zatvoreno

Hrvatska - Engleska 0-0

  • 12.10.2018.
  • 33
  • 2

Hrvatska je u drugom susretu Lige nacija odigrala 0-0 na praznoj Rujevici protiv Engleske. Najbolje prilike za domaću ekipu imao je Kramarić, po jednu u svakom poluvremenu. Kod gostujuće ekipe nije se proslavio Marcus Rashord, koji je sredinom drugog poluvremena promašio dvije 100%-tke prilike.

Sljedeću utakmicu Hrvatska će igrati na domaćem terenu protiv Španjolske.

Što smo saznali nakon ove utakmice? Tko je bio najbolji, tko najlošiji u hrvatskim redovima?

Hrvatska - Engleska - atmosfera utakmice vrlo loša 2.0 9, 7, 5, 9, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 1
Hrvatska - Engleska - kvaliteta suđenja solidna 6.3 0, 0, 0, 0, 0, 10, 11, 5, 6, 1, 0
Hrvatska - Engleska - kvaliteta utakmice prosječna 4.8 1, 1, 1, 0, 7, 13, 9, 0, 1, 0, 0
Kako je Dalić postavio utakmicu? solidno 5.7 0, 0, 0, 1, 3, 10, 11, 7, 0, 1, 0
Kako je Dalić vodio utakmicu? prosječno 5.5 0, 0, 0, 0, 4, 13, 15, 0, 0, 1, 0
Ocijenimo igrače Hrvatske:
Dominik Livaković - utakmica vrlo dobro 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 2, 1, 7, 17, 5, 1
Tin Jedvaj - utakmica solidan 6.0 0, 0, 1, 0, 0, 6, 18, 6, 2, 0, 0
Domagoj Vida - utakmica solidan 6.3 0, 0, 0, 0, 0, 4, 18, 8, 3, 0, 0
Dejan Lovren - utakmica solidan 6.2 0, 0, 0, 0, 1, 3, 19, 7, 3, 0, 0
Josip Pivarić - utakmica solidan 5.8 0, 0, 0, 0, 2, 12, 12, 6, 1, 0, 0
Mateo Kovačić - utakmica solidan 5.6 0, 0, 0, 0, 4, 13, 10, 5, 1, 0, 0
Luka Modrić - utakmica solidan 6.4 0, 0, 0, 1, 0, 4, 13, 10, 4, 1, 0
Ivan Rakitić - utakmica solidan 6.1 0, 0, 0, 0, 2, 9, 10, 8, 3, 1, 0
Ivan Perišić - utakmica prosječan 5.5 0, 0, 0, 0, 5, 13, 10, 4, 1, 0, 0
Andrej Kramarić - utakmica prosječan 5.3 0, 0, 1, 0, 7, 11, 9, 3, 2, 0, 0
Ante Rebić - utakmica dobar 6.7 0, 0, 0, 0, 0, 3, 8, 18, 4, 0, 0
Marko Pjaca - utakmica prosječan 5.4 0, 0, 0, 0, 0, 21, 10, 2, 0, 0, 0
Milan Badelj - utakmica prosječan 5.3 0, 0, 0, 0, 2, 21, 9, 1, 0, 0, 0
Marko Livaja - utakmica prosječan 5.1 0, 0, 0, 0, 4, 22, 6, 1, 0, 0, 0

Analize (2)

DAJO22 | 10/2018

Da, htjeli mi to priznati ili ne, našoj reprezentaciji fali strijelac, koji bi pomogao Rebiću i Kramariću da lakše igraju. Fali im igrač koji bi pokupio otpatke i gurnuo ih u gol, pored golmana ili igrača obrane, a nakon udarca izvana, jednostavno fali im Mandžukić. Jer, niti Rebić, niti Kramarić, a bogami ni Pjaca, da ne kažem Livaja, a tek Santini, nisu ti igrači. Đilkoš je bar za sada najveći gubitak ove reprezentacije. Niti Modrićeva loša forma, niti Rakitićeva loša igra za reprezentaciju, niti Kovačićevo preseravanje po terenu, niti Dalićevo traženje igrača, a stvarno ni sam ne zna koga traži, nisu nam naštetili kao izostanak Mandže.

