zatvoreno

Je li zbog Čačića poražena Hrvatska?

  • 12.06.2017.
  • 34
  • 4

Ante Čačić doživio je svoj prvi poraz u natjecateljskim utakmicama (ako gledamo 90 minuta), u šestom kolu kvalifikacija za SP u Rusiji.

Dojam je kako je ovo bila najlošija službena utakmica pod Čačićevim vodstvom, koji se ponovo htio odriješiti odgovornosti. 

"Ovo je bilo jako loše. Naši igrači zaslužuju trenera koji će ih voditi na pravi način. Ova reprezentacija ima kvalitetu, ali.. Ki bi da bi", osvrnuo se Jeličić na reakciju Ante Čačića koji je nakon poraza kazao da ne zna je li trebao ranije mijenjati igrače na terenu.

Modrić je pak dobar dio odgovornosti prenio na igrače: "Ne treba govoriti o katastrofi, dogodio nam se poraz. Treba izvući pouke i pobrinuti se da se ovo ne ponovi. U svakoj se utakmici mogu naći zamjerke i igračima i izborniku. Mi ćemo analizirati loše stvari, odmoriti se i okrenuti se idućim utakmicama", zaključio je Modrić.

Stoga pitamo; tko je kriv? Jesu li krive okolnosti i potrošenost igrača, Čačićeve pogrešne odluke ili su jednostavno krivi sami igrači?

Island - Hrvatska - razina utakmice ispodprosječan 3.8 1, 2, 0, 12, 8, 7, 4, 0, 0, 0, 0
Island - Hrvatska - kvaliteta suđenja samo sitne pogreške 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 5, 7, 9, 10, 1, 2
Island - Hrvatska - atmosfera dobra 6.2 0, 0, 0, 2, 0, 4, 18, 5, 3, 2, 0
Kako je Čačić postavio utakmicu? loše 3.0 3, 0, 6, 16, 5, 2, 1, 1, 0, 0, 0
Kako je Čačić vodio utakmicu? vrlo loše 1.7 12, 5, 6, 6, 2, 3, 0, 0, 0, 0, 0
Ocijenimo hrvatske igrače:
Lovre Kalinić - utakmica prosječan 5.3 0, 0, 0, 2, 5, 15, 8, 3, 0, 0, 1
Tin Jedvaj - utakmica ispodprosječan 4.2 0, 0, 3, 6, 11, 10, 4, 0, 0, 0, 0
Josip Pivarić - utakmica loš 3.3 3, 1, 5, 9, 8, 6, 2, 0, 0, 0, 0
Domagoj Vida - utakmica solidan 5.5 0, 0, 0, 0, 5, 12, 11, 6, 0, 0, 0
Dejan Lovren - utakmica solidan 6.0 0, 0, 0, 0, 1, 11, 10, 10, 2, 0, 0
Milan Badelj - utakmica ispodprosječan 3.9 0, 2, 5, 3, 14, 6, 3, 0, 1, 0, 0
Luka Modrić - utakmica solidan 6.1 0, 0, 0, 2, 1, 8, 12, 5, 5, 1, 0
Mateo Kovačić - utakmica ispodprosječan 4.1 0, 1, 2, 9, 10, 8, 2, 1, 1, 0, 0
Mario Mandžukić - utakmica ispodprosječan 3.8 0, 1, 5, 7, 12, 6, 2, 1, 0, 0, 0
Ivan Perišić - utakmica prosječan 4.6 0, 0, 4, 2, 6, 16, 5, 1, 0, 0, 0
Nikola Kalinić - utakmica ispodprosječan 4.2 0, 0, 3, 6, 13, 7, 4, 1, 0, 0, 0
Marcelo Brozović - utakmica prosječan 4.9 0, 0, 1, 3, 6, 13, 10, 0, 1, 0, 0

Analize (4)

gradim | 06/2017

Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u dogovaraju savezi već UEFA. Mislim da su ovo već druge ili treće kvalifikacija gdje je to federacija preuzela u svoje ruke. Sve grupe su raspored imale dan nakon ždrijebanja, a čisto sumnjam da su se to savezi sami stigli dogovoriti. Mislim da je ovakav sustav bolji nego navlačenja i pregovori pri kojima uvijek jači savezi ipak imaju snažniji glas. Da se to rješava po našem zakonu u sportu, savezi s reprezentacijama iz prvog pota bi imali glas duplo veći od reprezentacije drugog pota, 4 puta u odnosu na reprezentaciju 3 pota, 8 puta od one iz 4 pota…  Uefa je, osim na svoje novce, pazila i na druge stvari kod rasporeda. Mislim da nije slučajno da Island, Finska i Norveška nisu bili domaćin niti u studenom niti u ožujku. ( Švedska je bila samo u ožujku).

