zatvoreno

Koje taktičke zamke mogu Česi postaviti Hrvatskoj?

  • 01.06.2016.
  • 42
  • 6

U tzv. hrvatskoj D skupini na Euru 2016 uz Hrvatsku će igrati i Španjolska, Turska te Češka. Španjolci dolazre kao osvajači dva posljednja Eura, iako su nakon toga ispali u skupini na SP-u. Turaka dugo nije bilo na velikom natjecanju (od 2008.), ali posljednja tri puta kada su tamo stigli redom su prolazili skupinu i došli daleko, dok su Česi prošli kao prvoplasirana momčad u teškoj skupini s Nizozemskom, Turskom i Islandom.

Hrvatska je prošla kao drugoplasirana iza Italije, a glavne osobine naše reprezentacije su da tradicionalno teško prolazi skupinu (nemamo pobjedu u nokaut fazi od 1998.), ali jednako tako da imamo čitav niz igrača koji igraju u prvoklasnim europskim klubovima.

No, pokušajmo ovom prilikom, koristeći Tribinine taktičke grafove, pronaći snage i slabosti svake od ekipe, kao i prostor gdje bi jedna drugoj mogle nanijeti probleme. Usporedimo stoga koji su njihovi planovi te koja od ekipa ima najviše šanse da svoj plan provede...

Tko će provesti svoj plan? Koja je ekipa za to najspremnija? Gdje se kriju zamke, a gdje potencijalne prilike kod hrvatskih protivnika?

Nogometna reprezentacija Španjolske - razina reprezentacije favorit svjetskog prvenstva 8.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 18, 23, 1
Nogometna reprezentacija Hrvatske - razina reprezentacije prosjek svjetskog prvenstva 7.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 21, 17, 0, 0
Nogometna reprezentacija Turske - razina reprezentacije prosjek svjetskog prvenstva 6.6 0, 0, 0, 0, 0, 2, 14, 25, 1, 0, 0
Nogometna reprezentacija Češke - razina reprezentacije povremeni sudionik SP-a 6.1 0, 0, 0, 0, 3, 1, 28, 9, 1, 0, 0
Ocijenimo najbolje turske igrače:
Volkan Babacan - razina igrača liga petice 5.8 0, 0, 0, 0, 1, 2, 19, 0, 0, 0, 0
Hakan Balta - razina igrača liga petice 5.8 0, 0, 0, 0, 1, 2, 19, 0, 0, 0, 0
Mehmet Topal - razina igrača liga petice 6.0 0, 0, 0, 0, 1, 0, 18, 3, 0, 0, 0
Semih Kaya - razina igrača liga petice 5.7 0, 0, 0, 0, 1, 4, 17, 0, 0, 0, 0
Gökhan Gönül - razina igrača liga petice 6.0 0, 0, 0, 0, 0, 1, 20, 1, 0, 0, 0
Caner Erkin - razina igrača liga petice 6.0 0, 0, 0, 1, 1, 1, 12, 7, 0, 0, 0
Nuri Şahin - razina igrača top klub lige petice 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 0, 8, 11, 2, 0, 0
Selcuk Inan - razina igrača liga petice 6.3 0, 0, 0, 0, 1, 1, 11, 9, 0, 0, 0
Ozan Tufan - razina igrača liga petice 5.8 0, 0, 0, 0, 1, 3, 18, 0, 0, 0, 0
Oguzhan Özyakup - razina igrača liga petice 6.4 0, 0, 0, 0, 0, 1, 12, 9, 0, 0, 0
Arda Turan - razina igrača stožerni igrač top kluba 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 9, 12, 0, 0
Hakan Calhanoglu - razina igrača top klub lige petice 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 1, 4, 10, 7, 0, 0
Yunus Malli - razina igrača liga petice 6.0 0, 0, 0, 1, 0, 5, 9, 6, 0, 1, 0
Cenk Tosun - razina igrača liga petice 5.6 0, 1, 0, 0, 0, 4, 17, 0, 0, 0, 0
Burak Yilmaz - razina igrača liga petice 6.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 15, 6, 1, 0, 0

Analize (6)

JJelicic | 06/2016

Teško da bi postojao netko tko bi zanijekao da je Ivan Perišić tijekom kvalifikacijskog ciklusa za Euro bio hrvatski najbolji igrač. Nije samo do toga da je sa šest postignutih golova bio najbolji strijelac, već se činilo kako je baš on igrač kojeg ekipa najviše traži na terenu i onaj koji može napraviti najveću razliku. Nema nikakve dvojbe da je riječ o visokokvalitetnom igraču koji je dosad igrao za vrlo dobre europske klubove kakvi su Wolfsburg i Inter, gdje je igrao i igra bitne uloge.

Međutim, a pokazala je to i utakmica protiv Turske, Hrvatska je najjača kada je Luka Modrić napravi svojom ekipom. Svaka ekipa, pogotovo nacionalna selekcija (a vidjeli smo kako sve imaju mana) gravitira prema malom broju nositelja igre, a često i jednom igraču, te se nada u određenu dijelu terena ili segmentu igre ostvariti prednost. Vrlo su rijetke momčadi koje imaju superioran sustav i dovoljan fond igrača kako tome ne bi bilo tako (možda su izuzetak samo Njemačka i Španjolska). Stoga, bitno je da taj igrač svojim stavom i ponašanjem utječe na psihologiju ekipe tako da se njegov učinak optimizira. Time on naravno onda i igru čini najboljom mogućom.

Baš kod tog mentaliteta Luka Modrić, hrvatski najbolji igrač, često padne u drugi plan. Igrajući za Real Madrid, njegova se igra pretvorila u igru malog rizika, gdje je njegov primarni zadatak osiguravati tečnost i dobar protok lopte, što se ne može igrač koji često griješi. Međutim, kada se traži igrač koji će napraviti razliku i preuzimati rizik, onda je i ekipa spremna na njegove pogreške i tako se postavlja na terenu. Prije Turske, činilo se kako niti sam Modrić nije spreman na svoje pogreške, a netko poput Perišića jest.

Međutim, jednako se tako vidjelo kako može igrati Modrić kada je na vrhuncu i kada preuzme kontrolu. Svojom igrom ne samo da je podizao igru svih ostalih, činio je svrsishodnom u svim linijama, nego je preuzeo i lidersku ulogu, tako da su ga svi drugi slijedili na terenu. Vidjelo se to u fazi napada, još i više u fazi obrane. Time je zapravo učinio momčad svojom.

Zašto baš sada i protiv Turske?

