zatvoreno

Grupe SP-a, tko je najbolje prošao?

  • 02.12.2017.
  • 40
  • 7

Po završetku ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine krenule su špekulacije koja je i postoji li uopće skupina smrti. U Hrvatskoj, koja je smještena u skupini D zajedno s Argentinom, Islandom i Nigerijom, mnogi vjeruju da je upravo naša skupina najteža od svih. 

Stoga mi pitamo Vas: Koja grupa je najteža? Koja najlakša? Kome je upala sjekira u med, a tko može odmah prodati karte za Rusiju? Od koga očekujete iskorak? Tko bi mogao podbaciti? 

Grupa A - loša ili dobra? ispodprosječna 3.6 2, 4, 5, 9, 10, 4, 3, 1, 0, 1, 1
Grupa B - loša ili dobra? solidna 6.2 0, 0, 0, 1, 1, 7, 18, 8, 3, 2, 0
Grupa C - loša ili dobra? solidna 6.2 0, 0, 0, 0, 2, 9, 15, 9, 4, 1, 0
Grupa D - loša ili dobra? vrlo dobra 7.6 0, 0, 0, 0, 1, 0, 3, 12, 19, 4, 1
Grupa E - loša ili dobra? dobra 7.3 0, 0, 0, 0, 1, 1, 5, 15, 15, 3, 0
Grupa F - loša ili dobra? vrlo dobra 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 3, 2, 10, 17, 7, 1
Grupa G - loša ili dobra? solidna 5.9 0, 0, 0, 1, 5, 8, 13, 11, 2, 0, 0
Grupa H - loša ili dobra? solidna 5.9 0, 0, 1, 2, 4, 12, 7, 7, 5, 1, 1

Analize (7)

arsenalfc | 12/2017

Ždrijeb je veoma specifičan dio svakog sporta. Njegova glavna zadaća je, koliko je to moguće, podjednako rasporediti momčadi po skupinama i napraviti kostur nekog natjecanja. Problem je jedino u tome što je gotovo nemoguće posložiti osam podjednakih skupina. Za predstojeće prvenstvo je FIFA odlučila da će se jakosne skupine napraviti sukladno FIFA-inom renkingu. To generalno uopće nije bila loša ideja, međutim  FIFA-in renking se boduje ,malo je reći, čudno pa smo s toga dobili situaciju da je Španjolska u drugom , a Poljska u prvom šeširu za predstojeći Mundijal. Poljaci su jednostavno odlučili ne igrati prijateljske utakmice i osigurali si potencijalno lakši ždrijeb. Rusi su po defaultu bili A1, odnosno u prvoj jakosnoj grupi budući da su domaćini. Ironija je u tome što je Rusija na ždrijebu bila smještena u sam vrh svjetskog nogometa, a zapravo je najlošije rangirana reprezentacija od svih koje će se sljedećeg ljeta natjecati na Svjetskom prvenstvu.

Ruska skupina se već proglasila jednom od najlakših ikad na svjetskim prvenstvima, dok se Poljska smjestila na skroz drugi kraj ždrijeba zajedno s reprezentacijama Kolumbije, Senegala i Japana. Međutim, koliko te dvije reprezentacije zapravo mogu biti zadovoljne ždrijebom? Smatram da ne mnogo...

Zapravo, ukoliko je ovim reprezentacijama osnovni cilj proći grupu onda je ždrijeb dobar. S druge strane, ako se u njima skriva malo veća ambicija poput četvrtfinala ili čak polufinala, onda se moraju suočiti s činjenicom da ih u knockout  fazi čekaju mnogo kvalitetnije reprezentacije od onih s kojima će se susresti u grupi.

Domaćin prvenstva gotovo uvijek prođe grupnu fazu natjecanja. Taj poduhvat jedino nije uspjela napraviti reprezentacija Južne Afrike 2010., na prvom Svjetskom prvenstvu na afričkom tlu ikad. Kada se priča o domaćinima, uvijek se uz činjenicu da utakmice igraju u najpoznatijem i najugodinijem okruženju od svih, spominje pomoć sudaca. Iako je već prošlo gotovo šesnaest godina, mnogi pratitelji nogometa pamte južnokorejsko polufinale kao da je „bilo jučer“.  Južna Koreja, ni prije ni poslije, više nije bila niti blizu sličnom rezultatu. O njihovoj utakmici s Talijanima je potrošeno mnogo tinte i zapravo je svima jasno da bi Italija u toj utakmici prošla dalje, samo da se utakmica igrala u bilo kojem drugom kutu kugle zemljske. Na kraju je Italija dobila zadovoljštinu osvojivši četiri godine kasnije naslov prvaka svijeta u Njemačkoj, ali je jasna poanta koju želim naglasiti. Žele li Rusi napraviti sličan rezultat onom južnokorejskom onda će se za to trebati jako puno vještine. Budući da se križaju s grupom u kojoj igra Španjolska, jedan od zadataka će im biti osvojiti prvo mjesto u svojoj grupi.  Očekuju se tri boda na otvaranju protiv Saudijaca, međutim već u drugom kolu ih čeka dosta neugodan Egipat. Faraoni nisu nimalo naivna ekipa, a u svojim redovima imaju i dva igrača koji igraju englesku Premier ligu. Riječ je o Salahu koji ove sezone bljiljira u Liverpoolu i Elnenyu koji nije u glavnoj ulozi u Arsenalu ali dobiva dosta prilika s klupe. Kada tome pridodamo da ih s klupe vodi Hector Cooper, onda slobodno možemo zaključiti da je Egipat jedna od onih ekipa protiv kojih je zapravo najteže igrati jer se od vas očekuje pobjeda a mnogo stvari tijekom utakmice može krenuti krivo.  U zadnjem kolu Rusi igraju protiv Urugvaja i to je jedina utakmica u grupu u kojoj neće biti favoriti. Budući da će Urugvajci imati isti cilj kao i Rusi, za očekivati je da će južnoamerikanci zauzeti prvo mjesto u skupini A. To vrlo vjerojatno znači da Zbornaja u osmini finala ide na Furiju i vjerojatno završava svoj put na istom stadionu gdje će otvoriti svjetsko prvenstvo, moskovskom Lužnjikiu.