U svakom slučaju, Hrvatska je dobila Island u nezgodnom terminu. Nezgodno bi sad bilo ići i u Ukrajinu, u svakom slučaju taj termin postoji i mislim da tu ne bi trebalo biti tolike drame. Hrvatska ima dovoljni broj kvalitetnih igrača da se mogu odabrati oni koji su u optimalnoj formi. Istina je da ima onih više potrošenih, ali ima i onih manje. Recimo Nikola Kalinić koji tamo od utakmice s Ukrajinom, dakle cijelo proljeće u smislu godišnjeg doba,  odigrao 3 cijele utakmice, 3 je odigrao po cca 40 minuta, a u 3 nije nastupio. Onako na prvu loptu gledano, reklo bi se da je igrao dovoljno, a ne opet da je previše iscijeđen. Barem je to moj laički dojam. Pretpostavljam da je u sličnoj situaciji i Kovačić i još neki igrači. Razumijem da ne znam ništa o njihovom trenažnom procesu, već komentiram samo odigrane minute. Trebalo bi se moći iskombinirati solidna momčad od igrača s ekstra kvalitetom i onih odmornijih. Tu je Čačić pogriješio, međutim ako je pogriješio u odabiru prvih 11, još je više griješio u nemijenjanju istih. To je valjda svima očito. U 90 minuta stvorena je jedna šansu i upućen je jedan solidan udarac izvana. Koliko je Hrvatska bila bezopasna možda najbolje govori broj učinjenih prekršaja igrača Islanda. Oni su napravili samo 8 prekršaja. Niti protiv jednog suparnika na Euru niti ovim kvalifikacijama nisu napravili manje. Neću sad tražiti, ali mislim da bi trebao ići zaista daleko unazad da pronađem neku sličnu utakmicu.

Hrvatska igra slabo. Protiv Ukrajine je pobjedila, iako je trebalo biti neriješeno, ovdje je izgubila, iako je trebalo biti neriješeno. Možda je sreća da je završilo tako nego s dva boda iz te dvije utakmice.

Koliko Čačić bio kriv što nismo odigrali dobro i što nismo pobijedili, glavni krivac za primjeni gol nam je još uvijek nepoznat. Tko je trebao čuvati usamljenog skakača ja nisam uspio razabrati, a zanimljivo mi je da nitko nije postavio to pitanje. Čini mi se da je Perišić najbliže tom igraču, odnosno jedini naš igrač u tom prostoru bez igrača. Pri tom ne računam na Pivarića koji grli stativu i Badelja koji pokriva nabac na prvi dio peterca i ide na skok. Ostavljam mogućnost da sam krivo procijenio situaciju ( neka netko kaže svoj viđenje) kao i da je netko imao striktno zaduženja za tog igrača. S obzirom koliko je Mandžukić aktivan i u defanzivnom skoku, možda je i točno izbornikovo pitanje da njegovim ostankom možda ne bi primili gol. Bojim se i pomisliti što bi se moglo izroditi iz te konstatacije. Nije da bi bez tog pogotka igra bila bolja, ali rezultat itekako bi. S neriješenim ishodom na Islandu Hrvatska bi bila u sjajnoj situaciji i bila bi pobjednik skupine, makar s dva teška gostovanja donijela samo bod. 

Kako su igrali?

Bekovi Pivarić i Jedvaj su bili loši.Iako bi prema mlađima možda trebali biti popustljiviji, Ono što brine je to što je Jedvaj bio lošiji od Pivarića. Bio je to i protiv Ukrajine i nakon još jednog slabog nastupa na beku smatram da ga se do daljnjeg ne bi trebalo koristiti na toj poziciji. Pod daljnjeg mislim ako u klubu odigra određeni broj utakmica kao bek i to da ih odigra kvalitetno. Prema naprijed smo ga u zadnje dvije utakmice vidjeli jako malo, a i u defanzivi je znao puštati. Jasno mi je da je krenuo u prvoj, ali nakon odigrane utakmice, rekao bih da je bilo bolje da je desno bio Vida, a u sredini netko od stopera. Najbolji potez Jedvaja je ona duga lopta na Mandžukića koju je ovaj upropastio lošim primanjem.

Dok je na lijevom beku igrao Strinić, oni koji su branili taj izbor su tvrdili da Strinić nije direktno kriv za primljene golove. Nakon Eura i utakmice s Portugalom to više ne stoji, ali se sad može reći za Pivarića. Ali što to vrijedi kad je nesiguran u predaji, boji se priključiti naprijed ( iako je pogodio 2 -3 centaršuta, jednom i ušao u sredinu)

Stoperi su zapravo bili dobri. Duele su većinom dobivali. U predaji nisu griješili ništa više od veznjaka a kod gola, oba stopera su pokrivala svoje igrače. Da li bi jednako dobro odigrali Lovren i Mitrović, pa da je Vida igrao na beku? Mislim da bi.

Vezna linija je potpuno podbacila. Ovoliko grešaka Badelja u jednostavnoj predaji prvom do sebe nisam vidio otkako je s Dinamom igrao Ligu prvaka. Kovačić neprimjetan i bezopasan. Ne bih želio biti licemjeran ikriviti Čačića jer je postavio te igrače, jer bi ih možda i ja postavio, ali ne reagiranje na tako slab nastup je sigurno razlog za kritiku. Statistika kaže da smo imali posjed 59%. Meni se činilo da je posjed bio još i manji, odnosno ravnopravniji. Kad se uzme u obzir nedostatak okomitosti, a samim time i opasnosti, Hrvatske u toj utakmici, onda je tek taj posjed nedovoljno velik. Ono što želim reći, možemo mi ići po x na Islandu. Ako nam odgovara, što da ne. Ali onda bi trebali odigrati tik-takanaccio. Posjed na preko 66% i čekati miran kraj utakmice. Da se vratim na pretrpljene prekršaje. Od naših 3 veznjaka su u 90 minuta svaki pretrpio po jedan jedini prekršaj. Bekovi, kritizirani za neaktivnost, a i inače igrači znatno manje reputacije su faulirani 3 puta.