Veliku je ulogu u tome imao i Milan Badelj. Kako i graf dobro pokazuje (ogromne su razlike u igri Hrvatske tijekom kvalifikacija i protiv Turske), Modrić je uz sebe dobio igrača koji svojevrstan osigurač te netko tko spriječava da igra alibi-igru. U kvalifikacijama smo znali gledati Modrića koji igra sponu između obrane i drugog dijela veznog reda s nadom da je donošenjem lopte prema naprijed obavio svoju funkciju. Ovoga puta ne.

I zato, bez obzira što je Badelj nesigurno ušao u utakmicu, napravio i nekoliko pogrešaka te na momente djelovao sramežljivo, svoju je primarnu ulogu odradio. Već samom pozicijskom igrom, Badelj je omogućio Modriću otvaranje koridora igre i preuzimanje više rizika, jer je tako Luka uvijek znao da postoji još jedan igrač koji može ispraviti stvari u slučaju pogreške. Modrićevo preuzimanje većeg tereta iznimno je pozitivno djelovalo na momčad pa je Hrvatska najveće tursko oružje - njihov visoki pritisak - pretvorila u svoju najveću prednost. Gol koji je postigao samo je kruna ionako odlične igre.

U nekom trenutku, kada se vidjelo da je Hrvatska jednostavno bolja momčad na terenu, linije su se pomaknule prema naprijed i Hrvatska je postala ta koja osvaja lopte na turskom dijelu terena. Baš takve promjene u utakmici jasno pokazuju u kakvom se psihološkom stanju nalazi momčad te da li vjeruje da nešto može napraviti ili ne vjeruje. Hrvatska je zato i odigrala svoju najbolju utakmicu, jer što je dvoboj išao dalje šanse za hrvatski gol su rasle, a za turski padale. Samo su nesreća i nespretnost u realizaciji spriječili turski potop.

Kako onda igrati protiv Čeha?

Jasno je da su Česi potpuno drugačija momčad od Turske, s drugačijom kulturom, tradicijom i stilom igre. Jednako je tako jasno da se njihova utakmica protiv Španjolske neće ponoviti, u kojoj Česi stoje duboko na svojoj polovici te čekaju rijetke prilike iz kontranapada. No, iako ne igraju kao Turci te ne dolaze na protivničku polovicu s po šest ili sedam igrača u jakom jurišu, Česi također moraju riskirati u ovoj utakmici. Poraz u prvom susretu sada sili njihovog izbornika Vrbu da riskira možda i više nego bi to napravio da su protiv Hrvatske igrali prvu utakmicu. Jasno mu je da ne može postaviti defanzivno orijentiranu taktiku jer tako si zapravo smanjuje šanse za prolaskom grupe.

U igri gdje se i od Čeha može očekivati više rizika, Modrić ponovo mora biti tamo gdje će se utakmica odlučivati i vući ključne poteze. Česi možda prema njemu neće ići agresivno kao Turci, protiv kojih je do izražaja došao njegov prvi dodir s loptom, ali prilike će se nuditi. Češka tranzicija napad-obrana doista nije sjajna, a vidjelo se to vrlo dobro i tijekom prijateljskih utakmica. Česi također loše reagiraju na visoki pritisak na svoju zadnju liniju.

Stoga, hrvatski ključni igrač mora biti vođa dva elementa igre gdje se protivnicima može nanijeti najviše štete. On mora biti taj koji će predvoditi brzu tranziciju i koji će je garantirati svojom prodornošću, ali i jednako tako onaj koji će goniti hrvatske linije prema naprijed kako bi se češki stoperi osjećali nesigurno. U tome će mu naravno sekundirati i Perišić, koji je majstor igre jedan na jedan, i Brozović, koji ima najveća pluća od svih igrača, i Mandžukić, koji je dovoljno mobilan da remeti igru stopera. Međutim, taj impuls mora doći od najboljeg igrača. Ako on ponovo Modrić bude taj koji će nositi breme rizika, Česi bi mogli za hrvatsku biti i relativno lagan zadatak!

Najbolji igrač Hrvatske mora biti Modrić, a ne Perišić
Teško da bi postojao netko tko bi zanijekao da je Ivan Perišić tijekom kvalifikacijskog ciklusa za Euro bio hrvatski najbolji igrač. Nije samo do toga da je sa šest postignutih golova bio najbolji strijelac, već se činilo kako je baš on igrač kojeg ekipa najviše traži na terenu i onaj koji može napraviti najveću razliku. Nema nikakve dvojbe da je riječ o visokokvalitetnom igraču koji je dosad igrao za vrlo dobre europske klubove kakvi su Wolfsburg i Inter, gdje je igrao i igra bitne uloge. Međutim, a pokazala je to i utakmica protiv Turske, Hrvatska je najjača kada je Luka ...
Najbolji igrač Hrvatske mora biti Modrić, a ne Perišić
Teško da bi postojao netko tko bi zanijekao da je ...
nije li zapravo igranje Mandžukića tako kako igra hendikep ako igra Pjaca? Vidimo na grafu da mu je opseg utjecaj mali i samo u špici gdje dolaze i Perišić i Pjaca, a time se tri igrača odvaja od Modrića za suradnju. Igrač kao Kramarić čiji graf... - Mac316, 17.6.16. 14:02, 0 0 0
...bi išao puno više prema veznoj liniji bi bio odlična spona veze i napada, ovako mi izgledaju malo odsječeni svi, a Mandžo nema tehniku da to premosti. Osim ako taktika nije igrati visokim loptama, ali to ne bi bilo uputno - Mac316, 17.6.16. 14:03, 0 0 0
respekt je za jedan od rijetkih tektova ili napisanih riječi u hrvatskom medijskom prostoru danas koji ne sadrži hashtagove samo da bi se gledao Eiffelov toranj u šahovnici - Mac316, 17.6.16. 14:04, 0 0 0
Ne očekujem neko otvaranje Češke jer imaju još utakmicu s Turskom i njima x nije toliko loš rezultat. Iako se neće braniti kao protiv Španjolaca mi bi trebali voditi igru i imati posjed. Ovo će biti pravi test za Brozovića gdje će se vidjeti jasno - Igy77, 17.6.16. 14:17, 0 0 0
koliko on može na desnom krilu ako tamo počne. Dobrodošli na tribinu. - Igy77, 17.6.16. 14:19, 0 0 0
Shankly96 | 06/2016

Nakon odlične igre protiv Turske i vrlo važne pobjede, na red nam dolazi Češka Republika. Reprezentacija koja je dosad postizala vrlo dobre uspjehe na Europskim prvenstvima, pa im tako recimo 1996. nije puno falilo da odu do kraja, ali Oliver Bierhoff je ušao s klupe i donio preokret reprezentaciji Njemačke. Tada su Češku predvodili igrači kao Karel Poborsky, Pavel Nedved, Patrick Berger. Danas je Češka ipak nešto lošija. Predvodi ju ozljedama načeti Tomaš Rosicky koji je ove sezone odigrao svega 20 minuta prvoligaškog nogometa za Arsenal te bismo sudeći po svemu trebali lako do tri boda u ovoj utakmici, ali realnost je drugačija jer iako ova ekipa Češke nema nekih velikih zvijezda, dobrano su namučili Španjolce u prvom kolu da bi tek u posljednjim minutama utakmice primili pogodak.

