsku igru: od krivog čitanja situacije, lošeg markiranja, zakašnjelih reakcija, ostavljanja igrača na petercu/ziceru. Zaista je teško objasniti pojedine reakcije gustujućih igrača jer nedostatak discipline i pozicijske odgovornosti je veliki upitnik nad glavom nekadašnjeg igrača Barcelone. Jesu li tim potezima igrači Fenera htjeli poslati poruku svom treneru, doznat ćemo u idućim danima. Jedno je sigurno, večerašnji sastav Fenerbahčea ne bi izborio Europu ni u HNL-u.

Dinamo je uzeo ponuđeno a da pri tome ništa nije dao. Uredu, pogodak početkom drugog dijela je iznimka koja ne opravdava pravilo, ali konkretne prilike kroz pozicijsku igru Fenerbahče nisu postojale. Iako je važno napomenuti da Dinamo nije odigrao savršenu utakmicu pozicijski u fazi obrane, posebno u prvom dijelu. Pokušavali su izabranici Philipa Cocua brzim prijenosom lopte pronaći pukotinu u 4-1-4-1 obrani, ponajviše u situacijama kada bi Šunjić kao jedini zadnji vezni markirao igrača u međuprostoru, brza promjena igre na drugu stranu i dizanje osmice u nelagodu trebala je staviti obranu Dinama, no po mnogima najveći Bjeličin uspjeh danas je dobio još jednu potvrdu.

Kao ključan obrambeni zadatak bio je spriječavanje situacije 2vs1 na boku, stoga je Bjelica uvjerio je Izeta Hajrovića u nužnost obvezne igre. Uz to, situacije kada bi Stojanović morao pratiti uvlačenje krila u half-space, uloga Dinamovih krila bila je ograničiti mogućnost plasmana lopte na visoko postavljenog protivničkog beka. Često osporavan zbog izostanka obrambenih dužnosti, Stojanović je odigrao utakmicu na najvišoj razini. Potpuno je neutralizirao ponajboljeg Turka Koybashija te pri tom dodao 9/11 osvojenih duela te 4/7 oduzetih lopti. Kada je još u drugom dijelu srezan manevarski prostor za gostujuću kombinatoriku, priči je bio kraj. Bilo je pitanje samo koliko će Fener izgubiti posjeda, odnosno koliko će biti realizirane prilike nastale kao posljedice okidača za presing u domaćoj središnjici. Troma defenzivna tranzicija Fenera nije imala odgovor na ono što su cijelu utakmicu proizvodili Dinamova krila.Nakon utakmice, duh švicarske nacionalnosti vraćen je bocu na najbolji mogući način, visokom pobjedom protiv direktnog suparnika za prolazak dalje.

To je Bjeličina pobjeda u obliku timske igre, ali isto tako vrijedi pohvaliti njegovu zaslugu kroz napredak Amere Gojaka u obrambenom postavljanju. Bosanski reprezentativac je tijekom zadnjih mjeseci pokazao da ima veliki potencijal u obje faze igre, te će njegov igrački "plafon" ovisiti o tome koliko će dobro donositi odluke na terenu, dok ostalo već radi na vrlo dobroj razini. Gojak i Šunjić uspješno su zatvorili sve koridore dodavanja i sve pokušaje gostiju kroz međuprostorni overload.

Kroz prijašnje utakmice pretkola Lige prvaka, obrana je samo jedna od faza Bjeličinog uspjeha. Odnosno, ona je preduvjet za impresivnu igru u tranziciji koja ističe ono najbolje od Olma, Oršića i Hajrovića. Ovaj Dinamo osim pogođene taktičke prilagodbe od strane trenera, ima i trojicu izvanserijskih igrača koji mogu riješiti utakmicu u bilo kojem trenutku a to nerijetko rade na efektan način kao što je bila asistencija Olma u Astani ili Gavranovića večeras za prvi gol Hajrović. Prethodno se ustanovilo da njima ne treba posjed za dominaciju, njihova način igre ne prašta pogreške protivnika. Ne zanimaju ih omjeri, ne odustaju ni kada se lopta čini nedostižnom, oni oportunistički uzimaju sve što im se ponudi.

Zato zaključak može biti samo jedan. Ovogodišnji Dinamo je došao do te razine da od sada samo može izgubiti europsko proljeće. Kako će vrijeme teći, mitski cilj nepostižan za prijašnje generacija možda postane ljestvica za one koja dolaze i to je najveći uspjeh Bjeličinog Dinama. S povratkom More, Ademija, Majera i Leovca nekadašnji snovi imaju velike izglede postat java, što neće utjecati samo rezultatski na sadašnjost i bližu budućnost Dinama, jer na nekim drugim poljima, ono što je nedavno bilo nemoguće, možda uskoro postane moguće..

Video analiza:

 

Dinamo od sada može jedino izgubiti europsko proljeće
Ispadanje iz finalnog pretkola Lige prvaka, Dinamu je ponuđena prilika da kroz skupine Europske lige pokuša ostvariti toliko željeni cilj. Na putu do njega, prva prepreka bio je Fenerbahče. No, da bi slavio protiv direktnog protivnika u borbi za prolazak skupine, Dinamo je prvo morao pobijediti sebe. Ključan zadatak u ostvarivanju tog cilja imao je trener Dinama u samoj pripremi utakmice. Nenad Bjelica trebao je pronaći ravnotežu između motiviranja svojih igrača da se mogu suprotstaviti reputacijski jačoj ekipi te istodobno uvjeravanja da tu istu ekipu ne podcijene ako na teren ne izađu u najjačoj postavi. Trener na drugoj strani, nalazio ...
Dinamo od sada može jedino izgubiti europsko proljeće
Ispadanje iz finalnog pretkola Lige prvaka, Dinamu je ponuđena prilika ...
Slučajno stavio ne sviđa mi se, umjesto sviđa mi se. Veliki prsti,mali ekran od mobitela. - Fenix22, 21.9.18. 8:20, 0 0 0
To se može oprostiti.. - BruceWayne, 21.9.18. 11:46, 0 0 0
Malo smo si skromni. - Fenix22, 21.9.18. 13:14, 0 0 0
Dodana i video analiza.. - BruceWayne, 21.9.18. 14:53, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.