Krila Mandžukić i Perišić su bila izgubljena. Mandžukić izgubljen u situaciji gdje se od njega očekuje da stvori višak (što je pokušao dva- tri puta očajnim rješenjima), a Perišić izgubljen na kontra strani. S obzirom da se za njega govori da može igrati na oba krila, ta kontra strana mu ne bi smjela biti opravdanje, uostalom oko pol sata je igrao na lijevoj strani.  Jedina naša šansa je njegova akcija, ali ako je točno ono što mi se čini da je zaspao kod gola, onda je i za njega utakmica ispodprosječna.

Kalinić bi mogao biti neocijenjen, da nije bilo onog promašaja. Bez obzira na razinu suparnika, teško je igrati utakmicu u kojoj dobiješ samo jednu loptu i sad treba zabiti gol. Slažem se s Jelom Purgerom da bi bila bolja opcija izlazak Mandžukića, te da  se dvadesetak minuta trebalo pokušati igrati s trojicom Brozovič, Perišić i Kalinić. Tu je poseban naglasak na kombinaciji Perišić – Kalinić, igrača koji se zaista dobro razumiju.

Lovru Kalinića sam ostavio za kraj, u strahu da ne budem odmah na početku prozvan neobjektivnim hejterom. Ali ako želimo biti strogi prema svima, možemo i prema njemu. Gol koji je primio ide velikim dijelom na njegovu dušu. Onaj udarac definitivno spada u obranjive, a njegova reakcija je zaista čudna. On je skočio vertikalno, bez imalo pokreta prema lopti koja je sporo putovala metar od njega. Je li krivo procijenio let? Neposredno prije gola je imao vrlo dobru obranu, ali jedna vrlo dobra i jedna zaista slaba nisu zadovoljavajuće za reprezentativnog golmana. Nije da se ponovila situacija kao u prijateljskoj utakmici s Meksikom, gdje je imao puno posla te u jednoj situacije pogriješio. Imao je dvije lopte, jedna mu je ušla. Uzmemo li u obzir i utakmicu protiv Turske, gdje je imao 3 udarca u okvir gola, ispada da je od 5 udaraca u okvir 2 puta primio gol. A niti jedan od udaraca nije bio neobranjiv. Subašić je, ako sam dobro izračunao,  u 29 reprezentativnih nastupa primio 13 golova, a Kalinić je primio 10 golova u 9 nastupa.

Zaključno

Očito je da se neke stvari trebaju mijenjati. Većina bi mijenjala izbornika. Ista ta većina je bila izrazito protiv uopće dolaska tog izbornika. Hrvatska je još uvijek vodeća u skupini. To je činjenica. Po meni to je još uvijek dovoljno da izbornik zadrži povjerenje da on može promjeniti neke stvari, umjesto da se promjeni izbornik. 

Čačić je kriv
Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u dogovaraju savezi već UEFA. Mislim da su ovo već druge ili treće kvalifikacija gdje je to federacija preuzela u svoje ruke. Sve grupe su raspored imale dan nakon ždrijebanja, a čisto sumnjam da su se to savezi sami stigli dogovoriti. Mislim da je ovakav sustav bolji nego navlačenja i pregovori pri kojima uvijek jači savezi ipak imaju snažniji glas. Da se to rješava po našem zakonu u sportu, savezi s reprezentacijama iz prvog pota bi imali glas duplo veći od reprezentacije drugog pota, 4 puta u odnosu na reprezentaciju 3 ...
Čačić je kriv
Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u ...

Respekt: MARIOLJETA,

Ima nekih odjeljaka gdje se ne slazem ali respekt zbog golmana jer i ja mislim da bi golman trebao bolje braniti. Da je Pletikosa branio 2014 kao sada Suba , prošli bi skupinu a ne bi primili 6 golova od 10tak udaraca u okvir. - MARIOLJETA, 14.6.17. 22:58, 0 0 0
Tu se slžame s tobom. Nogometna javnost je najviše buke dizala oko 3 imena na tom prvenstvu - Sammira, Sluge i Brozovića. Brozović se pokazao dobrim igračem, Sluga je ostao u zapečku kao svi treći golmani, a Sammir je igrao samo u jednoj utakmici - gradim, 15.6.17. 13:08, 0 0 0
i to onoj koju je Hrvatska pobjedila ( ne njegovom zaslugom, ali ne može biti krivac za poraz). S druge strane, Pletikosa je primio, kkao si rekao, 6 golova iz 10 udaraca i uz to imao najslabiji prosjek točnih ispucavanja, a Jelavić se pokazao - gradim, 15.6.17. 13:09, 0 0 0
opasnim samo ako promaši loptu te tako možda zbuni protivnika. - gradim, 15.6.17. 13:10, 0 0 0
A da je Kalinić branio sta je trebao mi bi dobili i Tursku u Zg i ne bi izgubili na Islandu. Iman dojam da su Pletikosa i Kalinić u repki drvene marije koje samo gledaju kako suigraci igraju a kad oni moraju nes braniti e to ne ide - MARIOLJETA, 15.6.17. 16:20, 0 0 0
johnny08 | 06/2017

Najavljivalo se danima kako Hrvatska u Reykjaviku igra ključnu kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, kako je Island ozbiljan protivnik kojeg treba respektirati, izbornik i igrači su uvjeravali javnost kako na pripremama teče med i mlijeko i kako će Hrvatska na Islandu biti prava. I onda se dogodila utakmica i sve priče su pale u vodu, a Island je odnio pobjedu golom Magnussena u 90. minuti i tako ostavio višestruko vrijednije igrače Hrvatske da se crvene u islandskoj noći. Nakon utakmice i pogotovo nakon poraza krivaca uvijek ima pregršt, no nakon ovakvog poraza glavni krivac može biti samo jedan:izbornik. U nastavku donosim pet razloga zašto je Ante Čačić jedini krivac za poraz od Islanda.