Dakle, što očekivati od Češke? Dok su protiv Španjolske igrali izrazito defanzivno i svoje eventualne šanse tražili po bokovima i iz prekida, protiv nas možemo očekivati nešto drugačiju igru iako je teško za očekivati da će Češka preuzeti posjed lopte i napasti nas. Glavna snaga Češke nalazi se u veznom redu u vidu dva vrlo kreativna igrača Tomaša Rosickog i Vladimira Daride. Nisu to igrači koji se mogu mjeriti sa našim veznim redom, ali valja ih se pripaziti. Jako bitan igrač u veznoj liniji je i David Pavelka koji će čuvati leđa ovom kreativnom dvojcu i prije svega osloboditi Rosickog defanzivnih zadaća jer Rosicky jednostavno nije dovoljno fizički pripremljen da dobro igra u obadva smjera. Na krilnim pozicijama će igrati Ladislav Krejči i Borek Dočkal (ukoliko bude spreman), dva igrača koji vole ulaziti u sredinu i time otvarati prostor svojom bočnim igračima. Još jedan segment igre u kojim su Česi vrlo opasni je izvođenje prekida gdje treba pripaziti na njihove skakače i na neke uigrane kombinacije.Gdje su glavne slabosti Češke reprezentacije? Prije svega tu je relativno spor stoperski par zbog kojeg Česi ne mogu igrati visoki presing jer bi jednostavno ostavili preveliku rupu između stopera i ostatka momčadi. Druga slabost je pozicija napadača. Prvi napadač je Tomaš Necid koji može zadavati probleme u skoku, ali češki napadači jednostavno ne predstavljaju neku veliku opasnost za protivnički gol i Ćorluka i Vida tu ne bi trebali imati nekih većih problema.

Kako postaviti igru protiv Češke? Naša igra protiv Turske mi se svidjela i napravio bih samo jednu promjenu u napadačkom dijelu. Umjesto Marcela Brozovića koji je odigrao dobru utakmicu stavio bih Marka Pjacu koji bi puno bolje mogao iskoristiti višak prostora na boku koji bi mogao nastati eventualnim odlaženjem čeških bočnih igrača u napad, kako sam spomenuo i ranije u analizi. Milan Badelj koji se pokazao kao ključna figura da bi Modrić napokon proigrao u reprezentaciji ponovno treba zaigrati iz istog razloga, ali i iz još jednog. Badelj će imati zadaću zaustaviti Rosickog. Rosicky nije fizički moćniji i pripremljeniji igrač od Badelja, a zaustavljanjem Rosickog bi uvelike smanjili opasnost češkog napada čiji je glavni organizator upravo Rosicky.

Češka je ekipa koja nam ne bi trebala zadati previše problema i napadati nas, jedino što može biti problematično je ako nas budu držali na nulu kao i Španjolci. Češka je po meni slabija ekipa od nas u svim segmentima igre te očekujem tri boda iz ove utakmice, ali njihov trener Pavel Vrba je često znao iznenaditi. Dok je vodio Viktoriu Plzen pobjeđivao je na papiru jače ekipe kao što su Atletico Madrid i Napoli, a istu stvar je napravio u reprezentaciji pobjedivši Nizozemsku. Jača smo ekipa od Čeha, pobjeda se očekuje, ali Čehe definitivno ne treba podcijeniti jer se pokazalo da znaju igrati protiv jakih.

Protiv Češke po potvrdu prolaska u osminu finala
Nakon odlične igre protiv Turske i vrlo važne pobjede, na red nam dolazi Češka Republika. Reprezentacija koja je dosad postizala vrlo dobre uspjehe na Europskim prvenstvima, pa im tako recimo 1996. nije puno falilo da odu do kraja, ali Oliver Bierhoff je ušao s klupe i donio preokret reprezentaciji Njemačke. Tada su Češku predvodili igrači kao Karel Poborsky, Pavel Nedved, Patrick Berger. Danas je Češka ipak nešto lošija. Predvodi ju ozljedama načeti Tomaš Rosicky koji je ove sezone odigrao svega 20 minuta prvoligaškog nogometa za Arsenal te bismo sudeći po svemu trebali lako do tri boda u ovoj utakmici, ali ...
Protiv Češke po potvrdu prolaska u osminu finala
Nakon odlične igre protiv Turske i vrlo važne pobjede, na ...

Respekt: draxy, Losovius,

Solidna analiza, iako bih više volio da sam pročitao i kako jedni druge mogu najlakše ugroziti. Dodao sam ti obrambeni graf Čeha bez Pavelke i s njim što će vjerojatno biti najveća razlika. - Losovius, 16.6.16. 12:57, 0 0 0
JoHayes13 | 06/2016

Dvoboji protiv Španolske budućim suparnicima obično ne služe kao orijentir i baza ono što se može očekivati u međusobnom ogledu. Španjolci su jednostavno predominantna ekipa posjeda protiv koje ste osuđeni na jedan ili dva, manje ili više uspješna plana igre. Rijetko koja ekipa može pokušati nametnuti svoj ritam igre, gotovo nitko ne može parirati individualnom kvalitetom, a definitivno nitko sposobnošću zadržavanja lopte. Stoga, Češku koju smo gledali protiv Španjolske neće biti Češka koju ćemo gledati protiv Hrvatske.

Potpuno očekivano, u utakmici protiv Španjolske sredina Češke je bila odsječena od ostatka ekipe. Kvalitativno i kvantitativno su bili nadjačani brojnim španjolskim igračima iz sve tri linije. Osim tri izrazito sposobna dodavača lopte u veznom redu (Cesc, Iniesta, Busquets) na protivničkoj polovici konstantno je boravio Jordi Alba, ali i Juanfran koji su uporno pružali dodatnu opciju za dodavanje, a svojim ulascima iza linija su izluđivali Čehe. Na kraju krajeva, obojica su imala priliku zatresti mrežu suparniku, ali su loše reagirali u ključnim trenucima. Naravno, dodajmo na to enormnu pomoć koju je pružao David Silva, te dvojica napadača sklonih kombinatorici jasno je da drugog scenarija za ovu utakmicu nije bilo.