Poljacima se na prvu može činiti kako ih je ždrijeb dobro pomazio. Ne samo da nemaju niti jednu elitnu reprezentaciju u skupini, nego su izvučeni poslijednji od svih u prvom potu, što znači da će za za njih prvenstvo početi najkasnije. Za Poljsku smatram da je kvalitetnija reprezentacija od ruske, ali ne mislim da su joj šanse za napraviti vrhunski rezultat veće. Grupa u kojoj se nalazi je definitivno prolazna, međutim pitanje je koliko mogu u drugoj fazi. Utakmica drugog kola će vjerojatno dati odgovor hoće li oni ili Kolumbijci biti broj 1 u grupi H. Malu prednost dajem Kolumbijcima, što vjeojatno znači da bi u tom slučaju Poljaci u osmini finala igrali protiv Belgijanaca. Alternativa što se tiče Poljaka nije puno bolja, jer ako se karte malo drugačije promiješaju, tada će igrati protiv Engleza koji na ovo natjecanje dolaze dvije godine iskusniji u odnosu na EURO u Francuskoj. Možda, zapravo vjerojatno, Gordi Albion još neće u Rusiji polučiti neki izvrstan rezultat, međutim u utakmici s Poljacima su favoriti za prolaz.

Do sada još nije prošao niti jedan ždrijeb a da se nakon njega nisu vodile razno razne polemike. Priča se o povlaštenima, manje povaštenima, sretnicima i nesretnicima. Priča se i o skupinama smrti, iako ove godine možda manje nego je to uobičajeno. Međutim, ekipe koje zaista pretendiraju na vrh se ne zamaraju puno grupnom fazom. To je takozvana predeliminacijska faza u doslovnom prijevodu, odnosno samo mali korak u odnosu na ono što ih čeka u pravoj, eliminacijskoj, fazi. Reprezentacije poput Argentine ili Njemačke ciljano tempiraju formu za drugu fazu natjecanja. Argentinci su u Brazilu pobjedili Iran samo 1:0, a Njemci su na istom natjecanju slomili Alžir tek nakon produžetaka. Na kraju su međusobno igrali u finalu za titulu svjetskog prvaka. Jasno, nemaju svi niti približno iste mogućnosti kao navedene reprezentacije. Ono što želim naglasiti je da kod komentiranja ždrijeba treba gledati širu sliku, treba gledati kostur cijelog ždrijeba.  Tamo zapravo počinje prava borba, tamo se natječu samo oni koji su prošli predeliminacijsku fazu. I tamo više nije bitno tko je s kime i u kojem gradu igrao utakmice grupne faze.

Iz malo drugačijeg kuta
Ždrijeb je veoma specifičan dio svakog sporta. Njegova glavna zadaća je, koliko je to moguće, podjednako rasporediti momčadi po skupinama i napraviti kostur nekog natjecanja. Problem je jedino u tome što je gotovo nemoguće posložiti osam podjednakih skupina. Za predstojeće prvenstvo je FIFA odlučila da će se jakosne skupine napraviti sukladno FIFA-inom renkingu. To generalno uopće nije bila loša ideja, međutim FIFA-in renking se boduje ,malo je reći, čudno pa smo s toga dobili situaciju da je Španjolska u drugom , a Poljska u prvom šeširu za predstojeći Mundijal. Poljaci su jednostavno odlučili ne igrati prijateljske utakmice i osigurali si ...
Iz malo drugačijeg kuta
Ždrijeb je veoma specifičan dio svakog sporta. Njegova glavna zadaća ...
Kampf | 12/2017

Analiza se ne tiče konkretno grupa,ali nisam mogao naći prikladnije mjesto za ove zamisli.

Budimo realni, ukupno gledajući  naredno ljeto će sve oči biti uprte u ove dvije reprezentacije.Jedna zbog Messija i njegovog lova na GOAT titulu, druga zbog Neymara jednim dijelom i velikog uspona te reprezentacije od dolazka Tite-a.

I kladionice također Brazil stavljaju u red favorita.

Ždrijeb po njih u suštini nije loš zbog grupa u kojima se naleze,nego ono što slijedi poslije njih i to da su se našli u jednom raskoraku između superiornih reprezentacija i onih samo malo slabijih. 

Kako stvari stoje? 