1) Odabir igrača i hijerarhija koja nema logike

Nakon dugo vremena popis Hrvatske je imao raznolikost i izgledalo je kako je Ante Čačić napokon uvažio formu pojedinih igrača i nagradio ih pozivom u najjaču vrstu Hrvatske. Tako su priznanje za dobre igre dobili Andrijašević, Pašalić, Bradarić, Santini, a u reprezentaciju se vratio i Lovren. Navedeni igrači su proširili kadar Hrvatske i dodali puno opcija Čačiću da procijeni kakav stil igrača mu treba u pojedinom trenutku. No, budimo iskreni pa recimo kako je jedini razlog zašto su navedeni igrači dobili poziv ozljede prvotimaca.

Nadalje u Čačićevoj Hrvatskoj postoji jedna hijerarhija koja nije postavljena na zdravim temeljima. I sporadični promatrač reprezentacija Hrvatske može znati Čačićev sastav i činjenicu da se u prvih 11 jako teško ulazi, a još teže ispada. Da se igrači ne ozljeđuju Čačiću bi po utakmici trebalo 11 igrača, jer ako smo išta naučili u njegovom mandatu, to je da izbornik ne voli promjene. Čačić ne mijenja kada ide, Čačić ne mijenja kada ne ide, Čačić ne mijenja igrače i on unaprijed zna kojih 12-13 igrača imaju mjesto u reprezentaciji, a ostalih 10 su tu za slikanje i opravdanje mantre kako svi dobe poziv kada to zasluže igrama u klubovima.

Konkretno u slučaju islandske utakmice potpuno je nejasno po kojem to kriteriju Kovačić ima tu privilegiju početi utakmicu i nakon prikazanog istu i završiti. Nadalje ako znamo da je Mandžukić na terenu s blokadama, zašto zauzima mjesto lijevog krila prodornijem Perišiću koji na desnoj strani nije pokazao pravo lice. Zašto na bekovskim pozicijama igraju Pivarić i Jedvaj, od kojih jedan nije jednim ovosezonskim nastupom zaslužio da uopće bude pozvan, a drugi je prvenstveno stoper koji ne shvaća mehanizme kretanja na poziciji desnog beka (niti ga je za kriviti radi toga). Rezultat svega je da je Čačić uspio na teren poslati ili igrače koji nisu ni trebali početi ili igrače koji nisu na pozicijama na kojima mogu dati svoj maksimum.

Izbornik je taj koji mora procijeniti trenutak i odlučiti tko ostaje na klupi, a tko igra. Nije sramota imati ideju kako nešto napraviti, sramota je uvijek raditi iste stvari i nadati se drugačijem ishodu. Einstein takvo šta naziva ludošću. Naime, ako u kadru imaš igrače koji su u datom trenutku spremniji i potrebniji za prilagođavanje pojedinom protivniku onda je potpuno svjedno ima li taj igrač 1 ili 51 nastup za izabranu vrstu. Uostalom igramo protiv Islanda, ne protiv Brazila!

2) Igrači su u Reykjaviku bili već na godišnjem

Lipanj je težak mjesec za odigravanje kvalifikacijskih susreta jer igrači dolaze umorni nakon teških sezona u klubovima. Međutim, upravo zato reprezentacije imaju izbornike koji su plaćeni da naprave procjenu igrača. U lipanjskim kvalifikacijskim susretima se ipak iznenađenja mogu nabrojati na prste jedne ruke, što znači da je gro favorita svoj posao odradio onako kako je trebalo. Svakako je najveće iznenađenje poraz Hrvatske od Islanda, a jedini koji mogu ući u koš s Vatrenima su Francuzi, koji su izgubili na gostovanju od Švedske. Također opis trenerskog posla uključuje vrlo bitan aspekt motivacije igrača, a Hrvatska je na Islandu izgledala sve samo ne motivirano. Izgubiti utakmicu bez da je netko od igrača napravio jači faul, te da Island stvori više prilika za gol je apsolutno nedopustivo, a podatak da je Island imao 29 opasnih napada, a Hrvatska njih 19 dovoljno govori o pristupu na Islandu. Naravno da je Čačićeva krivica što su naši reprezentativci izgledali kao da su na godišnjem odmoru, jer očito je potpuno podbacio u pripremi utakmice. Uostalom Čačić je na klupi imao nekolicinu igrača koji su praktički debitanti i koji bi grizli da se pokažu na terenu bez da ih pretjerano motivira. Na taj način je Čačić napravio dvostruku grešku. Prvo nije motivirao igrače koji mu uvijek igraju da i ovaj put pokažu zašto igraju, a drugo nije prepoznao potencijal klupe i  mogućnost da su neki prvotimci umorni, ozlijeđeni, načeti ili da im jednostavno nije dan.