Veznjaci su provodili minimalnu količinu vremena s loptom u nogama, i odmah pritisnuti su morali na brzinu tražiti najbolje rješenje za proslijeđivanje lopte prema naprijed. Protiv Hrvatske sasvim sigurno nećemo gledati takav razvoj situacije. Osim što Hrvatska ne napada toliko visoko, ona nema problema sa predajom posjeda suparničkoj ekipi, čime će češka vezna linija dobiti više vremena za donošenje odluka, neće biti zgusnuti u uske prostore na svojoj polovici, pa bi do izražaja trebale doći playmakerske sposobnosti njihovih veznjaka. To dalje vodi do vjerojatnih kadrovskih modifikacija postojećeg sustava igre.

Iako protiv Španjolske nije bio u početnom sastavu, Pavelka je najbolji češki zadnji vezni i u sustavu u kojem se cijela momčad postavlja ofenzivnije i dosta više na terenu profilira se u veoma važnog igrača. On bi trebao biti radilica koja čuva leđa Tomaša Rosickog i Vladimira Daride – dvojici tehnički najkvalitetnijim igračima Češke od kojih se očekuje obavljanje kreativnog dijela posla u napadačkoj fazi igre. Sa njim u ekipi, Rosicky će dobiti potpunu autonomiju i razrješenje u defenzivnim zadaćama, a s obzirom da je u fazi karijere kada mu je svaka minuta odmora esencijalna, mogu se očekivati opasnije lopte prema napadaču i krilima.

Kada je sredina zgusnuta, automatski se otvara više prostora bliže aut-linijama, pogotovo kada bekovi zbog plana igre igraju ekstremno visoko kao što je slučaj sa Španjolskom. To je udjedno bio i jedini prostor kojeg su Česi mogli iskoristiti, stoga nije iznenađujuće da su svoje napade isključivo temeljili na iskorištavanju tog dijela terena. Do prilika za pogodak pokušavali su doći brzom tranzicijom temeljenom na učinku Krejčija lijevo i Gebre-Selassieja na desnoj strani. Dodatan uteg natovarila im je ozljeda Dočkala, koji je trebao zauzeti mjesto na desnoj strani, a upitan je i za nastup protiv Hrvatske. No kako bilo, u toj utakmici iskorištavanje krila svakako neće biti jedini mogući alat za napadanje, neće biti osuđeni samo na takve pokušaje, a vrlo vjerojatno niti desno krili neće opet igrati prirodni desni bek.

Važan detalj je činjenica da se nakon odrađene suspenzije u prvi sastav vraća najbolji obrambeni igrač ove reprezenzacije Marek Suchy, stoper švicarskog Basela. U zadnju liniju Češke će osim visoke kvalitete također unijeti sigurnost i potrebnu dodatnu aktivnost i agresivnost u stoperski tandem. Sivok, dok je bio fizički sjajan, je igrao zadnjeg veznog, no opadanjem fizičke moći postupno se prekomandirao u posljednju liniju. Bilo da mijenja njega ili Hubnika, ili čak u slučaju da starta u stoperskom paru sa Kadlecom, sasvim sigurno će upravo na njemu počivati obrana češke reprezentcije.

Češka protiv Španjolske vs. Češka protiv Hrvatske
Dvoboji protiv Španolske budućim suparnicima obično ne služe kao orijentir i baza ono što se može očekivati u međusobnom ogledu. Španjolci su jednostavno predominantna ekipa posjeda protiv koje ste osuđeni na jedan ili dva, manje ili više uspješna plana igre. Rijetko koja ekipa može pokušati nametnuti svoj ritam igre, gotovo nitko ne može parirati individualnom kvalitetom, a definitivno nitko sposobnošću zadržavanja lopte. Stoga, Češku koju smo gledali protiv Španjolske neće biti Češka koju ćemo gledati protiv Hrvatske. Potpuno očekivano, u utakmici protiv Španjolske sredina Češke je bila odsječena od ostatka ekipe. Kvalitativno i kvantitativno su bili nadjačani brojnim španjolskim igračima ...
Češka protiv Španjolske vs. Češka protiv Hrvatske
Dvoboji protiv Španolske budućim suparnicima obično ne služe kao orijentir ...
Shankly96 | 06/2016
r4 s4 k4

Moram podržati i pohvaliti ovu ideju. Čini se zanimljiva, inovativna, drugačija, a opet pruža dosta informacija. Nadam se da ćemo biti uspješni u analiziranju grafova i proslaviti se.


HRVATSKI NAPAD:


Kao što svi već znamo, najveća snaga naše reprezentacije nalazi se u veznom redu. Imamo igrače kao što su Modrić, Rakitić, Kovačić, Brozović. Po imenima, nema puno jačih veznih linija u Europi. Problem je što to na terenu ne izgleda tako dobro jer te igrače ne iskorištavamo na najbolji mogući način. Modrić i Rakitić se previše troše u obrani, pogotovo Luka, kao što to graf i prikazuje. Ukoliko želimo poboljšati učinak našeg najkreativnijeg i najboljeg dvojca, iza njih treba ubaciti igrača koji će ih koliko-toliko osloboditi defanzivnih dužnosti. A najbolji čovjek za to je Milan Badelj. On ima jako sličnu ulogu u Fiorentini, gdje je odigrao dobru sezonu. Upravo on je taj čovjek ispred obrane koji svojom taktičkom disciplinom omogućuje njihovim glavnim kreativcima Borja Valeru i(li) Matias Vecinu da igraju ofenzivnije, bez brige da će ostaviti obranu na cjedilu. Upravo to treba i našoj reprezentaciji. Milan Badelj vrlo je inteligentan i discipliniran igrač koji bez problema može čuvati leđa Modriću i Rakitiću. A to će nam pogotovo trebati u našoj prvoj utakmici protiv Turaka čija su najjača oružja ofenzivna trojka u veznom redu i brza tranzicija u napad nakon osvojene lopte. Dakle, s Badeljom u veznoj liniji omogućili bi Modriću i Rakitiću da se manje troše u obrani, a samim tim da puno više koriste u napadačkoj igri.