Vidjelo se to na utakmici protiv Engleske, a naročito sinoć protiv slabašnog Jordana. Stvarno mi nije jasno da Dalić ne vidi da ni Livaja ni Santini nemaju što tražiti u reprezentaciji. Jer, kao prvo takvih igrača, možda i boljih, imamo i u HNL-u /ostarjeli Budimir - ne kažem da je za reprezentaciju, ali od ove dvojice je za klasu bolji/. Pa onda Petar Bočkaj iz Osijeka, koji vuče Osijek prema Europi, koji nemože dobiti dvadesetak minuta protiv Jordana, koji je borac do zadnjeg atoma snage i taj mora gledati u leđa Livaji i Santiniju, bez obzira što, realno, ne igraju na istoj poziciji, mada to nema veze, jer bi, siguran sam, Bočkaj to bolje odigrao od njih. 

Nadalje, nije mi jasno što to Dalić vidi u Kovačiću!? Bilo bi mi jasno da je protiv Engleske igrao s četiri u vezi, pa je u nedostatku Broza stavio Kovačića uz Badelja, kao dva zadnja vezna, a Rakitića gurnuo prema naprijed uz Luku, Jer, Hrvatska je konačno nešto odigrala ulaskom Badelja u igru, kada je Rakitić krenuo naprijed. Sve ostalo je bila katastrofa. 

Ne znam jel samo to ja vidim, ali taj Livaja se jedva gega po terenu. Noge su mu kraće od tijela, to je vidljivo svima/valjda je/, a Santini je spoooooooooor, kao da gledamo "Slow motion" Mandže. Danas se igra brz nogomet, a ne usporen od noge do noge. To mogu samo ekipe koje nalete na isto takve, pa im utrpaju šest lakih komada, a kad nalete na brzance pokupe i oni upola manje lakih komada.

Naš izbornik je priča za sebe. Vidi se da ga nešto muči. Heroj nacije je u velikim problemima. Izgleda da mu je zov milijuna eurića vudril u glavu. Teško je sada reći zbogom močvaro, kaljužo ili kako već, jer si jednom rekao da ostaješ, da si patriota, da te lova ne zanima. Sad kad bi napustio kormilo reprezentacija, za mnoge bi bio izdajnik, seronja koji napušta brod koji tone. Ne pušim njegove priče da će "poslije doći još bolje ponude". Neće, neće Daliću, što je bilo bilo je i nikad više. Čini se da je i on toga svjestan, pa luta u nadi da će pronaći spasonosnu formulu.

I gle čuda, sreća mu se opet osmjehnula, kao u Rusiji. Engleska je dobila Španjolsku u Valenciji i sad sve ovisi samo o nama. Najprije treba dobiti Španjolsku doma, u Zagrebu, a zatim na Wembley i na noge Engleskoj. Uz dvije pobjede smo prvi u skupini, a Španjolci zadnji. Tko bi doli sad je gori, a ko gori sad bu doli. Naučna fantastika? Naravno, uz ove igrače i po prikazanoj igri, naravno da da. Baš me zanima koji bi koeficijent za takav rasplet bio na kladionicama. Jedan naspram sto! Malo je? Onda jedan naspram 1000? I dalje mi se čini nevjerojatno!

Dakle, da rezimiramo. Imamo nesigurnog izbornika, bolje reći uzdrmanog, imamo oslabljenu reprezentaciju, imamo neuigranu reprezentaciju, imamo nekoliko igrača apsolutno van forme, ali imamo priliku. Želimo li ostati u elitnoj skupini Lige nacija, apsolutno nam je potrebna pobjeda protiv Engleske. Potreban nam je i jedan Mandžukić, koji će odigrati za Hrvatsku, jer za sebe više ne mora. Ne moraju ni Modrić ni Rakitić ni mnogi od njih, ali mogu i moraju odigrati bolje. Ako nam je pak svejedno, onda neka te dvije utakmice odigraju mladi igrači, oni koji su osigurli EP-U21, kojima bi to bila nagrada za sve što su do sada odigrali, a ujedno i jedan poticaj za budućnost, te početak priprema za prvenstvo. 

Nogomet je čudna igra, a lopta je okrugla. Da i ženskog je roda ..........