3) Taktičko postavljanje utakmice

Izbornika Antu Čačića se često hvalilo kako jako dobro priprema utakmice, a potom ih nešto slabije vodi. Nakon islandske utakmice s pravom se treba postaviti pitanje što je to izbornik radio svo ovo vrijeme odnosno gotovo puna tri mjeseca od posljednje kvalifikacijske utakmice. Island nije apsolutno ničime iznenadio Hrvatsku, očekivao se ovakav sastav i igra. Znalo se da su Islanđani jaki u duelu, znalo se da su jaki u skoku i da loptu treba spustiti na zemlju i maksimalno ubrzati protok lopte. Ako se sve to znalo potpuno je nejasno što je Kovačić radio na terenu svih 90 minuta budući da je bilo jasno kako će se ugušiti u gustom islandskom bloku. Uostalom Kovačićeve dobre strane ne uključuju mogućnost ubrazanja igre, budući da se radi o igraču koji voli imati loptu u nogama i krenuti u dribling. Poluozlijeđenog Mandžukića sam već spomenuo na kojem se iz aviona vidjelo da nije pravi, a kao i u slučaju Kalinića radi se o napadačima kojima netko mora stvoriti gol šansu, a u Reykjaviku izuzev Modrića u prvom poluvremenu nije bilo igrača koji može nešto napraviti. Vidio sam dosta kritike i na igru kapetana, ali smatram da su one potpuno neopravdane, budući da jučer Modrić nije imao s kime igrati. Badelj je stajao praktički do njega i konstantno gubio lopte, islandski kapetan Gunnarsson je Kovačića strpao u džep, Perišić je bio na strani na kojoj ne predstavlja opasnost, a Mandžukić i Kalinić su potpuno bili izvan susreta. Nadalje, bekovi Jedvaj i Pivarić nisu centar smisleno prešli, čak niti da krilinim igračima olakšaju pa da odvuku protivnike od Mandžukića i Perišića. Time dolazim do taktike koja je potpuno promašena i ja uopće ne vidim razliku u taktici Ante Čačića protiv Islanda i na EP protiv Portugala. Andrijašević, Pašalić, Rog, Brozović bi puno bolje pridonijeli zahtjevima utakmice, budući da su mobilni igrači koji bi utrčavanjem između islandskih linija stvarali probleme. Ovako je Čačić na teren poslao 11 igrača od kojih je njih devet 99% vremena stajalo na svojim pozicijama čekajući valjda da si Islanđani sami zabiju gol.

4) Ako ne pogodiš iz prve, imaš zamjene

Dobra stvar trenerskog posla se sastoji u tome da utakmica traje 90 minuta. To je jako puno vremena, u kojem treneri mogu ispraviti eventualne krive procjene u postavljanju utakmice. Uostalom svaka utakmica ima svoj tijek i svaka utakmica se u nečemu razlikuje. Anti Čačiću je svaka utakmica ista, pogodio on taktiku i sastav ili ne. Nedopustivo je da u trenutku kada na semaforu stoji 0:0 i kada je kandidata za izlazak napretek da mi tek u 88. minuti koristimo pravo druge zamjene. Više je tijek stvari zamjenama pokušao promijeniti islandski izbornik Hallgrimsson od Čačića i na kraju mu se to isplatilo, dok se Čačić mrštio uz aut-liniju. Čačić uopće ne prepoznaje trenutak za izmjene i onda kako bi to sakrio ništa niti ne mijenja. Dokazao je to na EP protiv Portugala, dokazao je to na Islandu i dokazati će to u svakom trenutku kada se lomi utakmica. Jednostavno radi se o izborniku koji neće mijenjati stvari iz straha da ne napravi pogrešku. Tada bi pogrešku morao priznati, zbog čega bi ga više cijenili, a ovako može reći 'ki bi da bi' i Island je bio spretniji i sretniji.

5) Islandski poraz ukazuje na nužnost promjena

Nakon utakmice bez okusa i mirisa nepotrebno je prebirati po statističkim pokazateljima utakmice, ali indikativno je kako je Hrvatska imala jalov posjed, kako je bila bezidjena i bezopasna i kako se pokazalo da je Hrvatskoj nužna promjena. Promjena prvenstveno na izborničkoj poziciji, jer ako prije nije bilo, sada je kristalno jasno kako Ante Čačić nije čovjek koji može napraviti iskorak s talentiranom generacijom Hrvatske. Nitko od nas ne želi vidjeti kako još jedna generacija talentiranih igrača odlazi u zaborav i Hrvatska nema vremena da propusti još jedno veliko natjecanje bez pravog rezultata. U konačnici vjerujem da će Hrvatska i s Čačićem na klupi vidjeti Rusiju, no isto tako s navedenim izbornikom Hrvatska nema što tražiti tamo. Doći će novi Portugal, doći će novi Island, a kao i obično tražiti će se alibiji za poraze i ispadanja. Sve maske su pale, Hrvatska je na Islandu odigrala najgoru utakmicu u Čačićevom mandatu i svaka daljnja utakmica će biti samo produženje agonije izbornika koji to nije ni trebao biti.