U vrhu napada imamo Maria Mandžukića, igrača koji je najviše zabijao dok je na krilima imao Riberya i Robbena koji su donosili loptu u opasnu zonu i gdje je kupio njihove asistencije i otpatke. Nažalost, nemamo igrača kvalitete Robbena i Riberya iz tih dana, ali trebamo pokušati napraviti nešto slično. A pravih krilnih igrača, osim Perišića i Pjace nemamo, i zato njih dvojica trebaju igrati od prve minute. Također smatram da baš zbog razloga kojih sam naveo nije logično ne voditi Halilovića jer će uvijek trebati "back-up" za ovu dvojicu, ali možda Čačiću smeta njegovo nezalaganje u obrani, no toga ću se dotaknuti nešto poslije. Dakle, Perišić i Pjaca su "najsličnije" što imamo Robbenu i Riberyu iz one sezone kada je Mandžukić na njihovim krilima nemilosrdno punio protivničke mreže. To nam treba na ovom prvenstvu.

Da nemamo prevelikog respekta prema Srni (ne kažem da on to ne zaslužuje), bočne pozicije u ekipi zauzeli bi Vrsaljko i Strinić. Vrsaljko je odigrao odličnu sezonu u Sassuolu i za njega se trgaju mnogi europski klubovi. Vrsaljko ima puno bolju prodornost, motoriku, brzinu, ubačaj i moć ponavljanja od Srne. Srnu su, nažalost, stigle godine i nije više ono što je nekad bio. Ipak, on će odigrati još ovo prvenstvo, tako da od iskorištavanja Vrsaljkovih kvaliteta neće biti ništa.
A ono čega se najviše bojim je da bi Vrsaljko mogao zaigrati lijevo. Defanzivno će to vjerojatno funkcionirati, ali bi nam znatno usporavalo napadačku igru. Ipak je puno lakše i brže kada igrač može "iz prve" ubaciti loptu svojom jačom nogom. Zato mislim da bi poziciju lijevog bočnog trebao zauzeti Strinić, koji je lošiji igrač od Vrsaljka, ali barem bi igrao na svojoj prirodnoj poziciji, dok Vrsaljko to ne bi. Sa Strinićem i Vrsaljkom bi dobili na prodornosti i visokim loptoma prema Mandžukiću koji je vrlo dobar u igri glavom. Ovako se samo možemo nadati da će Srna naći snage odigrati ovo prvenstvo na visokoj razini i raditi ono što bi trebao Vrsaljko.


HRVATSKA OBRANA:

Smatram da je sigurna obrana ključ sigurnosti i samopouzdanja ostatku ekipe. U obrani će na ovom prvenstvu najvjerojatnije zaigrati četvorka Srna-Ćorluka-Vida-Vrsaljko(Strinić). Srnu smatram najslabijom karikom u ovoj četvorci. U fazi obrane bi nam puno više koristili Šime Vrsaljko, koji bi lakše izlazio na kraj sa brzim krilnim igračima, pa čak i Tin Jedvaj koji tu poziciju igra u Leverkusenu te nema prevelikih problema u defanzivnoj igri. Najbolji 'pick' od svih navedenih je Vrsaljko, ali ništa od toga. Stoperski par Ćorluka-Vida vjerojatno je najbolje što imamo među igračima koji idu na prvenstvo. Ćorluka je vrlo dobar igrač, ali fali mu nešto jako bitno - brzina. Kod takvih stopera je najbitnije da uvijek stoje blizu svom igraču, što prije pokušaju oduzeti loptu i da ne ostaju na širokom prostoru. Ćorlukine nedostatke u brzini trebao bi pokriti Domagoj Vida koji ipak nije toliko trom kao Ćorluka. Problem kod Vide je što je previše samopouzdan, što ne mora biti nužno loše, ali Vida dosta često zna ponijeti loptu prema naprijed pa ju zatim izgubiti. Kada bi Vida ovo prvenstvo odigrao odgovorno, bez puno letenja prema naprijed i bez puno bezveznih prekršaja i lutanja u prostoru. Mora igrati odgovornu obranu, neće čuvati bezvezne igrače i u svakom trenutku će morati paziti na njih. Schildenfeld, iako odgovorniji igrač od Vide, vjerojatno ne bi bio dobar potez od prve minute jer bi njegovom igranjem dobili dva jako spora centralna braniča. Poziciju lijevog bočnog u defanzivi mogu podjednako dobro odraditi i Strinić i Vrsaljko, ali prednost dajem Striniću jer mu je to prirodna pozicija.

Iz dobre obrane kreću i dobri napadi. Kao što sam već rekao, Milan Badelj bi trebao zaigrati na poziciji defanzivnog veznjaka, pokušavati oduzeti što više lopti i zatim ih distributirati ostalim igračima jer svakako posjeduje tehničko znanje za to. Modrić i Rakitić će također imati svoje defanzivne zadaće, ali ne u onolikoj mjeri koliko bi imali igranjem Marcela Brozovića. Na krilnim pozicijama imamo Pjacu i Perišića. Perišić je nešto odgovorniji igrač u obrani od Marka Pjace. Iako će njih dvojica vjerojatno dosta mijenjati strane, za obranu bi bilo korisnije da Perišić igra desno jer će Srni ipak biti potrebno više pomoći nego Striniću ili Vrsaljku na lijevoj. U nekoj defanzivnijoj varijanti uvijek možemo postaviti nekog od bočnih igrača (Srna, Vrsaljko) na krilnu poziciju, nešto slično što smo napravili protiv Španjolske 2012. i to nije izgledalo tako loše. I naravno, imamo Mandžukića kojemu ne smeta trošiti se u obrani te nam to nerijetko zna pomoći u oduzimanju lopti.