Fali nama "Đilkoš"!!
Da, htjeli mi to priznati ili ne, našoj reprezentaciji fali strijelac, koji bi pomogao Rebiću i Kramariću da lakše igraju. Fali im igrač koji bi pokupio otpatke i gurnuo ih u gol, pored golmana ili igrača obrane, a nakon udarca izvana, jednostavno fali im Mandžukić. Jer, niti Rebić, niti Kramarić, a bogami ni Pjaca, da ne kažem Livaja, a tek Santini, nisu ti igrači. Đilkoš je bar za sada najveći gubitak ove reprezentacije. Niti Modrićeva loša forma, niti Rakitićeva loša igra za reprezentaciju, niti Kovačićevo preseravanje po terenu, niti Dalićevo traženje igrača, a stvarno ni sam ne zna koga traži, ...
Fali nama "Đilkoš"!!
Da, htjeli mi to priznati ili ne, našoj reprezentaciji fali ...

Respekt: BruceWayne,

Sve ok, samo Mandžukić nije realizator. Pa prije SP-a bio je najčešće kritiziran zbog loše realizacije. Uz to u reprezentaciji nema Ronalda koji će okupirati obranu pa bi se onda otvorilo prostora za njega.. - BruceWayne, 17.10.18. 14:03, 0 0 0
BruceWayne | 10/2018

Nije nikome u ničemu lako kada preko noći od lovca postane lovina. Hrvatska nogometna reprezentacija kročila je tim putem kada je prije tri mjeseca neočekivano uzela srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu i postala dio nogometne povijesti. Bilo je tih dana lijepo s vrha gledati puk iz svih dijelova svijeta, uživati u trenutku misleći da sutra nikada neće doći, no ni 500 tisuća ljudi nije moglo spriječiti povratak u realnost. Prilično izmoreni, ozlijeđeni, neuigrani, hrvatski reprezentativci su već u prvoj prilici došli su na volej rebrendiranoj Španjolskoj, željnoj isprati okus prethodno neuspješno odrađene ruske kampanje. Otriježnjenje je došlo puno ranije nego što je očekivano. Srebrna Hrvatska tada je postala "loša ekipa u noći", na površinu su ispivale sve mane koje su se dobro skrivale proteklih mjeseci. Osim samog rekordnog poraza, javnost je zaboljela činjenica da će svaki idući izostanak važnijeg igrača možebitno utjecati na konačan rezultat, a ne postoji bolji primjer za to od oproštaja Marija Mandžukića. Određene stvari počnemo cijeniti na pravi način tek kada ostanemo bez njih. Znajući što su prethodno postigli, hrvatski reprezentativci odlučili su zaboraviti Elche i shvatiti domaći susret s Engleskom kao početnu točku za stvaranje novog uspjeha.

Hrvatska u toj utakmici nije imala pravo na pogrešku jer bi ispadanje iz kruga 12 najboljih europskih reprezentacija donosilo posljedicu gubltika statusa nositelja za EURO 2020. Uz to, visoka reputacija koju Hrvatska još ima bez obzira na zadnji poraz, ozbiljno bi bila dovedena u pitanje ako igrači ne bi maksimalno shvatili sljedeće tri utakmice. Nažalost po sve sudionike susreta, i onako otužan imidž Lige nacija dodatno je smanjen pogledom na praznu Rujevicu. Stoga su izbornici, svaki u svojim kadrovskim problemima, morali pronaći način kako od - po većini nebitne utakmice, pokušaju stvoriti privid natjecanja i želje za osvajanjem tog drugog mjesta, odnosno ostanka u elitnoj skupini novog UEFA-inog natjecanja.

Ako je suditi po SofaScore-om ratingu, u tome nisu pretjerano uspjeli. Obje ekipe su utakmicu počele prilično konzervativno, nalik prikazu onoga što smo gledali u prethodnom derbiju Liverpoola i Manchester Cityja. Zlatko Dalić nije htio preuzeti rizik većinom zbog opasnosti od mismatcha Sterlinga i Rashforda protiv Jedvaja i Pivarića, pa tako u prvoj postavi nismo vidjeli novog desnog beka Karla Bartoleca.
Gareth Southgate se odlučio na nešto oprezniju postavu s dvojicom zadnjih veznih i Barkleyem kao jedinim igračem koji bi trebao dodati potez više u siromašnu englesku sredinu terena. Prilično je dugo trajalo tih 45 minuta prvog dijela, dok je nastavak ponudio nekoliko uzbuđenja, najčešće pred Livakovićev golom. Na kraju svakome po bod, iako po prilikama gosti mogu biti nezadovoljniji konačnim ishodom.

Što je bilo loše?