Ki bi da bi analiza ili zašto je Čačić jedini krivac za poraz na Islandu
Najavljivalo se danima kako Hrvatska u Reykjaviku igra ključnu kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, kako je Island ozbiljan protivnik kojeg treba respektirati, izbornik i igrači su uvjeravali javnost kako na pripremama teče med i mlijeko i kako će Hrvatska na Islandu biti prava. I onda se dogodila utakmica i sve priče su pale u vodu, a Island je odnio pobjedu golom Magnussena u 90. minuti i tako ostavio višestruko vrijednije igrače Hrvatske da se crvene u islandskoj noći. Nakon utakmice i pogotovo nakon poraza krivaca uvijek ima pregršt, no nakon ovakvog poraza glavni krivac može biti samo jedan:izbornik. ...
Ki bi da bi analiza ili zašto je Čačić jedini krivac za poraz na Islandu
Najavljivalo se danima kako Hrvatska u Reykjaviku igra ključnu kvalifikacijsku ...

Respekt: aerDNA, draxy, BruceWayne, Leader,

Slažem se: RayRay, huskupus, pravi, IstraSport, MARIOLJETA, Martin123,

Ne slažem se: gradim,

Super analiza, slazem se s gotovo svime. Ovo je bilo jednostavno prevazna utakmica da bi se Cacic usudio staviti nekoga drugoga. Koga bi ti stavio u prvi sastav? - Sylar, 12.6.17. 22:02, 0 0 0
Vrhunska analiza, kapa do poda! - pravi, 12.6.17. 22:30, 0 0 0
Bradarić umjesto Badelja i Franko/Pašalić umjesto Kove. Znali smo da je Island limitiran, a mi ga praktički nismo ni napali ozbiljno. Brada i Modrić bi ubrzali igru, a F./P. bi se ubacivali iz drugog plana i radili pomutnju - johnny08, 12.6.17. 22:51, 0 1 0
Ako nećemo u kvalifikacijama vidjeti da izbornik nešto pokuša nećemo ni na SP-u. Niti smo proširili kadar niti smo dobili utakmicu, nema goreg od toga... - johnny08, 12.6.17. 22:54, 0 0 0
IstraSport | 06/2017

Ne znam kada je pogodno pisati ovakvu analizu – da li nakon poraza na Islandu ili nakon pobjede protiv Ukrajine?

Jer jednu stvar konstantno namjerno zaboravljamo – ova reprezentacija nema igru. Imala je rezultat, ali on može biti konstantan samo ako imaš igru. Ako nemaš – samo je pitanje vremena kada će se ogoliti problemi.

Prva stvar, u nijednoj, ama baš nijednoj ozbiljnoj utakmici (mičemo Kosovo, a trebali bi i Finsku) dosad Hrvatska nije bila nadmoćna veći dio utakmice. Ni protiv Turske, ni protiv Ukrajine, ni protiv Islanda kada su  dva „zalutala metka“ Brozovića donijela trobod. Jednostavno, pobijeđivala je, ali uvijek je protivnik bio taj koji je trebao žaliti. Do jučer.

I jučer je Hrvatska stvorila JEDNU prigodu, povratna lopta i udarac pored gola sa sedam metara. Jednu.

A ako ćemo pošteno, dio igračkog kadra nam je sličan, ako izuzmemo Modrića, Perišića, Mandžukića, Kovačića i Lovrena. Jer igrati za Swanseu i Burnley ili za Dinamo iz Kijeva i Leverkusen je u najmanju ruku podjednako. E sad, tu dolazimo do problema. Oni, koji bi morali pokazati da imamo igrače Real Madrida, Juventusa i Liverpoola, to ne pokazuju. Čačićeva ideja da Mandžukić igra lijevo krilo je otužna, druge riječi nema. On ni u Juventusu nije tu da igra ofenzivno, već da zaustavlja protivnički desni bok i pomaže svom Alexu Sandru kako bi Brazilac mogao igrati slobodnije prema naprijed. Sada, u hrvatskoj reprezentaciji Mandžukić konstantno pokriva Pivarića koji je igrač kakvog Island nema. Jednostavno, tu razinu kvalitete Island nema. Dakle, s Pivarićem gubimo lijevu stranu koju mora zatvarati Mandžukić pa nemamo ni lijevo krilo.

Dakle, micanje Perišića s te pozicije je sulud potez. Perišić  je jedini igrač koji u reprezentaciji pokazuje da je sposoban stvoriti višak i mi ga koristimo na „kontra“ strani od one koju igra cijelu sezone. Zašto, teško je reći. Dalje, što je sa Kovačićem, zaista ne znam. Po meni, igrao je na pravoj poziciji za njega, s manje obrambenih zadaća i više slobode, ali je odigrao dosta blijedo.

I tu dolazimo do Luke Modrića. Ovo je njegova reprezentacija. On nas vodi. To su konstatacije većine iole upućenih aktera. E, pa, ako zaista još uvijek netko nije shvatio – Luka nikada neće biti vođa neke momčadi. To više čak nije ni predmet za raspravu jer je već toliko puta u reprezentaciji dokazao da nije on taj. Opet, ne treba ulaziti u neke osobne frustracije pa tvrditi da se ne radi o fantastičnom igraču koji itekako može pomoći svakoj momčadi na planeti, ali ono što ovoj reprezentaciji više od sigurne distribucije i inteligentnog postavljanja treba je igrač koji će preuzeti rizik.