Francuzi i lako moguće Španjolci bi mogli imati otvoren autoput do polufinala,a sa druge strane te teze se nalaze Brazil i Argentina(možda griješim)

Argentina nije ista kao prije 4 godine,ali uzmimo u obzir to da sada imaju boljeg trenera i vrijeme da se pripreme,pa će to vrlo vjerojatno izgledati daleko bolje.Međutim nemaju istu grupu kao prije 4 godine, sada je tu vrlo iskusna i turnirska reprezentacija Hrvatske,koja je nebroj puta pokazala koliko je teška u velikim utakmicama,a ako ovo i nije približno istini , definitvno su jači od one BiH iz Brazila , protiv koje su Argentinci lagano došli do tri boda. Island ako nije jači od onog Irana iz Brazila,definitvno nije ni slabiji ,plus uzmimo u obzir da se SP igra u "njihovom" dvorištu. I na kraju ta Nigerija je također obnovljena u odnosu na prije 4 godine.

Drugi u grupi ne smiju biti nikako,to je već sada jasno,uz svo dužno poštovanje prema njihovom treneru i kvalitetu koji imaju u napadu,Francuska na koju bi u tome slučaju naletili vjerojatno bi bio njihov kraj,svako će reći kako su Francuzi tek u fazi izgradnje,ali za mene su oni jači od ove Argentine u svakoj liniji nogmetne igre.

Naredne predopostavke su formirane na osnovu simulatora|

Ako osvoje prvo mjesto u grupi ,velika je šansa da će igrati protiv Danaca u 1/8 ,što nije ni lako ali prolazan zadatak, ali ono što poslije toga slijedi je potpuno usporedivo sa onim što su Italijani preživjeli na prošlom Euru.

U 1/4 idu na pobjednika duela između B1 I A2, to je gotovo pa 100% sigurno da će biti neko od Portugal ili Španjolska,svaki rating će reći Španjolska definitvno.

Dalje od ovoga je nezahvalno projekcirati,ali da dodam, u 1/2 bi igrali vrlo vjerojatno protiv pobjednika duela Njemačka-Engleska/Kolumbija

Brazil

Tite ih je podigao na jedan novi još nepoznat level,ali i njihove šanse su i na oko gledajući nakon ovog ždrijeba opale,a i po kladionicama.

https://www.tribina.hr/media/uploads/usr/danijel_os/odds_png_eHLyfM9mbNo88u32aAPfkRkoQDbXdysX_orig.png

Ono što je po njih nezgodno jeste to da bi odmah u 1/8 mogli ići na megdan sa Njemačkom,što izgleda i suludo i nerealno, obzirom da će oboje biti prvi u grupi.

Kao prvi idu na nekog od Mexico/Švedska, ko god bude riješiti će ih bez problema,ali već u 1/4 mogli bi vidjeti svoj kraj.Apsolutno sam siguran da će to naići na Belgiju , mladu ,ali u svome prajmu reprezentaciju rekao bih, no kako to može biti utakmica na "jednu loptu" , dakako da je prolazno.U 1/2 ih čeka neko od Francuska, Portugal...

Svako će reći da je sam završni turnir nepredviv,ali ako se pogleda sama prošlost SP i štura statistika,vidjet ćemo svu njegovu predvidivost.

Moje pitanje bi bilo , tko od najvećih lovaca na pokal Mundijala ima najteži put do eventualnog finala,koristeći simulator http://ultra.zone/2018-FIFA-World-Cup-Group-Stage

Pakao Brazila i Argentine
Analiza se ne tiče konkretno grupa,ali nisam mogao naći prikladnije mjesto za ove zamisli. Budimo realni, ukupno gledajući naredno ljeto će sve oči biti uprte u ove dvije reprezentacije.Jedna zbog Messija i njegovog lova na GOAT titulu, druga zbog Neymara jednim dijelom i velikog uspona te reprezentacije od dolazka Tite-a. I kladionice također Brazil stavljaju u red favorita. Ždrijeb po njih u suštini nije loš zbog grupa u kojima se naleze,nego ono što slijedi poslije njih i to da su se našli u jednom raskoraku između superiornih reprezentacija i onih samo malo slabijih. Kako stvari stoje? Francuzi i lako moguće ...
Pakao Brazila i Argentine
Analiza se ne tiče konkretno grupa,ali nisam mogao naći prikladnije ...
niksi | 12/2017

Ždrijeb koji je donio podijeljene dojmove u hrvatskoj javnosti, derbi između Portugala i Španjolske već u prvoj utakmici te Belgiju i Englesku u istoj grupi donosi i neke nove nade koje će nakon SP-a vjerojatno dobiti bogate ponude iz velikih klubova. Pa krećemo po redu.