1. Branjenje prekida

Vjerojatno se svi sjećate Stonesove prilike iz prvog produžetka polufinalne utakmice. Tada je Šime Vrsaljko na aut liniji uspješno spasio siguran gol. Sinoć nije bilo Vrsaljka, ali njegov posao odradila je vratnica zaustavivši pokušaj Diera na drugoj stativi. Hrvatska je imala igrača na prvoj, ali zanimljivo je bilo kretanje Livakovića koji je umjesto pokrivanje druge - ostao bliže prvoj iako je tamo imao igrača.
Obrambeni prekidi postaju polako "beskrajan dan" hrvatske reprezentacije jer u 8. utakmici zaredom, protivnik je pronašao način kako poprilično ugroziti gol kroz standardne situacije. Tradicionalno najopasniji igrač u gostujućim redovima, Harry Kane također se našao u sličnoj situaciji iako nije bio izravan prekid, no njegov udarac ostao je na gredi a na sefaforu nula pored kratice ENG.

2. Stvaranje prilika i realizacija

Ako ne računamo kirvajsku utakmicu u Bjelovaru, Hrvatska je u zadnje tri utakmice postigla 1 pogodak a i taj je postignut prilično sretno. Izuzev Kramarićevog udarca te Rebićevog pokušaja u drugom dijelu, domaća ekipa nije stvorila niti jednu pravu priliku.
Rebić se solidno snašao na centralnoj ulozi, ali važno je pritom napomenuti dvije stvari: Rebić u centralnoj ulozi može igrati isključivo kroz matchup gdje je Hrvatska outsider jer je za njegovu učinkovitost potreban prostor, ako ga ima - tada njegov izbor na toj poziciji ima smisla, ako protivnik se brani duboko, tada njegov odabir već postaje upitan. Druga stvar je rotiranje njega i Kramarića; Dalić od napadača traži ulogu u presingu i tu je prilično ispred Rebić jer Kramarić ne može i ne zna diktirati postavljanje suigrača kod presinga dok bi Rebić to u budućnosti mogao. Rotiranje ima smisla, no pitanje je što se time želi postići jer mora biti nešto taktički "dublje" osim zbunjivanja protivnika. Po viđenom, Dalić će naći ulogu za Rebića kao što ju je našao u Rusiji ali to će teže ići s Kramarićem jer dobiven je dojam da izbornik ne zna što bi s napadačem Hoffenheima gurajući ga na bok iz praktičkog razloga jer zbog svojih kvaliteta mora igrati. Uloga Kramarića bit će velik ispit za Dalićeva u budućnosti.

3. Nedostatak pozicijske igre

Kada bi se svi trenutni problemi hrvatske reprezentacije našli na jednom mjestu, zvali bi se manjak pozicijske igre. Olakotna okolnost toj tezi sigurno može biti izostanak Brozovića i Vrsaljka, ali između dvije utakmice Lige nacija vratili su se Lovren, Rebić i Kramarić a igra prema naprijed nije pokazala smisleni napredak. No, u ovom dijelu treba reći da Dalić radi na rješenju ovog problema, što vidimo po dodavanjima Luke Modrića(51), koja označavaju njegovu veću ulogu u ranijim fazama distribucije. Pozitivna stvar u ovoj "negativnoj" je prikazana krajem utakmice, kada je Tin Jedvaj probio bok i ubacio na peterac. Takvih situacija s oba boka treba biti puno više u nastavku natjecanja.

4. Manjak rizika u igri

Bez obzira na praznu Rujevicu, Hrvatska je sinoć bila domaćin Englezima, iako se u određenim situacijama nije vidjelo. Iako postoji činjenica da Englezi posjeduju izrazito neugodan matchup kroz atleticizam odnosno brzinu i fizičku snagu, itekako se osjetio nedostatak rizika u hrvatskoj igri. Kada su zajedno na terenu Modrić, Rakitić i Kovačić, ne izgleda prirodno podatak da suprotna strana predvođena Dierom, Hendersonom i Barkleyem diktira tempo igre i ima veći postotak posjeda lopte na terenu. Hrvatska je rezultat na svjetskom prvenstvu ostvarila ponajviše kvalitetnom reaktivnom igrom ali ne zaboraviti da su ključna dva poluvremena - oba druga protiv Rusije i Engleske igrana prilično aktivno gdje je Hrvatska dominirala terenom i kontrolirala rezultat. Ovo sinoć nije bila ta Hrvatska a vjerojatno ne bi bila i da su svi dostupni bili na okupu.

Što je bilo dobro?