Jučer je Modrić pokušao dvocifren broj puta okomitom loptom pronaći suigrača. Uspio je jednom ili dvaput, ali naše kolege novinari stvaraju javno mnijenje da se to ne događa. Ako pogledate snimku jučerašnje utakmice, primijetite da komentator NIJEDNOM ne izgovori – „krivi pas Modrića“, „netočna lopta“ ili bilo koju drugu sintagmu neuspješnosti vezanu uz njegovo ime. To je problem. Naizgled mali, ali meni se čini ogroman. Jutros na najčitanijem portalu u državi čitam komentare debila koji ga vrijeđaju – jer od njega očekuju više.

Ali to više nismo nikad ni imali od njega, samo ga hvalimo i hvalimo da bi smo ga u neuspjehu vrijeđali. To je debilno, jer Modrić je onaj isti igrač iz Reala. Samo što tamo preuzimanje rizika nije problem, ni Iscu, ni Ronaldu, ni Benzemi…Kod nas jedini igrač koji to može napraviti, odnosno koji je pokazao da to može je Perišić. Ali mediji konstantno naše igrače "guraju" u krajnost - od naših nema boljih, bez naših se ne može...To jednostavno nije istina. 

Dakle, stavimo svakog igrača u okvire unutar kojih ga možemo kritizirati. Zbog čega kritizirati Modrića jer smo stvorili jednu šansu u 90 minuta? Pa nije on za to zadužen ni u repki ni u Realu. Imali smo posjed i visok postotak točne distribucije, dakle, Modrić je bio u redu. Ne sjajan, ali u redu. Za razliku od Perišića koji je potpuno podbacio, vjerojatno zbog krive pozicije. I bez obzira što mi pričali, jasno je da osim Perišića niti jedan igrač u reprezentaciji nije u svom klubu vođa. A to nas boli priznati, pa pišemo da je Modrić najvažniji igrač Reala, a da bez Mandžukića Juventus ne može. Nogomet je takav, za razliku od medijskog prostora, da bez obzira koliko puta napišeš laž, ona nikad ne postaje istina.

Pogledajte brojke našeg Modrića u Realu, pogotovo ključna dodavanja i stvorene šanse. Na uzorku od 25 utakmica to nije slučajnost.

Prihvatimo da imamo ponajboljeg svjetskog defenzivnog veznog, ali koji nikada neće biti čovjek koji će predvoditi neku momčad, pogotovo u ofenzivnom dijelu.

Što treba napraviti prije posljednje četiri utakmice? Nekakvu strategiju, prije svega. Kakva  momčad želimo biti? Ona koja će posjedom „mrcvariti“ protivnika ili „reaktivna“ sa dva brza krila? Situacija je bajna kakva je mogla/trebala biti. Moramo se prestati „pumpati“ samopouzdanjem i početi ginuti na terenu, kao što to rade talentom limitirani Islanđani. Poraz ne treba nužno biti loš, ako ga se iskoristi kao lekciju.

Stavimo se u okvire bez odlaska u krajnosti
Ne znam kada je pogodno pisati ovakvu analizu – da li nakon poraza na Islandu ili nakon pobjede protiv Ukrajine? Jer jednu stvar konstantno namjerno zaboravljamo – ova reprezentacija nema igru. Imala je rezultat, ali on može biti konstantan samo ako imaš igru. Ako nemaš – samo je pitanje vremena kada će se ogoliti problemi. Prva stvar, u nijednoj, ama baš nijednoj ozbiljnoj utakmici (mičemo Kosovo, a trebali bi i Finsku) dosad Hrvatska nije bila nadmoćna veći dio utakmice. Ni protiv Turske, ni protiv Ukrajine, ni protiv Islanda kada su dva „zalutala metka“ Brozovića donijela trobod. Jednostavno, pobijeđivala je, ali ...
Stavimo se u okvire bez odlaska u krajnosti
Ne znam kada je pogodno pisati ovakvu analizu – da ...
slažem se s dovoljno stvari da se isplati komentirati ono s čime se ne slažem. NE bih rekao da je Pivarić "igrač kakvog Island nema". Mislim da oni imaju igrača te klase. to i je za zamjeriti Čačiću. Što oni zamaskiraju te nedostatke. - gradim, 14.6.17. 21:26, 0 0 0
Možda, ali samo možda ja tu bježim u krajnost. Za mene ne postoji lošiji igrač koji je ikad zaigrao za našu reprezentaciju. A i pogledao sam momčad Islanda, takvog mi se čini da nemaju...Ali, to je samo dojam, nemjerljivo. - IstraSport, 15.6.17. 13:55, 0 0 0
MARIOLJETA | 06/2017

Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu i naprosto neizanteresiranu vojsku? Zar baš nikoga ne boli ona stvar za ono najbolje što imamo?

Pitanja na ove odgovore treba traziti u sustavu. Sustav je taj koji razvija igrače, gradi im sportski mentalitet,utječe na poštovanje prema navijacima,razvija nacionalnu vrstu na najbolji mogući način tako da postavlja strucnjaka koji radi na tome i pošteno je plaćen za to. Imamo na stotine primjera. Njemačka gdje je npr. neulazak u polufinale nekog prvenstva ravan katastrofi, Brazil gdje se od igrača rafe prave brze mašine za dribling ili golove, Island gdje se ulaže u sportsku infrastrukturu. Dolaze li onda njihovi uspjesi slučajno. Nisu. Oni su plod rada i marljivosti rukovodećih ljudi koji su plaćeni za to. A gdje je tu Lijepa naša? Mi smo zemlja interesa i to vrlo snažnig interesa. Ako ovdje za nešto ili nekoga nema interesa inda nema niti promjena , a ako nema promjena onda je logično da je sve isto ili gore posebno kada govorimo o reprezentaciji gdje to dolazi do tolike mjere da mi se povraća.