Alexandr Golovin (21, box-to-box veznjak, CSKA Moskva, Rusija) - veznjak koji je skoro pa prešao u Arsenal prošlog ljeta je danas glavni igrač CSKA. Startao je kao ofenzivni vezni, ali mu ga je suigrač Pontus Wermbloom naučio dosta toga i sada voli igrati i defenzivni dio. Golovina karakterizira izvrstan dribling i samoinicijativno pokretanje napada. Inteligentan igrač je već sada ponajbolji kreativni veznjak Rusije. Također ima ponajbolju statistiku u presijecanjima u ruskom prvenstvu. U ovoj sezoni u 16 utakmica ima tri gola i tri asistencije, što je gotovo jednako prošlogodišnjem učinku. Video

Aleksey Miranchuk (22, ofenzivni veznjak, Lokomotiv Moskva, Rusija) - braća blizanci Aleksey i Anton Miranchuk su zvijezde Lokomotiva iz Moskve koji je trenutačno na vrhu tablice. Aleksey je 'bolji' brat jer Antonu je tek prva prava sezona. Aleksey više voli proigravati nego zabijati. Ima sličan osjećaj za ofenzivni dio igre kao i Golovin. Ove sezone Aleksey ima već sedam golova i dvije asistencije, a Anton jedan gol i pet asistencija. Video

Lucas Torreira (21, defenzivni vezni, Sampdoria, Urugvaj) - Urugvaj ubrzano uzgaja mlade zvijezde - Maxi Gomez, Vecino, Laxalt, Gaston Pereiro, Lemos, Ricca, Saracchi itd. Vjerojatno najbolji od njih je Torreira, ponajbolji veznjak Serie A i glavno lice Sampdorije koja se nalazi daleko iznad svojih očekivanja. Kombinacija Verrattija i Jorginha ima sve što treba za uspjeh kod zadnjeg veznog. Od snage, upornosti, igračke inteligencije, pa sve do dugačkih pasova i odličnog šuta, kupovanje Torreire znači kupovanje budućeg najboljeg veznog na svijetu. Navodno ga žele Inter i Atletico. Video Gol

Federico Valverde (19, centralni veznjak, Deportivo la Coruna, Urugvaj) - igrač koji neodoljivo podsjeća na mladog Gerrarda je ove sezone prešao iz Reala u Deportivo na posudbu. Zasad oduševljava, a očekuje se da na SP ubilježi nekoliko nastupa. Valverde ima odličan dugi pas, odličnu dijagonalu, odličnu viziju igre. Zato mu je dodavanje najači dio, a dribling isto tako nije loš. Još važnije, Valverde se nikad ne predaje i uvijek ide do kraja. Video Video 2 vs Atletico

Odriozola (21, desni bek, Real Sociedad, Španjolska) - Odriozola je ušao u prvih 11 la Reala ove sezone i odmah nadmašio očekivanja. Već je debitirao za Španjolsku i oduševio. Odriozola je aktivan bek koji voli kombinatoriku po desnoj strani. Kompletno se uklapa u njihov sustav i najlogičnije je da bude Carvajalu zamjena jer (barem zasad) bolje igra od Bellerina. Ubačaj mu je već fino izrađen ali previše voli visoke lopte pa se treba malo više pripremiti. Obrambeno vrlo pouzdan. Četiri asistencije u La Ligi. Video

Amine Harit (20, desni vezni, Schalke, Maroko) - Harit je prošle sezone došao u Schalke iz Nantesa, gdje se proslavio kao ponajbolji 'skriveni dijamant' Francuske lige. Zbog svoje brzine i nepredvidljivosti je neuhvatljiv za protivnika. Voli razne trikove pa zna i isfrustrirati svog čuvara. Naime, Harit je prošle godine pretrpio najviše prekršaja u Ligue 1, a ove sezone je na vrhu iste statistike u Bundesligi. Za razliku od većine mladih krila, Harit zna podmetnuti loptu, a i sam zabiti. Ove sezone - jedan gol i dvije asistencije u Schalkeu. Video

Pione Sisto (22, lijevo krilo, Celta, Danska) - crni Danac! Sisto je ove sezone eksplodirao u La Ligi. Iako voli driblati i sramotiti protivnika, Sisto je majstor asistencija. Vrlo vjerojatno će startati na lijevom krilu za Dansku, u bilo kojem sistemu. Njegov talent je poznat iz Midtjyllanda, a u Celti je samo to potvrdio. Ove sezone? Tri gola i osam asistencija, uz to njegovi suigrači su potrošili šest velikih šansa koje je on stvorio. nažalost nema videa visoke kvalitete :/

Henry Onyekuru (20, lijevo krilo, Anderlecht, Nigerija) - posebno ćemo pripaziti na naše protivnike Nigerijce, koje smo izvukli iz pota 4, iako vjerujemo da su kvalitete pota 3. Onyekuru je ime koje će vjerojatno igrati protiv nas zbog svoje brzine i prodornosti. Prošle sezone je u zadnjem Eupenu radio čuda, zabio nevjerojatna 22 gola, od kojih je većina protiv timova iz gornjeg dijela tablice. Pričalo se da ide u Arsenal ili Everton, odabrao je ovaj drugi i sada je opet u Belgiji, na posudbi u Anderlechtu. Ove sezone ima sedam golova. Video

Part 2 dolazi danas ili sutra, ovisi o raspoloženju i obavezama. :)

SP 2018 - predstavljamo igrače koji će zablistati iz drugog plana (part 1)
Ždrijeb koji je donio podijeljene dojmove u hrvatskoj javnosti, derbi između Portugala i Španjolske već u prvoj utakmici te Belgiju i Englesku u istoj grupi donosi i neke nove nade koje će nakon SP-a vjerojatno dobiti bogate ponude iz velikih klubova. Pa krećemo po redu. Alexandr Golovin (21, box-to-box veznjak, CSKA Moskva, Rusija) - veznjak koji je skoro pa prešao u Arsenal prošlog ljeta je danas glavni igrač CSKA. Startao je kao ofenzivni vezni, ali mu ga je suigrač Pontus Wermbloom naučio dosta toga i sada voli igrati i defenzivni dio. Golovina karakterizira izvrstan dribling i samoinicijativno pokretanje napada. Inteligentan ...
SP 2018 - predstavljamo igrače koji će zablistati iz drugog plana (part 1)
Ždrijeb koji je donio podijeljene dojmove u hrvatskoj javnosti, derbi ...
danijel_os | 12/2017

Za konkretan zaključak tko je dobitnik, a tko gubitnik ždrijeba, valja usporediti sve ishode koji su uopće bili mogući s ovim konačno izvučenim.