Kako ispraviti nedostatke grafa Vatrenih?
Moram podržati i pohvaliti ovu ideju. Čini se zanimljiva, inovativna, drugačija, a opet pruža dosta informacija. Nadam se da ćemo biti uspješni u analiziranju grafova i proslaviti se. HRVATSKI NAPAD: Kao što svi već znamo, najveća snaga naše reprezentacije nalazi se u veznom redu. Imamo igrače kao što su Modrić, Rakitić, Kovačić, Brozović. Po imenima, nema puno jačih veznih linija u Europi. Problem je što to na terenu ne izgleda tako dobro jer te igrače ne iskorištavamo na najbolji mogući način. Modrić i Rakitić se previše troše u obrani, pogotovo Luka, kao što to graf i prikazuje. Ukoliko želimo poboljšati ...
Kako ispraviti nedostatke grafa Vatrenih?
Moram podržati i pohvaliti ovu ideju. Čini se zanimljiva, inovativna, ...
Slažem se 95 posto. Bilo bi odlično ako bi napravio graf za to kako misliš da bi Hrvatska trebala igrati u obje faze igre... Možemo ti pomoći s osnovnim stvarima i objasniti kako raditi taktičke krugove... - Losovius, 1.6.16. 10:56, 0 0 0
Pa uz malo pomoći i mogao bih to napraviti. :) - Shankly96, 1.6.16. 10:58, 0 1 0
Prije svega dobrodošao nam, odlična analiza i uvelike se slažem. - NS-Corner, 1.6.16. 21:40, 0 0 0
Hvala. :) - Shankly96, 1.6.16. 23:40, 0 0 0
JoHayes13 | 05/2016
r8 k4

Ostatak skupine D, u kojoj se nalazi hrvatska reprezentacija čine Španjolska, Turska i Češka. Nakon predstavljanja Vatrenih pomoću grafike napadačkog i obrambenog dijela igre, vrijeme je da pogledamo što nam to nude naši protivnici na Europskom prvenstvu.

Španjolska

Izostavljanjem Diega Coste sa konačnog popisa Vicente del Bosque ostavio je upražnjeno to mjesto centralnog napadača koje je za potrebe predstavljanja Španjolske popunjeno sa Adurizom, no realne šanse za početnih 11 imaju i ostali napadači, ali i veznjaci. Mada te promjene mijenjaju stanje u samom vrhu napada, ostatak ekipe je prilično uhodan, uz moguće preinake (Pedro primjerice), stoga znamo što se može očekivati od Furije. Njihova snaga dolazi iz mogućnosti zadržavanja posjeda lopte i ogromne suradnje igrača što se jasno vidi brojnim preklapanjima u sredini terena. Trojac u samom srcu vezne linije ključan je za taj stil igre, s naglaskom na izraženu okomitost Andresa Inieste i Busquetsovu iznimnu sposobnost diktiranja tempa. Njima se u međuprostoru i prostoru između linija konstantno nudi David Silva dajući dodatnu opciju u sredini. U stvaranju viška u zadnjoj trećini terena veoma važan igrač je Jordi Alba, koji ima veću napadačku odgovornost od svog kolege s druge strane.

Kao ekipa koja ima najveći posjed lopte u Europi (samo još Njemačka na toj razini) jasno je da im je glavna obrambena taktika što duže imati loptu i pružiti protivniku manje prilika za kreiranje vlastitog napada. Zbog toga je veoma važno po gubitku loptu pokušati što prije doći ponovno u njen posjed, a izuzev Busquets i Piquea koji su više zonski igrači, Španjolska ima igrače koji takav plan mogu provesti u djelo. Iako pojedinačno nisu sjajni obrambeni igrači, prednja linija Španjolske dovoljno je kvalitetna i pokretna da pritiskom prisile protivnika na predaju lopte. Čak i slučaju njihovog neuspjeha u Busquetsu imaju vjerojatno najboljeg obrambenog veznog igrača svijeta koji drži cijelu sredinu, a na bočnim pozicijama praktički neprelazne bekove. Sve to iz pozadine dodatno osigurava Sergio Ramos, igrač uvijek spreman uskočiti u epicentar protivničkog napada.

Turska

Poput ostatka skupine D, i Turska je najjača u svojoj veznoj liniji. Definitivno najjače oružje su dva krilna igrača, Arda Turan i Hakan Calhanoglu. Njih dvojica su ustvari ofenzivni veznjaci prekomandirani na lijevu i desnu stranu, no ne mogu biti dalje od klasičnih pravocrtnih krila. Kao što se može vidjeti na napadačkom grafu obojica traže ulazak u sredinu odakle bi iz drugog plana mogli ugroziti suparnička vrata. Dok je Özyakup spona između njih dvoje, ali i odlična poveznica napadača sa ostatkom, igrom dirigira Selcuk Inan (ili Nuri Sahin). Njegova uloga je da zadrži loptu, nametne tempo i uspješno transformira igru sa svoje na protivničku polovicu, budući da od stopera ne može očekivati gotovo nikaku pomoć, a Tufan je pretežno obavlja sitne zadatke. Njihova skrivena snaga nalazi se na lijevom bek. Erkin nije igrač koji koji je previše poznat široj javnosti, ali na toj strani može u suradnji sa Calhanogluom napraviti dosta nereda.

Kada nemaju loptu, jedan od glavnih ciljeva je što više suziti teren, vršiti pritisak na protivnika i brojčanom nadmoći doći željenog rezultata. Zbog toga je važno naglasiti da oba beka imaju naviku ulaziti prema sredini terena, te izlaziti daleko od svoje statične zadnje linije. Postoji velika opasnost da tada dva stopera ostanu na velikom prostoru protiv brzih napadača, budući da ispred sebe imaju samo Tufana, koji jedini nije toliko agresivan u oduzimanju lopte. Baš kao i u napadačkoj fazi, Calhanoglu i Arda Turan su ekstremno važni igrači u turskom presingu. Jedan je tajne zanata naučio od Rogera Schimdta u Leverkusenu, a drugi od Simeonea u Atleticu – dvije najagresivnije presing momčadi u vrhunskom nogometu, što ih čini ponajboljim defenzivcima među ofenzivnim veznjacima.

Češka

Česi su ekipa koja se najmanje slaže sa standardnim profilom ekipa u ovoj skupini. Ekipa su koja najmanje ovisi o posjedu lopte i kreaciju kroz njega. Pogled na ekipu sasvim je dovoljan da se vidi da jednostavno nema dovoljno kvalitetnih igrača da prihvate takav stil nogometa, a situacija se pretjerano ne poboljšava čak ni dodavanjem vječno ozljeđenog Rosickog u prvu ekipu. Vladimir Darida i Jaroslav Plašil dvojac je u veznoj liniji sposoban za teže zadatke, mada su im potpun različiti. Darida je centralni motor ekipe i igrač koji diktira napadom Češke, posebno kada igraju na postavljenu obranu. Udaljenost svih suigrača i nepovezanost igrača sugerira kako su njegova rješenja često i duge lopte na jedno ili drugo krilo. Oni, baš kao i bekovi su većinom jednodimenzionalni igrači rođeni za pravocrtno kretanje, brzu tranziciju i kontranapade, što im je glavni napadački plan. Sličnu ulogu, ali kroz sredinu terena obnaša Plašil, koji ima dopuštenje uputiti udarac prema golu kada zaželi.