Činjenica je da pristup svim utakmicama nismo promjenili od 2008. godine. Sve već viđeno prethodnih 9 godina. Lopta Modriću, ako ima prostora guraj loptu na bok pa onda centaršut pa što bufe , a ako nema prostora lopta nazad prema stoperima i tako 9 godina ljudi moji. Zaista je tužno gldati. Modrića kako pušta suze na samom s iranju kraja utakmice. Ovim putem ga ne želim kritizirati jer je velik igrač ali okružen si takvim nesposobnjakovićima , govnima i smećima koji te nmg natjerati da odigraš na 33% razine iz reala. Pogledajte govor Badelja nakon utakmice. Reče on :"vjerujte u nas ,bolji smo od svih" . Ne samo da nismo bolji.u nijedmome segmentu igre od drugih nego on sam ne vjeruje šta govori.

A što treba pisati od tim ratnicima Islanđanima. Bilo je jasno kao dan kako će igru postaviti. Čvrsto, blok, visoki presing te prekidi. Ekipa koja je znala jedan jedini naćin kako nas se može pobijediti u čemu su uspjeli. Znaju kada se malo više pritisne Luku da Hrvatske nema nigdje na terenu, da se sve svodi onda na napucane lopte prema usamljenim napacima. Eto na što su nas svalili, na dvije ozbiljnije prilike na utakmici. Island, veliko Bravo od mene.

Čini mi se da svi vole igrati nogomet osim nas. Island, Francuska, Irska, Sj. irska, Wales, Belgija pa cak i BiH su države koje su nakon loših rezultata shvatili da se nacionalna vrsta poboljšava radikalnim reformama i ulaganjem u ljude koji to znaju iskoristiti. U tome su uspjeli jer nisu baš željeni suparnici u skupinama dok smo mi pali toliko nisko da ti e mogu pomoci igraci Reala, Juventusa, Inera, Fiorentine itd.

U cijelom ovom " luksuzu i sjaju" koji nam daje svima dragi HNS kada vidimo svi na de nista ne mijenja čini mi sd najbolje rješenje ono iz Bola prije nekoliko dana ili možda još bolje izaći na ulice ispre zgrade HNS-a i tražiti ostavke svih čelnih ljudi u njemu pa makar ih gađali kamenjima. Možda bi to natjeralo državu da nešto toliko koliko promjeni i da intervenira u ovo smeće koje vam postavi čovjeka koji ne želi raditi 3. izmjenu opravdavajući je nepotrebnom novinaru HRT-a jer ima puno igrača bez minutaže u klubovima??? Iste one koje je pozvao???? I dok god oni gore sjede u ložama i prave se glupi znajte doći će vam kraj kad tad makar vas morali mi jadni ljudi koji ovo trpimo na nacionalnoj televiziji morali izbrisati sa lica zemlje, a događaji sa Janicom kravicom i Mamićem taticom će postati nacionalna atrakcija u Dalmaciji.

I samo još da se vratim na skupinu. Ovo nije kraj naših loših rezultata. Ovo je početak loših rezultata jer Big nam je već 3 puta pomogao i početak drame gdje nas čeka pakao do kraja iako smo navikli na ova sranja naših bisera mafijaša. A vama gospodine Čačiću zabranjujem da se vratite u Hrvatsku narednih 6 mjeseci i uz to napišite ispričnicu cijelom ovom napaćenom narodu.HNS pederi!!

Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu ...
Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje ...

Slažem se: Martin123, RayRay,

Ne slažem se: gradim, draxy, IstraSport,

Sve je to zasad tocno ali za 10tak ili 15 godina nitko nece pricati o igri nego ce se samo pamtiti rezultati. Problem je sto to sigurno nemamo a nece ni biti dok se hijerarhija drukcije ne poslozi kako unutar repke tako i unutar saveza - MARIOLJETA, 17.6.17. 16:35, 0 0 0
cijela tema bi mogla biti pamti li se igra ili rezultat. AKo gledamo rezultat, njega Francuzi nemaju. KAd uzmemo u obzir kakvim igračima raspolažu. Evo, kako se povuka Zidane, a s druge strane krenula ova Modrićeva generacija Hrvatske, pa do danas - gradim, 17.6.17. 18:37, 0 0 0
njihovi rezultati nisu zadovoljavajući. bez obzira na podizanje kvalitete u zadnje vrijeme, ne bih naveo kao primjer dobrog rada i kvalitetnog reprezentativnog rezultata - gradim, 17.6.17. 18:38, 0 0 0
No i tu ima jedna caka, naime Hrvatska je vec 2 natjecanja za redom ispadala puno ranije nego sta su bile mogucnosti doseći- 2014 četvrtfinale te 2016 polufinale dok francuzi manje više zapnu ondje gdje su im i realni dosezi a - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:07, 0 0 0
S toga nmg ocekivati da cemo ista napraviti u Rusiji ako ovako blijedo izgledamo u relativno osrednjoj skupini jer znamo iz 2 prethodna ciklusa da nisko postavljeni ciljevi daju nale rezultate a ako ih postavimo visoko ova skupina bi bila mala maca - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:09, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.