Za daljnju analizu koristit će se usporedba s analizom rađenom prije poznatih skupina, ali temeljenoj na rejtingu konstruiranom prema ocjenama reprezentacija s Tribine, za koje se pokazalo kako kvalitetnije prikazuju snagu ekipa.

Usporedit će se pojedine vjerojatnosti za svaku reprezentaciju za konkretno mjesto u grupi, prolaz u osminu finala i zaključno, osvajanje Svjetskog prvenstva.

Skupine D, E i F vrište od vrućine i bez posebnog proučavanja, dok u skupini A vlada prava sibirska zima.

- Skupina F [Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja] u prosjeku daje najveći rejting od 1856. Švedska traži posebne rečenice samo za sebe. U najtežu grupu Svjetskog prvenstva došla je preko kvalifikacijske grupe s Francuskom i Nizozemskom, a potom je u dodatnim kvalifikacijama izbacila četverostruke prvake Talijane. Ukoliko prođe grupu u osmini joj se smiješi Brazil. Što je to i kome skrivila Švedska, ne zna se.

- 10 bodova slabija grupa E [Brazil, Švicarska, Kostarika, Srbija] nastala je spajanjem druge najjače ekipe iz POT-a 1 i najjače ekipe iz 4. POT-a Srbije.

- Naša grupa D je treća najteža, samo 12 bodova slabija od grupe F. Najveći strahovi su se ostvarili. Južnoamerička + europska reprezentacija! Ako ništa, njihova najslabija kombinacija. Uz to, šećer na kraju, najteža moguća ekipa iz 4. POT-a.

- Druga krajnost - grupa A je 116 bodova slabija od grupe F i u njoj se nalaze 4 najveća pobjednika cijelog ždrijeba:

  • Urugvaj je apsolutni pobjednik! Prije ždrijeba imao je 66% u prosjeku za prolaz grupe, skočio je na 79% prolaska grupe. Porast od 13% samo na temelju ždrijeba. Npr. Panama ima ukupno 16% šansi za prolazak grupe, a Urugvaj je igranjem s kuglicama dobio 13%.
  • Egipat s 29% skočio na 41% (+12%)
  • Saudijska Arabija 17% --> 25% (+8%) relativni pobjednik ždrijeba! Uzmemo li u obzir rast postotaka u postocima (čak 47%!). Također, možemo pogledati njihov put do prvenstva. Bili su u kvalifikacijskoj grupi iza Japana, a ispred Australije (2 gola bolja gol-razlika i lošiji međusobni omjer). Pobijedili su u zadnjem kolu već siguran u Rusiji - Japan.  Svi su završili u 4. jakosnoj skupini. Švedska, što kažeš?
  • Rusija 49% --> 55% (+6%). Dragi nam domaćini.

Sretni sa ždrijebom mogu biti i Danci koji su izvukli Francusku i umanjili si šanse za prvo mjesto (s 20% na 18%) ali izvukli su i Peru, te tako povećali šanse za drugo mjesto s 25% na 33%. Ukupno za prolaz grupe (+6%).

Slijede Belgija i Engleska s (+5%) koje će međusobno odlučiti tko je prvi a tko drugi u grupi, jer su izvukli rejtingom nedorasle Tunis i Panamu. Prvo mjesto u grupi nije toliko ni bitno jer se križaju sa vrlo slabom grupom H u kojoj je kao pobjednik izašao Japan iz 4. jakosne skupine (+5%).

Gubitnici ždrijeba:

Uvjerljivo najveći gubitnik je Meksiko koji je izvukao TOP ekipe iz prvog i trećeg POT-a i smanjio si šanse za prolazak grupe s 57% na 48% (-9%).

Svi iz grupa D, E, i F (osim Argentine i Brazila - kojima je glavni cilj bio izbjeći Španjolsku) su gubitnici. Šanse za prolaz grupe su im promijenjene od (-2%) do (-7%).

Peru (-7%), koji bi se trebao dobro potući s Danskom za drugo mjesto.

Za kraj Iran i Maroko s (-5%) koji su u neujednačenoj grupi s dva Europljana Španjolskom i Portugalom.

Vjerojatnosti za ukupnog pobjednika

Prvi i osnovni cilj gotovo svima je  – prolazak grupe. No kako stvari stoje za ukupnog pobjednika? Po pitanju osvajanja naslova sam ždrijeb puno teže može igrati toliko veliku ulogu u promijeni postotaka kao kod prolaska grupe, ali ipak može.

Senzacionalni obrat. Španjolska (iz ničim zasluženog drugog POT-a) je napredovala s 12.86% na 14.19% (+1.3%) za osvajanje prvenstva. Karma! Odmah uz nju je i Portugal (+0.8%) iz iste grupe B koja se u osmini finala križa s hladnom grupom A.