Koliko su jednostavni u napadu, toliko su jednostavni i u obrani, što nužno nije loše. Pojedinačno igrački nemaju neku kvalitetu, ali svjesni su svojih limita i kompaktnošću pokušavaju riješiti probleme koji bi im se mogli izroditi iz toga. Ne ostavljaju previše prostora između linija, a vjerojatno najvažniji igrač je Pavelka na kojeg pada da bude 'čistač' između obrane i vezne linije. Osim Kaderabeka, vrlo dobrog bundesligaškog beka njihovi igrači su sličnog profila, solidni defenzivci koji preferiraju držati svoju poziciju i potpuno su spremni biti u službi ekipe.

Taktički grafovi za skupinu D
Ostatak skupine D, u kojoj se nalazi hrvatska reprezentacija čine Španjolska, Turska i Češka. Nakon predstavljanja Vatrenih pomoću grafike napadačkog i obrambenog dijela igre, vrijeme je da pogledamo što nam to nude naši protivnici na Europskom prvenstvu. Španjolska Izostavljanjem Diega Coste sa konačnog popisa Vicente del Bosque ostavio je upražnjeno to mjesto centralnog napadača koje je za potrebe predstavljanja Španjolske popunjeno sa Adurizom, no realne šanse za početnih 11 imaju i ostali napadači, ali i veznjaci. Mada te promjene mijenjaju stanje u samom vrhu napada, ostatak ekipe je prilično uhodan, uz moguće preinake (Pedro primjerice), stoga znamo što se može ...
Taktički grafovi za skupinu D
Ostatak skupine D, u kojoj se nalazi hrvatska reprezentacija čine ...
Španjolski graf izgleda ko sisati robot - Lwave, 1.6.16. 1:21, 1 1 0
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/dyvdpopktknlfqisazag.jpg - JoHayes13, 1.6.16. 8:40, 0 0 0
Česi igraju 4-2-3-1.Darida je siguran,a dvojba je Plašil ili Pavelka.Suchy ima suspenziju i turnir će započet Sivok ili Hubnik.U napadu je čak moguć i Necid iako je Lafata vjerojatno bolja opcija.Kod Španjolaca ne vjerujem da je Pedro starter.To bi - SiamoNoi, 8.6.16. 23:05, 0 0 0
trebao biti Nolito.Morata također ispred Aduriza.Kod Turaka je Arda lijevo i uz ovu opciju gore ima i ona sa Senom na krilu gdje bi Ozyakup isao na klupu,a Calhanoglu u sredinu. - SiamoNoi, 8.6.16. 23:06, 0 0 0
Mac316 | 05/2016
r6 s6 k13

HRVATSKA napad:

Prvi nedostatak koji je više nego očit prema grafu je potpuna neiskorištenost Šime Vrsaljka po lijevoj strani. Vrsaljko ide lijevo, pređe centar, dođe u koliko toliko opasnu zonu i onda tamo nema Perišića ispred njega jer on ode u sredinu, nema Brozovića koji igra centralno (i sigurno ne tako ofenzivno kako je na grafu potegnut), a nema ni Modrića koji je daleko iza u svom 'jajetu'. Ako bi igrali na kartu toga da mu Perišić i Brozović odvlače čuvare i da Vrsaljko može koristiti svoju brzinu i prodornost za izboriti se za centaršut još bi stvar i mogli progutati, ali kvaka je u tome što je Vrsaljko na krivoj nozi, dešnjak je i nerealno je očekivati efikasne centaršuteve sa slabijom nogom iz trka. Vrsaljko će sa loptom morati stati, okrenuti se na pravu nogu, suigrača baš i nema blizu i vrlo vjerojatno slijedi ili povratna lopta ili lopta u bunar. Drugim riječima, u fazi napada Hrvatska po lijevoj strani igra sa čistim igračem manje. Stavljanje Ivana Strinića na njegovu prirodnu poziciju bi sigurno proširilo radijus kretanja i mogućnosti koje igrač ima, istina, oduzelo bi nešto prodornosti i obramebene tehnike, ali sa Strinićem, uigranim Strinićem koji ima ovlasti otići u napad, podatak da Perišić i Brozović preferiraju otići u sredinu bi nam čak mogao i ići u korist jer bi oslobodilo prostora Strniću da ubacuje centaršuteve iz manje gužve. 

Sljedeći problem koji se našoj igri u napadu postavlja je onaj mali prostor u kojem se graf Perišića, Brozovića i Mandžukića preklapa. Nije loše da si igrači prilaze i nude suradnju na malom prostoru, ali kad je fokalna točka takve suradnje Mandžo koji muku muči sa kontrolom lopte i odigravanjem duplih paseva koji na malom prosotru mogu biti svrsihodni, onda je sudaranje trojice igrača na malom prostoru problem. Perišić i Brozović u jednom trenutku moraju se poslužiti Mandžukićem kao mantinelom, a to je najčešće i trenutak kada Hrvatska gubi loptu i napad je prekinut. Osim toga, taj prostor je upravo i prostor kojeg Luka Modrić može dobro gađati za Perišićeva ubacivanja u sredinu, Luka iz svoje 'comfort zone' može dati dobre dalekometne lopte koje bi presjekle obrane, ali ako se u tom području nalaze još dva naša igrača, pa još i njihovi čuvari, onda je to previše tijela da bi kvalitetna lopta prošla i da se stvori prilika. Puno svrsihodnije bi bilo da ovdje imamo napadača kojem radijus kretanja ide više u špicu, pa da igra izvučenije van iz 16 metara i da se sjuri pred gol kada Perišić dobije loptu u prostor i eventualno jednim dodirom poentira. Kada se uzmu Mandžine porazne brojke realizacije prilika, čini se da ovakva igra nije savršen fit za napad kakav imamo. 

Treći problem su one mikroskopski male točkice koje označavaju radijus utjecaja na igru naših stopera koji u fazi napada služe isključivo kao osigurači, nikako kao bilo kakav faktor gradnje igre. Moderan nogomet teško može trpiti takvo izostavljanje iz igre oba zadnja igrača, pogotovo kada smo pokazali da niti Vrsaljko nije nikakav impact na napad. U situaciji kada nam je najbolji igrač prisiljen igrati zadnjeg veznog jer drugog nemamo bilo bi idealno da Ćorluka ili Vida (bolje Ćorluka) mogu izaći malo u igru, zaigrati i uz Modrića u fazi napada pa osloboditi Luki prostor da se pomakne barem malo naprijed i konkretnije gradi našu igru. Ovakav polegnuti krumpir na sredini terena koji je najžarkoje crvene boje bi trebao označavati da je Luka za našu napadačku igru najbitniji, ali kad ti je najbitniji igrač u napadu pozicioniran 50 metara od gola imaš ozbiljan problem i ne možeš očekivati da će prilike za gol baš pljuštati. ž

HRVATSKA obrana:

U obrani je vidljivo tko su nam glavni igrači po veličini 'krumpira' i njegovoj boji, to su Modrić i Mandžukić. No, ovo je problem, sve između njih nije baš boje koja bi nam ulijevala povjerenje da ćemo se dobro braniti.