1. Dalićeva izjava poslije utakmice

Zlatko Dalić bio je prilično realan u razgovoru poslije utakmice. Istaknuo je bolju prezentaciju nego protiv Španjolske, ali da to može još puno bolje, pogotovo prema naprijed i tu izjavu treba poštovati. Ako je izbornik svjestan određenih nedostataka u igri, onda postoji mogućnost da oni biti riješeni do idućeg puta.

2. Odlični Livaković

Nakon oproštaja Danijela Subašića i ozljede Lovre Kalinića, na gol je morao Dominik Livaković. Svoj posao odradio je na jako visokoj razini, prvenstveno kroz branjenje 100%-tnih situacija Rashfordu, ali dobio se dojam sigurnosti koje je unio u hrvatsku obranu. Nakon ove predstave, definitivno bi trebao dobiti prednost nad Kalinićem.

3. Branjenje bočnih zona

Izuzev jedne situacije kada je Sterling došao u priliku napasti kazneni prostor, obrana je kvalitetno branila točke gdje su Englezi željeli napadati, odnosno krilne pozicije. U porazu od Španjolske, jedan od problema bio je nedostatak obvezne igre napadačkog trojca, no taj segment igre protiv Engleza nije nedostajao, štoviše - oba krila radila su ključan posao spuštanja u obranu, pa je ponekad to izgledalo kao 6-3-1 ili 5-4-1 zbog činjenice da se nije dopuštao brojčani višak ulaskom engleskih krila u međuprostor koje bi tada morali preuzimati hrvatski bekovi. Jedvaj i posebno Pivarić odradili su jako dobar posao i tu je možda vidljiv najveći obrambeni napredak u odnosu na Elche.

4. Presing je i dalje živ

Hrvatska je tijekom drugog poluvremena uložila određeni rizik koristeći visoki presing ne bi li dodatno ograničila i onako prirodno umrtvljen engleski protok lopte. Kao što je gore spomenuto, Rebić je pokazao potencijal da može biti predvodnik toga, uz sveobuhvatnu pomoć Luke Modrića kao kordinatora iza svojih leđa. Na to treba nadovezati Dalićevu izjavu o Mandžukiću i tezi da se Hrvatska kako reprezentacija, tako i javnost treba naviknuti da je njegova odluka o povratku nepromijenjena. Utakmica protiv Engleske nije pokazala puno, no vidjeli smo da je trojac koji je igrao u napadu trenutno nema nikakve konkurencije, barem dok se ne priključe Vlašić i Brekalo iz mlade reprezentacije. 

Bod na kraju ispada prilično dobar rezultat, obzirom kakav je mogao biti razvoj događanja u drugom dijelu. Dalić je dobio neke odgovore, no čini se da su oni ključni problemi ostali. Susret s Jordanom će ponudili priliku drugim igračima, navijačima vidjeti omiljenu selekciju i vjerojatno poneki gol u protivničkoj mreži. Dalić u toj utakmici vjerojatno neće doći do potrebnih odgovora, ali ako bude proširio kadar na još jedno ime, provjera se može smatrati uspješnom.
Još se jednom pokazalo da je ostankom Modrića i Rakitića u reprezentaciji, Hrvatska je zapravo odgodila neodgodivo i jednom će doći vrijeme kada će se koncentracija utjecaja s njih dvojice morati preliti na druge dijelove terena. Iako će susret s Jordanom biti promatran prije svega kao egzibicija, dobra je prilika vidjeti kako bi Hrvatska mogla izgledati u sve bližoj budućnosti..

Utakmice prolaze, problemi ostaju
Nije nikome u ničemu lako kada preko noći od lovca postane lovina. Hrvatska nogometna reprezentacija kročila je tim putem kada je prije tri mjeseca neočekivano uzela srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu i postala dio nogometne povijesti. Bilo je tih dana lijepo s vrha gledati puk iz svih dijelova svijeta, uživati u trenutku misleći da sutra nikada neće doći, no ni 500 tisuća ljudi nije moglo spriječiti povratak u realnost. Prilično izmoreni, ozlijeđeni, neuigrani, hrvatski reprezentativci su već u prvoj prilici došli su na volej rebrendiranoj Španjolskoj, željnoj isprati okus prethodno neuspješno odrađene ruske kampanje. Otriježnjenje je došlo puno ranije nego ...
Utakmice prolaze, problemi ostaju
Nije nikome u ničemu lako kada preko noći od lovca ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.