Slično kao gornji dvojac prošao je i dvojac iz grupe G Belgija (+0.6), Engleska (+0.4%). Nakon međusobnog odlučivanja o nebitnom prvom mjestu, u prvoj "biti ili ne biti utakmici" ne mogu naletjeti na ekstra klasu jer idu na grupu H predvođenu Poljskom i Kolumbijom. Po viđenom "zelenilu" na slici cijele analize, koje vlada u grupi H, ne bi bila senzacija da grupa završi ni totalno obrnutim redoslijedom.

Najveći gubitnik po pitanju šansi za ukupni naslov je Njemačka, koja je pala s 18.19% na 16.78% (-1.4%). Ako mislite da ja 1.4% malo, pitajte Poljake. 4 godine iščekivanja i nadanja njima se svelo na 1.4% i to je sve što imaju.


Fun fact!

Sudar titana: peterostruki prvak Brazil i četverostruki prvak Njemačka mogli bi se susresti već u osmini finala. Za taj dvoboj bilo bi potrebno da netko od njih završi prvi u grupi a netko drugi:
Brazil 1., Njemačka 2. -> 0.57 x 0.23 = 13.1%
Brazil 2., Njemačka 1. -> 0.26 x 0.62 = 16.1%
----------------------------
Ukupno 29.2%

Za usporedbu neki drugi par osmine finala bi mogao biti:
Egipat – < Netko iz grupe B >
Ukupno  41%

Tunis - < Netko iz grupe H >
Ukupno 24%

Ukoliko ne bude sve po planu, kako će izgledati zadnje kolo u skupinama E i F? Hoće li biti fair play ili ćemo biti svjedoci izbjegavanja protivnika?

Skupina D

Za nas sve počinje 16.06.2018. u 21h. Po ovim vjerojatnostima čini se kako čvrsto držimo barem 2. mjesto.

Konačne vjerojatnosti za Hrvatsku

- Hrvatska ukupno ima 64% šansi proći grupu,
- 35% doći među 8 najboljih,
- 18% za polufinale,
- 8% za finale,
- 3.35% za naslov prvaka.

Kako su kladionice reagirale na ždrijeb?

Koeficijent na najvećeg pobjednika ždrijeba Urugvaj pao je s 41 na 26.
Koeficijent na najvećeg gubitnika ždrijeba Meksiko narastao je sa 67 na 101.
Rusija 41 --> 34.
Hrvatska 26 --> 41.
Argentina 9 --> 10
Sve su to reakcije na same skupine, međutim, vidjeli smo, skupine ne bi trebale previše utjecati na konačnog pobjednika, nego mogući put nakon skupina.
Španjolska 8.5 --> 8
Njemačka 6 --> 5.5 !?

** PS: cijela ova analiza je točna onoliko koliko su točne i naše ocjene na Tribini. U aplikaciji je ostavljen prostor za "ručno" namještanje rejtinga ukoliko netko želi simulirati prvenstvo s drugačijim početnim rejtingom.

Aplikacija je dostupna na Google Play-u:
WORLD CUP RUSSIA 2018 SIMULATOR

Dobitnici i gubitnici ždrijeba
Za konkretan zaključak tko je dobitnik, a tko gubitnik ždrijeba, valja usporediti sve ishode koji su uopće bili mogući s ovim konačno izvučenim. Za daljnju analizu koristit će se usporedba s analizom rađenom prije poznatih skupina, ali temeljenoj na rejtingu konstruiranom prema ocjenama reprezentacija s Tribine, za koje se pokazalo kako kvalitetnije prikazuju snagu ekipa. Usporedit će se pojedine vjerojatnosti za svaku reprezentaciju za konkretno mjesto u grupi, prolaz u osminu finala i zaključno, osvajanje Svjetskog prvenstva. Skupine D, E i F vrište od vrućine i bez posebnog proučavanja, dok u skupini A vlada prava sibirska zima. - Skupina F ...
Dobitnici i gubitnici ždrijeba
Za konkretan zaključak tko je dobitnik, a tko gubitnik ždrijeba, ...
Bilo bi fora kad bi ovo napravio na temelju bodova iz fifa rankinga da vidimo koliko je zapravo 'tocan' taj ranking. - GNKDZCFC, 2.12.17. 12:34, 0 0 0
Bravo! Ovo je predivno. Svaka čast. - ilmambanegro, 2.12.17. 12:35, 1 0 0
@GNKDZCFC. Formula za FIFA rating u ELO rating bi bila: ELO=0.427xFIFA_R+1398 pa probaj. Taj rating u simulaciji daje; Ger:25%, Bra:16%, Por:11%, Arg:9%, Bel:8%, Esp:6%, Pol:4%, Fra:3.5%, Sui:3.3%, Per:2.4%, Den:2.1%, Col:1.7%, Eng:1.6%, Cro:1.2%. - danijel_os, 3.12.17. 7:11, 0 0 0
Hvala na trudu - GNKDZCFC, 3.12.17. 11:23, 0 0 0
Analiza je odlična, a koliko je sistem apsurdan govori da je Island, koji je dobio svoju skupinu, završio u trećem potu, dok je Hrvatska koja je završila u kvalifikacijskom skupini direktno iza njih, u boljem potu. - Sherpa, 4.12.17. 16:52, 0 0 0
ilmambanegro | 12/2017

Tko će čekati s nastavkom cijeli vikend ili kao što je u filmskoj industriji popularno po godinu dana.