Općeniti oroblem za obranu je što, osim Modrića, nitko nema baš veliko područje utjecaja niti se križa sa suigračima da odigraju nekakvu timsku obranu, sve su to solo pozicije na kojima ovisimo o fizikalijama i motorici naših igrača da zaustave suparnika 1 na 1. S obzirom da su nam igrači u sredini prilično niski i slabašni, a da ekipi općenito nedostaje motorike, ta igra 1 na 1 u obrani može imati ozbiljnih 'rupa', pogotovo kod najslabijih karika kao što je npr Darijo Srna. Po njegovoj strani nema niti velike pomoći od Pjace pa nam je  desna strana obrane kao šetalište u koje protivnici sa malo jačim lijevim krilima i veznjacima mogu lako upadati jer presinga nema niti ga može biti, a gdje tehnikom i brzinom lako nadmudre Srnu čiji su najbolji dani daleko iza njega. 

Mandžukić je označen kao bitan igrač za obranu zbog svojih mogućnosti presinga, ali to je od male koristi ako i igači do njega ne rade isto, a Perišić i pogotovo Pjaca jednostavno nisu taj tip. Ovako, Mandžukić se samo umara, protivnici će sa nekoliko kombinacija ipak izmaći njegovom presingu i onda kreće napad na posloženu hrvatsku obranu koja nije baš previše dobra. Uostalom, s obzirom na skakačku moć koju imamo po sredini terena, nije niti sigurno da li je presing Mandžukića na stopere protivnika i pokušavanje da ih prisili na visoko ispucavanje dobra ideja jer visoke lopte koje padaju u područje malo u našu polovinu igrališta imaju dobre šanse da ih pokupe protivnički, bolji skakači. 

Konačno, položaj zone utjecaja Darija Srne, Vide i Ćorluke u obrani jasno govori da od njih  ne treba puno očekivati u namještanju ofsajd zamki što nam ionako nije nikad bilo jače oružje. Dok Vrsaljko može pobjeći visoko i namjestiti ofsajd, taktički je to sigurno u Italiji savladao, 'sovjetska kolonija' naših obrambenih igrača nema takvih kvaliteta i njihova zona utjecaja je dosta statična ispred Subašićevog gola. S obzirom da je u današnjem nogometu moderno imati brza i tehnički odlična krila koja se lako u liniji ubacuju iza leđa obrane, biti će teško igrati sa nekim jačim reprezentacijama na način da ih se ne lovi u zamke nego samo stoji u liniji. 

Dobra strana ove obrambene formacije koju Hrvatska igra je što je formacija relativno zgusnuta što može kompenzirati nedostatak motorike u momčadi, a i čim boljim približavanjem Mandžukića veznom redu u obrani se smanjuje mogućnost prebacivanja linija i slanja visokih lopti na koje naši obrambeni igrači ne reagiraju najbolje. U ovakvoj formaciji Modrić, Rakitić i Brozović mogu dobro sakriti svoje nedostatke, ali puno toga, možda i previše, ovisi o njihovoj spremi za trku i dobro markiranje protivničkih veznjaka, kao i za izdržavanje duela u prodorima protivničkih veznjaka. S obzirom da nemamo nikakvog zadnjeg veznog koji bi bio osigurač ili čistač, bilo kakvo probijanje tjelesno slabašne vezne linije Hrvatske ostavlja obranu izloženu, a statični kakvi jesu, teško je očekivati da se mogu nositi sa nekim od najboljim europskim napadačima. 

Manjak motorike i prevelika ovisnost o Modriću
HRVATSKA napad: Prvi nedostatak koji je više nego očit prema grafu je potpuna neiskorištenost Šime Vrsaljka po lijevoj strani. Vrsaljko ide lijevo, pređe centar, dođe u koliko toliko opasnu zonu i onda tamo nema Perišića ispred njega jer on ode u sredinu, nema Brozovića koji igra centralno (i sigurno ne tako ofenzivno kako je na grafu potegnut), a nema ni Modrića koji je daleko iza u svom 'jajetu'. Ako bi igrali na kartu toga da mu Perišić i Brozović odvlače čuvare i da Vrsaljko može koristiti svoju brzinu i prodornost za izboriti se za centaršut još bi stvar i mogli ...
Manjak motorike i prevelika ovisnost o Modriću
HRVATSKA napad: Prvi nedostatak koji je više nego očit prema ...
Schindefeld a ne Vida.U takvoj formaciji nema mjesta za Badelja zbog njegovih motoričkih sposobnosti.ovo je moje viđenje utakmice protiv Turske.Protiv Češke bih vratio Vidu i Badelja a protiv Španjolske bih igrao sa Kovačićem. - draxy, 31.5.16. 13:56, 0 0 0
Pa ako toliko drugačije misliš, napravi svoju grafiku, mi ti možemo poslati raw podatke. - Losovius, 31.5.16. 14:14, 0 0 0
Losovius,bitno je samo ono što misli Čačić tako da ne vidim svrhu raditi grafike kad čak nismo sigurni niti u kojoj formaciji ćemo igrati.Vjerujem da u našem stručnom stožeru ima dovoljno znanja da urade najbolje a mi ćemo analizirati nakon tekme. - draxy, 31.5.16. 19:10, 0 0 0
sramota da izbaci halilovica a stavi roga corica i copa Alen je 3put bolji od sve trojce skupa brkonja mora stavit dinamovce jedino sto mi je cudno da nije stavio antolica umjesto badelja i ježinu umjesto Kalinica/Vargica - HAJDUK2012, 1.6.16. 0:44, 0 1 0
U napad bi prije trebalo staviti Kalinića nego Mandžukića, koji nije tehnički dobar igrač iako je jako dobar za stvoriti prilike i postići golove svojim obrambenim tehnikama, ali nije uigran za to u našoj reprezentaciji! - Lumbrikata, 1.6.16. 20:33, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.