Idemo odmah jako dalje.

Podaci su s Fifine stranice, a pošto je Srbija jedina slijednica Jugoslavije imajte na umu da su ovi omjeri zbroj svega od početka svemira po tom pitanju.

Ako je iole za pouzdati se u podatke na ovim tablicama kao relevantne susret Meksika i Švedske bi mogao biti pravi derbi. Naravno, ako Švedi parkiraju autobus, a Meksikanci se međusobno posvađaju oko mjesta na njemu mogla bi biti i festival dosade.

Engleska i Belgija za prvo mjesto, a Panama za što bolji dojam debitanta. Ostalo vrlo vjerojatno za zaborav.

Evo skupine gdje ne bi bilo iznenađujuće da se pokvari europski prosjek u plasmanu. Poljaci jesu dovoljno dobri za prolaz, ali Senegal i Kolumbija su uistinu netko na kome bi mogli slomiti zube. A ni Japan nije Koreja.

Eto, pasite oči pa se može zaključivati i u komentarima ako treba.

Povijest i međusobni omjeri (E-H)
Tko će čekati s nastavkom cijeli vikend ili kao što je u filmskoj industriji popularno po godinu dana. Idemo odmah jako dalje. Podaci su s Fifine stranice, a pošto je Srbija jedina slijednica Jugoslavije imajte na umu da su ovi omjeri zbroj svega od početka svemira po tom pitanju. Ako je iole za pouzdati se u podatke na ovim tablicama kao relevantne susret Meksika i Švedske bi mogao biti pravi derbi. Naravno, ako Švedi parkiraju autobus, a Meksikanci se međusobno posvađaju oko mjesta na njemu mogla bi biti i festival dosade. Engleska i Belgija za prvo mjesto, a Panama za ...
Povijest i međusobni omjeri (E-H)
Tko će čekati s nastavkom cijeli vikend ili kao što ...
ilmambanegro | 12/2017

Došlo je i to vrijeme. Skupine su izvučene, domjovi se sliježu i pravo je vrijeme za baciti oko na to kako su ekipe po skupinama povijesno igrale na SP, kako međusobno na SP i van njega.

Metoda same analize bit će prezentacija skupina kroz te podatke, a zaključci će se najčešće nametati sami.

Krenut ćemo sa skupinom D gdje je Hrvatska pa nakon doga od A do C.

Druga analiza donijet će preostale skupine.

Na prvu loptu i povijest nam govori ono što je gotovo opći konsenzus. Argentina bi se trebala prošetati skupinom.

Od ostalih repreznetacija Hrvatskoj za pravo nadati se prolazu daje zapravo odličan omjer s Islendom izuzmemo li poraz u ovom ciklusu.

S druge strane ono što se ovdje ne vidi kako je Island igrao na prošlom Euru i koga je Nigeria izbacila u kvalifikacijama.

Joj mene joj. Urugvaj, jadna Rusija i dva prolaznika na SP. 

Jedino što kod njih budi nadu je da Egipat i Saudijska Arabija međusobno zabijaju čitav naramak golova. Pa neka to bar bude tradicionalno.

Eto Portugalu prilike da se osveti Maroku za poraz. S druge strane, šteta je što treći ne prolazi u neku inačicu Europa lige za reprezentacije jer bi Iran mogao zaslužiti tako nešto svojom igrom. 

Ako Danska zaigra u skladu s tradicijom i ova skupina bi mogla biti šetnja za Europljane.

Znam da je tekst štur, ali statistike su tu da zaintrigiraju pa eto pogledajte prvi dio.

Povijest i međusobni omjeri (A-D)
Došlo je i to vrijeme. Skupine su izvučene, domjovi se sliježu i pravo je vrijeme za baciti oko na to kako su ekipe po skupinama povijesno igrale na SP, kako međusobno na SP i van njega. Metoda same analize bit će prezentacija skupina kroz te podatke, a zaključci će se najčešće nametati sami. Krenut ćemo sa skupinom D gdje je Hrvatska pa nakon doga od A do C. Druga analiza donijet će preostale skupine. Na prvu loptu i povijest nam govori ono što je gotovo opći konsenzus. Argentina bi se trebala prošetati skupinom. Od ostalih repreznetacija Hrvatskoj za pravo nadati ...
Povijest i međusobni omjeri (A-D)
Došlo je i to vrijeme. Skupine su izvučene, domjovi se ...
Samo napomena kako ti u međusobnom omjeru ide ovim redom: Pob./Por./Ner. Ne znam jesi htio tako ili si slucajno zamijenio kolone. - danijel_os, 3.12.17. 7:52, 0 0 0
Kad sam skupljao podatke tako sam stavio, kad sam shvatio da bi neriješeno trebalo biti u sredini bilo je previše podataka da bi išao mijenjat pa sam ostavio ovako. :) - ilmambanegro, 3.12.17. 8:41, 0 0 0
DocDoc | 12/2017

Skupina B je najpodcijenjenija i možda najjača skupina na prvenstvu!?Izračunao sam Elo rating svih reprezentacija i zbrojio ga po skupinama.

Po mnogima najrelevantniji Elo rating sam uzeo po skupinama i zbrojio, ovo su rezultati:

Redoslijed skupina po jačini po Elo ratingu:

1. Skupina B  7466

Portugal 1976
Španjolska 2013
Maroko 1686
Iran 1791

_________________

2. Skupina F   7429

Njemačka 2089
Meksiko 1833
Švedska 1805
Južna Koreja 1702

_________________

3. Skupina E   7421

Brazil 2096
Kostarika 1728
Švicarska 1845
Srbija 1752

_________________


4. Skupina C  7373

Francuska 1969
Australija 1718
Peru 1866
Danska 1820

_________________


5. Skupina D  7286

Argentina 1966
Island 1791
Hrvatska 1838
Nigerija 1691

_________________


6. Skupina H  7215

Poljska 1821
Senegal 1748
Kolumbija 1911
Japan 1735

_________________


7. Skupina G  7098

Belgija 1909
Panama 1656
Tunis 1619
Engleska 1914

__________________


8. Skupina A   6780

Rusija 1681
Saudijska Arabija 1596
Egipat 1654
Urugvaj 1849


Ono što me odmah iznenadilo je jačina skupine B, i iz prve sam to odmah pripisao jačini Španjolske koja se nalazi u drugome potu, pa bi tako svaka skupina sa Španjolskom bila najjača. 

Međutim, gledajući dalje Iran koji ima nadprosječni Elo rating i najjači od svih Azijskih reprezentacija gdje je kvalifikacije prošao kao prvi bez poraza uz Maroko koji ima skoro 90 milijuna eura vrijednu reprezentaciju gdje igraju Benatia, Ambrabat, Boufal, Dirar i ostali igrači koji čine jednu od najjačih generacija ove reprezentacije ikad uz izračun vrijednosti po transfermarktu gdje je ova skupina druga po vrijednosti dolazim do zaključka:

Je li ova skupina, ako ne najjača, jedna od najjačih i zapravo nevjerojatno zavaravajuća!?


Transfermarkt

1. Skupina E

Brazil 604.35
Kostarika 19.62
Švicarska 164.70
Srbija 182.16

Ukupno: 970.83 milijuna eura
____________________________

2. Skupina B

Portugal 251.15
Španjolska 579.15
Maroko 88.56
Iran 38.16

Ukupno: 957.02 milijuna eura
_________________________________

3. Skupina D

Argentina 475.65
Island 56.12
Hrvatska 265.28
Nigerija 82.58

Ukupno: 879.63 mil. eura

_______________________________

4. Skupina F

Njemačka 572.85
Meksiko 107.60
Švedska 94.41
Južna Koreja 48.20

Ukupno: 823.06 milijuna eura
_______________________________

5. Skupina C

Francuska 572.85
Australija 38.52
Peru 29.34
Danska 155.52

Ukupno: 796.23 mil. eura
_______________________


6. Skupina G

Belgija 452.03
Panama 4.73
Tunis 28.04
Engleska 305.10

Ukupno: 789.9 milijuna eura

____________________________
7. Skupina H

Poljska 198.29
Senegal 195.8
Kolumbija 179.98
Japan 21.13

Ukupno 595.2 milijuna eura
___________________________

8. Skupina A

Rusija 124.74
Saudijska Arabija 16.94
Egipat 76.04
Urugvaj 186.44

Ukupno: 404.16 milijuna eura


Nadalje, gledajući vrijednost reprezentacija po Transfermarktu, ono što je jasno svima jest to da je skupina A daleko najslabija na prvenstvu. 

Naša skupina je 5. po jačini po Elo ratingu i 3. po jačini na Transfermarktu.

Mislim da smo najveći "krivac" za to mi sami, odnosno naša igra je zadnjih par godina
lošija nego što naša reprezentacija vrijedi. 

Mislim da smo dobili  zapravo 7 vrlo izbalansiranih skupina, a kao pravog Dark Horsea bih označio maroko! Panama i Tunis su nažalost daleko od Belgije i Engleske i tu bih skupinu jedinu označio kao "dosadnu"

Vrijednost Reprezentacija i Skupina po Elo ratingu i Transfermarktu
Skupina B je najpodcijenjenija i možda najjača skupina na prvenstvu!?Izračunao sam Elo rating svih reprezentacija i zbrojio ga po skupinama. Po mnogima najrelevantniji Elo rating sam uzeo po skupinama i zbrojio, ovo su rezultati: Redoslijed skupina po jačini po Elo ratingu: 1. Skupina B 7466 Portugal 1976Španjolska 2013Maroko 1686Iran 1791 _________________ 2. Skupina F 7429 Njemačka 2089Meksiko 1833Švedska 1805Južna Koreja 1702 _________________ 3. Skupina E 7421 Brazil 2096Kostarika 1728Švicarska 1845Srbija 1752 _________________ 4. Skupina C 7373 Francuska 1969Australija 1718Peru 1866Danska 1820 _________________ 5. Skupina D 7286 Argentina 1966Island 1791Hrvatska 1838Nigerija 1691 _________________ 6. Skupina H 7215 Poljska 1821Senegal 1748Kolumbija 1911Japan ...
Vrijednost Reprezentacija i Skupina po Elo ratingu i Transfermarktu
Skupina B je najpodcijenjenija i možda najjača skupina na prvenstvu!?Izračunao ...

Respekt: ivan-cro,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.